leitner Napisano 7 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2015 A tak dzisiaj się prezentuje "lodowiec Moczydło" :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 8 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 (edytowane) Qrdesz no to kawał górki jest! Że tam jeszcze jakiegoś wyprzęganego talerzyka nie postawiono... Fajny stoczek. Ile to ma długości? Wygląda na jakieś 300m.Pomarzyć można.. ;-) Edytowane 8 Maj 2015 przez MOSTOSTAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Wysokość wynosi coś ponad 20 metrów. Górka w większości jest usypana z gruzów Warszawy (tak jak dwie inne warszawskie górki), a reszta to śmieci. Na pewno stok jest dłuższy niż na Szczęśliwicach. Pewnie, tak jak piszesz, ok 300-350 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 A ma ktoś może zdjęcia z orczyka, który swego czasu stał w Krakowie koło kopca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 8 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 A tu z innej beczki - wyciąg krzesełkowy w PRLu. tyle, że nie na stoku narciarskim...;-) Od 3.47 minuty: [video=youtube;KtGDZqi8guY] Prawdopodobnie jest to zdemontowany z Goryczkowej J-bar. Nie przypominam sobie, by na Goryczkowej kiedykolwiek było coś podobnego! Kiedy on tam miał stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 8 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2015 Moja skucha - nie na Goryczkowej a na Gąsienicowej. Mea culpa.. ;-) Nie jestem pewien ale może tak być. W tamtych czasach wykorzystywano co się dało. Tu masz to cudo: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Masz tam może gdzieś jakąś datę, kiedy to zdjęcie mogło być zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 9 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 Wyciąg ten zastąpił wlek saniowy w 1953r. Zdjęcie jest z lat 53 > 59 kiedy ten wyciąg rozebrano. W marcu 1962r uruchomiono jednoosobowe krzesło. Pewnie ze dwa lata je budowali. Kto wie czy elementy tego właśnie J-bara nie trafiły do kopalni jako wyciąg dla górników. W tamtych czasach nie marnowali takich podzespołów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 9 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 O wleku saniowym wiedziałem z opowieści, ale nie miałem pojęcia, że pomiędzy tym wlekiem, a 1-osobowym krzesełkiem, był na Kasprowym jeszcze J-bar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 9 Maj 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2015 (edytowane) Szczerze mówiąc też nie wiedziałem. Dowiedziałem się o tym nie dawno podczas drążenia tematu w poście o Muller GMD (Kondratowa/Skrzyczne) - http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/20169-Szczyrk-Doliny-II-Muller-GMD-zostanie-obj%C4%99ty-ochron%C4%85-konserwatorsk%C4%85./page2 Co prawda zdjęcie laski jadącej na J-barze widywałem w sieci i w książce p. Barana ale wydawało mi się, że to jest właśnie to pierwsze jednoosobowe krzesło lub w ogóle fotka zaczerpnięta gdzieś z netu (są tego setki) z jakiegoś alpejskiego kurortu z lat 50. Tymczasem okazało się, że Muller GMD a i owszem był pierwszym w Polsce wyciągiem orczykowym ale z bębnem linką i kotwicą do holowania narciarzy a prawdziwie pierwszym wyciągiem podporowym, wysokiego prowadzenia liny z zawiesiami holującym narciarza i działającym w ruchu okrężnym (tj z kołem zwrotnym i powracającymi zawiesiami na stałe sprzężonymi z liną) okazał się ów J-bar. :cheerful: Pozostaje teraz kwestia skąd ów J-bar w Polsce się wziął....? Nie chce mi się wierzyć, że to pionierska myśl techniczna ówczesnych przodowników pracy, z drugiej strony nie przypuszczam, że wyciąg ten został zakupiony w innym (alpejskim) kraju. Myślę, że to była pierwsza przymiarka typu C/P podpatrzona gdzieś w Alpach albo nawet USA (tam J-bar był bardzo popularny i jest do dziś). Sposób jazdy na tym wyciągu był bardzo prosty ale zważywszy na brak jakiejkolwiek amortyzacji, zapewne także mało wygodny. Pół biedy gdy było dość śniegu by J-bar ciągnął narciarza jak na zdjęciu. W ewentualnych dołkach czy miejscach obniżenia terenu J zapewne nieco unosił szusmena w powietrze i stąd pewnie te 3 szczebelki pod zadkiem. Linka z bębnem lub teleskop zdecydowanie rozwiązały ten problem. J-bara można by zatem nazwać wyciągiem krzesełkowo orczykowym, wlecząco unoszącym, jednoosobowym... ;-) Edytowane 9 Maj 2015 przez MOSTOSTAL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Fajny filmik z narciarstwa "peerelu". Ta górka to dzisiejszy Kamieńsk pod Bełchatowem! Jednak był tam stok wcześniej! Fajne! http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/9025#.VXyw8lJdzOk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi