jacekk Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Witajcie, Planuję na początku grudnia (5-7) wyskoczyć na przedłużony weekend na narty samolotem i w ten sposób zacząć sezon. Znalazłem bilet w dobrej cenie do Monachium, ale musiałbym go kupić pewnie na dniach, aby na taką cenę się załapać, a na pewno zanim znana będzie prognoza pogody Byłbym w sobotę o 7:30 w Monachium i w poniedziałek musiałbym dojechać na lotnisko tak, aby odlecieć o 21:30, więc teoretycznie daje to prawie 3 dni jeżdżenia jeśli dałoby się znaleźć ośrodek w granicach powiedzmy 3h drogi od lotniska (mam na myśli wypożyczenie auta na lotnisku). Zakładam, że początek grudnia to nie sezon i z rezerwacją dwóch noclegów mógłbym poczekać, aż będzie wiadomo ile śniegu gdzie leży, ale zastanawiam się w ogóle jakie mam opcje o tej porze roku. Patrzyłem na Solden - część nielodowcową otwierają tam planowo 14 listopada, więc na początku grudnia chyba będzie gdzie zjeżdżać (zastanawiam się jaka szansa, że na sam dół?). Znalazłem też ośrodek Kuehtai (planowe otwarcie 27 listopada, ale leży na wysokości 2000m więc chyba jak otworzą to od razu wszystko) - zastanawiam się tylko jak z dojazdem tam bo droga wygląda na taką z serpentynami i wymagane są łańcuchy. Trzy pytania do bardziej doświadczonych ode mnie: 1. czy moglibyście coś doradzić w kwestii wyboru ośrodka? (jak najwięcej otwartych tras, najlepiej jak najdłuższych i jak najbliżej z Monachium) 2. czy ktoś wypożyczał na lotnisku w Monachium auto i wypożyczał do niego łańcuchy śniegowe? jest z tym jakiś problem / nie ma problemu? 3. czy ten pomysł ma w ogóle ręce i nogi czy mój plan ma jakiś ukryty defekt? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Nie liczyłbym w listopadzie na dobre warunki do jeżdżenia poza lodowcami. Proponuję Hintertux lub Stubai oddalone około 200 km od lotniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 (edytowane) Witajcie, Planuję na początku grudnia (5-7) wyskoczyć na przedłużony weekend na narty samolotem i w ten sposób zacząć sezon. Znalazłem bilet w dobrej cenie do Monachium, ale musiałbym go kupić pewnie na dniach, aby na taką cenę się załapać, a na pewno zanim znana będzie prognoza pogody Byłbym w sobotę o 7:30 w Monachium i w poniedziałek musiałbym dojechać na lotnisko tak, aby odlecieć o 21:30, więc teoretycznie daje to prawie 3 dni jeżdżenia jeśli dałoby się znaleźć ośrodek w granicach powiedzmy 3h drogi od lotniska (mam na myśli wypożyczenie auta na lotnisku). Zakładam, że początek grudnia to nie sezon i z rezerwacją dwóch noclegów mógłbym poczekać, aż będzie wiadomo ile śniegu gdzie leży, ale zastanawiam się w ogóle jakie mam opcje o tej porze roku. Patrzyłem na Solden - część nielodowcową otwierają tam planowo 14 listopada, więc na początku grudnia chyba będzie gdzie zjeżdżać (zastanawiam się jaka szansa, że na sam dół?). Znalazłem też ośrodek Kuehtai (planowe otwarcie 27 listopada, ale leży na wysokości 2000m więc chyba jak otworzą to od razu wszystko) - zastanawiam się tylko jak z dojazdem tam bo droga wygląda na taką z serpentynami i wymagane są łańcuchy. Trzy pytania do bardziej doświadczonych ode mnie: 1. czy moglibyście coś doradzić w kwestii wyboru ośrodka? (jak najwięcej otwartych tras, najlepiej jak najdłuższych i jak najbliżej z Monachium) 2. czy ktoś wypożyczał na lotnisku w Monachium auto i wypożyczał do niego łańcuchy śniegowe? jest z tym jakiś problem / nie ma problemu? 3. czy ten pomysł ma w ogóle ręce i nogi czy mój plan ma jakiś ukryty defekt? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam Jacek Witam W zeszłym roku byłam od 12 grudnia i gdyby nie bliskość lodowców Pitztal i Kaunertal to wcale bym nawet nart z samochodu nie wyjęła w tym roku Livinigno więc już krzyżem leżę w modlitwie :biggrin: pozdrawiam aneta Edytowane 12 Październik 2015 przez aneta676 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 nie ma tutaj ukrytych defektów oprócz takiego że wydasz wiecej niż jadąc samochodem z Polski ale za to na miejscu jesteś w 5 godzin , piszę z własnego doświadczenia bo kilka razy latałem na narty z Monachium. Samolot to nie wszystko .... - znajdz sobie tani mały samochód - zarezerwuj go dużo wcześniej , weż swoją navigację - dużo się dopłaca (30-50 euro) , kup winietę jak bedziesz przekraczać granice też mają chorą cenę - pomijaj nie znane wypożyczalnie - mają parkingi daleko - tracisz czas - avis , sixt , hertz ,europcare - mają parkingi i oddanie samochodu praktycznie na hali odlotów plus są kierunkowskazy z samej hali jak i na dojeżdzie na lotnsko - oddanie samochodu jest banalne a teraz bedzie jeszcze tanio - ja brałem swoje buty i wypożyczałem narty na miejscu (koszt przewozu nart =koszt wypożyczenia) nie warto czekać na bagaż - wypożycz sprzęt z polski - jest zdecydowanie taniej - dwie wypożyczalnie w których jest masa sprzętu - to intersport i sport 2000 są wszędzie można zamówić konkretny model nart (jezeli w Solden to jeszcze dochodzi Sport Brugger) - z Monachium w 3 godziny masz w zasięgu większość ośrodków w Austrii wieć wybór jest ogromny a w tym terminie większość już bedzie otwarta przynajmniej w cześći. - dolina Otztal to bardzo dobry wybór i wcale nie Kuhtai (jest póżniej otwierany niż gurgle i solden bo połowa ośrodka ma ekspozycje mocno słoneczna i mimo wysokości nie jest tak rózowo - po za tym to ośrodek dla zdecydowanie zaawansowanych narciaży) Solden + Gurgle na 4 dni ... bedziesz sie starać by wszystko objechać - w skrócie rewelacyjne ośrodki i w tym terminie tam jest już środek zimy. - 7:30 w Monachium to dobry wynik masz szanse na luzie mieć narty na nogach już o 11 - łapiesz karnet i do 16:30 sie zdążysz wyjeżdzić - łańcuchy - drogi są bardzo dobrze utrzymane i jak nie ma jakiegoś armagedonu łańcuchy są zbędne - patrz na pogodę jak bedzie mocno sypać wypożycz jak nie pomiń temat ja swoich jeszcze nie użyłem ... a wiele lat jeżdzą w bagażniku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekk Napisano 12 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 jodek1, dzięki za rady, bardzo mi pomogłeś! Fajnie usłyszeć, że robiłeś to już kilka razy i wrażenia pozytywne. Zdaję sobie sprawę, że samolot to nie wszystko i koszt całego przedsięwzięcia jak wszystko policzyć do kupy jest duży i dlatego muszę się dużo najeździć aby mi się to zrekompensowało, więc próbuje oszacować jakie są na to szanse. A zatem jeszcze zapytam o parę rzeczy jeśli można: Właśnie też mi się wydawało, że opcja Solden (ew. +Gurgle) wygląda na bezpieczną śniegowo, ale wolałem dowiedzieć się u kogoś bardziej doświadczonego. W Solden (bez Gurgli) byłem w marcu i bardzo mi się podobało - nie wiem ile tras będzie otwartych na początku grudnia no ale wiadomo że nie da się tego przewidzieć (choć jakieś statystyki z poprzednich lat pozwalałyby to jakoś oszacować - swoją drogą szkoda, że nigdzie czegoś takiego w internecie nie ma). Co do Gurgli trochę właśnie się obawiam dojazdu tamże (na stronach hoteli piszą, że niezbędne łańcuchy). Twierdzisz, że powinno być ok? Przewoziłeś buty narciarskie w podręcznym? Raz się udało czy kilka razy tak robiłeś i nie było problemów? Wydawało mi się, że nie można, po tym jak ostatnio na kontroli bezpieczeństwa nie puścili mnie z deskorolką, argumentując że to "duży ciężki przedmiot, którym można komuś przywalić". Buty narciarskie chyba podpadają pod tą definicję... Co do łańcuchów - ale jakby co to w ogóle opcja wypożyczenia jest? Na stronach wypożyczalni nie da się tego zaznaczyć jako wyposażenie dodatkowe w przypadku Munich Airport (da się na przykład dla Innsbruck Airport) więc nie wiem czy w ogóle mają i dlatego pytam czy komuś udało się pożyczyć? Sprawdzałem kilka głównych - zdaje się Europcar, Avis, Hertz. aneta676 - mogę zapytać w jakim ośrodku byłaś w zeszłym roku od 12 grudnia? (tzn. gdzie nie jechać hehe) Ojej już się nie mogę doczekać sezonu... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Jacek, jedziesz sam, czy w większym gronie? Jeśli sam lub we dwójkę, to ja bym przemyślała dojazd pociągiem zamiast wypożyczania samochodu. Z lotniska na dworzec główny w Monachium kursuje S-Bahn, a stamtąd co godzinę pociągi do Garmisch, Kufstein, Salzburga, St. Johann czy Innsbrucka - do wyboru, do koloru. W pierwszy weekend grudnia większość ośrodków zapowiada otwarcie, ale różnie bywa ze śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 jodek1, dzięki za rady, bardzo mi pomogłeś! Fajnie usłyszeć, że robiłeś to już kilka razy i wrażenia pozytywne. Zdaję sobie sprawę, że samolot to nie wszystko i koszt całego przedsięwzięcia jak wszystko policzyć do kupy jest duży i dlatego muszę się dużo najeździć aby mi się to zrekompensowało, więc próbuje oszacować jakie są na to szanse. A zatem jeszcze zapytam o parę rzeczy jeśli można: Właśnie też mi się wydawało, że opcja Solden (ew. +Gurgle) wygląda na bezpieczną śniegowo, ale wolałem dowiedzieć się u kogoś bardziej doświadczonego. W Solden (bez Gurgli) byłem w marcu i bardzo mi się podobało - nie wiem ile tras będzie otwartych na początku grudnia no ale wiadomo że nie da się tego przewidzieć (choć jakieś statystyki z poprzednich lat pozwalałyby to jakoś oszacować - swoją drogą szkoda, że nigdzie czegoś takiego w internecie nie ma). Co do Gurgli trochę właśnie się obawiam dojazdu tamże (na stronach hoteli piszą, że niezbędne łańcuchy). Twierdzisz, że powinno być ok? Przewoziłeś buty narciarskie w podręcznym? Raz się udało czy kilka razy tak robiłeś i nie było problemów? Wydawało mi się, że nie można, po tym jak ostatnio na kontroli bezpieczeństwa nie puścili mnie z deskorolką, argumentując że to "duży ciężki przedmiot, którym można komuś przywalić". Buty narciarskie chyba podpadają pod tą definicję... Co do łańcuchów - ale jakby co to w ogóle opcja wypożyczenia jest? Na stronach wypożyczalni nie da się tego zaznaczyć jako wyposażenie dodatkowe w przypadku Munich Airport (da się na przykład dla Innsbruck Airport) więc nie wiem czy w ogóle mają i dlatego pytam czy komuś udało się pożyczyć? Sprawdzałem kilka głównych - zdaje się Europcar, Avis, Hertz. aneta676 - mogę zapytać w jakim ośrodku byłaś w zeszłym roku od 12 grudnia? (tzn. gdzie nie jechać hehe) Ojej już się nie mogę doczekać sezonu... Pozdrawiam Jacek Zamiast w pierwszy dzień gnać z lotniska i tracić dużo czasu na dojazd do Solden czy też jeszcze dalej do Gurgli wybierz jakiś bliżej położony osrodek. Znacznie bliżej masz do Skiweltu, Kitzbuel, Seefeld, Zell am Zill lub do ktoregoś z ośrodków w regionie Garmisch. Ośrodki w Garmisch są małe i tanie ale na pierwszy dzień na rozjeżdżenie powinny być ok. Pod warunkiem że będzie w tych ośrodkach w tym czasie śnieg a może być różnie. Sprawdzisz to przed wyjazdem. Jadąc przez Garmisch do Soelden nie potrzebujesz winiety i oszczędzasz ok 70 km w jedną stronę. Solden i Gurgle to pewniaki i tam na pewno wszystko będzie chodzić. Do Gurgli jak popada to nie dojedziesz bez łańcuchów- obstawiam ze jak będzie biało i drogowcy zaśpią to staniesz pod pierwszą górką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 Ja zamawiajac bilety przez Lufthanse zamawiam od razu auto na lotnisku. W hali jest pelno wypozyczalni i to jest fajne ze wszystko idzie z automatu i nie traci sie czasu. O cenach sie nie wypowiadam bo jest nas zawsze pare osob i sa tak male roznice ze Lotewer. Wykupujemy tez extra ubezpieczenie aby nie ponosic zadnej oplaty w razie BooM. Chyba jakies 130 euro za Multivana. Lancuchy raczej nie beda potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 Zamiast w pierwszy dzień gnać z lotniska i tracić dużo czasu na dojazd do Solden czy też jeszcze dalej do Gurgli wybierz jakiś bliżej położony osrodek. Znacznie bliżej masz do Skiweltu, Kitzbuel, Seefeld, Zell am Zill lub do ktoregoś z ośrodków w regionie Garmisch. Ośrodki w Garmisch są małe i tanie ale na pierwszy dzień na rozjeżdżenie powinny być ok. Pod warunkiem że będzie w tych ośrodkach w tym czasie śnieg a może być różnie. Sprawdzisz to przed wyjazdem. Jadąc przez Garmisch do Soelden nie potrzebujesz winiety i oszczędzasz ok 70 km w jedną stronę. Solden i Gurgle to pewniaki i tam na pewno wszystko będzie chodzić. Do Gurgli jak popada to nie dojedziesz bez łańcuchów- obstawiam ze jak będzie biało i drogowcy zaśpią to staniesz pod pierwszą górką Początek grudnia to Garmisch jeszcze będzie mocno raczkować - stawiałbym jeszcze na ośrodki z zapleczem lodowcowym. Jacek, jedziesz sam, czy w większym gronie? Jeśli sam lub we dwójkę, to ja bym przemyślała dojazd pociągiem zamiast wypożyczania samochodu. Z lotniska na dworzec główny w Monachium kursuje S-Bahn, a stamtąd co godzinę pociągi do Garmisch, Kufstein, Salzburga, St. Johann czy Innsbrucka - do wyboru, do koloru. W pierwszy weekend grudnia większość ośrodków zapowiada otwarcie, ale różnie bywa ze śniegiem. Nie ma sensu lecieć do Monachium by pózniej zwolnić i jechać przez cały dzień pociągiem jak ma to być wyjazd na kilka dni - to sie mija z celem szybkiego dostania się na stok tracisz dwa dni nart ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 Początek grudnia to Garmisch jeszcze będzie mocno raczkować - stawiałbym jeszcze na ośrodki z zapleczem lodowcowym.Tak jak pisałem musi to sprawdzić przed wyjazdem i wybrać sobie coś na pierwszy dzień. W zeszłym roku właśnie jakoś w grudniu jechaliśmy przez Garmisch i były tam jeszcze zielone łąki. Jak się zima w tym roku zacznie to ciężko zgadywać o tej porze . W każdym bądź razie w Soelden w najbliższych dniach zapowiadają spore opady śniegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 Początek grudnia to Garmisch jeszcze będzie mocno raczkować - stawiałbym jeszcze na ośrodki z zapleczem lodowcowym. Nie ma sensu lecieć do Monachium by pózniej zwolnić i jechać przez cały dzień pociągiem jak ma to być wyjazd na kilka dni - to sie mija z celem szybkiego dostania się na stok tracisz dwa dni nart ..... Gwoli ścisłości to do Garmisch, Kufstein czy Lermoos spokojnie dojedziesz z lotniska w dwie-trzy godziny pociągiem, więc to na pewno nie cały dzień. Tyle, że ośrodki takie sobie - no nie jest to pierwsza liga, może poza Skiwelt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 Tak jak pisałem musi to sprawdzić przed wyjazdem i wybrać sobie coś na pierwszy dzień. W zeszłym roku właśnie jakoś w grudniu jechaliśmy przez Garmisch i były tam jeszcze zielone łąki. Jak się zima w tym roku zacznie to ciężko zgadywać o tej porze . W każdym bądź razie w Soelden w najbliższych dniach zapowiadają spore opady śniegu [ATTACH=CONFIG]23824[/ATTACH]z tego co wiem i chyba sie nie myle ale tam się poznamy ... jadę z Gajowym za tydzień :tongue:nowa prognoza jeszcze fajniejsza: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 13 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2015 (edytowane) Fendels 30 minut skibusem od Kaunertala :wink: właściciel hotelu twierdził że od 25 lat takiego rozpoczęcia sezonu nie widział pozdrawiam jodek1, dzięki za rady, bardzo mi pomogłeś! Fajnie usłyszeć, że robiłeś to już kilka razy i wrażenia pozytywne. Zdaję sobie sprawę, że samolot to nie wszystko i koszt całego przedsięwzięcia jak wszystko policzyć do kupy jest duży i dlatego muszę się dużo najeździć aby mi się to zrekompensowało, więc próbuje oszacować jakie są na to szanse. A zatem jeszcze zapytam o parę rzeczy jeśli można: Właśnie też mi się wydawało, że opcja Solden (ew. +Gurgle) wygląda na bezpieczną śniegowo, ale wolałem dowiedzieć się u kogoś bardziej doświadczonego. W Solden (bez Gurgli) byłem w marcu i bardzo mi się podobało - nie wiem ile tras będzie otwartych na początku grudnia no ale wiadomo że nie da się tego przewidzieć (choć jakieś statystyki z poprzednich lat pozwalałyby to jakoś oszacować - swoją drogą szkoda, że nigdzie czegoś takiego w internecie nie ma). Co do Gurgli trochę właśnie się obawiam dojazdu tamże (na stronach hoteli piszą, że niezbędne łańcuchy). Twierdzisz, że powinno być ok? Przewoziłeś buty narciarskie w podręcznym? Raz się udało czy kilka razy tak robiłeś i nie było problemów? Wydawało mi się, że nie można, po tym jak ostatnio na kontroli bezpieczeństwa nie puścili mnie z deskorolką, argumentując że to "duży ciężki przedmiot, którym można komuś przywalić". Buty narciarskie chyba podpadają pod tą definicję... Co do łańcuchów - ale jakby co to w ogóle opcja wypożyczenia jest? Na stronach wypożyczalni nie da się tego zaznaczyć jako wyposażenie dodatkowe w przypadku Munich Airport (da się na przykład dla Innsbruck Airport) więc nie wiem czy w ogóle mają i dlatego pytam czy komuś udało się pożyczyć? Sprawdzałem kilka głównych - zdaje się Europcar, Avis, Hertz. aneta676 - mogę zapytać w jakim ośrodku byłaś w zeszłym roku od 12 grudnia? (tzn. gdzie nie jechać hehe) Ojej już się nie mogę doczekać sezonu... Pozdrawiam Jacek Edytowane 13 Październik 2015 przez aneta676 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 14 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2015 Jacek wygląda na to że Gurgle w tym roku otwierają już 12 listopada także spokojnie możesz celować w ten region ze swoim wyjazdem w grudniu . Solden+ Gurgle -będzie tam co robić. Fota z profilu ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekk Napisano 15 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Dzięki wszystkim za rady! Wygląda więc na to że plan ma sens. Postaram się zdać jakąś relację po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi