marboru Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Jak wiecie, w sezonie letnim uległem kontuzji stawu kolanowego. By nie mieć zmarnowanego sezonu narciarskiego, po pierwsze kilka tygodni po skręceniu zacząłem delikatnie ćwiczyć, potem trochę mocniej ćwiczyć, jeździć na rowerze - ale nie tylko. Regenerację stawu wspomagałem farmakologicznie, biorąc różne suplementy diety powodujące odbudowę i wzmocnienie nogi. Na początku, tuż po urazie i jeszcze długo po stosowałem Arthron Complex, który zawiera Siarczan Glukozaminy 500mg, Siarczan Chondroityny 300mg, L-Cysteinę 100mg. Charakterystyka i skład tego suplementu: Chondroityna jako główny składnik chrząstki, jest odpowiedzialna za jej prawidłową elastyczność i właściwości mechaniczne. Glukozamina, jako aminocukier, wchodzi w skład substancji podstawowej chrząstki. Stosowanie leków zawierających powyższe składniki pobudza organizm do wytwarzania mazi stawowej i utrzymuje ją na właściwym poziomie. L-Cysteina natomiast, to jeden z podstawowych aminokwasów będących źródłem siarki, która odgrywa istotną rolę w budowie tkanki chrząstnej. To brałem przez trzy miesiące, codziennie. W chwili obecnej wspomagam się kolejnym wspomagaczem: Duo Forte. Jedna saszetka zawiera hydrolizowany kolagen 5g oraz nutrifin motion 0,55g. Podobnie jak w przypadku Arthronu Complex powyżej wymienione składniki stymulują odbudowę chrząstki stawowej i pomagają utrzymać ruchomość stawów w dobrej kondycji. Duo Forte zalecane jest dla sportowców , ludzi których tryb życia powoduje wzmożony wysiłek fizyczny. Środek ten również powoduje łagodzenie zmian fiziologicznych związanych z wiekiem, zachodzących w stawach. Korzystnie wpływa również na wygląd włosów, skóry i paznokci :biggrin: Środkiem o podobnym składzie, który można stosować zamiennie z Duo Forte jest 4Flex. Mi taka kuracja pomogła. Może komuś z Was również? Myślę, że rozsądny system treningowy, odpowiednie ćwiczenia oraz wspomaganie farmakologiczne zdecydowanie pozwalają wcześniej wrócić do formy i 100% sprawności. ...jak to dobrze, że w domu ma się Farmaceutkę :happy: Kuracja suplementami na jej zalecenie - podobno to najlepsze na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Odpowiednie wspomagacze farmaceutyczne są ważne ale mentalności, determinacji nic nie zastąpi:) Jak widać tobie nie brakuje więc wszystko będzie dobrze. Piszę tak ponieważ podobnie nigdy nie odpuszczam Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Jak wiecie, w sezonie letnim uległem kontuzji stawu kolanowego. By nie mieć zmarnowanego sezonu narciarskiego, po pierwsze kilka tygodni po skręceniu zacząłem delikatnie ćwiczyć.... Niezła reklamka farmaceutyków osobistej FARMACEUTKI:biggrin: W 1986 miałem zerwane a następnie zrekonstruowane więzadło poboczne kolana lewego. Kolano pobolewa po wysiłku do dzisaj nie mówiąc o trzaskach przy zginaniu. Od trzech lat biorę przed sezonem i w trakcie przez 3 miesiące kolagen 4-flex ,ostatnio trochę tańszy flexi staw . Jest wyraźnie lepiej bo prawie nie boli i nie trzeszczy (kolano).:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Poczytajcie koledzy o glukozaminie. Rejstracja tego specyfiku jako leku odbyła sie w dziwnych warunkach. Naukowe badania nie potwierdzają jakiegokolwiek działania, podobnie jak placebo. Sam żarłem to świństwo przez pewien czas, aż pewien znajomy lekarz "od kolan" powiedział mi parę słów i kazał poczytać o tym specyfiku w necie. Aha, ja kurowany byłem cielęcinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Aha, ja kurowany byłem cielęcinką. Ja myślałem że cielęcina dobra na wrzody a nie kolana :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Ja również słyszałem, że wszystkie to "środki glukozaminowe" to wytwór marketingu i biegu za kasą koncernu farmaceutycznych. Mi poradzono galaretkę wołową przygotowaną samemu i awokado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 (edytowane) Poczytajcie koledzy o glukozaminie. Rejstracja tego specyfiku jako leku odbyła sie w dziwnych warunkach. Naukowe badania nie potwierdzają jakiegokolwiek działania, podobnie jak placebo. Sam żarłem to świństwo przez pewien czas, aż pewien znajomy lekarz "od kolan" powiedział mi parę słów i kazał poczytać o tym specyfiku w necie. Aha, ja kurowany byłem cielęcinką. Jeśli chodzi o poczytaniu o Glukozaminie ukazało się, zwłaszcza w internecie masę pseudo artykułów, zdecydowanie odradzających jej stosowania - wskazujących na Placebo jak piszesz. Co do poczytania głębiej na ten temat - polecam Tobie jak i innym znajdujący się na Portalu Medycyna Praktyczna bardzo obszerny artykuł o leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawu kolanowego z poniższego linka, o siarczanie glukozaminy, siarczanie chondroityny szczegółowo i obiektywnie napisane jest w punkcie 8: http://www.mp.pl/artykuly/16357 Artykuł na podstawie EULAR recommendations 2003: an evidence based approach to the management of knee osteoarthritis: report of a Task Force of the Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutic Trials (ESCISIT) K.M. Jordan, N.K. Arden, M. Doherty, B. Bannwarth, J.W.J. Bijlsma, P. Dieppe, K. Gunther, H. Hauselmann, G. Herrero-Beaumont, P. Kaklamanis, S. Lohmander, B. Leeb, M. Lequesne, B. Mazieres, E. Martin-Mola, K. Pavelka, A. Pendleton, L. Punzi, U. Serni, B. Swoboda, G. Verbruggen, I. Zimmermann-Górska, M. Dougados Annals of the Rheumatic Diseases, 2003; 62: 1145-1155 Tłumaczył lek. Tomasz Löwenhoff Konsultowała prof. dr hab. med. Irena Zimmermann-Górska Katedra i Klinika Reumatologiczno-Rehabilitacyjna i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Poznaniu PS. Suplementy nie leczą - wspomagają. Np. wytwarzanie mazi stawowej co ułatwia pracę a w efekcie regenerację stawu. Edytowane 5 Styczeń 2014 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruger27 Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Powiem wam że ze względu na charakter mojego zawodu często mam problemy z kolanami i parę razy sytuację uratował Arthron Complex już po 2-3 dniach kolana wracały do normy przed wyjazdem na narty robię kurację parę dni a na wyjazd to podstawowy produkt jak dla mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi