Cosworth240 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Tą połówkę tygodnia miałem w kalendarzu zostawioną na potencjalny wyjazd do Austrii. Żadnych spotkań, czy innych obowiązków. Wyjazd uzależniałem jedynie od pogody. Ponieważ weathercast.co.uk już od jakiegoś czasu dawał nadzieję, że będzie nieźle to rzecz nabrała realnych kształtów we wtorek wieczorem. Tak więc na szybko środa rano pakowanie auta, potem do pracy pozałatwiać parę rzeczy i ok. 15-tej odpaliliśmy z Krakowa. Przed 23-cią zameldowaliśmy się w Obertauern. Z miłych zmian - zwężenie przed Brnem zniknęło i generalnie jechało się nieźle. Dodatkowo nie przecina się granic z Niemcami, więc nie było obaw o jakieś kontrole i korki. Obertauern nie jest miejscówką, która miałaby wybitne i kultowe trasy (Schladming jest na pewno fajniejsze pod tym względem), ale gdy jest pogoda, to moim skromnym zdaniem nie ma lepszego miejsca widokowo w promieniu 8 godzin od Krakowa. Do tego możliwość zaparkowania samochodu i zapomnienia o nim do wyjazdu, czyli tzw. ski in-ski out, to coś co ja sobie osobiście bardzo cenię. Jeszcze 4 km przed celem zastanawiałem się gdzie ten śnieg, ale kilometr później z za zakrętu wyłoniło się Obertauern całe we śniegu. Obertauern na pewno do tanich miejscowości nie należy; być może też dlatego nie jest specjalnie popularne wśród naszych rodaków. Rejestracji polskich bardzo niewiele, ale parę zauważyłem. Mimo tego, że ceny zwykle tu trochę wyższe, to o tej porze roku nie jest źle. Noclegi w cenach, które da się znieść, do tego przecenione skipassy. Jak widać na zdjęciu karnet dzienny nawet po 25 EUR, a jak widać na tablicy poza 3 orzczykami z wyciągów nie chodzi jedynie Gamsleiten 2 - za mało śniegu. Pogoda piękna - bezchmurna. Temperatura też idealna - na lekkim minusie, co umożliwia w zasadzie ciągłe uzupełnianie śniegu armatkami:Obertauern słynie z tego, że śniegu tu nie brakuje, ale tak naprawdę jak na tą miejscowość nie ma go w wielkich ilościach. Podają 30 cm w miejscowości i 50 cm na górze. Te dane wydają mi się prawdopodobne.W środku dnia obiadek. No nie powiem, ciekawą okładkę miało menu, a i hamburger z miejscowej krówki okazał się niezły:Ludzi było tak niewiele, zwłaszcza późniejszym popołudniem, że zastanawiałem się nad rozpoczęciem pisania książki "samotność narciarza", tym bardziej że nawet mój kompan wyjazdu ok. 15-tej spasował:Tutaj jeszcze parę widoczków z dnia dzisiejszego. Jeszcze 2 dni jazdy przede mną: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Nie jest żle : W Tyrolu zachodnim śniegu nie ma za wiele,ale podziczeć można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 Pocieszające No to się wymienimy Ja jutro ruszam do Schladming i planujemy zaliczyć Obertauern Pozdrówki i udanego nartowania!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 My w grudniu zeszłego roku zrobiliśmy wypad do Obertauern i nie ciągnie mnie, żeby tam wracać. Porównanie ze Schladming, Flachau-Wagrain zdecydowanie na niekorzyść Obertaurn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 11 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 My w grudniu zeszłego roku zrobiliśmy wypad do Obertauern i nie ciągnie mnie, żeby tam wracać. Porównanie ze Schladming, Flachau-Wagrain zdecydowanie na niekorzyść Obertaurn. Naprawdę to zależy czego szukasz. Ja zarówno w Schladming, Salzburger Sportwelt i Obertauern byłem już po 3-5 razy tj. w każdym z miejsc. Akurat teraz - tj. wczoraj, dzisiaj - nie zamieniłbym Obertauern na żadne z wymienionych przez Ciebie miejsc. Może to trochę dziwny powód, ale nie lubię jeździć gdy wokół nie ma śniegu... a w Obertauern jednak jest zima, natomiast w Schladming jeździsz na białym dywaniku pośród trawy. Później wrzucę krótką relację i parę zdjęć z dzisiejszej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 Oczywiście masz rację, śnieg to oczywista oczywistość :smile: Ja myślałam o długości, profilu tras, komunikacji między różnymi trasami w ośrodku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 11 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 Dzień 2 - przedostatni - mojego pobytu w Obertauern. Zgodnie z prognozami pogody, kolejny piękny dzień od rana słoneczko, później pojawiło się troszkę chmurek, ale generalnie słońce świeciło cały czas. Parkingi jakby trochę pełniejsze i ludzi trochę więcej niż wczoraj: Na pierwszy ogień z rana poszła czarna trasa FISowska na Schaidbergu, wczoraj dotarliśmy tutaj późnym południem, gdy była mocno rozjeżdżona i doszliśmy do wniosku, że dobrze że punktów za styl nie rozdawali, bo była to trochę walka o przetrwanie. Dzisiaj na świeżości i po ratraku było znacznie fajniej, ale i tak nogi po pięciu sześciu zjazdach trochę piekły: Dzisiaj było znacznie cieplej niż wczoraj. Temperatura na plusie, choć trasy nawet to nieźle zniosły. Jednakże armatki nie pracowały i od czasu do czasu na trasie pojawiały się minerały:Ogólnie, kolejny bardzo udany dzień na nartach. Jutro znów się trochę męczymy, ale nieco krócej, bo trzeba wracać do Krakowa. Tutaj jeszcze parę widoczków: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 Te twoje zdjęcia zwłaszcza w taką zajefajną zimę jaką mamy w Polsce, to jest po prostu nowa odmiana sadyzmu :laughing: Chyba sobie walnę ze 300 przysiadów i flaszkę, żeby poczuć carvingowe skręty w drodze do łóżka :crazy: :stupid: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Cóż... ...można jedynie pozazdrościć. Foty super!!! Czekam na dalszy ciąg relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 14 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Cóż......można jedynie pozazdrościć.Foty super!!!Czekam na dalszy ciąg relacji.No cóż dalszy ciąg relacji już z perspektywy biurka w pracy w Krakowie. Sobota była kolejnym fantastycznym dniem w Obertauern. Pogoda niby najgorsza z tych trzech dni - tj. najwięcej chmur - ale słońce i tak praktycznie cały czas było górą. Momentami zrywał się wiatr - jego odczuwalność zależała w dużej mierze od ekspozycji stoku - były zjazdy gdzie dokuczał bardziej i takie gdzie w ogóle nie był problemem. Pogodowo było więc może gorzej niż w te dwa pierwsze dni, co nie znaczy, że nie było dobrze, bo było więcej niż dobrze. Na pewno sobota była dniem gdzie było najwięcej osób na stoku. W czwartek były pustki takie, że momentami było się zupełnie samemu jak wzrok sięgnął. W piątek już trochę więcej osób, ale nadal bez czekania do wyciągu. W sobotę do ok. 12-tej trzeba się już było liczyć z kilkoma minutami w kolejce, zwłaszcza na bardziej popularnych trasach:Ponieważ temperatura od dwóch dni była na plusie, to wydawało mi się że śniegu jakby mniej niż w czwartek, gdy zaczęliśmy jeździć. Na jednej z tras było na tyle minerałów, że narty przechodzą właśnie delikatną regenerację ślizgu w serwisie. Z racji tego, że chcieliśmy do KRK dojechać o jakiejś normalnej porze, a w planach mieliśmy jeszcze jakieś przedświąteczne zakupy, to po obiadku w knajpie Treff 2000, gdzie atrakcją była muzyka live (niestety zdjęcie przez własną ciamajdowatość skasowałem), ok. 14-tej zjechaliśmy na szybki prysznic i ok. 14:30 już byliśmy w drodze do KRK. Samego czasu podróży mimo korka na obwodnicy Wiednia było 7:15 i to bez specjalnych szaleństw. Tutaj jak zwykle parę fotek z soboty: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi