murzyn10 Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 (edytowane) Witam W minionym sezonie w tym roku korzystałem z pozyczonego sprzętu BC Narty Sportsen Ranger 180 cm + wiązania Hagan X trace Mam ponad 45 wiosen i 94 kg wagi Umiejetnosci jazdy poza trasami w stopniu podstawowym. Narty mają słuzyc do tras biegowych w Karkonoszach Czeskich i w Polsce oraz takze do poruszania sie poza trasami po miejscowych drogach leśnych o umiarkowanym stopniu nachylenia . /skitury mnie nie interesuja z racji duzej szerokosci jak nie mam zamiaru poruszac sie calkiem freraidowo miedzy drzewami -) / Wiazania jak i narty sprawdziły sie postanowilem na ten sezon zakupic sprzet Wiazania z racji uniwersalnosci buta - rewelacja - zakupilem je link http://www.tuttu.pl/...RACE-PIVOT.html Problem mam z wyborem nart do tych wiazan 1.Czy kazda narta BC nada sie do tych wiązań /mam zamiar kupowac tylko te narty BC które maja stalowe krawędzie/mnie sie wydaje ze tak ale chcialbym zasiegnąc Waszej opinii. 2.Problem mojej wagi a długosci nart BC Mam ponad 90 kg Boje sie troche kupowac narty 200 cm czy nie beda za dlugie i zbyt niestabilne /przy moich raczej podstawowych umiejetnosciach poza trasami w kopnym śniegu ? Drugi temat to duzy rozrzut w tablekach wagi do dlugosci nart Czy kupujac narty nieco krótsze np 180-190 cm cos ryzykuje ? Prosze o wskazowki jak sobie poradzic z doborem dlugosci nart BC na tle roznych producentow 3.Nigdzie w internecie /nawet u czeskiego producenta / nie znalazłem roznicy pomiedzy nartami Sportsen danych typow forester a ranger wie ktos czym te typu sie roznia i Czy warto wydac troche wiecje na drozsze z nich ? Czym one sie róznia /producent tez nie opisuje tego konkretnie/ 4.Jakie narty BC w cenie do 1000 zł byście polecali dla mnie ? Gdzie szukac tych nart ? jak wyglada oferta polskich sklepow - gdzie mozna o doborze nart BC porozmawiac w sklepach stacjonarnych /narty BC sa w Polsce niszowe / Czy warto iść w strone drozszych producentow Hagan salomon fischer czy tez zostac na tanich czeskich Sportsenach ? A moze kupic jakies uzywane a potem przesiasc sie na nowe za jakies 2-3 lata ? 5.Czy w/w wiazania jestem w stanie sam zamocować do nart czy tez musze /lepiej / skorzystac z pomocy fachowca ? Jak znaleść dobrego fachowca ? 6.Czy muszę zwrócic uwage na jakies konstrukcyjne elementy spodu narty w momencie zakupu szczególnie wtedy gdy bedzie to zakup nart używanych ? Jak poznać zuzycie takich nart /łuska krawędzie slizgi /? prosze o uwagi każda bedzie cenna pozdrawiam Edytowane 22 Grudzień 2016 przez murzyn10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 26 minut temu, murzyn10 napisał: ......prosze o uwagi każda bedzie cenna pozdrawiam Cześć. Niestety nie znam się na tego typu deskach, ale znalazłem taką stronkę: www.nartybiegowe24.pl I tam jest dużo o tym sprzęcie, między innymi trafiłem na to: Cytat Kultowe narty backcountry Sporten Highlander z krawędzią stalową na całej długości i łuską prasowaną.Profil szerokości narty: 54-48-52 mm Narty back country przeznaczone do wędrowania poza trasami, zwłaszcza w górach, gdzie występują bardzo kopne śniegi i oblodzone trawersy. Stalowa krawędź zapobiega ześlizganiu się i ochrania ślizgi przed zniszczeniem, jest szczególnie pomocna przy zjeździe (hamowanie pługiem). Stalowe krawędzie są przydatne także podczas biegu w terenie płaskim po zlodzonym (zadeptanym) i zmarzniętym śniegu – tam gdzie poruszają się zarówno piesi jak i narciarze. Narty Sporten Higlander są na tyle uniwersalne, że przy szerokości 54 mm pozwalają także na bieg po przygotowanym śladzie i wchodzą w poślizg przy dynamicznym odbiciu. Bardzo mocna konstrukcja drewniana z kanałami powietrznymi, wzmacniona laminatami kompozytowymi, zapewnia stabilność, wytrzymałość i elastyczność zachowując jesdnocześnie lekkość nart. Wzmocniona strefa wiązań.Zalecane wiązania backcountry:do butów w systemie NNN Rotefella BC Manual lub BC Auto.do butów na podeszwie X-ADVD - Salomon X-ADVENTURE.Dopuszczalne wiązania (zwłaszcza, jeżeli narty będą używane na terenie nizinnym):Do butów na podeszwie SNS: SNS Profil Auto Uniwersal, Auto Man lub Equipe CL.Do butów na podeszwie NNN: Rotefella NNN Touring Combi automatyczne z płytą NIS, Fischer Auto T3 NNN.Narty produkowane są w długościach: 180 - 185 - 190 – 195 – 200 -205 - 210 cmProfil szerokości: 54-48-52 mmDobór długości nart biegowych do wagi narciarza: 180 cm/50-66 kg, 185 cm/55-65 kg, 190 cm/61-70 kg,195 cm/66-77 kg, 200 cm/72-83 kg, 205 cm/80-91 kg, 210 cm/87-100 kg, To cytat z ich stronki. Masz tam również dobór. Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murzyn10 Napisano 22 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Dziekuje za wypowiedz narazie moj typ do zakupu to Rossignol Backcountry BC 90 Positrack z rozmiarem 189 cm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi