Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Winietka czechy

mig12345

Rekomendowane odpowiedzi

Czy trasa Cieszyn- Jabłonków łapie sie na ichniejszą winietkę?

Kiedyś nie, ale ostatnio sporo tam pobudowali....

dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję, winietka nie jest wymagana na tym odcinku.

Gdybys jechal w kierunku na Frydek Mistek, w tym przypadku winieta bedzie wymagana w zasadzie juz od granicy.

Czy trasa Cieszyn- Jabłonków łapie sie na ichniejszą winietkę?

Kiedyś nie, ale ostatnio sporo tam pobudowali....

dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Jak pojedziesz przez centrum Cieszyna to nie!, Jak przez "nowe" przejście to tak, bo przez kilka kilometrów pojedziesz ekspresówką!

Jak pojedziesz przez centrum Cieszyna to nie!, Jak przez "nowe" przejście to tak, bo przez kilka kilometrów pojedziesz ekspresówką!

Michumor twierdzi co innego:

Strefa płatnej drogi zaczyna sie zaraz za znakiem skrętu na Żylinę czyli jak jedziemy tylko na Slowację i skręcamy tam to można bez ale dalej już z winietką, stoją tam zresztą tablice informujące o konieczności posiadania winiety. Ten skręt jest chyba 3-5 km od granicy tak na oko.

Ale ja nie widziałem żadnych takich znaków:rolleyes:

Chyba nie do końca tak jest. Możesz przecież jechać "nowym" przejściem i zaraz za granicą skrecić w prawo i wyjeżdżasz na lokalna drogę i kierujesz się na centrum czeskiego Cieszyna. Tymsamym nie jedziesz ani kilometra ekspresówką = nie potrzebujesz winiety.

Premid, właśnie - trzeba poczytać żeby mieć pojęcie o wyobrażeniu :D

Ponieważ większość z nas wybiera się na nartki samochodem poniżej 3,5t, link który podesłałeś jest zupełnie nieadekwatny.

Poszperałem i tutaj znajdziecie aktualna sieć dróg płatnych w Czechach.

Link -> http://www.motorway.cz/image/sticker_large.gif

Pozdrawiam

MK

Chyba nie do końca tak jest. Możesz przecież jechać "nowym" przejściem i zaraz za granicą skrecić w prawo i wyjeżdżasz na lokalna drogę i kierujesz się na centrum czeskiego Cieszyna. Tymsamym nie jedziesz ani kilometra ekspresówką = nie potrzebujesz winiety.

Przecież wyraźnie napisałem - jak pojedziesz ekspresówką!

Premid, właśnie - trzeba poczytać żeby mieć pojęcie o wyobrażeniu :D

Ponieważ większość z nas wybiera się na nartki samochodem poniżej 3,5t, link który podesłałeś jest zupełnie nieadekwatny.

Poszperałem i tutaj znajdziecie aktualna sieć dróg płatnych w Czechach.

Link -> http://www.motorway.cz/image/sticker_large.gif

Pozdrawiam

MK

I po co? wystarczy sprawdzić na skionline.pl! http://www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&id_newsa=98

jak rozumiem nie ma co kombinowac z omijaniem platnych drog i winietka niezbedna. Podpowiedzcie cos prosze. Z gory dzieki

Prosty lecz droższy sposób -zakupić winietkę w Polsce na stacji benzynowej lub na samej granicy.

Tańszy sposób - (jeśli przez Cieszyn) po przekroczeniu granicy na pierwszym rondzie po czeskiej już stronie zjechać do Cseskeho Tesina i w mieście na stacji benzynowej zakupić winietkę.

Problemy z tym związane - po 22:00 najbliższa stacja jest nieczynna.Trzeba mieć "korunki ceske" lub działającą kartę płatniczą.

Winiety są 10 dniowe,miesięczne lub roczne.Cen niestety nie pamiętam.

Prosty lecz droższy sposób -zakupić winietkę w Polsce na stacji benzynowej lub na samej granicy.

Tańszy sposób - (jeśli przez Cieszyn) po przekroczeniu granicy na pierwszym rondzie po czeskiej już stronie zjechać do Cseskeho Tesina i w mieście na stacji benzynowej zakupić winietkę.

Problemy z tym związane - po 22:00 najbliższa stacja jest nieczynna.Trzeba mieć "korunki ceske" lub działającą kartę płatniczą.

Winiety są 10 dniowe,[.....]nie pamiętam.

Jesteś pewien? W zeszłym roku były tygodniowe, miesięczne i roczne. Mieli zmienić, ale jakoś nie wierzyłem w taki prezent dla Polaków.....

właśnie bardzo dobrze że są 10 dniowe,bo nie ma problemu z powrotem jakbyś chciał pojeżdzić trochę dłużej na nartach w Austrii wtedy w powrocie 7 dniowa staje sie na styk,a tak masz luz....są 10 dniowe,miesięczne i roczne na Czechach i w Austrii....ja kupiłem wczoraj na Czechy i Austrię 10 dniowe i zapłaciłem za dwie winietki 96 pln w PZM na miejscu:)

właśnie bardzo dobrze że są 10 dniowe,bo nie ma problemu z powrotem jakbyś chciał pojeżdzić trochę dłużej na nartach w Austrii wtedy w powrocie 7 dniowa staje sie na styk,a tak masz luz....są 10 dniowe,miesięczne i roczne na Czechach i w Austrii....ja kupiłem wczoraj na Czechy i Austrię 10 dniowe i zapłaciłem za dwie winietki 96 pln w PZM na miejscu:)

I o to mi chodziło. Czyli jednak rok łaskawości dla narciarzy... ;)

Jesteś pewien?

Nie jestem pewien bo kiedy w grudniu 2009 kupowałem to jeszcze były 7 dniowe,miesięczne i roczne.

Pytałem o 10-cio dniowe i otrzymałem odpowiedź,że będą po Nowym Roku.

Ponieważ kupiłem roczną to podczas wyjazdu z którego dopiero co powróciłem nie miałem okazji tego sprawdzić.

Ale myślę,że zostali czesi zmuszeni do zunifikowania tej sprawy i są już te 10-cio dniowe.

• Like 1