SB Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Mam pytanie konkretnie do użytkowników box-uw bagażowych zamontowanych na samochodach wyższych niż te standardowe czyli na vanach lub suvach. Jak sobie radzicie z załadunkiem/rozładunkiem boxa na tej wysokości i na ile to jest uciążliwe... Jak go montujecie na samochodzie: symetrycznie, czy raczej asymetrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 (edytowane) Edytowane 17 Wrzesień 2008 przez bobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Załadunek załadunkiem, ale taki VAN z boxem na dachu nie zawsze się mieści w garażu pod ziemią czy jakim innym krytym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Załadunek załadunkiem, ale taki VAN z boxem na dachu nie zawsze się mieści w garażu pod ziemią czy jakim innym krytym. A do niskiego nie wejdzie 9 osób! Nie odbiegajmy od tematu PS Z reguły Vanów, nawet bez boxu nie wpuszczają na parkingi podziemne lub wielopoziomowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 (edytowane) Też zadając pytanie z tym montażem nie żartowałem, a moim zdanie ładniej wygląda nie symetrycznie:) Od razu takie praktyczne spostrzeżenie: podest może służyć jako taboret przy zakładaniu butów np dzieciom, albo taki Figo grubasek co się zgiąć w pół nie umie:D ps: Jacek co poleciałeś zdjęcia robić do sąsiadów obok Twojej redakcji Edytowane 17 Wrzesień 2008 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Też zadając pytanie z tym montażem nie żartowałem, a moim zdanie ładniej wygląda nie symetrycznie:) Od razu takie praktyczne spostrzeżenie: podest może służyć jako taboret przy zakładaniu butów np dzieciom, albo taki Figo grubasek co się zgiąć w pół nie umie:D Wygląd wyglądem, a praktyka praktyką. Jak masz szeroki dach to nie sięgniesz na drugą stronę boxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 .... Jak masz szeroki dach to nie sięgniesz na drugą stronę boxu. Otwierany z 2 stron:) Ale i tak bym chyba założył asymetrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 To co pisze Jacek, czyli jakas drabinka to rzeczywiscie sensowny pomysl. Raz widzialem goscia (dosc niski byl w dodatku) jak na Landcruisera narty wkladal do boxa. Po progach lazil, gimnastykujac sie przy tym strasznie, dosc komicznie to wygladalo:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 (edytowane) jak na Landcruisera narty wkladal do boxa. Po progach lazil, gimnastykujac sie przy tym strasznie, dosc komicznie to wygladalo:D:D:D No wiesz Hot to jakieś dziwne, jako że często zdarzało mi sie podróżować tak owym na narty również - mam 185 cm i ja również musze sobie na progu stanąć żeby zapakować deski do boxa wiec wydaje mi sie że coś nie ten... Edytowane 19 Wrzesień 2008 przez Homar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Używam boxu podobnego do tego, którego zdjęcie wkleił SB (otwierany z dwóch stron). Zakładam go do minivana - Zafira. Montaż - zdecydowanie asymetryczny, tzn. przesunięty na prawą stronę dachu. Przy załadunku muszę wchodzić na progi samochodu. Inną sprawą jest także montaż samego boxa. Mimo, że jest on w miarę lekki to jedna osoba nie jest w stanie go zamontować na dachu samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Mróz Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 To przesunięcie asymetryczne to musi być chyba minimalne skoro uchwyty do belek są rozmieszczone równolegle w samym boxie, jak podróżuję po naszych pięknych drogach to jeszcze boxa w poprzek dachu nie widziałem,ciekawa teoria,próbujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 To przesunięcie asymetryczne to musi być chyba minimalne skoro uchwyty do belek są rozmieszczone równolegle w samym boxie, jak podróżuję po naszych pięknych drogach to jeszcze boxa w poprzek dachu nie widziałem,ciekawa teoria,próbujcie Spadłem z krzesła :D:D, o nie mogę....:D:D, może kto inny podejmie się wytłumaczyć Dziadkowi Mrozowi o co chodzi z tym przesunięciem asymetrycznym, bo to nie to samo co box w poprzek dachu:D Ps: zabrania się montowania Boksa w poprzek dachu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Podaję za Słownikiem Wyrazów Obcych PWN: asymetryczny - od rzecz. asymetria - pozbawiony symetrii symetria - 1. podzielność przedmiotu na odpowiadające sobie jednakowe (analogiczne) części (...) Jak to się człowiek może dokształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Mróz Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Sorki kolega z Zafiry mnie trochę zmylił , czyli asymertycznie napewno przy jednej krawędzi dachu ,śmiesznie by wyglądał twój SUV z wąskim boxem na środku dachu chyba że masz jakiegoś olbrzyma .Też zakładam box na jedna stronę i nie miałem problemu z belkami nawet przy dużym obciążeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Wiecie co, tak czytam i kufla z piwa nie mogę uchwycić, tak brechtam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Od kilku lat montuje boxa na minivanach i vanach(Picasso-xsara i c4 Ssang Yong Rodius).Zawsze symetrycznie.Najczęściej z pomocą kolegi,chociaz zdażyło mi sie tez robic to samemu.Stawanie na progu,czasem na siedzeniu,zeby zapiąc wewnetrzny uchwyt nieodzowne.Jeżeli nie ma -15 to do przeżycia.Ja akurat korzystam z niezbyt wysokiego ale dośc szerokiego boxa.I nie jest to wcale thule tylko jakis włoski produkt X-treme cos tam.Nie pamietam co bo uzytkuje go juz ładnych pare lat.Sześc par nart + kijki wchodzą spokojnie.Kupiłem go właśnie dla tego,że jest dość niski.O ile pamietam po symetrycznym montażu zostawało jakies 25-27 cm na każdą ze stron dachu w Rodiusie. Montaz trwa powiedzmy do 10 minut z racji równomiernego ułożenia.Zależy od pory dnia lub nocy(a tez sie zdarzało) i temperatury(brak garażu:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 17 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Po to też jest forum - aby się wieczorkiem wyluzować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 Ale i tak bym chyba założył asymetrycznie mi sie podoba asymetrycznie ale tez pytanie do SB -ile masz tych centumetrow wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 mi sie podoba asymetrycznie ale tez pytanie do SB -ile masz tych centumetrow wzrostu? 182, to już chyba nie karzełek:D, karzełek to tak koło 170 i mniej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 182, to już chyba nie karzełek:D, karzełek to tak koło 170 i mniej:D no to o 8 cm mniej niz Ja;),no karzelek nie ale gigant tez nie,ale mysle ze opcja asymetrii bedzie oki no i mi sie podoba bardziej i mysle ze zbyt duzej drabiny nie bedziesz musial kupowac a jak kupic za długo to schowasz do boxa:D:D: hehehe tylko jak potem siegniesz no ale powaznie to mysle ze styknie wzrost do asymtrycznie załozonego boxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 no to o 8 cm mniej niz Ja;),no karzelek nie ale gigant tez nie Często jedzie Wituś ze mną a on na jeszcze 12 więcej od Ciebie czyli równe 200:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 Często jedzie Wituś ze mną a on na jeszcze 12 więcej od Ciebie czyli równe 200:D no to jak masz Witusia <200cm>to po co te pytania jak zakładac boxa-ja bym zalozyl asymetrycznie a Witus ci chyba pomoze albo podsadzi zebys siegnał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scatman_wawa Napisano 18 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 Witam. Jeździmy na nartki Mercedesem Viano i box mamy zawsze zamontowany asymetrycznie. Stojąc na progu jeden rozładowuje a drugi odbiera i spokojnie da się to wykonać. Jakoś nie wyobrażam sobie takie operacji przy boxie zamontowanym centralnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 18 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2008 182, to już chyba nie karzełek:D, karzełek to tak koło 170 i mniej:D uff, ledwo co ocalalem przed przed "ukarzelkowaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 19 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2008 uff, ledwo co ocalalem przed przed "ukarzelkowaniem" hehhehe miescisz sie miedzy 171 a 182 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi