Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty dla przyciężkiego i podstarzałego ale z dużymi chęciami i sporym doświadczeniem

Anteks

Rekomendowane odpowiedzi

1. K/M =M

2. Wiek= 55

3. Waga = 95

4. Wzrost= 180

5. Jak długo jeździsz na nartach ?= 25 lat

6. Ja się oceniasz wg skali Forum ?=7 (http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Jakie masz buty ? ( FLEX ) =11

8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? ( opisz swoje wrażenia )=

Moje narty to; atomic metron B5, jeździłem w ubiegłym sezonie również na: k2 apache crossfire - bardzo pozytywne wrażenia, mniej obciążają nogi (stawy) i nieźle trzymają krawędź,

9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? średni skręt i szybkość, ale z ciągotami do szybkiej jazdy na krawędzi

10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? ( niebieskie, czerwone, czarne, sztruks, muldy, jazda pozatrasowa ) trasy czerwone, niebieskie, sztruks, Włochy, Kluszkowce, Magura Małastowska i każde inne miejsce

11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? ( turystycznie, sportowo ) = turystycznie

12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ?= 3-4 tygodnie w sezonie, wyjazdy tygodniowe, przygotowuję się do sezonu przez 2 miesiące, ale waga i wiek swoje robią

13. Możliwości finansowe = 2 max 3 tyś zł,

Generalnie chcę jeździć z:

a)mniejszym wysiłkiem

b)na krawędziach

c)po przygotowanych trasach

d)z przyjemnością

Edytowane przez JC
Mamy swoja skalę!

Atomici, na których jeździłeś to rzeczywiscie twarde narty i mogą dawać w d.... W pytaniu w zasadzie po częsci udzieliłeś sobie odpowiedzi bo skoro K2 Crossfire ci pasowały to dlaczego nie one? Ale jak chcesz mieć alternatywę to mozesz, do tych K2 podobne będą Dynastary Contact 4x4 albo Rossignole Zenithy 6 albo 6,5. Jeśli chcesz narte podobną ale zdecydowanie lepszą od ww. poza trasą to ja polecam Duela XL Round- to są naprawdę fajne narty, w sumie podobne troche do B5 ale mniej twarde,łagodniejsze i też od Atomica lepsze w gorszych warunkach. Myśle, że moga też ci pasować bardziej klasyczne narty crossowe czyli nieco węzsze pod butem, będą słabsze poza trasą (ale gdzieś tam na małe wycieczki na pozatrasówki przywyciągowe można na nich z przyjemnością sie wybrać) ale nieco żwawsze i szybsze z krawedzi na krawędź, no i też bardzo uniwersalne. Tu mozesz zwrócić uwagę na Dynastar Contact Cross albo Head Icon TT60.

• Like 1

Narty dla przyciężkiego i podstarzałego ale z dużymi chęciami i sporym doświadczeniem

Jestem wdzięczny za porady i proszę o jeszcze.

Próbuję znaleźć w tych radach jakieś podejście generalne, którym się kierujecie i jakoś nie bardzo potrafię.

Szukam narty łatwej tzn, nie wymagającej świetnej kondycji ale zarazem dającej przyjemność z jazdy na krawędzi.

Moim podstawowym odniesieniem są oczywiście testy i opisy, szczególnie z tej strony i trochę się dziwię, że nr jeden w testach się nie pojawiają. Z drugiej strony moje pozytywne odczucia również dotyczą "dalszych w rankingu K2, Metron".

O narcie Duela XL Round nigdy nie słyszałem, a opinię ma rewelacyjną i właściwie trzeba by ją pożyczyć żeby stwierdzić "co to jest?".

Koledzy przedstawili ciekawe propozycje,warte do przetestowania i ewentualnego poczytania testów i opinii..Myślę,że jeśli chodzi o K2 -to faktycznie testowany przez Ciebie model Crossfire,jest ciekawą propozycją,można też poczytać o Hellfire.Tak jak Mihumor polecam Head Icon TT 60,oraz Dynastar Contact Cross.Przyjemną dla Ciebie nartą mógłby być fischer progressor 8+,oraz wcześniej opisany Kneissl Black Star SM lub XC.Zapoznałbym się również bliżej z Salomonem XW Tornado;)-na Twoim miejscu z tego grona szukałbym "przyjaciela"do dalszej zabawy na stoku.Są to narty głównie z grupy allround z domieszką allmountain,lubiące głównie skręt średni i długi na przygotowanych stokach,ale z lekkim zacięciem do jazdy w trudniejszych warunkach.Wszystkie łatwo inicjują skręt i są stabilne w skręcie ciętym.Bardzo łatwych nart nie warto szukać,bo jednak przy Twojej masie będziesz miał kłopot z utrzymaniem krawędzi na stromszych odcinkach trasy.Wszystkie te modele napewno dadzą odpocząć po B5;):)

• Like 1

Salomon Tornado przy B5 to hmmm F1 przy Jeep Cherokee.

Pierwsze szybkie i bezwzględne. A drugie niby terenowe, niby do wszystkiego ale najfajniej to się można na nim pobujać po "amerykancku" ;)

IMHO: dla B5 nie ma alternatywy :/ A każde inne allmountainy będą "lżejsze w jeździe" (poza Volkl Grizzly... ale czy to allmountain jeszcze ?).

Kolega dodał punkt :

"c)po przygotowanych trasach"

w takim wypadku chyba jednak pora popróbować czegoś innego niż allmountain ?

Kolejna osoba której K2 bardzo się podobały :)

Edytowane przez mysiauek
  • Like 1

Nie zgadzam się z tytułem :D - mam 52 lata i troszkę więcej ważę i nie czuję się podstarzały i ociężały :D:D - ANTEKS - bez urazy proszę - osobiście jeżdżę na Fischer`ach RX 4 - bawiłem się też na K2 Cross - obie narty dają sporo frajdy i na sztruksie jak i pod koniec dnia jak trasy są troszkę zmęczone

• Like 2

Pocieszasz mnie ARI

Nie zgadzam się z tytułem :D - mam 52 lata i troszkę więcej ważę i nie czuję się podstarzały i ociężały :D:D - ANTEKS - bez urazy proszę - osobiście jeżdżę na Fischer`ach RX 4 - bawiłem się też na K2 Cross - obie narty dają sporo frajdy i na sztruksie jak i pod koniec dnia jak trasy są troszkę zmęczone

Nie mam zamiaru odpuszczać, ale zaczynam czuć wiek i coraz trudniej utrzymać kondycje a szczególnie wagę. Do kompletu operacja kolana i zaczyna się myśleć, ...żeby jeszcze, ale łatwiej.

Pytam o narty, bo na niezbyt wielu jeździłem, po prostu jeżdżę na tym co mam i co 5-6 lat wymieniam.

W tym wieku staram się na żałować pieniędzy na największe przyjemności, ale bez Twojej i innych rady będzie mi trudniej.

Wielkie dzięki za radę.

I może spotkamy się gdzieś na stoku - jesteśmy niemal sąsiadami.

Jestem po atroskopi prawego kolana - bez opaski stabilizacyjnej nie wybieram się na stok czy rower - polecam noszenie przed zabiegiem jak i po - w sklepiku w Piekarach Śl mają tego spory wybór i cenowy i jakościowy - od zwykłych dzianinowych po takie z metalowymi stabilizatorami.

Cześć

I może spotkamy się gdzieś na stoku - jesteśmy niemal sąsiadami.

Jestem po atroskopi prawego kolana - bez opaski stabilizacyjnej nie wybieram się na stok czy rower - polecam noszenie przed zabiegiem jak i po - w sklepiku w Piekarach Śl mają tego spory wybór i cenowy i jakościowy - od zwykłych dzianinowych po takie z metalowymi stabilizatorami.

ARI myślę, że robisz błąd (być może: "zalecenia lekarzy rzecz święta" ale) opaska czy stabilizator to środek wspomagający reahabiliatcję a nie panaceum na jazdę do końca świata. PO zakończeniu rehabilitacji wydolność powinna być pełna z uwzględnieniem wieku a 80 dych nie masz.

Sam po poważnej kontuzji kolana, gdzieś na forum jest diagnoza, jeździłem w stabilizatorze pełnym ( metalowe zawiasy itd) przez około 5 lat.

Później dotarło do mnie żę noga nie jest taka że to tylko ja psychicznie ten uraz cały czas czuję. Od paru lat stabilizator zawsze mam i jak do tej pory służył jedynie napietym carvingowcom z małym stażem.

Polecam i pozdrawiam

• Like 2

Cześć

ARI myślę, że robisz błąd (być może: "zalecenia lekarzy rzecz święta" ale) opaska czy stabilizator to środek wspomagający reahabiliatcję a nie panaceum na jazdę do końca świata. PO zakończeniu rehabilitacji wydolność powinna być pełna z uwzględnieniem wieku a 80 dych nie masz.

Sam po poważnej kontuzji kolana, gdzieś na forum jest diagnoza, jeździłem w stabilizatorze pełnym ( metalowe zawiasy itd) przez około 5 lat.

Później dotarło do mnie żę noga nie jest taka że to tylko ja psychicznie ten uraz cały czas czuję. Od paru lat stabilizator zawsze mam i jak do tej pory służył jedynie napietym carvingowcom z małym stażem.

Polecam i pozdrawiam

5 tygodni po identycznej jak Twoja operacji jeździłem na nartach bez stabilizatora, którego nie używałem nigdy. Po operacji przeszedłem bardzo porządną rehabilitację i ona sama jak i jej wyniki pozwoliły na podjęcie tak śmiałej decyzji. Owa rehabilitacja to najcięższy trening siłowy jaki miałem przez ostatnie 20 lat. Jeszce bardziej dał mi wycisk trening równowagi tj. przysiady i inne figury na żelowych poduszkach - zgroza.

Efekt był niesamowity. Jeździłem na nartach dużo dużo lepiej po operacji niż przed.

Właśnie uzyskałem akceptację szanownej małżonki na zamianę dwu dni pobytu u Ireny Eris na 4 dni testowania nart z Intersportem. Dużo taniej i sezon zacznę 10 listopada.

• Like 1

Co wybrać?

1.Dynastar Contact Cross

2.Dynastar Contact 4x4

3.Kneissl Black Star XC

4.Kneissl Black Star SM

5.Head Icon TT 60

6.Duel XL Round

Zależy mi ma:

1. jeździe na krawędziach

2. przyjemności

3. małych obciążeniach stawów

Tak to ci nikt nie odpowie. Ja bym Ci jeszcze utrudnił dodając Dynastara Contact Groove, narta do jazdy każdą długoscią skrętu - najlepiej skręt średni, właśnie fajna na krawędzi i nie męcząca, daje radę nawet na zmeczonej i miękiej trasie, poza trasę już nie bardzo bo węższa pod butem, to taki sprzęt do fajnej jazdy całodniowej. Dużo o nim było na forum, ja sobie je nabyłem własnie jako nartę mniej męczącą od slalomki, bardziej uniwersalną zarówno co do warunków jak i długości skrętu, narty prowadzą sie bardzo delikatnie, błyskawiczne przejście z krawędzi na krawędź, to takja hybryda pomiędzy slalomką a nartą cross, im dłużej na nich jeźdżę tym więcej widzę w niej crossa. To będzie narta lżejsza od ww. Dynastarów, chyba łagosdniejsza dla kolan, możesz mieć dwie długosci 165 jak migrujesz w stronę krótszego skrętu lub 172 - wtedy super średni i stabilniej przy wiekszych prędkościach.

Co wybrać?

1.Dynastar Contact Cross

2.Dynastar Contact 4x4

3.Kneissl Black Star XC

4.Kneissl Black Star SM

5.Head Icon TT 60

6.Duel XL Round

Zależy mi ma:

1. jeździe na krawędziach

2. przyjemności

3. małych obciążeniach stawów

Najlepiej przetestować,jazda na krawędzi jest obciążeniem w/w stawów:rolleyes:ja bym wybrał Contact Cross lub Kneissel Black Star SM:rolleyes:-ale to tylko w stosunku do jazdy średnią prędkością;)

Cześć

5 tygodni po identycznej jak Twoja operacji jeździłem na nartach bez stabilizatora, którego nie używałem nigdy. Po operacji przeszedłem bardzo porządną rehabilitację i ona sama jak i jej wyniki pozwoliły na podjęcie tak śmiałej decyzji. Owa rehabilitacja to najcięższy trening siłowy jaki miałem przez ostatnie 20 lat. Jeszce bardziej dał mi wycisk trening równowagi tj. przysiady i inne figury na żelowych poduszkach - zgroza.

Efekt był niesamowity. Jeździłem na nartach dużo dużo lepiej po operacji niż przed.

Właśnie uzyskałem akceptację szanownej małżonki na zamianę dwu dni pobytu u Ireny Eris na 4 dni testowania nart z Intersportem. Dużo taniej i sezon zacznę 10 listopada.

A czy ja gdzieś napisałem, że miałem jakąś operację kolanową??

Miałem kontuzję ale po diagnozie postanowiłem operacji (na razie) nie robić. Wzmocnić mięśnie i jeździć. I Tak sie jakoś zeszło.

Jeżęli taka rehabilitacja to był wycisk to powinieneś zastanowić się nad życiem.;):)

POzdro

dziękuję

Cześć

A czy ja gdzieś napisałem, że miałem jakąś operację kolanową??

Miałem kontuzję ale po diagnozie postanowiłem operacji (na razie) nie robić. Wzmocnić mięśnie i jeździć. I Tak sie jakoś zeszło.

Jeżęli taka rehabilitacja to był wycisk to powinieneś zastanowić się nad życiem.;):)

POzdro

Przemyślałem Twoją diagnozę.

Kończę z nartami!

Nordica

Co jest z nartą nordica speedmachine mach 1, która została najwyżej oceniona w teście http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test2009&id_testu=545 wśród między innymi nart zaproponowanych w dotychczasowych poradach.

Czy jakość tej narty jest taka jak w porównaniu? http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=porownaj&id_testu=545

Czy ktoś może to skomentować?

Mitek

Mitku!

Żartowałem, narty dają mi wiele radości i nie zrezygnuję z jeżdżenia "po dobroci".

Moja kontuzja kolana to efekt wypadku a potem leczenia przez konowałów.

Jedna wizyta, po tygodniu jednodniowy zabieg w prywatnej klinice i 5 tygodni rehabilitacji rzeczywiście bardzo intensywnej. Przed zabiegiem byłem w bardzo dobrej kondycji dlatego powrót do jeżdżenia był szybki i udany.

Od 3 tygodni przygotowuję się do grudniowej jazdy na nartach i będę gotowy.

Rzeczywiście na bierząco jedynie trochę roweru i czasami wiosła. W sumie mało i tu masz rację. Systematyczność podstawą sukcesu!

Poradź jakie narty mam wybrać, żeby z przyjemnością ale przy mniejszym obciążeniu jeździć.

• Like 1

Cześć

Co do nart to cięzko podac jakis konkretny model ale sugeruje przy wyborze:

- nie brac pierwszej narty z grupy race

- nie brać narty radykalnie taliowanej

- długośc do wzrostu powinna byc dobra może +5 cm.

Jako narciarz z długim stażem jeźzic pewnie technika mieszaną z przewagą smigu i technik slizgowych stąd moje rady.

Np.

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2797&id_modelu=3844 - oczywiście najdłuższe.

albo może cos takiego jeżeli tylko po trasach i z nastawieniem na jazdę cietym:

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2829&id_modelu=3817 - długośc 184 cm.

To tylko propozycje bo tak naprawdę nie wiem jak jeździsz i co lubisz i co Ci przypasuje - jak to się mówi.

Opis jazdy jest duzym przybliżeniem.

Pozdro

Mitek swoją propozycją skłania Cię do jazdy "doświadczonego narciarza"-ślizgiem;).I ma rację,jeśli nie czujesz się na silach to po co się pchać w skręt cięty,który jednak wymaga większej pracy stawów kolanowych:rolleyes:-same statystyki mówią o urazowości w/w w trakcie wyboru tego typu stylu jazdy:pJesli chcesz w dalszym ciągu" okresowo' wybrać krawędź,to może dobrą propozycją będzie head xenon 8,podobny narciarz ją użytkuje za moją namową ,z pełnym zadowoleniem.Narta lekka,elastyczna,dająca tolerancję błędow,jedna wada:cool:na lodzie kupa:eek:-oczywiście dla mniej doświadczonych:pAle narciarz z przeszłością nie szuka wyzwań na trudnych,lodowatych trasach;)Narta nadaje się na całodzienne narciarstwo:),głównie na trasy przygotowane z średnią prędkością:rolleyes:

Edytowane przez dareklewandowski

Ja bym się tak WST nie sugerował. Najlepiej samemu pojeździć i sprawdzić bo każdy ma swoje subiektywne zdanie i może podpowiedzieć co jak się sprawdza ale na pewno nei powie że to jest najlepsza narta na świecie (bo takowa nie istnieje) :) Nie da sie tego ocenić, cena - zai bentley ok 30 000, race - Head bo wykupił najlepszych sportowców, design - kneissl bo się nie zmienia wizualnie? i można by tak długo i długo ..