Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór nart - dobrze jeżdżąca prawie dorosła :)

kate

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze mi doradziliście, to teraz zapytam o córkę :)

Do tej pory jezdzila na starych, juniorskich Fisherach RC4 (coś tam było jeszcze w nazwie, ale już ich nie mam), ale to były drewniane narty. Jezdzi od dziecka, uczyła się w szkółkach. Zaczęła robić demonstratora, ale z różnych przyczyn nie skończyła. Jeździ naprawdę fajnie.

Chcemy jej wymienić na "dorosle", w miarę docelowe, nowe lub jednoroczne. 

Córka chce, żeby był dłuższy skręt, ale jednak, żeby w razie potrzeby nie było ciężko pojechać krótkim.

Testowała w sobotę "dorosłe" narty z obecnego rocznika:

1. Fisher RC4 156 - mówiła, że moglyby być twardsze i żeby dawaly dłuższy skręt 

2. Stockli Laser WRT 166 - super, ale stwierdziła, że jakby miała na nich spędzić weekend to ok, ale tydzień w Alpach to mogłaby się wymęczyć 

3. Stockli Laser MP 160 (lub 166 nie pamiętam, podobno damskie) - odczuwalnie za miękkie 

4. Stockli Laser SC 158 - fajne, ale niby za krótkie

5. Stockli Laser SC 164 - wzięła dłuższe i byly idealne, zachwycona (ja też na nich zjechałam i potwierdzam, że super, jakoś tak lżej wchodziły na krawedz niż moje Atomic Cloud 12 161, a promien skretu chyba taki sam)

Co można by jej dać poza Stockli? Żeby były zbliżone, ale jednak ... tańsze :D Nie ukrywam, że odstrasza nas cena "made in Swiss" ;)

Panowie w wypożyczalni fajnie doradzali, ale chyba ewidentnie chcieli nam sprzedać Stockli  ;) nie mieli też niestety alternatyw w dobrych długościach.

Po testach wygląda na to, że może to może być narta slalomowa, ale dluzsza=dłuższy promień...?

1. Płeć - Kobieta

2. Wiek - prawie 17

3. Waga - 63kg

4. Wzrost - 170cm

5. Na nartach jeżdżę 10 sezonów ( 15-20 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na: 6-7

(wg skali forumowej 

7. Moje buty to - Nordica Speedmachine 90

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - juniorskie Fisher RC4 (z jakimś dopiskiem)

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - raczej długim, ale w razie potrzeby łatwo krótkim skrętem po przygotowanych stokach 

10. Upatrzyłem sobie narty - Stockli Laser SC 

11. Mój budżet na narty to około - 2k

Jezdzila też na:

Atomic x7 163 (kilkuletnie, bez Revoshocka) - mulowate

Moich Atomic Cloud 12 161 - fajniejsze, dynamiczniejsze (może to kwestia nowszego modelu juz z Revoshock 🤔) niz x7, ale... może moglyby być twardsze

No a potem weszły już Stockli...

Te Stockli to chyba byly takie: https://skiland.pl/sklep/narty-stockli-laser-sc-mc-12-fullflex/?attribute_pa_rozmiar=176&gad_source=1&gad_campaignid=21857910952&gbraid=0AAAAACjw2Q1od12blrgp0SVbSzOfcnTAT&gclid=CjwKCAiAj8LLBhAkEiwAJjbY7wFX-bX18ZypqVDKzI7G7t-F6OoNn2Uotf09AQwkweh7VwyamnKkIxoC880QAvD_BwE

Tak z pierwszego wrażenia to Młodej by się chyba przydały jakieś sportowe deski. Z opisu wynika że umie jeździć,  nie boi się,  jeszcze wiele przed nią 🙂.

Nie jestem jakąś znawczynią tematu, ale może by spróbowała juniorskich GS w długości min. wzrost? Dostałam takie od kolegi forumowicza na próbę i zostały,  skręcają, nie wywiozły mnie w drzewa, są stabilne w długim skręcie, ładnie trzymają tor jazdy, a do tego mają istotną zaletę - cena nowych nart jest bardzo przyzwoita (w stosunku do komercyjnych modeli i nart SL to wręcz darmo dają). No chyba że GS sklepowe "dorosłe".

P.S. jeżdżę przeciętnie,  pewnie Twoja córka lepiej.

• Like 1