Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

rossignol zenith z3 - pytanie

daniel1208

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

W minionym sezonie bylem 4 razy na nartach, bardzo mi się to spodobało :)

Dlatego też chcę kupić własny sprzęt. Od razu mówię że jeździłem nie za szybko ale i nie tak całkiem wolno, raczej długimi skrętami, i nie do końca poprawnie technicznie, ale wg oceny innych jak na pierwszy sezon to szło mi dobrze.

Byłem w sklepie i gość zaproponował mi narty rossignol zenith z3 za 1100 zł. (przecena 35%) co o nich myślicie czy będą dobre dla początkującego czy nie za bardzo ? I takie pytanie jeszcze bo pytałem się w sklepie ale zapomniałem są to narty bardziej miękkie czy twarde ? Czytałem, trochę o tym modelu i jedni pisali że są miękkie a inni że nie :confused: Jak na chwilę obecną jestem na 80% zdecydowany na nie, opłaca się je wziąć ?

Edytowane przez JC

Jeśli nie wązysz ze 110 kg to nie będą dla Ciebie miękkie. To narty dla średnio zaawansowanych a na początek to Zenith Z1 byłby lepszy. Ale na twoim miejscu brałbym te Z3ki bo będa na kilka lat i bedą rozwojowe. To nie jest narta trudna i sprawiająca problemy więc do nauki i robienia postępów będzie bardzo dobra a za 2 sezony nie będziesz musiał jej wymieniać bo będzie za słaba. Narta bardzo uniwersalna - na różne warunki, dosyć fajna

Uważam, że będziesz zadowolony z tych nart. Rossignol Z3 to solidna konstrukcja z grupy all mountain, która pozwoli Ci na doskonalenie techniki przez kilka lat. Dzięki swojej konstrukcji 72 mm pod butem, jest stabilna i łatwa w prowadzeniu nawet w trudnych warunkach.

Polecam

Uważam, że będziesz zadowolony z tych nart. Rossignol Z3 to solidna konstrukcja z grupy all mountain, która pozwoli Ci na doskonalenie techniki przez kilka lat. Dzięki swojej konstrukcji 72 mm pod butem, jest stabilna i łatwa w prowadzeniu nawet w trudnych warunkach.

Polecam

Jacek ma rację,ale nie wiemy nic o Twoich parametrach.Z#3 nie jest nartą do nauki po 4 wypadach na narty,ale jeśli jesteś sprawny fizycznie to spokojnie dasz radę.Narta jest łatwa w prowadzeniu w różnych warunkach,ale dla jeźdzących już narciarzy.;)

Michał ,ale Ty ujeździłeś już kilka par nart,a kolega dopiero zaczyna swoją narciarską przygodę i szuka swojej pierwszej pary nart;)Oczywiście nie twierdzę,że nie podoła wyzwaniu,ale narty z tej grupy nie służą do nauki,a doskonalenie techniki to już inna sprawa,każdy z nas to próbuje przeież robić;)

A tutaj w opisie jeszcze dalej-narta dla aspirujących do grona ekspertów:rolleyes:

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2398&id_modelu=3087

Widzisz Michał,sam przyznajesz,że masz już doświadczenie i możesz stwierdzić,że ta narta jest przyjazna,ale czy dla narciarza,który 4 razy miał narty na nogach będzie dalej przyjazna;)Uważasz,że producenci i testerzy oszukują Nas -"oszukali -..banda decydentów...":):) i sprzedają nam narty dla początkujących,twierdząc,że to dla zaawansowanych lub ekspertów:confused:Myslę,że nie.Ta narta pewnie przyjemnie się prowadzi i pomaga w jeździe narciarzowi,ale mającemu podstawy narciarstwa;)Jeśli pytający potrzebuje natychmiast nart i to jest cena ,która mu odpowiada-to tak,a jeśli jest inaczej,to takich promocji i obniżek będzie więcej,przecież mamy koniec sezonu.All-mountain jest ciekawą propzycją,tym bardziej na nasze trasy,ale uczyć się podstaw narciarstwa raczej bym nie chciał,wymaga ona więcej czasem mniej siły,a gdzie początkujący będzie się pchał na nieratrakowane trasy;)

Pzdr.:)

All-mountain jest ciekawą propzycją,tym bardziej na nasze trasy,ale uczyć się podstaw narciarstwa raczej bym nie chciał,wymaga ona więcej czasem mniej siły,a gdzie początkujący będzie się pchał na nieratrakowane trasy;)

Pzdr.:)

Darek, ja mam ciut inne spojrzenie na allmountain.

Ale od początku. Z3 nie wymaga nigdy siły i przyciśniecią.

Co moim skromnym zdaniem jest plusem przy nauce jazdy.

Jest miękka łatwo się poddaje. Trzyma zadany tor. Spokojnie łapie krawędź.

Zero nerwowych ruchów.

A co do allmountain. Sam jeżdżę na nartkach 74mm pod butem i uważam je za super model na każde warunki. Dobrze przygotowane całkiem rozsądnie prowadzą się i po lodowatości polskich stoków.

A teraz i pochwalę sięna zakończenie pracowitego dnia. Jak widać było po wynikach Gali - można i całkiem rozsądnie szybko (zauważając wszystkie bramki:))zjechać nawet na allmoutainach.

P.S. Darek musimy pamiętać także o tym, że fajnie napisać o narcie, że jest dla zaawansowanych, bo ludzie lubią takie narty. Fakt: ile widać Worldcapów na stokach?

Ja Cię bardzo dobrze rozumię,bo My polubiliśmy zalety tej grupy nart.Ale w ten sposób rozumując,że narta jest stabilniejsza bo ma 72mm pod butem,to lepiej wybrać Heada Monstera z 86 mm lub więcej.Owszem ona ma być stabilniejsza w warunkach do których jest przeznaczona.Nie jeździłem na Z#3,ale jeśli tak jak piszesz to pewnie każdy da sobie radę;)Michał zachowajmy pozory,że te all-mountain nie są takie łatwe,bo wszyscy będą chcieli jeździć na all-mountain;):)

Gratulacje!!za zjazd.

Edytowane przez dareklewandowski

Jeśli chce sie chłop uczyć na nartach i za 2 lata je zmienić na cos lepszego i dookreślonego wtedy do tego co i gdzie się chce jeździć (bo na razie chyba trudno o czyms konkretnym mówić) to lepiej kupić Z1 albo cosik podobnego- będzie taniej i na początku łatwiej. Jeśli chce jednak kupić dechy do nauki i na kilka dalszych sezonów to można też spokojnie wejśc w Z3 - a im cięższy delikwent tym bardziej to drugie rozwiązanie. Trzeba zwrócić również uwagę, że Z3 nie jest nartą tanią - zwłaszcza jeśli potraktuje sie ją jako nartę do nauki. A, że to fajne narty, uniwersalne i pasujące wielu ludzią są to insza inszość.