raj32 Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Witam wszystkich. Mam na początek pytanie, chciałbym kupić jakis sprzęt do ostrzenia nart w przystępnej cenie ( slalomka R 13 , uniwersalna R14 ). Co polecacie na początek i z jakimi pilnikami/ kamieniami ? Chodzi mi o ostrzenie krawędzi, raczej bez zmiany kąta i utwardzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Witaj nowy kolego:) Mam do Ciebie pytanie, czy obejrzałeś jakiś wątek na tym forum poza własnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Poczytaj sobie forum jest dużo postów na temat serwisowania nart itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus Napisano 31 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2009 Witam wszystkich. Mam na początek pytanie, chciałbym kupić jakis sprzęt do ostrzenia nart w przystępnej cenie ( slalomka R 13 , uniwersalna R14 ). Co polecacie na początek i z jakimi pilnikami/ kamieniami ? Chodzi mi o ostrzenie krawędzi, raczej bez zmiany kąta i utwardzenie. Porzuć marzenia o utwardzaniu krawędzi:D, to jest wykonalne tylko w piecu poprzez nawęglanie i szybkie schładzanie w oleju. Nie mam pojęcia dlaczego ta bzdura o utwardzaniu pilnikami diamentowymi i kamieniami wciąż snuje się między ludżmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 31 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2009 Nie mam pojęcia dlaczego ta bzdura o utwardzaniu pilnikami diamentowymi i kamieniami wciąż snuje się między ludżmi. Mnie też zastanawia skąd się wzięła ta bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raj32 Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2010 ostrzenie Porzuć marzenia o utwardzaniu krawędzi:D, to jest wykonalne tylko w piecu poprzez nawęglanie i szybkie schładzanie w oleju. Nie mam pojęcia dlaczego ta bzdura o utwardzaniu pilnikami diamentowymi i kamieniami wciąż snuje się między ludżmi. To ciekawe z tym utwardzaniem bo kiedys kupiłem narty używane krawedzie miały ostre (sprawdzałem) a po jednym dniu jazdy - nie jezdziłem po kamieniach, były strasznie stępione. Myślałem że kupiłem jakieś wadliwe narty, oddałem ję do serwisu a po serwisie deski nawet po całym sezonie jazdy nie miały takich zniszczonych krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raj32 Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2010 re Witaj nowy kolego:) Mam do Ciebie pytanie, czy obejrzałeś jakiś wątek na tym forum poza własnym ? Obejrzałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jest to temat rzeka a ja zadałem proste pytanie i gdyby mi ktoś na nie odpowiedział byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 1 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2010 Obejrzałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jest to temat rzeka a ja zadałem proste pytanie i gdyby mi ktoś na nie odpowiedział byłbym wdzięczny.[/quote Na forum jest już o ostrzeniu serwisowaniu itd nart tylko trzeba poszukać i przeczytać . -Chodzi mi o ostrzenie krawędzi, raczej bez zmiany kąta i utwardzenie. Jeśli chodzi o ostrzenie bez zmiany kąta to pierwsze przydało by ci się wiedzieć jaki kąt masz teraz . Ja proponuję tanią ostrzałkę Maplusa o kątach 89 - 88 stopni koszt ok 50 zł do tego raszpla ok 60 zł ceny zależą gdzie u kogo i jakiej firmy będziesz kupował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 2 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2010 (edytowane) TabelkaZnalazłem w swoich archiwaliach tabelkę, która pasuje do tematu wątku. Edytowane 2 Styczeń 2010 przez witek52 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 2 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2010 Witam wszystkich. Mam na początek pytanie, chciałbym kupić jakis sprzęt do ostrzenia nart w przystępnej cenie ( slalomka R 13 , uniwersalna R14 ). Co polecacie na początek i z jakimi pilnikami/ kamieniami ? Chodzi mi o ostrzenie krawędzi, raczej bez zmiany kąta i utwardzenie. Kupisz szajs za niewielkie pieniądze i potem będziesz żałował. Pisałem w wątku o ostrzeniu (http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=7838&page=4) co kupiłem i jestem zadowolony. Testowałem na swoich i jest ok, kumplowi naostrzyłem i też śmigał dziś po lodziku aż miło. Sądzę, że trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 400-500PLN. Podsumowując potrzebujesz: imadło kamień do usunięcia zgniotu - może być diament, ale kamień tańszy, pilnik drobny - lepszy niż raszpla, ze trzy gradacje diamentów ostrzałka, która to obsłuży - ja kupiłem swing cut kunzmanna - do małych promieni idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raj32 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2010 ostrzenie nart Dzięki KP za info czytałem już kiedyś tego posta ale po przejrzeniu na forum tematu ostrzenia nart miałem mały mętlik czy wybrać ostrzałkę czy kątownik plus prawidła. Imadła mam , więc myślę że kupie podobny zestaw jak Ty. Co do kątów ostrzenia , moja stara slalomka miała 87 stopni (sprawdziłem), nie wiem jak było z podniesieniem ale sądzę że 0,5-1 i było super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 3 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2010 Z tym podniesieniem to raczej ciężko z tą ostrzałką. Niby jest opcja, ale jakoś chyba nie do końca dopracowana. Lepiej chyba raz zrobić w dobrym serwisie podniesienie i potem tylko pochylenie i ostrzenie co jakiś czas. Ja ostrzę tylko bok i jest OK. Chyba,że jeździsz w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 3 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2010 Dzięki KP za info czytałem już kiedyś tego posta ale po przejrzeniu na forum tematu ostrzenia nart miałem mały mętlik czy wybrać ostrzałkę czy kątownik plus prawidła. Imadła mam , więc myślę że kupie podobny zestaw jak Ty. Co do kątów ostrzenia , moja stara slalomka miała 87 stopni (sprawdziłem), nie wiem jak było z podniesieniem ale sądzę że 0,5-1 i było super. W tej kwestii nie powinno być wyboru, tylko kątownik + 1 ewentualnie 2 pilniki oraz ze 2 diamenty. Żadne ostrzałki Maplusa, piszę o tych co Staszek je wymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raj32 Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2010 ostrzenie W tej kwestii nie powinno być wyboru, tylko kątownik + 1 ewentualnie 2 pilniki oraz ze 2 diamenty. Żadne ostrzałki Maplusa, piszę o tych co Staszek je wymienia. Hmm. Musze chyba jednak zadzwonić do pewnego internetowego sklepu i przedyskutować tą kwestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chr1su Napisano 5 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 Ja od ostatniego sezonu korzystam z serwisu narciarskiego w Krakowie ( http://www.serwisnarciarski.com/ i odczuwam znaczną różnicę. Myślę że lepiej zapłacić fachowcom , ale potem cieszyć się naprawdę fajną jazdą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 Ja od ostatniego sezonu korzystam z serwisu narciarskiego w Krakowie ( http://www.serwisnarciarski.com/ i odczuwam znaczną różnicę. Myślę że lepiej zapłacić fachowcom , ale potem cieszyć się naprawdę fajną jazdą . koleś no jeszcze takiej perfidnej relkamy to tu nie było mogles sie chociaz postarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 5 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 koleś no jeszcze takiej perfidnej relkamy to tu nie było mogles sie chociaz postarać Stajesz się coraz bardziej subtelnym "prześmiewcą" Czy trafie do śmietnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 Stajesz się coraz bardziej subtelnym "prześmiewcą" Czy trafie do śmietnika nie rozumiem Cie prześmiewcą? bo szydzę z perfidnego reklamowania się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Może dla Was moje pytanie jest banalne, jak zmierzyć w domowych warunkach kąt naostrzonych fabrycznie krawędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Może dla Was moje pytanie jest banalne, jak zmierzyć w domowych warunkach kąt naostrzonych fabrycznie krawędzi? W jakimś sklepie internetowym widziałem przymiary (takie wzorcowniki) do takiego pomiaru ale do takiego jednorazowego pomiaru to zakup bez sensu. Jeśli to markowe deski to popytaj (forum/dystrybutor) jaki jest kąt fabryczny. Jeśli dalej będzie kłopot to olej to - zamów zrobienie Twojego ulubionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 6 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2010 Te narty to Volkl Crosstiger Carbon dł.168 cm. Ten kąt mi odpowiada i chciałem kupić ostrzałkę o takim właśnie stałym kącie. Dlatego pytam, może ktoś wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 8 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2010 Już się dowiedziałem od dystrybutora firmy Volkl, moje narty mają kąt 88,8 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 8 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2010 Już się dowiedziałem od dystrybutora firmy Volkl, moje narty mają kąt 88,8 stopnia. hm.... myśle, że jednak 88,9 st.... . Faktycznie ktoś ostrzy w dziesiętnych stopnia? :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 8 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2010 Taką odpowiedź dostałem od dystrybutora Volkl,a. Sam nie jestem w stanie tego sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi