Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

No i stało się :)

Piotr_67

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja czekam jeszcze na "Sofixy" i buty zimowe "Iglo"... :biggrin:

Dziw bierze,że dopiero teraz powracają pewne marki.

Ja uważnie przyglądam się motocyklom... Powróciła nazwa "Junak","Romet"... Niektóre ich prdukty wyglądają dość interesująco...

Przykłady:

Junak M16 (poj.350):

a7222db68c963775c73a1ab31ae35987.jpg

Junak 650 NK:

d7d2869f64e6c6ecbb5b89799930f6b2_big.jpg

Albo samochód w pełni elektryczny Romet 4E:

romet__7.jpg?mccbjn

Nawet jeśli jeszcze daleko im do doskonałości,czy zbyt wiele w nich "chińszczyzny",to niewykluczone,że niedługo osiągną sukces jak "Solaris" czy "PESA"... :rolleyes::

Te Junaki i Romety to niestety made in CZAJNA i wg mnie sukcesu Solarisa nie osiągną.

Od czegoś trzeba zacząć.Myślę,że dużo zależy od funduszy,odwagi,ale przede wszystkim fantazji właścicieli firmy.A tej ostatniej chyba im nie brak,skoro Romet zbudował elektryczne auto,które już znajduję się w sprzedaży!

Polak potrafi,oto jeden z przykładów:

Munch Mammut 2000.Motocykl niby niemiecki,a tak naprawdę zaprojektowany i wyprodukowany w Polsce

mammut020ne5.jpg

mammut_010.jpg.1626963.jpg

Zgodzę się z tobą,że na "chińszczyźnie" daleko nie zajadą... :)

To,że można,najlepiej pokazuję przykład bydgoskiej Pesy,która zaczynała od remontów starych wagonów dla PKP,a dziś produkuję nowoczesne pociągi i wygrywa przetargi nawet w Niemczech!

• Like 1

Albo samochód w pełni elektryczny Romet 4E:

romet__7.jpg?mccbjn

Nawet jeśli jeszcze daleko im do doskonałości,czy zbyt wiele w nich "chińszczyzny",to niewykluczone,że niedługo osiągną sukces jak "Solaris" czy "PESA"... :rolleyes::

Szwagier "dostarcza" do tego elektrykę/elektronikę. Podobno fajna zabawka ale jeszcze nie na tyle dobra żeby sensownie to wykorzystywać.

"Dostarcza" w cudzysłowiu bo to długa historia - w sam raz na wyjazd na Szaczawiny w Korbielowie.

Daleko nie szukając, nie wiem czy wiecie, że słuchawki -tak zwykle słuchawki- dla siedzących na tylnej kanapie Bentleya :) pochodzą z Mielca :)

Przykładów z dziedziny elektryki/elektroniki jest multum.

• Like 1

Ciekawe, czy inne buty też powrócą.

Swego czasu miąłem buty na po nartach, w naszym wydaniu oczywiście, chyba z Krosna. Gruba podeszwa i ściągana na 3 gumki wysoka cholewa.

W filmie Seksmisja chłopaki mieli takie, tylko w srebrnej wersji. Jest nawet podziękowanie dla fabryki w końcówce filmu.

Były wspaniałe.

Brakuje mi takich.

Tego "Mamuta" zabiła mega cena, fakt w zamian dostawało się dużo innowacji jednak za "mniejsze" pieniądze można było nabyć równie wyjątkowe motocykle.

Ten Mammut od samego początku nie miał być motocyklem seryjnym,dostępnym dla każdego.Jeśli dobrze pamiętam,wypuszczono jedynie 250 szt.i wszystkie sprzedały się na pniu!

Dla zainteresowanych kilka parametrów:

- pojemność: 2000 ccm

- moc max: 260 KM

- max. moment obr. 295 NM

- waga: 354 kg

- V max: 250 km/h (ograniczona elektronicznie)

PS.Taki silnik zapewniłby niezłe osiągi nawet w aucie! :)