Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie narty dla kobiety...?

mdziara7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam sie do kupna nart, tylko za bardzo nie mam pojęcia czym sie sugerować przy kupnie.

Czy promien skretu powinien byc jak najmniejszy, co oznacza taliowanie?

Na natrach jezdzę dwa sezony, na róznych trasach oprócz czarnych. Jeżdzę niezbyt szybko, dosc często skęcam gdyż boję się dużych prędkośći. Moj poziom jazdy oceniam na sredniozaawansowany. Do tej pory jezdzilam na nartach z wypozyczalni, ostatnio na zenith.

Jestem niską osoba 160cm, 55kg

Proszę o fahowa poradę.:)

https://ssl.allegro.pl/item916670886_rossignol_attraxion_1_2010_154_hit_cena.html

https://ssl.allegro.pl/item917206544_jel_gora_narty_dynastar_exclusive_sensation.html

https://ssl.allegro.pl/item917339230_narty_dynastar_exclusive_ccube_153_wa_wa_rabat_30.html

Dla ciebie wybór ogromny :D podałem przykłady nart nowych

ta środkowa jest bardzo fajna krawędzie trzymają na lodzie szybka w krótkim i średnim skręcie -żonie taką kupiłem :)

Edytowane przez magelan
  • Like 1

Na twoje "gabaryty" i dwulewtnie doświadczenie w jeździe narty Rosignol Attraction I będą dobre, jeśli jesteś bardziej ambitna i chcesz nartę trochę twardszą to ta sama z numerkiem 3 też będzie dobra - nieco droższa też, więcej Ci nie potrzeba - a na twarde stoki to najlepiej mieć narty dobrze naostrzone.

Chciałam jeszcze dodac ze moj poziom jazdy to 7. Na nary jezdzimy w alpy, gdzie sa dosc oblodzone stoki.

Skoro "7" czyli...

"7 – dobrzy narciarze, stosujący prawidłowo kilka technik w zależności od warunków. Dobrze na muldach i puchu, natomiast słabo na tyczkach. Potrafią dobrze pojechać skręt fun bez kijków. Tutaj jest miejsce dla pomocników instruktorów."

to nie wydaje mi się, żeby Rosignol Attraction 1 były odpowiednie. ;):P

Na ten poziom jazdy... żeby było łatwo i przyjemnie dla kobitki to może Fischer Breeze albo Vapor? :P

Edytowane przez michalb

Koleżanka jeździ 2 sezony, z tym 7 to jej sie pomyliło, raczej każdego należy "przeczytać" bo tu ludzie to już po dwóch dniach jazdy sobie 4-5 dają:D A jeśli jakaś pani jeździ naprawdę na 7 to na damskich nartach chyba nie znajdzie satysfacji, no chyba,ze jako druga narta, do jazdy z dziećmi albo instruktorka.

Najgorsze, że takie pomyłki w ocenie własnej jazdy zdarzają się dość często przy doborze nart. :eek:

Później jest lament, że "na tych dechach nie da się skręcać". Cóż, ale może koleżanka naprawdę po dwóch latach tnie na "ziben". Ja takim talentem nie byłem. :rolleyes:

Jeśli jednak zejdziemy u koleżanki do w miarę dobrze opanowanych dwóch technik i początków zabawy na krawędziach to proponowane przez Ciebie Rossi będą naprawdę ok.

Mi się wydaje, że taka ocena jest spowodowana tym, że mamy w Polsce coraz sprawniejszych narciarzy. Widać to szczególnie w sklepach narciarskich, gdzie spotkałem Pana który po jednym przejeżdżonym sezonie kupił buty z Flex'em 120. Ja po 8 sezonach oceniam swoje umiejętności na mniej niż koleżanka. Życie zweryfikuje skromność samooceny. Też szukam nart dla swojej dziewczyny, która jeździła drugi sezon tylko, że ja oceniam jej poziom na 3 w porywach do 4. Dynastary Exclusive Sensation wydają się być ok i ładne wizualnie, co ma wśród kobiet decydujące znaczenie:)

- , więcej Ci nie potrzeba - a na twarde stoki to najlepiej mieć narty dobrze naostrzone.

:D:D;)tak naprawdę to nie wiemy czego potrzeba naszej Koleżance:rolleyes:,wiemy tylko,że narty mają dobrze się sprawiać również na oblodzonych stokach,ale będąc narciarką z poziomem zaawansownaia 7 pewnie wie,że tutaj sam sprzęt nie pomoże;):P

Ale wracając do tematu-dość popularną nartą na rynku zyskującą zaufanie u kobiet jest Atomic Cloud 8 i 9.Myślę,że nie powinno się przejść obojetnie obok kolekcji Salomona linii Origins/modeli bardzo dużo-od rodzaju przeznaczenia i mozliwości cenowych/.ciekawą ofertę dla Pań ma Nordica-firefox XBi CT,Victory XBi CT.godne uwagi są również Dynastar Exclusive Elite,Fischer Vapor My style oraz Elan magic fusion.Oczywiście są na rynku modele dla Pań,które uważają się za profi:rolleyes:,ale tych nie proponuję/i nie są w kwiatki:p,a SX i progressory przy nich to zabawki;)/Myślę,że na spokojnie można przejrzeć oferty ,specyfikację itd... i wybrać coś dla siebie:rolleyes:

Darku - jak nie wiemy jak wiemy:D:D

Koleżanka ma istotnie poziom 7 i doszła do niego w dwa sezony:D Więc chyba wiemy co potrzebuje, zwłaszcza,że to dokładnie napisała. Ja już dawno przestałem zwracać uwagę na te cyferki, co sobie ludzie wpisują bo to złudne strasznie i mało pomocne a nawet wręcz przeciwnie bywa, zdecydowanie wolę nieco dłuższy opis umiejętności i doświadczeń, jakoś sobie wtedy lepiej potrafię wyobrazić o co biega:D

Darku - jak nie wiemy jak wiemy:D:D

Koleżanka ma istotnie poziom 7 i doszła do niego w dwa sezony:D Więc chyba wiemy co potrzebuje, zwłaszcza,że to dokładnie napisała. Ja już dawno przestałem zwracać uwagę na te cyferki, co sobie ludzie wpisują bo to złudne strasznie i mało pomocne a nawet wręcz przeciwnie bywa, zdecydowanie wolę nieco dłuższy opis umiejętności i doświadczeń, jakoś sobie wtedy lepiej potrafię wyobrazić o co biega:D

Michał:)dlatego napisalem wylącznie o oblodzonych stokach,które nawet w Alpach są towarzyszącą częścią naszej zabawy w narciarstwo,nie oceniam techniki jazdy-dla mnie 7 - wydawało mi się,ze to zaawansowany narciarz,którego nie "rajcują"tyczki czy fun,ale doskonale wie jak zachować się w określonych warunkach śniegowych:pWybrałem kolekcję nart,które powinny zadowolić szerszą rzeszę narciarek;),a wybór-jest ogromny:p

Cloud 9 - bardzo ładna narta i... kiedyś może napiszę, ale ja na niej jechałem i ...

A kobieta twierdzi, że jest 1 klasa narta :)

widziałem tą deskę;):pw akcji u mojej Kuzynki,która raczej daleko jest od formy L .Vonn i radziła sobie przyzwoicie.narta jedzie wszystko,co chce narciarka-czy to ześlizg czy carwing:rolleyes:pełen uniwersalizm,przy zachowniu kobiecych możliwości:rolleyes:jak dla mnie obecnie najsymaptyczniejsza narta na rynku dla Naszych Pań:rolleyes:

:)no, no trochę mnie objechaliscie. :rolleyes:Ale kazdy ma prawo do wypowiedzenia tego co mysli, chociaż nie powinniscie oceniac moich umiejetnosci w ciemno. Zapytanie bylo jakie narty a zeszlo troszke na inny temat.

Moze troche przesadzilam z ta 7 ale wydaje mi sie ze niezle sobie radzilam na stokach. Narty mnie słuchały skręcam tam gdzie chce i kiedy chce. Przy dużej szybkosci mam problem ze skrętem, tak jak pisałam staram sie nie nabierac predosci poprzez czeste skrety.

Moze na nartach jezdzilam 2 sezony ale to byly 2 zesony po 7dni x 6h z instruktorem, wiec szansa byla zeby opanowac technike.

Co do proponowanych przez Was nart to juz sie troszke zatracilam w wyborze.

Mam jeszcze takie pytanie cos podobnego cenowo i nie gorsze jakosciowo od atraxion I tylko w wersji nie kwiatkowej:) to co by bylo ok?