leitner Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 Krótka relacja Na Rohaćach dzisiaj temperatura ok. -6*C na górze). Nie było dużo ludzi, więc nie trzeba było stać w kolejkach do wyciągów. Warunki dobre i dostateczne. Lód (taki od sztucznego śniegu, nie chodzi mi o żywy lód) gdzieniegdzie się zdarzał, z biegiem czasu przybywało go. Najgorzej na ściance (głównej trasy). Tam luźnego śniegu było niewiele - niemal wyłącznie LÓD. Otwarta była główna trasa z góry do dolnego orczyka i do kanapy. Trasę 3 śnieżyli, ale dało się nią przejechać. Czynne wyciągi: dwa talerzyki z parkingu (złamany i dla dzieci), górny talerzyk i kanapa Leitnera. Zdjęcia i filmiki wstawię do długiej relacji, która powinna się pojawić za kilka minut. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 Długa relacja Niestety pobyt na Chopku dobiegł końca, więc trzeba było wracać. W dzień powrotu, jak zwykle, chcieliśmy odwiedzić jeszcze jakiś ośrodek po drodze. Dosyć długo się nad tym zastanawialiśmy - braliśmy pod uwagę Babę w Korbielowie, Szczyrk, Białkę i Jurgów. Generalnie chcieliśmy pojeździć w Polsce. Po kolei odrzucaliśmy kolejne ośrodki - Białka zatłoczona, w Jurgowie byliśmy rok temu. Baba? Pewnie będzie tłok (otwarcie, Nowy Rok itd.). Podobnie w Szczyrku (po relacji Górala widzę, że popełniliśmy błąd!). Przypomniałem sobie o Rohaćach. Z info na stronie widać, że jeżdżą, więc nie pozostało nic innego, jak tam pojechać! I przy okazji wypróbować drogę przez Zuberec, którą nigdy nie jechaliśmy. Droga przyjemna, ruch mały, niespodzianek brak. Chociaż wyżej zdarzał się lód na poboczu. Na drodze do Zverovki (parking przy ośrodku) lodu było więcej, ale wyjeżdżone koleiny były czyste. Na parkingu stało kilkanaście samochodów, więc zapowiada się luźno. Kupujemy 3-godzinne karnety i na stok! Na Rohaćach jestem pierwszy raz, ale dzięki relacjom znam ten ośrodek prawie na pamięć! Na początku wciągamy się złamanym talerzykiem z parkingu. Coś się psuł, więc od razu śmignęliśmy do kanapy. Kolejka podobna do tej z Lucek, ale ma zupełnie inny kolor - stacje dolne i górne są biało - niebieskie a nie czarno-niebieskie. Podobnie z zawiesiami - na Rohaćach są one szare, a na Lućkach czarne. Kanapa jedzie z maksymalną szybkością, więc po 6,5 minutach jesteśmy na górze. Widoki na Rohace piękne! Od razu zjeżdżamy do górnego talerzyka. Twardo, przyjemnie. Można się przyczepić do lodu, ale po walce o przeżycie na Chopoku, takie trudności nie robią na nas wrażenia :biggrin: Dawno tak przyjemnie mi się nie jechało! Talerzykiem na górę i główną trasą jedziemy do Leitnera. Trasa poniżej talerzyka w porządku aż do ścianki. (Jak coś, to jazdę zaczęliśmy o 10:29) Ścianka z małą iloscią lodu, więc spokojnie da się zjechać. Najlepsze warunki na dole - lodu prawie nie było. Generalnie kręciliśmy się po tej trasie i dwóch wyciagach (raz tylko zjechaliśmy do złamanego). Z biegiem dnia lodu przybywało (powoli Rohaće dorastaly do Chopoku :stupid:). 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 (edytowane) Jeździliśmy tak, ale w koncu nie wytrzymali, zjechali śnieżoną trójką :crazy: Na samym początku kilka kamieni (ale co to jest w porównaniu do Chopka!), potem biaaało. Po 10 miesiacach przerwy przejechałem się po puchu (sztucznym, ale jednak puchu ). Warunki świetne! Swoją drogą to ciekawe, że często zamknięte trasy ze śniegiem są lepsze niż te otwarte... To koniec jazdy po słowacku (na razie :wink:), za to w środę planuje Kazimierz i/lub Rąblów/Parchatka. Jakoś trzeba żyć :biggrin:. PS Filmiki będą jutro, bo na razie nie chcą na YT wejść... Edytowane 1 Styczeń 2016 przez leitner 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 A! Jeśli ma ktoś jakieś uwagi dot. relacji, to śmiało pisać - każda merytoryczna krytyka jest mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Mnie wszystko pasuje, ale jestem mało wymagający i czytam prawie wszystko od dechy do dechy (jest tylko kilka wyjątków- ale to w innych tematach). Relacje generalnie przeglądam prawie wszystkie. Pozdrawiam serdecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 A! Jeśli ma ktoś jakieś uwagi dot. relacji, to śmiało pisać - każda merytoryczna krytyka jest mile widziana Powiem tak leitner Jeśli masz ochotę i czas to dla mnie możesz pisać i po dwie relacje :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 To koniec jazdy po słowacku (na razie :wink:), za to w środę planuje Kazimierz i/lub Rąblów/Parchatka. Jakoś trzeba żyć :biggrin: Leitner wersja dłuższa zdecydowanie lepsza :cheerful: Wczoraj byłem w Kazimierzu: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/20422-Polska-warunki-narciarskie-15-16?p=226727&viewfull=1#post226727 Warunki rewelacyjne, jedyny minus, że chodzi tylko dłuższa trasa. Krótszą intensywnie naśnieżali i pewnie dzisiaj ruszy, co nie omieszkam sprawdzić osobiście dzisiaj popołudniu. W środę niestety planuję narty w świętokrzyskim (być może uruchomią już Tumlin) więc się nie złapiemy. We wtorek wieczorem będę w Parchatce. Trzeba by się w końcu złapać na tych lubelskich stokach i poznać - w zeszłym roku pamiętam, że też byłeś a ja niestety nie mogłem dołączyć. Jakby co to pisz na Priv. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Jest pierwszy filmik z wczorajszych Rohaczy. Za niedługo będzie i drugi. [video=youtube;T0X4lkeGQYs] 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Jest pierwszy filmik z wczorajszych Rohaczy. Bardzo fajna traska - idealna do szlifowania techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 [video=youtube;wmvxI_IW2WY] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Jest pierwszy filmik z wczorajszych Rohaczy. Za niedługo będzie i drugi. Filmik super, tylko, ten cień bez kijków... :wink: wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 :biggrin: Kiedyś już o kijkach pisałem (dlaczego jeżdżę bez). Czasami widzę, że by się przydały, ale na kanapie nie mógłbym jednocześnie trzymać kijków, plecaka i robić zdjecia/kręcić film :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 wartość merytoryczna relacji czy filmu podniesie bardzo zamieszczenie zdjęć pięknych kobiet na STOKU ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi