Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty do poprawy techniki, wysoki zawodnik (190/80kg)

Elliot92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeżdżę już 3 sezon i moje umiejętności oceniam na 5. Aktualnie jeżdżę na Head'ach C120 170cm, ale mają one stosunkowo duży promień skrętu i ciężko jest je zmusić do krótkiego skrętu. Szukam nart do poprawy techniki skrętu ciętego. Myśle o nartach o dł. ok 160cm i promieniu 12-13m. Co poradzilibyście mi?

P.S. Szukam nart używanych, wiec byłbym wdzięczny za podanie modeli z przed 2 max 3 lat.

Mam tyle samo wzrostu, co ty i uwierz mi, że to jest dla ciebie za krótkie jeździłem na czymś takim chodzi o długość nie firmę i po pewnym czasie zauważyłem, że narta jest dla mnie niestabilna wyjeżdża z podemie zmieniłem na dłuższe i problem ustąpił mam radius 14 teraz i tez się da wykręcać ciasne skręty tylko się trzeba przyłożyć :)

To stosunkowo nietwarda narta o charakterze slalomowym, wg mnie jeśli jeździsz 3 sezon to może być trochę trudno, niemniej jeśli już narta SC to Sl10 na początek nie jest złe, ja bym na twoim miejscu wział 170 cm, skręcać to bedzie zdecydowanie lepiej niż twoje Heady i do nauki bedzie bardziej odpowiednie.

Znalazłem 2 pary nart Atomic Metron 10. 171cm i 164cm. Właśnie się zastanawiam które wybrać, ponieważ głównie jeżdżę po polskich stokach a one są zwykle krótkie i dosyć wyboiste, a znajomy doradzał mi krótsze narty. Argumentował je tym, że łatwiej będzie mi się na nich jeździło. No i teraz sam nie wiem. Jakieś rady?

Witam, jeżdżę już 3 sezon i moje umiejętności oceniam na 5. Aktualnie jeżdżę na Head'ach C120 170cm, ale mają one stosunkowo duży promień skrętu i ciężko jest je zmusić do krótkiego skrętu. Szukam nart do poprawy techniki skrętu ciętego. Myśle o nartach o dł. ok 160cm i promieniu 12-13m. Co poradzilibyście mi?

P.S. Szukam nart używanych, wiec byłbym wdzięczny za podanie modeli z przed 2 max 3 lat.

Promień nie ma tu wiele do rzeczy, długość w zasadzie też nie - ważna raczej jest szerokość dziobu, i relacja między dziobem a talią i w efekcie szybkość zmiany krawędzi - wszystko to przy krótkich skrętach na poziomie śmigu, ciętego czy hamującego. Z ww. parametrów promień wynika ale nie determinuje jednoznacznie sposobu jazdy.

Popatrzyłem na gabaryty w nagłowku, być może jest też tak że to kilkuletnie wyeksploatowane narty i być może warto je wymienić... ale na dłuższe i twardzsze! :)) Przy 190 cm nawet nie wygłupiaj się z kupowaniem 160 cm! :)

Generalnie to najtaniej ci wyjdzie podszkolenie się, czyli inwestycja w obniżenie pozycji, pogłębienie układu itp. rzeczy :) Długość nie zastąpi umiejętności ani promień instruktora :)

Znalazłem 2 pary nart Atomic Metron 10. 171cm i 164cm. Właśnie się zastanawiam które wybrać, ponieważ głównie jeżdżę po polskich stokach a one są zwykle krótkie i dosyć wyboiste, a znajomy doradzał mi krótsze narty. Argumentował je tym, że łatwiej będzie mi się na nich jeździło. No i teraz sam nie wiem. Jakieś rady?

Znajomego nie słuchaj przesadnie ;)

Tak naprawdę to narty powinieneś mieć znacznie dłuższe ale pewnie i tak cię nie przekonam więc z ww. weź te dłuższe czyli 171 (choć lepsze byłyby pewnie 178 cm).

Edytowane przez gajowy01

Cześć

Z mojego doświadczenia wynika ze do doskonalenia techniki najlepsze są slalomki/ opinia mojego instruktora dosyć dobrego zaznaczam/ co do dlugości to dla cibie minimum 165cm i raczej drugi model ale to już powinieneś sam sprawdzic testując w miare mozliwości przed zakupem. Pozdrawiam

PS do codzinnej jazdy warto mieć jeszcze jedną parę wtedy slalomki napewno 165 i mysle ze jeżeli je zegniesz to nawet z "pierwszej" półki.