Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

pomóżcie w doborze nart

piostas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam już od 6 lat półcarvingowe dynastary, więc szukam nowych.

Jeżdze od 10 roku życia (czyli już 9 lat) , co sezon, po 3-4 razy,

stoki słowacji, austrii i włoch. swoje umiejętności oceniam na 6, czuje się pewnie na każdej trasie , mam mocne nogi i carvinguje na tyle na ile pozwalaja narty i warunki. moja waga to ok. 80 kg. a wzrost 173cm. Lubie szybką, carvingową jazdę i szukam wreszcie jakichś nart dobranych do moich umiejętności. Na sprzecie nie znam się totalnie, więc proszę tłumaczyć jak laikowi.

Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

piostas.

Witam,

mam już od 6 lat półcarvingowe dynastary, więc szukam nowych.

Jeżdze od 10 roku życia (czyli już 9 lat) , co sezon, po 3-4 razy,

stoki słowacji, austrii i włoch. swoje umiejętności oceniam na 6, czuje się pewnie na każdej trasie , mam mocne nogi i carvinguje na tyle na ile pozwalaja narty i warunki. moja waga to ok. 80 kg. a wzrost 173cm. Lubie szybką, carvingową jazdę i szukam wreszcie jakichś nart dobranych do moich umiejętności. Na sprzecie nie znam się totalnie, więc proszę tłumaczyć jak laikowi. .

Nie ma żadnych nart półcarwingowych,jak też nie ma nart carwingowych:p,są narty taliowane,skrętem ciętym to najlepsi już jeździli na "ołówkach"-po 9 latach uprawiania narciarstwa to wypada już wiedzieć,bo przecież nie chodzi tu o kosmiczne technologie,ale o technikę jazdy;)Hasła -narty carwingowe-są przyjazne dla początkujących,a nie dla doświadczinych narciarzy:p.Jak już "carwingujesz" to chyba nie ma problemu z doborem narty;)Nie traktuj się jak"laik"-staż i umiejętności nobilitują,owszem nie trzeba się znać na nowych technologiach,ale ogólnie ogarnąć temat już wypada;) Nie piszę dlatego,żeby Cię urazić,ale czasmi mam wrażenie,że albo se jaja robicie ,albo testujecie forumowiczów.Chcesz dobrać nowe narty napisz -coś więcej,oprócz tego,że :"carwingujesz" i jesteś"laikiem";):P:cool:

Nie gniewaj się,jestem przyjazny:),daj sobie pomóc i traktuj poważnie innych:rolleyes:

• Like 2

ok. więc bardziej przybliże sprawę, mówię całkiem poważnie, nie znam się na nartach totalnie. Jakby mi tu ktoś teraz napisał . Kup XYZ, to poszedł bym do sklepu dobrał rozmiar i kupił nie sprawdzając żadnych danych technicznych sprzętu, bo po prostu się na tym nie znam i naprawdę nie chce mi się w to zagłębiać, prawda jest taka, że zawsze na narty jeżdziłem z rodzicami i na przykład moja mama która jezdzi juz chyba z 13, 14 lat dalej jezdzi pługiem , bo sie boi przestrzeni, i jak widzi mnie choc próbującego "zagarnąć snieg pod pachą" to dostaje szału, i z tych przyczyn nigdy nie miałem instruktora carvingu czy czegokolowiek. Jestem typowym samoukiem. nie znam krzytyny terminologii narciarskiej. i nie biorę tego do siebie. wiem ze jest to trochę nie poważnie kupować narty za 2 kafle, nie wiedząc nawet jaką mają twardość, czy promień skrętu, ale realia są takie że nie traktuję tego sportu jako pasję wybierając sprzęt chcę się oprzeć na waszym doświadczeniu i opiniach w tym temacie. a jak moje narty nie są półcarvingowe(czy srednio-taliowane) to nie wiem jakie są :P kupił je mój ojciec na giełdzie 6 lat temu dla mamy, ale ze były szare dostał bure od mamy i pojechal po czerwono białe a mi sie dostały w zrzucie, i tak do teraz w nich smigam, a że skill mi się zwiększył i wiem, że jeżdżę mniej więcej tak jak mój kumpel- pomocnik instruktora i lubie jezdzić "przy ziemi" szerokimi łukami po stoku, to chyba już czas na przesiadkę. najczęsciej jeżdze po czerwonych trasach lodowca Kitzsteinhorn niedaleko kaprun. acha i crossy.. eh nie wiem co to jest ale jeśli bedą ok to mówicie jakie modele ^^ pozdrawiam piostas

• Like 1

hmm. jesli miałbym kupić narty na dłuższy czas (powiedzmy 4-5 sezonów) to mógłbym na to wyłożyc z 2 tys PLN. Jeśli jednak miałbym je zmienic za 2 sezony , to dam 1200-1300 . ale nie wiem która opcja jest lepsza. totalnie sie nie znam na tym.

Na przykład coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=833465363 lub na 165cm

a także zapraszam na http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&sezon=09/10

wybrać poczytać i potem pytać:)

Edytowane przez magelan

dzięki za obszerną odpowiedż:)Pamietaj na początek,że Twoje narty też są taliowane,ale dziś używa się nart o jeszcze bardziej radykalnym taliowaniu,aby polepszyć i ułatwić narciarzowi możliwość jazdy,czyli w naszym mniemaniu skręt ;).Szczerze mówiąc/jeśli to prawda/fajnie,że doszedłeś do takiego poziomu,gdzie skręt cięty nie jest Ci obcy.

Napisz jescze jaki promień skretu Cię zadawala,stok twardy czy lubisz się trochę pomęczyć w różnych warunkach,parametry Twojej fizjonomi i jakie koszty możesz ponieść:rolleyes:

Fizjonomię znam,ale jeszcze,że szybko tak -ale jak

Edytowane przez dareklewandowski
  • Like 1

no własnie o co chodzi z tym promieniem skrętu, nie wiem nawet o jakich wartościach rozmawiamy, nigdy jak jade nie mierze jak szeroko skręcam :D ale jesli o to chodzi, to jak mi się chce, raz wytrzumuję zjazd z całej trasy od boku do boku, raz jadę jak najwężej, sam nie wiem co mam dopowiedzieć na to pytanie. co do fizjonomii to tak jak mówiłem mam 173cm wzrostu, wagę około 80 kg. mam silne nogi. jesli spytasz mnie o buty znowu nic nie odpowiem bo nie wiem co, kupiłem heady 3 lata temu za 129 Euro w Austrii takie chyba srednia półka , bo mi się rozwaliły stare "budgetowe" Dalbello. stok. hmm . i znów przykra prawdą jest fakt że nie wiem jaki to stok twardy, a jaki miękki. zazwyczaj jeżdżę po ubitym sniegu, ale jak jest puch to potrafię czerpać z tego przyjemność. co do kosztów, to tak jak mówiłem, chyba wolę kupic porządne narty na kilka sezonów, więc jestem w stanie przeznaczyć na narty 2000 PLN. pozdrawiam i dzięki za zrozumienie.

Czytając Twoją kolejną odpowiedź:)myślę,że wybór narty allroundowej/czytaj uniwersalnej dla dalszego rozwoju;):rolleyes:/będzie na dzień dzisiejszy najlepszym rozwiązaniem:rolleyes:Tutaj wcześniejsza propozycja Fischera Progressora 8,lub nawet 7-powinna być dobrym wyborem:rolleyes:Możesz wybrać Heada Icon lub tańszego Blizzarada/g-force/,nart w podanym przedziale cenowym jest dużo:)Fajną propozycją dla Ciebie powinien być Salomon wang 8-10,lub Tornado/allmoontain/Nie proponuję topowych slalomek czy RC,bo to może okazać się,że szybko zweryfikujesz swoje możliwości;):P

• Like 1

• 2 months later...

Witam,

odkopuję temat gdyż nabyłem już troszkę temu nartki,

wybór padł (przy pomocy Panów z Summita, którym za to bardzo dziękuje ) na Atomic Metron 9 o indexie 1175

i długości 157 , na których uczę się jeździć , gdyż są dla mnie szybkie i narazię się do nart takiej klasy przyzwyczajam, ale.. moje buty chyba już dokonały swego żywota, więc ponawiam pytanie, tym razem szukając butów do tych nart. Tak jak mówiłem umiejetności oceniam na 6 tak jak było i jezdże szeroko, tak powiedział mi kolega - pomocnik instruktora, więc mu wierze. Prosze was pomóżcie mi dobrać buty. Wagę przywiązuje szczególnie do wygody, gdyz gdy załozyłem moje obecne buty , na wyciągu orczykowym po prostu wymiotowałem z bólu w stopach, nie wiem czego to wina, czy wielkosci czy feler modelu (kolega ma te same buty - ten sam kłopot) ale naprawdę jestem uczulony na ich wygode, a jako pułap cenowy ustalam 500 PLN. + ew 100 jesli naprawde warto. pozdrawiam i z góry dziekuję za rade.

PS: i prosze o w miare szybki response, wyjezdzam na pic blanc 12. , a buty jeszcze musze zakupić :)

Witam,

odkopuję temat gdyż nabyłem już troszkę temu nartki,

wybór padł (przy pomocy Panów z Summita, którym za to bardzo dziękuje ) na Atomic Metron 9 o indexie 1175

i długości 157 , na których uczę się jeździć , gdyż są dla mnie szybkie i narazię się do nart takiej klasy przyzwyczajam, ale.. moje buty chyba już dokonały swego żywota, więc ponawiam pytanie, tym razem szukając butów do tych nart. :)

Przy wzroście 173 cm polecać nartę 157 cm ,która jest pomiomo swojej wagi i promieniu skrętu 13m allmountain-to chyba pomylka,a do nauki jazdy na nartach chyba większa:pSprzedali zaleglości:pz magazynu.Jak była nowością,to Pan z summit dzwonił do mnie 3x i pytał o parametry,aby obrać odpowiednią deskę:P

• Like 1

A ja mam Metrony 9 o długości 164 (182/83kg) i brak długości odczuwałem tylko poza trasą w głebokim puchu, a tak to są bardzo ok, akurat Metrony można dobrać krótsze i nie ma problemu, z mojego przypadku wynika, że dobrałem nawet "krotsze" niż te 157 - do wzrostu oczywiście. Buty musisz pomierzyć- flex 80-100 wg wygody i dopasowania, firma i model ma mniejsze znaczenie

• Like 1

... chyba pomylka,a do nauki jazdy na nartach chyba większa:p

moje umiejętności to solidne 5 , nawet 6.

A ja mam Metrony 9 o długości 164 (182/83kg) i brak długości odczuwałem tylko poza trasą w głebokim puchu, a tak to są bardzo ok, akurat Metrony można dobrać krótsze i nie ma problemu, z mojego przypadku wynika, że dobrałem nawet "krotsze" niż te 157 - do wzrostu oczywiście. Buty musisz pomierzyć- flex 80-100 wg wygody i dopasowania, firma i model ma mniejsze znaczenie

Liczyliśmy metron index i dopasowaliśmy biorąc go pod uwagę, mi wyszło gdzieś pod 1200 więc 1175 jest zbliżone i mimo iż to jest tylko dobór "na kartce" to nartki sprawują się solidnie i pewnie na stoku i wcale nie brakuje im długości-są w sam raz, a czy sprzedali zaległości z magazynu to nie wiem, ale poprosiłem o nartę w miarę uniwersalną więc i na off-piste i nawet na slalom jeśli da rade, bo szlifuje technikę i nie wiem jeszcze w którą stronę pójdę i sumie taką nartę dostałem więc jestem z pomocy obsługi summit zadowolony.

A wracając do tematu, to moje łydki są ogromne więc wybierając buty , odczułem ze bedzie trudne dopasować coś wygodnego. zdecydowana większość butów jest nie wygodna(ciśnie w łydce). Jedyne jakie mierzyłem dośc wygodne mimo za małego rozmiaru były Atomic b-tech o 75 flex. Niestety tak jak mówiłem były troszeczkę za małe - był tylko rozmiar 26. Ja celuję albo w troszkę szersze 26,5 albo w szersze i dłuższe 27. Teraz tylko problem je znaleść .

powiedzcie mi proszę, czy te same btechy o flexie 90 bedą tak samo wygodne ( w sensie szerokie w łydzie)

bo 90-tek jest sporo na allegro i po sklepach a tej 75 to nawet na oczy nie widziałem poza tym intersportem w krakowie gdzie je mierzyłem...

a moze są tez jakieś inne szerokie buty które moglbym przymierzyć? proszę o pomoc.

Ja bym się przymierzył na twoim miejscu do 90-tek, te buty nie są tak twarde i wąskie jak wyższy model Atomica -Hawk więc ta 90-tka nie będzie przesadnie twarda i powinna być lepsza, no i wygodna. Ciężko Ci będzie znaleśc opinie czy rownie wygodna w łydce - musisz do tego dojść sam

• Like 1

W Centrum Zakopianka masz 3 sklepy blisko siebie i tam będzie najlepiej: Windsport-kupa butów była miesiąc temu-prawie wszystkie marki, obok jest sklep Summitu - dużo Atomica i trochę innych i jeszcze Intersport w Carrfurze, na Św.Wawrzyńca (Kazimierz) jest mały sklep narciarski ale sporo butów mieli jeszcze niedawno, w Galerii Kazimierz w QAuicksilver rossignol znajdziesz te drugie i Langi no i na Mogilskiej dwa sklepy: Rowmix i Maverick - nie byłem w tym roku i nie wiem co tam jeszcze mają, na Czarnowiejskiej Bickershop ale też nie wiem bo dawno tam nie bylem - z grubsza tyle, są jeszcze mniejsze sklepy ale nic ci o nich nie powiem bo nie wiem

• Like 1

Dzięki za rady Panowie. Udałem się na Zakopianke, pochodziłem od sklepu do sklepu i wybrałem moim zdaniem najwygodniejsze - Atomic'i btech B80 zeszło sezonowe. Cena dość przyzwoita - 600 PLN. Jak narazie jestem zadowolony, bedę pisał po wyjeździe jak się całość sprawuje. Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam!

A ja mam Metrony 9 o długości 164 (182/83kg) i brak długości odczuwałem tylko poza trasą w głebokim puchu, a tak to są bardzo ok, akurat Metrony można dobrać krótsze i nie ma problemu

No właśnie;)Erę nart allmountain zapoczątkowala zmasowanym,komercyjnym atakiem firma Atomic.Metron zrewolucjonizował rynek stając się "chrzestnymi rodzicami"grupy allmountain.Bardzo duża szerokość i bardzo zróżnicowany promień skrętu od 13 do 18m.Długość nart allmountain powinna być około 5 cm mniejsza od wzrostu narciarza.Duża szerokość daje stabilność i znakomite zachowanie w głębokim śniegu.Jednak coś za coś.To nie jest slalomka.Duża szerokość sprawia,że narty tego typu są mniej sprawne przy przechodzeniu z krawędzi na krawędź co znacznie zmniejsza ich przydatność do agresywnej,dynamicznej,sportowej jazdy.Nie lubią niespodziewanego zmniejszenia promieniu skrętu przez narciarza,tak jak kiedyś już pisał Michał-trzeba dać im jechać.Allmoutain to narty dla narciarzy poszukujących wrażeń,gdzie tylko można wjechać na nartach.Najlepiej sprawiają się w trudnych warunkach,na zniszczonych trasach,w ciężkim śniegu.Dlatego,jak ktoś szuka nart bardziej dynamicznych w czasie jazdy na przygotowanych trasach,a które również dobrze sobie radzą w czasie jazdy poza przygotowanym terenem-należy wybrać podgrupę allmountain,czyli multicondiction,talia podobna,ale są lżejsze,a przez to bardziej dynamiczne.Ja zakochałem się w grupie nart allmoutain,jeszcze może nie dorosłem do free i jest to dla mnie łącznik,który pewnie w przyszłości zamienię na free lub skitour.Narty miałem także obrane zgodnie z indexem Metrona i wyszło 164 cm/178 cm wzrostu,68 kg wagi/-trochę nie byłem przekonany do tej długości,ale faktycznie było przyjemnie.Ale dało się odczuć brak stabilności przy szybszej jeździe długim skrętem/pomiom 13 m/,można spokojnie kroić łuki o dużych promieniach.

Bałem się tego napisać, żeby zjebki nie dostać ;)

:D:D;)A to czemu,przecież jak ktoś lubi jeździć na slalomkach w puchu i sprawia mu to radość,to wynika ,że czasmi warto łamać reguły;)

moje umiejętności to solidne 5 , nawet 6.

Liczyliśmy metron index i dopasowaliśmy biorąc go pod uwagę, mi wyszło gdzieś pod 1200 więc 1175 jest zbliżone i mimo iż to jest tylko dobór "na kartce" to nartki sprawują się solidnie i pewnie na stoku i wcale nie brakuje im długości-są w sam raz, a czy sprzedali zaległości z magazynu to nie wiem, ale poprosiłem o nartę w miarę uniwersalną więc i na off-piste i nawet na slalom jeśli da rade, bo szlifuje technikę i nie wiem jeszcze w którą stronę pójdę i sumie taką nartę dostałem więc jestem z pomocy obsługi summit zadowolony.

.

Jasne,ale na początku-zaczym poznamy już narty,wszystko jaest Ok,jak już je poznamy na tyle,że zaczynamy się czuć pewniej,to wtedy zaczyna czegoś brakować;)i rozglądamy się za następnymi:)
  • Like 1