1970 Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Jak większości forumowiczów wiadomo kilka osób miało okazję po testować sporą ilość nart na testach do magazynów narciarskich. W związku z tym nasunęło mi się takie pytanie? Czy narty All Mountain to przyszłość w narciarstwie czy tylko kolejna fanaberia producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Jak większości forumowiczów wiadomo kilka osób miało okazję po testować sporą ilość nart na testach do magazynów narciarskich. W związku z tym nasunęło mi się takie pytanie? Czy narty All Mountain to przyszłość w narciarstwie czy tylko kolejna fanaberia producentów? wg mnie trudno to określić na dzień dzisiejszy- te narty nie są złe ba niektore modele są super lecz nie wydaje mi się by były one tak "komfortowe" jak allroundy- bo nie ma sie co oszukiwać wg mnie wymagają lepszej techniki i "innej" troszkę techniki jazdy niz narty z innych grup. Oczywiscie są to najbardziej uniwersalne narty ze wszystkich jakie sa teraz produkowane bo mozna na nich jeździć wszędzie. Robert pytasz czy przyszłość- przyszłośc to różnica pomiędzy założeniami producentów a popytem tych nart na rynku, i według mnie to rynek zweryfikuje czy to przyszłość. Sądze ze za pare lat ta grupa powinna się bardziej rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Najpierw powidzemy sobie czym jest allmountain bo różnice w pojmowaniu są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 no chyba tak skrótowo mowiąc narta nadająca się do jazdy w każdych warunkach a takze do jazdy poza trasowej (szersze pod butem) niektore mają nawet twin tipy.. a nawet lekkiego rockera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 no chyba tak skrótowo mowiąc narta nadająca się do jazdy w każdych warunkach a takze do jazdy poza trasowej (szersze pod butem) niektore mają nawet twin tipy.. a nawet lekkiego rockera Bugi, mam dwie narty i są dla mnie almountain: Salomon Xwing Blast 164 124-74-108 R12,9 Atomic Sugar Daddy 163 129-99-113 R bodajże 23m Aklim ma Salomona XW Tornado 120/78/106 lub coś w ten deseń, chyba, że ma stary model z 85mm podbutem. R wszystkie pwyżej 16m. Czy wszystkie te naryt upychamy jako allmountain? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 (edytowane) a ja mam to Rossignol Zenith Z9 Ti Oversize 126-74-105 i gdzie mam to upchać do AllMountain czy allround ?? Edytowane 21 Kwiecień 2010 przez nurek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 (edytowane) Tak, w sumie allmountain to tak rozbudowana grupa że ciężko uchwycić jej sedno. Teoretycznie zaczyna się już od nart "miękkich" i stosunkowo wąskich (70mm0 pod butem, do szerokich i cholernie twardych (85-88mm) pod butem. Co jeszcze jest zauważalne, co sprawia że ta grupa nabiera w siłę, to że narty szerokie mają stosunkowo małe promienie skrętu by dało się na nich jeździć po przygotowanej trasie. Co do "właściwości" jezdnych, na narcie mającej 70mm i niezbyt radykalne taliowanie ciężko jeździ się w puchu, no może da radę koło wyciągu na nieubitym śniegu ale o jeździe poza trasą w puchu po pas nie ma mowy .. tak więc jak przeglądam katalogi i widzę allmountaina z przeznaczeniem 80% trasa, 20% poza trasa zostawiam to bez komentarza bo dla mnie są top narty allround. Przykładowe skrajne porównanie Metron B5i a np Blizzard magnum 7.4 .. to i to allmountain narty zupełnie inne. Popularność moim zdaniem wynika z tego że jest to tak obszerna grupa że każdy znajdzie coś dla siebie, zresztą sprzedając narty coraz mniej ludzi jest w ogóle zainteresowana nartami z grupy race, a nawet tych zainteresowanych jest łatwo przekonać do nart bardziej uniwersalnych. Warto dodać równie rosnącą popularnośc nart grupy cross i pochodnych dla tych którzy chcą nartę bardziej komfortową a zarazem przystosowaną do jazdy po przygotowanych trasach. Nie wiem jak się ma to w praktyce ale wg mnie hierarchia powinna wyglądać tak: 1. Allround (narty dla początkujących których jest coraz więcej, a i sporo starszych osób woli miękkie "wygodne" narty) 2. Allmountain/Cross (osoby średnio i dobrze jeżdżące) 3. Race (wiadomo dla kogo ;-) ) 4. Freeski (coraz więcej ludzi zaczyna skakać, jibować, jeździć poza trasą - minusem jest wciąż cena) .. Mogę się mylić ale tak to powinno się mniej więcej układać. a ja mam to Rossignol Zenith Z9 Ti Oversize 126-74-105 i gdzie mam to upchać do AllMountain czy allround ?? Ja też mam te narty i uwierz mi że to dobre, sztywne allmountainy, bardzo uniwersalne ;-) Edytowane 21 Kwiecień 2010 przez Machu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Co do "właściwości" jezdnych, na narcie mającej 70mm i niezbyt radykalne taliowanie ciężko jeździ się w puchu, no może da radę koło wyciągu na nieubitym śniegu ale o jeździe poza trasą w puchu po pas nie ma mowy .. Machu gorzej. Dać radę to dasz Ja dałem dwa razy i potem kupiłem drugiego allmountaina, a raczej ponownie go kupiłem: Sugar Daddy. Dwie narty z kompletnie innych bajek a jednak allmountain. Chociaż kiedyś byłby to pewnie mi-fat i fat -i to rozróznienie już coś mówiło. Ja tam do filozofów nie należę, ale wiem, że ocena ogolna tej kategorii nie jest mozliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 to sprobójcie duela TT :-) to jest zajebisty all..... ale wiecej nie powiem bo nie mogę Prawda Robercie? osobiscie jezeli mam się wypowiedzieć to taki allmoutain to chyba jedna z lepszych "opcji" na polskie stoki i nawet powiem więcej lepsza niz allround i tak jak machu mowi bardzo rozbudowana grupa i z tego co mozemy zaobserwować kazdy producent z deka odmiennie kwalifikuje swoje narty do grupy allmountain K2 troche inaczej Duel inaczej i tak dalej... Wg mnie ta grupa będzie sie rozwijać tylko w takim wypadku o którym mowilem wczesniej gdy będzie popyt na te narty. Nie podlega zadnej dyskusji to ze granice miedzy grupami nart są bardzo cienkie a poszedł bym nawet krok dalej ze powoli sie zacierają nie mowie tu ze slalomka prawie jak allround albo na odwrót ale np allround z allmoutain krótka gigantka ze slalomką itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 (edytowane) to sprobójcie duela TT cena... Salomona kupiłem za 600pln, Atomica za 399pln - obydwie nówki z wiązaniami Nie podlega zadnej dyskusji to ze granice miedzy grupami nart są bardzo cienkie a poszedł bym nawet krok dalej ze powoli sie zacierają nie mowie tu ze slalomka prawie jak allround albo na odwrót ale np allround z allmoutain krótka gigantka ze slalomką itd... Bugi, moim zdaniem jest odwrotnie. Narty zaczynają sięcoraz bardziej różnić. W samej grupie allmountain są narty o krótki skręcie, długim skręcie, bardzo szerokie pod butem (powyżej 80mm)i ciut mniej (ww okolicach 70-75mm). Zwykle nie deliberuje o nartach. Tym bardziej o slalomkach albo gigantkach. Ale akurat z tej grupy, od czterech lat jeździłem na bardzo wielu nartach. Edytowane 21 Kwiecień 2010 przez mysiauek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 wg mnie to ze taka roznica między nimi jest powoduje to ze granice między grupami sie zacierają ale ok:) bo gdyby bylo tak jak mowisz to powinno być określone od tak all moutain od 70. all round do 69 a to ze jest taki mix wg mnie świadczy o tym że te granice sie zatarły i wszystko się pomieszało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 wg mnie to ze taka roznica między nimi jest powoduje to ze granice między grupami sie zacierają ale ok:) bo gdyby bylo tak jak mowisz to powinno być określone od tak all moutain od 70. all round do 69 a to ze jest taki mix wg mnie świadczy o tym że te granice sie zatarły i wszystko się pomieszało:) A i tu masz rację. Chociaż prawdziwy SL i prawdziwy GS i prawdziwy freeride i prawdziwy tour to dalej to samo. Natomiast cała reszta to już kompletna mieszanka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 (edytowane) Aklim ma Salomona XW Tornado 120/78/106 lub coś w ten deseń, chyba, że ma stary model z 85mm podbutem. XW Fury128-85-111, 177cm, R18,4 a co do klasyfikacji nart - to często rządzi tym po prostu marketing i tak jak Bugi napisał narty o podobnej geometrii i podobnych właściwościach jezdnych w jednej firmie to jeszcze Allround ,a w drugiej już Allmountain Edytowane 21 Kwiecień 2010 przez aklim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 :confused:a co z moimi jedne mają 72 a drugie 99 te które kupiłem niedawno mają 74 czy żeby mieć allmountaina to musze sobie jeszcze jakieś kupić 80 pare pod butem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 A i tu masz rację. Chociaż prawdziwy SL i prawdziwy GS i prawdziwy freeride i prawdziwy tour to dalej to samo. Natomiast cała reszta to już kompletna mieszanka. tak bo w każdej grupie da sie określić pewien wzór do ktorego mozna porównywać resztę i teraz tutaj ty masz rację bo rdzeń danej kategorii pozostaje ten sam tylko "obrasta" w rózności:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Czy narty All Mountain to przyszłość w narciarstwie czy tylko kolejna fanaberia producentów? Myślę,że tak:rolleyes:a głównie jeśli chodzi o rynek europejski,bo za oceanem już dawno cieszyły się dużą popularnością.Chęć pozyskania narty uniwersalnej i moda jazdy pozatrasowej-"przywyciągowej" powoduje ,że narty tej grupy znajdują coraz większą grupę odbiorców na naszym rynku. : ,obecnie granica pomiędzy allround a allmountain zaciera się )-może to też z tym się wiąże;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawn Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 ...Czy narty All Mountain to przyszłość w narciarstwie czy tylko kolejna fanaberia producentów? Mam wrażenie, że zawsze były przyszłością dla producentów i pozostaną. Wśród rozrastającej się rodziny narciarzy widzę trend taki: All Mountain + moje ulubione slalomki, gigantki, poza trasowe, allrundy (sam tak mam - przed południem 65 pod butem, po obiedzie 79mm). Ten sam trend obserwuję wśród znajomych - 3, 4 osobowa rodzina na nartach to 5,7 par nart, ale każdy ma tzw. allmountain na popołudnie lub po opadach śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Witam. Pozwolę sobie za zgodą oczywiście autora zamieścić opinię na temat nart All Mountain jaką otrzymałem na prywatną skrzynkę. "Cześć, widzę że zacząłeś na skionline wątek o nartach allmountain. Nie mam tam konta, więc napisze ci tutaj. Pod koniec zeszłego sezonu kupiłem sobie właśnie narty tego typu (Fischer Cool Heat, 76mm pod butem, r=17m przy 175cm długości), myślę że z parametrami w środku tej szeroko pojętej grupy nart. Kupiłem, byłem na nartach raz (zima się skończyła ) i w nerwach czekałem na nowy sezon. Zastanawiałem się czy aby nie przesadziłem, czy aby na twardym stoku nie będzie mi się jeździło tragicznie. Przyszedł nowy sezon, pojechałem parę razy w różne warunki i wszelkie obawy zniknęły. W twardych warunkach narta zachowuje się praktycznie jak race carver - czyli sklepowa gigantka. Oczywiście czuć trochę większa szerokość, ale nie jest to nic, do czego nie dałoby się przyzwyczaić w ciągu jednego dnia. Jak zaczyna być miękko to wtedy na tych nartach po prostu się przepływa przez wszelkie nierówności, pryzmy luźnego śniegu i tym podobne atrakcje. Co do jazdy poza trasą się nie wypowiem, bo nie miałem za bardzo okazji ani też nie mam praktyki i z czym porównać. Już raczej nigdy nie kupie węższej narty niż teraz, żałuję nawet trochę że się nie zdecydowałem na Cold Heat'a (82mm). Na pewno takiego allmountaina mogę śmiało polecić każdemu, kto nie jest zainteresowany tylko i wyłącznie slalomowym onanizmem na sztruksie i nie chce zbierać kolekcji różnych nart na różne warunki. Jeśli ktoś szuka jednej narty na różne warunki na trasie (i może trochę poza) to allmountain jest strzałem w dziesiątkę. W tym przypadku nie sprawdza się powiedzenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Pozdr Marcin" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Ujęte zostało sedno, szkoda Marcinie że nie masz konta gdyż jak widać mógł byś również wnieść co nieco na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 cena... Salomona kupiłem za 600pln, Atomica za 399pln - obydwie nówki z wiązaniami Bugi, moim zdaniem jest odwrotnie. Narty zaczynają sięcoraz bardziej różnić. W samej grupie allmountain są narty o krótki skręcie, długim skręcie, bardzo szerokie pod butem (powyżej 80mm)i ciut mniej (ww okolicach 70-75mm). Zwykle nie deliberuje o nartach. Tym bardziej o slalomkach albo gigantkach. Ale akurat z tej grupy, od czterech lat jeździłem na bardzo wielu nartach. To przepłaciłeś!:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 . Już raczej nigdy nie kupie węższej narty niż teraz, żałuję nawet trochę że się nie zdecydowałem na Cold Heat'a (82mm). Niech nie żałuje. Z opinii człowieka, ktory kupił przeze mnie jedną taką: nie do końca miła nartanarta. Ciężka, twarda, lubi tylko duże prędkości. Poza trasą tlyko na dużych przestrzeniach jest fajna przy długich skrętach. Nic szybkiego na niej nie da się zrobić. Facet po jej sprzedaży kupił Volkl Grizzly. Sprzedał po sezonie. Próbowałem i pisałem o tym co nieco. W końcu kupił starą modelowo M:B5 i to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Ja po ostatnim wyjeździe na testy narciarskie utwierdziłem się w przekonaniu, że narty z grupy All Mountain mają bardzo dużą przyszłość. Nie istotna dla mnie jest tu rozpiętość taliowania nart jaką proponują poszczególni producenci. Dzięki temu każdy z narciarzy może znaleźć coś dla siebie, dopasować do swoich potrzeb. Dla mnie liczą się jak najbardziej uniwersalne właściwości tych nart na stoku. Chciałbym zachęcić wszystkich do po testowania nart z tej grupy bo warto doznać nowego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 27 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Ja po ostatnim wyjeździe na testy narciarskie utwierdziłem się w przekonaniu, że narty z grupy All Mountain mają bardzo dużą przyszłość. A na jakich modelach tam jeździłeś i które najbardziej Ci pasowały? Zakładam, że po testach zdjęto folie z tych testowych nart i mieliście możliwość dowiedzieć się, co pod tą folią było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 28 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Chris, Robert jest dystrubutorem wielu firm narciarskich wiec powiem za niego zeby nikt nie zarzucil mu stronniczości tez brałem udzial w tych testach jako tester wiec jezeli chodzi o almountain to: Duel TT, K2 to dwie przodujące w tej kategori jak dla mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2010 A na jakich modelach tam jeździłeś i które najbardziej Ci pasowały? Zakładam, że po testach zdjęto folie z tych testowych nart i mieliście możliwość dowiedzieć się, co pod tą folią było. To są normalne testy. Na tych testach wiesz wszystko od początku. Na jakich nartach jeździsz i do jakiej grupy należą. Nikt niczego nie zakleja bo nie ma to najmniejszego sensu. Dla mnie wszystkie narty z grupy All Mountain mają przyszłość. Cała reszta czyli wybór marki i modelu należy do narciarza. Więcej nie mogę napisać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi