Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Potrzebuję twarde deski - jakie kupić ?

krogulec99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję nowe dechy zjazdowe do wagi ponad 100 kg

Wiem że chcę by były twarde, dobrz się trzymały na złych nawierzchniach i miały ok. 1,60 a i mam ok. 1000 złociszy

Wybór wielki a ja nie mam pojęcia o sprzęcie (ostatmi zakup był pare lat temu)

Może ktoś podpowie czego szukać ?

Witam

Potrzebuję nowe dechy zjazdowe do wagi ponad 100 kg

Wiem że chcę by były twarde, dobrz się trzymały na złych nawierzchniach i miały ok. 1,60 a i mam ok. 1000 złociszy

Wybór wielki a ja nie mam pojęcia o sprzęcie (ostatmi zakup był pare lat temu)

Może ktoś podpowie czego szukać ?

... obawiam sie ze w relacji do 100kg to nie znajdziesz twardej narty w dlugosci 160cm, moim zdaniem w zakresie danego modelu im narta dluzsza tym twardsza (uprzedze od razu ze mam tu na forum kilku zagorzalych przeciwnikow w tym temacie)... zeby cos doradzic to musialbys podac wiecej informacji tzn twoj poziom, czy jezdzisz dynamicznie, szybko/wolno itd

A może tak będzie prościej dla wszystkich?:)

1.Płeć,

2.Wiek,

3.Waga,

4.Jak długo jeździsz na nartach,

5.Jakie masz buty,

6.Jakie masz teraz narty,

7.Na jakich już jeździłeś,

8.Jak lubisz jeździć,

9.Jak chciałbyś jeździć,

10.Jaki preferujesz promień skrętu,

11.Jakie lubisz trasy.

Panowie (a może panie)

jeżdżę średnio głównie po polskich i czeskich stokach, czyli najczęściej w trudnych warunakch.

W zależności od warunków potrzebny czasem jest ciany skręt ,ale też długie łagodne skręty mile widziane.

Reasumując narta musi być uniwersalna z przewagą przystosowania do trudnych (źle przygotowanych)tras.

Lubię szybki zjazd , choć rzadko jest taka możliwość (tłumy są już wszędzie).

Prosząc o pomoc myślałem o podpowiedzi co do serii wyrobów danej marki.

Pozdrawiam

Z tym twoim ciężarem nie masz co przesadzać.

Ja ze swojej strony mogę Ci podpowiedzieć, że narty z pełnym rdzeniem drewnianym i podwójną płytą tytanową powinny rozwiązać twój problem.

Myślę, że 70 pod butem to będzie ok.

A co do wyboru nart to najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie są testy a potem wybór i zakup.

Hmmm...

musisz sam potestować :)

albo poczytać:rolleyes:

wystarczy wejść na zakładkę "sprzęt" na skionline i przejrzeć kolekcje nart z sezonu 2008/2009 czy też 2007/08 ( wskazuję starsze roczniki bo budżet chyba jest ograniczony do 1000 zł ) . Jak coś wpadnie w oko to wtedy zadasz juz konkretne pytanie na temat kilku modeli nart i pewnie ktos na forum sie znajdzie ,zeby cos mądrego;) podpowiedzieć. Ja bym polecał (ale tak zupełnie teoretycznie , bo trochę mało danych na twój temat:confused: ) )np coś z wyższych modeli nart z serii cross lub allmountain.

Aha - wbrew pozorom nie zawsze narta krótka znaczy narta łatwiejsza , pewniejsza ,a już na pewno że jest stabilniejsza

Cześć

Mówicie ,że 160cm za mało, a dlaczego?

Kolega pomyka zadowolony od 2 lat na hot fajerach 160cm, a waży 110 z haczkiem.

Ale pewnie kolega juz umie naprawdę dobrze jeździć i wybrał deskę która najbardziej mu odpowiadała. Często jeździ fun, tylko przygotowane stoki, i sprawny musi być bo przy 160 cm o utrate balansu bardzo łatwo.

Kolega pisze, żę nie ma pojęcia o sprzęcie a skoro nie rozróżnia sprzętu to znaczy, że raczej nie jest mistrzem. Polskie stoki po jakich ostatnio jeździłem były wspaniale przygotowane w porównanu z tymi na jakich się uczyłem więc ...;)

Pozdro

Cześć

Ale pewnie kolega juz umie naprawdę dobrze jeździć i wybrał deskę która najbardziej mu odpowiadała. Często jeździ fun, tylko przygotowane stoki, i sprawny musi być bo przy 160 cm o utrate balansu bardzo łatwo.

Nic z tego. Przesiadł się praktycznie z półcarvingów od razu na hot fajery.

Niewysoki, niewysportowany misiek z kolegi.

Trzyma krawędź, skręty krótkie i średnie.

I śmig w trudnych sytuacjach.

Na hot fajerach w ciągu jednego sezonu podniósł swoje umiejętności do poziomu pozwalającego na jazdę po polskich stokach.

Nic z tego. Przesiadł się praktycznie z półcarvingów od razu na hot fajery.

Niewysoki, niewysportowany misiek z kolegi.

Trzyma krawędź, skręty krótkie i średnie.

I śmig w trudnych sytuacjach.

Na hot fajerach w ciągu jednego sezonu podniósł swoje umiejętności do poziomu pozwalającego na jazdę po polskich stokach.

Ja mam takie jedne za krotkie i za miekkie, na poczatku jezdzilo mi sie na nich super (nawet wydawaly mi sie max agresywne) do poki nie poznalem innych, tak to jest. Teraz jak zakladam tamte stare (pierwsze Omeglassy 157cm) to mi sie wydaja malo stabilne (ale w takim znaczeniu ze krawedz nie daje wystarczajacego oparcia) i jakby nie maja ciagu :D natomiast slalomki serwisowe rossi 165 na ktore sie po nich przesiadlem wydaja mi sie teraz bardzo dynamiczne i zwawe :P podczas gdy na poczatku wydawaly mi sie troche za ciezkie i jakby bez zycia (sorry ze uzywam takich troche glupich przymiotnikow rodem z NTN)

Konkluzja taka ze to ze mu sie wydaje ze sa dobre to nie znaczy ze sa optymalne.

Hmmm...

Jarek upierał się nie będę.

Ale facet jeździ na nich chyba 3 rok (bo kupił jak weszły), a w międzyczasie troszkę tych nart nawypozyczał. jakjeździ z klientami to wrzucają wypożyczenie w koszty całej imprezy:D

ja sie tez nie upieram, jak mu tak dobrze to jego rzecz :D ja np mam zawsze za male buty :P ale tak lubie :eek: i nic sie z tym nie da zrobic :cool: czsem tylko jest bieda jak mi paznokiec od tego zczernieje ;)

Panowie (a może panie)

jeżdżę średnio głównie po polskich i czeskich stokach, czyli najczęściej w trudnych warunakch.

W zależności od warunków potrzebny czasem jest ciany skręt ,ale też długie łagodne skręty mile widziane.

Reasumując narta musi być uniwersalna z przewagą przystosowania do trudnych (źle przygotowanych)tras.

Lubię szybki zjazd , choć rzadko jest taka możliwość (tłumy są już wszędzie).

Prosząc o pomoc myślałem o podpowiedzi co do serii wyrobów danej marki.

Pozdrawiam

W dalszym ciągu jestem za wyborem narty o dobrze dobranych parametrach,a nie tylko "slalomki",może narty z grupy allround albo allmountin z dobrym doborem długości i wiązań;)Ja mam 178 cm wzrostu,wagi znacznie mniej,niż Kolega/nie obrażając/ale najlepiej wspominam narty tej grupy w długości 170-178cm:rolleyes:

Z nartami to jak z kobietami.:D

Na początku chodzisz sam i szukasz.:confused:

Ta za niska ta za wysoka.;)

Ta ma nie taka talię a ta ma nie taką szatę!:eek:

Wypatrujesz, poszukujesz no i jak już przypada Ci coś do gustu to atakujesz.:P

Po woli testujesz i się przekonujesz czy ona (one) Cię uziemią czy ty ją (je uziemisz).:confused:

Jak się dogadacie to potem pozostaje sama przyjemność z korzystania!!:D

Po co tyle kłopotu robić sobie z wyborem nart (kobiety).:cool:

Nie lepiej po testować a potem inwestować.

Szkoda sobie czasu zmarnować.:)

Sezon jest zbyt krótki i drogi na złe wybory!:D

Robert masz rację,ale z żonami/kobietami/-nie mamy możliwości do końca,tak też z nartami,dziś jest dobra, jutro mniej;)To tylko nasze predyspozycje,dziś dzień na deseskach ok:),a jutro wypadło słabo;)Nawet test wcześniejszy nic nam nie da,jeśli się nie zastanowimy się,co chcemy pojechać i co sprawia nam przyjemność;)Ale testowanie -jak najbardziej:),szkoda,że tak z kobietami nie da się potestować;)/już po testowaniu:confused::):D/

Z nartami to jak z kobietami.:D

Na początku chodzisz sam i szukasz.:confused:

Ta za niska ta za wysoka.

Ta ma nie taka talię a ta ma nie taką szatę!:eek:

Wypatrujesz, poszukujesz no i jak już przypada Ci coś do gustu to atakujesz.

Po woli testujesz i się przekonujesz czy ona (one) Cię uziemią czy ty ją (je uziemisz).:confused:

Jak się dogadacie to potem pozostaje sama przyjemność z korzystania!!:D

Po co tyle kłopotu robić sobie z wyborem nart (kobiety).:cool:

Nie lepiej po testować a potem inwestować.

Szkoda sobie czasu zmarnować.:)

Sezon jest zbyt krótki i drogi na złe wybory!:D

... ja to mam taka teorie ze z nartami (i z kobietami :P) to jest tak ze potestujesz jeden dzien zauroczy cie :D a po jakims czasie okazuje sie ze to nie to, jeden dzien testowania nie zawsze sie wszystkiego dowiesz, niektore narty wymagaja wiekszego czasu adaptacji

A kto zabrania ciągłego testowania (nart)!?:D

A żony to lepiej zostawmy w spokoju bo kto wie czy teraz tego nie czytają?:)

Dobra prpozycja-ciągłe testowanie nart;),ale nie ma tych dostawców na ciągłe testowanie;):rolleyes:Zobacz,potestuj i kupuj;) Ale i tak w dalszym ciągu uważam,że musimy wiedzieć czego chcemy,aby nie wyszło z tymi testami i zakupami jak w hipermarkecie;)

Dobra prpozycja-ciągłe testowanie nart;),ale nie ma tych dostawców na ciągłe testowanie;):rolleyes:Zobacz,potestuj i kupuj;) Ale i tak w dalszym ciągu uważam,że musimy wiedzieć czego chcemy,aby nie wyszło z tymi testami i zakupami jak w hipermarkecie;)

Tak źle to chyba nie jest z tymi testami nart.:)