Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tatry - Orla Perć

salwer

Rekomendowane odpowiedzi

Orla fajny szlak tylko mocno zatłoczony. Co do informacji o zdejmowaniu ubezpieczeń to chyba nie do końca prawdziwa - mieli wprowadzić ruch jednokierunkowy na niektórych odcinkach aby to usprawnić, od kiedy to nie wiem (może już?), lata tam nie byłem. Po naszej stronie Tatr nie ma w zasadzie ciekawszego przejścia może poza Drogą po Głazach na Mięguszowieckie ale ona w dużej części idzie po słowackiej stronie. Za to po słowackiej stronie jest cała kupa pięknych nieznakowanych szlaków gdzie nie ma prawie wcale ludzi, są one też często z ubezpieczeniami mimo, ze bez szlaku. Trzeba tylko uważać na Strażników ale to w zasadzie atrakcje dodatkowe:D Jak ktoś by chciał to mogę rzucić kilka takich fajnych wycieczek po graniach.

Eeee ale ta kolejka do góry .. po to sie jedzie "chodzi po górach' by nie jechać gondolą na start... no i ten browar na dzień dobry. Ja to wole inne schematy.. browar owszem, na miejscu docelowym (jak to jest schronisko na noc to nawet i kilka:)) no i przede wszystkim nie wyciągiem a na nogach :D

jak SB słusznie zauważył, piwko było wieczór wcześniej, potem poszliśmy grzecznie spać i nastawiliśmy budziki na barbarzyńską 5.30 AM :)

co do kolejki to wybraliśmy ją bo generalnie cały dzień był nastawiony na odpoczynek i gromadzenie sił przed Orlą, a dzień wcześniej byliśmy na Rysach (od Słowackiej co prawda strony ale mimo wszystko, jeszcze mi trochę kolano dokuczało) więc myślę że to nas rozgrzesza choć odrobinę :)

Salwer, fajny filmik. Miło sobie lato powspominać :)

To teraz czekamy na relację z zimowego wyjazdu na narty!!

no myślę że filmik narciarski się pojawi :)

mam już na swoim koncie dwie "pełnometrażowe" produkcje - reportaże ze wspólnych wyjazdów feryjnych w kilka rodzin - można się pośmiać i miło powspominać przy piwie w trakcie jakiegoś spotkania :)

Orla fajny szlak tylko mocno zatłoczony. Co do informacji o zdejmowaniu ubezpieczeń to chyba nie do końca prawdziwa - mieli wprowadzić ruch jednokierunkowy na niektórych odcinkach aby to usprawnić, od kiedy to nie wiem (może już?), lata tam nie byłem. Po naszej stronie Tatr nie ma w zasadzie ciekawszego przejścia może poza Drogą po Głazach na Mięguszowieckie ale ona w dużej części idzie po słowackiej stronie. Za to po słowackiej stronie jest cała kupa pięknych nieznakowanych szlaków gdzie nie ma prawie wcale ludzi, są one też często z ubezpieczeniami mimo, ze bez szlaku. Trzeba tylko uważać na Strażników ale to w zasadzie atrakcje dodatkowe:D Jak ktoś by chciał to mogę rzucić kilka takich fajnych wycieczek po graniach.

Temat Orlej Perci jest tematem rzeką równie szeroką jak 50 innych kwestii dyskusyjnych w Tatrach. Odcinek jednokierunkowy jest od Zawratu do Koziego Wierchu.

Co do Słowackich Tatr to rzeczywiście jest masa fajnych tras, sporo nieoznakowanych (ale aż takim hardkorem nie jestem żeby się tam pchać :), powiedzmy że nie mam kasy na akcję HZS w razie czego)

Rok temu przeszedłem Grań Rohaczy - "Orla Perć Tatr Zachodnich" - bardzo sympatyczna trasa, zwłaszcza biorąc pod uwagę widok na Rohackie Stawy piętrowo porozstawiane po Dolinie Rohackiej :)

Myślę, że przed następnym sezonem moglibyśmy zaproponować forumowiczom kilka tras z podziałem na różne kategorie trudności, co Ty na to, mihumor :) ?

fajny filmik;)

w tym roku mi się nie udało,plany przełożone na rok 2010...podobno trzeba się pośpieszyć, chcą likwidować część udogodnień typu-drabinka,klamra,łańcuch na Orlej. Nie chcą aby była dostępna dla każdego...

napisz jaka skala trudności dla Ciebie 0-10?

Jeśli chodzi o samą Orlą, to trudności techniczne (wspinaczka, ekspozycja etc) dla mnie to ok 7 (poza chodzeniem po górach też się wspinam więc nie miałem tam większych problemów :) ). Natomiast wiadomo że w przypadku jakiegokolwiek załamania pogody (deszcz burza etc) trudności rosną do dużo ponad 10. My mieliśmy super pogodę z jednym mankamentem. Było strasznie gorąco i już od żlebu Kulczyńskiego szliśmy bez ani grama wody, przez co głównie skupialiśmy się na tym żeby się nie odwodnić za bardzo a nie żeby szybko przejść trasę. Nauczka na przyszłość aby wziąć więcej picia, a i tak plecaki były ciężkie jak ...

Myślę, że nie masz się co spieszyć bo Orla będzie jeszcze długo funkcjonować tak, jak funkcjonuje.

Nie ma co mitologizowac Orlej - trudna to ona nie jest a wszystkie miejsca z ekspozycją i powiedzmy trudniejsze są bardzo dobrze ubezpieczone. Trasa przy przejściu bez korzystania z ubezpieczeń (poza dwoma ściankami, które się robi po drabinkach) nie przedstawia trudności powyżej jedynki( w skali wspinaczkowej skalowanej dla amatorów od 1 do 6). To bardzo piękny szlak i na pewno najtrudniejszy w Pl ale jak na szlaki wysokogórskie raczej należy do łatwych. Jako przewodnik prowadzałem po nich wycieczki i to wieloosobowe. Dlatego każdy człowiek może go śmiało atakować - moze niekoniecznie w całości od razu bo to już "niezła wyrypa" - trzeba pamiętać tylko o dobrym sprzecie (buty i ciuchy) i dobrej pogodzie bo jak popada to już robi się znacznie trudniej. Niemniej z samej Orlej można zejść szlakami na wiele sposobów i samo dobrnięcie do schroniska nie zajmuje zbyt wiele czasu jakby co. Pomijam akcje przy pogodzie przy której nie nalezy wybierać sie w góry ale takie rzeczy juz tu kiedyś omawialiśmy.

No Maćku"salwer" najpierw chcesz badać narciarzy alkomatem,a tutaj takie sceny...;)Fajnie zmontowany film,piękne ujęcia krajobrazu Tatr:)

ale ja mam Marek na imię :)

co do scen to wyjaśnienie padło wyżej - po wypiciu piwka grzecznie poszliśmy spać a następnego dnia dopiero uderzaliśmy na szlak.

Dzięki za opinię nt filmu ! :)