Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W kolejnym sezonie zimowym 2025/2026 dokładnie w dniach 6 - 22 lutego 2026 odbędą się Zimowe Igrzyska Olimpijskie we Włoszech pod nazwą Milano Cortina 2026, ich zasięg będzie jednak o wiele większy niż wskazuje nazwa, trzeba przyznać że będzie to dosyć rozsiana impreza.

Mam w planach wybrać się pooglądać na żywo zmagania alpejczyków, przy okazji również pojeździć na nartach. Powoli planuję jak to ogarnąć logistycznie i terminowo (jakiś szkic już mam). Oczywiście najwięcej zależy od tego czy uda się zdobyć bilety na zawody. Rejestracja na loterie o sloty w których będzie można nabyć bilety już wystartowała i trwa do stycznia 2025, w lutym 2025 mają być wyniki i możliwość zakupu biletów poprzez oficjalną stronę.

Może ktoś się wybiera lub ma w planach?

Logo_official_Milano_Cortina_2026_2020-03-30-mico-thumbnail_1000-600.jpg.6f0ebbcc85f0e1e7e895d730c6352e60.jpg

milan-cortina-2026-wide.thumb.jpg.a3895571507ae25d1c59084c5c06a2b3.jpg

Maskotki Igrzysk
MilanoCortina2026_Mascots_MiloTina_2.jpeg.6b5c58022e20a13e00e29e031af48caf.jpeg

Podaję stronę gdzie można się rejestrować: https://tickets.milanocortina2026.org/en/

Mapka pokazująca zasięg lokalizacji Igrzysk:
map-milano-cortina-2026-olympic-and-paralympic.thumb.jpg.c723c3755928d737c597dcf5bc53e23a.jpg

Niedawno opublikowano harmonogram konkurencji na Igrzyskach, niestety narciarstwo alpejskie pań i panów się ze sobą zazębia (dzień po dniu) a lokalizacje oddalone od siebie o ponad 350 km (Bormio – Cortina d’Ampezzo) a dojazd autem to około 6 h. Więc trzeba coś wybrać i cos odrzucić.

Program narciarstwa alpejskiego:
7.02  DH mężczyzn (Bormio)  11:30
8.02  DH kobiet (Cortina d'Ampezzo)  11:30
9.02  Kombinacja drużynowa mężczyzn (Bormio)  10:30 i 14:00
10.02  Kombinacja drużynowa kobiet (Cortina d'Ampezzo)  10:30 i 14:00
11.02  SG mężczyzn (Bormio)  11:30
12.02  SG kobiet (Cortina d'Ampezzo)  11:30
14.02  GS mężczyzn (Bormio)  10:00 i 13:30
15.02  GS kobiet (Cortina d'Ampezzo)  10:00 i 13:30
16.02  SL mężczyzn (Bormio)  10:00 i 13:30
18.02  SL kobiet (Cortina d'Ampezzo)  10:00 i 13:30

Pełny harmonogram Igrzysk:
https://milanocortina2026.olympics.com/s3fs-public/documents/2024-06/Allegato 1_a_CompetitionSchedule_OLY_V.5_.pdf?VersionId=5uw1.m0_j4iW.dmhbypb.b0hFvfdgU1i

• Thanks 2

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Dokładnie za rok otwarcie Zimowych Igrzysk 2026.

GjFeJA8WIAAikdw.jpeg.626562ca88fbaef9f037ac819765bbe4.jpeg

Zegar odliczający czas do otwarcia Igrzysk już ustawiony na Piazza del Duomo w Mediolanie.

Zrzutekranu(22954).thumb.png.6fc8eb56bc3b094e5c9f20b2b8f9ac89.png

Powoli organizuję wyprawę, ale są z tym niestety problemy.
Kilka akceptowalnych cenowo obiektów noclegowych w szeroko rozumianej okolicy Cortiny (do 50-60 km) odrzuciło moje próby rezerwacji, powód - pojedyncza osoba nie jest mile widziana w tym czasie, nawet jeśli znalazłem nieduże studio to odrzucano rezerwacje... Może coś się jeszcze trafi, ale łatwo nie będzie.

Na dniach będą wyniki z loterii slotów na zakup biletów w pierwszej fali na poszczególne konkurencje. Jeśli będę tym z wylosowanych to na zakup biletu będzie 48 godzin. Później będzie jeszcze możliwość kupienia biletów w kolejnej fazie sprzedaży, ale pewnie najtańsze miejsca mogą już nie być dostępne. 
____________________________________________________________________________________________________

Pisząc ten post właśnie przyszedł do mnie email... 🤭
Zrzutekranu(22953).png.056e144b20d5511aed5b6f347d50cd47.png

• Like 3

Dzisiaj otworzył mi sie slot na zakupy biletów, osobiście chciałem kupić DH (7 lutego) i SG (11 lutego) w Bormio oraz SG (12 lutego) i GS (15 lutego) w Cortinie.
Niestety bilety na Cortine niedostępne (co nie znaczy że już wyprzedane) od samego otwarcia mojego slota. Po prostu nie były nawet aktywne żeby dodać do koszyka. Może będą później? DH w Bormio było, ale wtedy przeglądałem dalej co jest dostępne i za ile i potem już stało się nieaktywne i nie mogłem kupić... Liczę że jeszcze wróci do puli sprzedażowej.
Z problemami ale kupiłem bilet na zawody Super-G mężczyzn w Bormio 11 lutego. Mam też bilet na ceremonię otwarcia igrzysk w Mediolanie (raz się żyje i taka impreza też niepowtarzalna).

Please note
- The amount of tickets each person can buy is restricted. Depending on the event, you will be able to purchase a maximum of 4 or 10 tickets.
- The total amount of tickets per account is limited to 25 tickets across all Olympic sales phases.
- Please note that the selected session may be subject to changes or might be temporarily unavailable for sale.

Jeśli chodzi o ceny biletów to:

Ceremonia otwarcia na stadionie San Siro w Mediolanie
Kategoria A - 2026 euro
Kategoria B - 1400 euro
Kategoria C - 700 euro
Kategoria D - 260 euro
OLY_CEREMONY_MILANO.thumb.png.673de769861765b4a56f753374663950.png

Konkurencje narciarstwa alpejskiego Bormio i Cortina
Kategoria A - 220 euro
Kategoria B - 100 euro

OLY_VALTELLINA_Mens-Alpine-skiing.thumb.png.b372db21287badca533d0690a82dc8fa.png

OLY_VALTELLINA_Womens-Alpine-skiing.thumb.png.f6bc75bdb0fec3344d8bfde65d8d79ce.png

Ceremonia zamknięcia na amfiteatrze w Veronie
Kategoria A - 2900 euro
Kategoria B - 1800 euro
Kategoria C - 950 euro

OLY_CEREMONY_VERONA.thumb.png.ee891f03442e1fc3ba41ffc0ad267ad5.png

Na tej liście w wyszukiwarce na stronie niby są napisy że bilety dostępne, ale jak się kliknie w poszczególne zawody to biletów nie ma. Aktualnie tylko są na drużynowe zawody mężczyzn tam gdzie cena 100 euro.

image.thumb.png.ae543c2e2a026f290900d3acf1aa674d.png

Są tez tańsze konkurencje takie jak Curling czy wczesna faza rozgrywek Hokeja - bilety od 30-40 euro.
Skoki narciarskie 120 i 230 euro.
Finał Hokeja o złoty medal mężczyzn najniższe ceny ceny od 450 euro 🤨
Zamknięcie Igrzysk od 950 euro 🙃
Pełna lista cenowa: https://tickets.milanocortina2026.org/obj/media/IT-mico2026/ticket-prices-mc26-oly.pdf

@christof na co będziesz polować?

• Like 1
  • Thanks 1

4 minuty temu, brachol napisał:

Ciekawe jak Igrzyska wpłyną na cenę i dostępność noclegów? Pewnie nie będzie łatwo coś sensownego znaleźć. 

Prawda. Tak jak wcześniej napisałem:
"Kilka akceptowalnych cenowo obiektów noclegowych w szeroko rozumianej okolicy Cortiny (do 50-60 km) odrzuciło moje próby rezerwacji, powód - pojedyncza osoba nie jest mile widziana w tym czasie, nawet jeśli znalazłem nieduże studio to odrzucano rezerwacje... Może coś się jeszcze trafi, ale łatwo nie będzie."

Więc na razie bardzo słabo z tym...
Chcą pełne obłożenie, albo też nie akceptują rezerwacji po cenach które były w systemie i zaraz przywalą kilka razy wyższą cenę. 
Trzeba będzie się bardzo natrudzić żeby coś znaleźć. 

jako ogromny fan dolomitow, jezdzacy tam od nastu, a zaraz bedzie ***dziestu lat, czasem nawet kilka razy w sezonie i po prostu zakochany w tych rejonach, to na mysl o tych cenach, tlumach i wszechobecnych korkach, jakos nie moge odnalezc entuzajmu w tym wszystkim. Bedac kilka razy na pucharze swiata w Gardenie/Alta Badia, zdalem sobie sprawe ze najbardziej kreca mnie wyludnione grudniowe albo pozno marcowe , nawet kwietniowe dolomity. I mimo wielu artykulow w prasie/necie i wizji tej wspanialej imprezy, nie moge odnalezc w sobie nawet grama entuzjazmu. Sprawy typowo komerycjno cenowe pomijam.

Jednak zazdroszcze tobie tego podejscia i fajnie ze potrafisz sie tym cieszyc, a do tego poswiecic jeszcze niemalo kasy na to. Zycze milego pobytu i super doswiadczen, pisz duzo relacji 🙂

• Like 1

6 godzin temu, pawelb91 napisał:

Prawda. Tak jak wcześniej napisałem:
"Kilka akceptowalnych cenowo obiektów noclegowych w szeroko rozumianej okolicy Cortiny (do 50-60 km) odrzuciło moje próby rezerwacji, powód - pojedyncza osoba nie jest mile widziana w tym czasie, nawet jeśli znalazłem nieduże studio to odrzucano rezerwacje... Może coś się jeszcze trafi, ale łatwo nie będzie."

Więc na razie bardzo słabo z tym...
Chcą pełne obłożenie, albo też nie akceptują rezerwacji po cenach które były w systemie i zaraz przywalą kilka razy wyższą cenę. 
Trzeba będzie się bardzo natrudzić żeby coś znaleźć. 

Tak z ciekawości, jaki jest sens oglądania zawodów narciarskich na żywo,  jak zobaczyczysz jakiegoś gościa w jednym skręcie i to przy prędkości 100 km/h  ? I za to zapłacisz przynajmniej te 200 jurkow  ?? O ceremonii otwarcia już wogole nie wspomnę....

9 godzin temu, Turnplayer napisał:

Jednak zazdroszcze tobie tego podejscia i fajnie ze potrafisz sie tym cieszyc, a do tego poswiecic jeszcze niemalo kasy na to. Zycze milego pobytu i super doswiadczen, pisz duzo relacji 🙂

Dzięki.

Na razie jeszcze dużo do organizacji żeby wszystko zgrać przynajmniej w większości tak jakbym chciał.
Czy się uda ogarnąć część dolomitową igrzysk tego jeszcze nie wiem. Prędzej część otwarcia w Mediolanie + Bormio, tam już pewne kroki poczynione. 
Zawsze chciałem uczestniczyć jako widz na żywo w zimowych igrzyskach i jak nie teraz to kiedy?
Niby kolejne igrzyska 2030 też w Europie w Alpach we Francji (jeszcze dokładnych lokalizacji nie ma potwierdzonych), ale bliżej mi do Włoch i to nie tylko odległością. 

Na letnich igrzyskach byłem u brata w Londynie w 2012 roku, co prawda na stadionie olimpijskim w środku na zmaganiach nie byłem ale 9 konkurencji na mieście widziałem na żywo i atmosfera była super. Nawet się wbiłem przed kamerę podczas sztafety ognia olimpijskiego (haha taka pamiątka na dysku jest). Coś niezapomnianego. Także teraz wreszcie czas na zimowe. Relacje będą jak już przyjdzie co do czego 😉

• Like 1

8 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Tak z ciekawości, jaki jest sens oglądania zawodów narciarskich na żywo,  jak zobaczyczysz jakiegoś gościa w jednym skręcie i to przy prędkości 100 km/h  ? I za to zapłacisz przynajmniej te 200 jurkow  ?? O ceremonii otwarcia już wogole nie wspomnę....

Do tej pory miałem okazję raz widzieć zawody DH na żywo w Val Gardenie w grudniu 2023 i zrobiły na mnie super wrażenie. Jest to inne oglądanie niż w TV. Czy lepsze tego nie wiem, po prostu inne. Inaczej się to odbiera, inaczej też przeżywa, na pewno warto, jak ktoś nie widział to zachęcam aby spróbował. Tak samo chce się kiedyś wybrać na zjazd do Kitzbuhel - bo warto i wiem to już teraz. 
Czy się uda zdobyć bilety (które są drogie to fakt) na te 4 konkurencje na igrzyskach na które chciałem tego nie wiem, zawody narciarstwa alpejskiego mają to do siebie że można dużo zobaczyć nie mając biletu - to dla mnie opcja B. Jak ktoś siedzi od lat w zawodach PŚ (tak jak ja) to też inaczej patrzy na różne sprawy związane z taką imprezą.

• Like 1
  • Thanks 1

• 2 months later...

Aktualizacja tematu.

https://eurosport.tvn24.pl/igrzyska-olimpijskie/mediolan-cortina-2026/2026/igrzyska-olimpijskie-mediolan-cortina-2026.-rusza-kolejna-faza-sprzedazy-biletow.-jakie-sa-ceny_sto23171073/story.shtml

Dzisiaj o 10:00 ruszyła sprzedaż biletów dla wszystkich, poprzez oficjalną platformę. 
Działa to tak samo źle jak w przedsprzedaży 🙄

Miałem już w koszyku bilety na DH i GS mężczyzn w Bormio, i wywaliło wszystko gdy przechodziłem do płatności.
Potem już się nie pojawiło, do tego strona padła na jakąś godzinę. 
Biletów na konkurencje alpejskie kobiet w Cortinie znowu nie było od początku sprzedaży... niezły wałek z tym. Ludzie wkurzeni wypisują już im na ten temat na ich profilach społecznościowych. Taka to włoska robota 😆

Ja nie narzekam bo coś tam ustrzeliłem w przedsprzedaży, może jeszcze coś się uda a jak nie to bez biletów też oglądnę na żywo.
Większym wyzwaniem są próby znalezienia zakwaterowania...

488871741_966680095638307_6011110556383668611_n.thumb.jpg.bd50aabe122f02eebf1f02cd01dfadf6.jpg

Dzisiejsza szczytowa "dostępność" biletów na narciarstwo alpejskie, z której niewiele wynikło.

ZdjcieWhatsApp2025-04-08o11_07.40_693ce4c8.thumb.jpg.ee84adc171d0c5b3976e3cdb410bd571.jpg

• Like 1