Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szerokość nart pod butem a ich zastosowanie

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu u nas userów, którzy jeździli na różnych nartach.

Zastanawia mnie, jakie są Wasze doświadczenia, jeśli chodzi o szerokość nart pod butem i ich przeznaczenie. W czym lepsze według Was są narty tradycyjnie "wąskie", a które pola zastosowań wydają się być przeznaczone dla nart o szerokości 80, 90 i więcej.

• Like 1

Zastanawia mnie, jakie są Wasze doświadczenia, jeśli chodzi o szerokość nart pod butem i ich przeznaczenie. W czym lepsze według Was są narty tradycyjnie "wąskie", a które pola zastosowań wydają się być przeznaczone dla nart o szerokości 80, 90 i więcej.

Ja lubie taliowanie gigantowe ( tak, tak wiem , nie jednemu psu burek aaaaaaaale). Atomic ma dosyc lajtowe taliowanie, natomiast nowe rossignole wydają się byc przeciętym na pół snowboardem ;) Ja preferuje 65 pod butem, 107 i 97 na końcach. To jest mój wybór ze stajni atoma.

Ski 4 life

Ja lubie taliowanie gigantowe ( tak, tak wiem , nie jednemu psu burek aaaaaaaale). Atomic ma dosyc lajtowe taliowanie, natomiast nowe rossignole wydają się byc przeciętym na pół snowboardem ;) Ja preferuje 65 pod butem, 107 i 97 na końcach. To jest mój wybór ze stajni atoma.

No tak:rolleyes:ale Bończa raczej chce się dowiedzieć jak się sprawują narty 80-90mm pod butem;)Przyznam,że z takiej narty nigdy nie korzystałem,dla mnie 75-78mm wystarcza-z powodu tego,że ma być nartą uniwersalną:pNarta 80-90mm pod butem wydaje się być przeznaczona na tereny pozatrasowe i z pięknym puchem,bo freeride też nie ma tak dużego taliowania/ski-alpinizm/.Jednego jestem pewien-z tym taliowaniem nie wygra się zawodów w Soelden w przejechaniu basenu,tam chłopy startują od 120mm pod butem:p:D:D

• Like 1

Co ja mogę powiedziec, jeździłem na wielu szerokościach. W zasadzie najczęściej (na moich dwóch kompletach) tj http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1416&id_modelu=1795- bardzo uniwersalna narta, stabilna, dośc dynamiczna w przechodzeniu z krawędzi na krawędź a przy tym szybka ;) Dopuki nie ma mega muld jeździ świetnie. W puchu trzyma się powierzchni ale jednak w głęboki puch to 80mm+.

Drugie narty których byłem posiadaczem (neistety już sprzedane) http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2223&id_modelu=2866 narty dośc dynamiczne, szerokie fajnie trzymały poza trasą w laskach np na Pilsku. na trasie ok, ale to nie to co moje Rossołki.. ;) Sprzedałem bo chciałem kupic nartę szerszą pod butem.. w sumie nie kupiłem i w tym roku kupuję slalomki hehe :D

Odnośnie węższych nart i np bardziej radykalnego taliowania jest to podejście bardzo indywidualne. W każdym razie zmienia dynamikę, stabilnośc itp chociaż nei jest to reguła - np 70 mm w slalomkach rossigniola czy 80mm w gskach .

Generalnie szerokośc pod butem nie jest jakimś wyznacznikiem, większość zależy od ogólnego taliowania. jednak zgadzam się z Darkiem - powyżej 80mm to już raczej w puch lub freeski.

Edytowane przez Machu
  • Like 3

... moim zdaniem im narta jest wezsza tym latwiej postawic ja na krawedzi, bo moment prostujacy bedzie mniejszy (ramie sily bedzie po prostu mniejsze) a pozostale sprawy to juz koledzy powyzej opisali, chociaz pamietam taki post Leskiego gdzie pisal ze na puch to 100mm pod butem musi byc no ale na takiej narcie to juz chyba na trasie sie nie powalczy

• Like 2

Doświadczenia mam raczej wąskie czyli:

lata na slalomce 65mm - temat ogólnie znany ; druga narta Metron 74mm pod butem jest zaskakująco szybki z krawędzi na krawędź, normalnie da sie na nim pojechać prawie jak na slalomce - może to z powodu jego żenującej długości (164cm) - podobne były Zenithy 73mm ale one to ze slalomki to mają już bardzo mało, trzecia deska rózniaca się szerokością na ktorej jeździłem ostatnio to Duel XL -77mm i długi na 176cm, tu już przejście zkrawędzi na krawędź jest wyraźnie wolniejsze - no tragedii nie ma ale ta narta ma promień 14 m . Jak pojeździłem na tym Duelu to doszedłem do wniosku, że do 80mm pod butem można spokojnie latać po trasach i te narty będą bardzo sprawne i reaktywne ponad ich łopatowaty wygląd; przykłady: Salomon XW Tornado 80mm, Head Chip 78, Elan Magfire 78 i pewnie tez kilka innych. Mam jednak wrażenie, że na trase najbardziej uniwersalna będzie szerokośc 72-74mm , mało traci atutów a już sporo zyskuje - taki udany kompromis.

Na niczym ponad 80mm nigdy nie jeździłem, muszę koniecznie sprobować.

• Like 3

Krótki wywód z własnych doświadczeń.

Ja bardzo lubię moje 74mm pod butem. I do jazdy amatorskiej (znaczy się wożenia się po stoku) uważam, że 70mm to standard.

Poza tym jeździłem m.in. na Volklach Grizzly i ... tam pierwszy raz czułem, czas przechodzenia z krawędzi na krawędź... http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=72477&postcount=12

Poza tym Atomic Sugar Daddy 99mm... no na trasie tylko się ślizgałem praktycznie :) Ale jazda jako taka na krawędzi... no da się... dłuuuugim skrętem. Bardzo długim.

Podsumuję:

odkąd spróbowałem jazdy na narcie w rozmiarze 124-74-108, uważam, że jest to idealny wymiar narty. Przy regularnym serwisie dobrze jeżdżą i po twardych warunkach. Oczywiście nie jest to narta mega miękka ale i żaden twardziel.

Nie widzę minusów tego typu narty.

• Like 5

Ja poczułem szybkość zmiany krawędzi na komórkowych slalomkach Duela. Co z resztą opisałem:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=9522&highlight=duel

Narta ma 64 pod butem. Co prawda ta szybkość jest raczej spowodowana jej sztywnością bo sprężyna jest niesamowita. Wrażenia bezcenne. Narta wyrzuca jeźdźca ze skrętu na drugą stronę po odciążeniu. Naprawdę dla kogoś kto na czymś takim nie jeździł a trochę chociaż potrafi taką nartę zmusić do wygięcia, wrażenia piorunujące.

Miałem tym wyjazdem wziąć od kolegi Rosoła 8X - te łopaty żeby spróbować. Ale miejsca w aucie zabrakło bo REX nie jedzie i Vitka nie będzie:mad:. Ale następnym razem nie podaruję.

Pozdrawiam.

• Like 2

Krótki wywód z własnych doświadczeń.

Ja bardzo lubię moje 74mm pod butem. I do jazdy amatorskiej (znaczy się wożenia się po stoku) uważam, że 70mm to standard.

Poza tym jeździłem m.in. na Volklach Grizzly i ... tam pierwszy raz czułem, czas przechodzenia z krawędzi na krawędź... http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=72477&postcount=12

Poza tym Atomic Sugar Daddy 99mm... no na trasie tylko się ślizgałem praktycznie :) Ale jazda jako taka na krawędzi... no da się... dłuuuugim skrętem. Bardzo długim.

Podsumuję:

odkąd spróbowałem jazdy na narcie w rozmiarze 124-74-108, uważam, że jest to idealny wymiar narty. Przy regularnym serwisie dobrze jeżdżą i po twardych warunkach. Oczywiście nie jest to narta mega miękka ale i żaden twardziel.

Nie widzę minusów tego typu narty.

Amen! Szczególnie w rodzimych warunkach :)

Amen! Szczególnie w rodzimych warunkach :)

Dodam więc do "Amen!" :)

"Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. Poznasz, że Ja jestem Panem, kiedy wywrę na tobie swoją zemstę!"

Taki mały off-top na rozerwanie się ;)

Ja kiedys miałem Dynastary Omecarv 96 jeśli sie nie mylę i była to bardzo stabilna narta. Jechała jak po szynach. W kopnym sniegu była trudna. Ale ta narta była bardzo ciężka. Tak przynajmniej mi się zdawało. Jeżdziła chętnie i długim i średnim łukiem gorzej z krótkim dynamicznym. No i gnała do przodu.

Ale jak potestowałem sobie SL to już wiedziałem wracając do domu, że kupuje nowe narty. No i teraz mam SL.

Choc tamte miło wspominam.