Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Słowacja - polski narciarz ciężko ranny

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Niedziela, 27 grudnia 2009

Polak został ciężko ranny w słowackim ośrodku narciarskim Jezersko. Ranny narciarz został śmigłowcem przetransportowany do Popradu.

47-letni mężczyzna wypadł z narciarskiej trasy zjazdowej i uderzył głową w pień drzewa. Do ciężko rannego wezwano śmigłowiec ratownictwa medycznego. Po udzieleniu pierwszej pomocy polski narciarz został przetransportowany do szpitala w Popradzie.

IAR

• Like 1

No właśnie - mnie też to nurtuje; nawet miałem zamiar tam w Święta ruszyć do Bachledovej. Ubezpieczenie to podstawa - btw. tak na jeden dzień nartowania za granicą, to można przez internet zakupić?

Oczywiście. Kupisz na jeden dzień bez problemu. Trzeba tylko kupić polisę dzień wcześniej!

Edytowane przez JC
  • Like 1

No właśnie - bo jaki jest zakres takiego ubezpieczenia? Dodatkowo czy zawiera on OC bo jak się okaże, że to ja jestem sprawcą to proszę pamietać, że ubezpieczyciel poszkodowanego na pewno będzie wobec nas prowadził postępowanie regresowe o pokrycie wartości szkody (koszt leczenia itp) co często wiąze sie z kwestiami sądowymi i dodatkowymi wysokimi kosztami, czy te ośrodki podają gdzieś bardziej szczegółowe informacje na ten temat? No i gdzie sie można dowiedzieć które osrodki zapewniają taki pakiet?

Powinieneś to wkleić to tego wątku, gdzie trwa dyskusja o obowiązku noszenia przez dzieci kasku na nartach.

Może to ją zakończy:D

Pozdrowienia

Jako prowodyr dyskusji zwracam nieśmiało uwagę, że wiara w magiczną moc nakazu bywa mocno nieroztropna.. :D:D

No właśnie - bo jaki jest zakres takiego ubezpieczenia? Dodatkowo czy zawiera on OC bo jak się okaże, że to ja jestem sprawcą to proszę pamietać, że ubezpieczyciel poszkodowanego na pewno będzie wobec nas prowadził postępowanie regresowe o pokrycie wartości szkody (koszt leczenia itp) co często wiąze sie z kwestiami sądowymi i dodatkowymi wysokimi kosztami,

Ubezpieczenie bez OC to nie ubezpieczenie..... Podobnie jak ubezpieczenie OC na kwotę np. 10 000 liczone w PLN, a widziałem juz takie oferty. Nie dajmy sie oszukiwać. Przy odrobinie pecha roszczenia z tyt. OC mogą zaczynać sie od kwot 6 cyfrowych. W euro.

Edytowane przez mig12345

"Jako prowodyr dyskusji zwracam nieśmiało uwagę, że wiara w magiczną moc nakazu bywa mocno nieroztropna.. :D:D"

Drogi mig12345, nakaz nie jest po to by wierzyć w jego magiczną moc.

Jak dzieciak będzie miał wypadek na nartach, a nie zaopatrzysz go w kask, to poniesiesz tego konsekwencje.

Zero odszkodowania z ubezpieczalni i pewnie poniesiesz koszty leczenia.

Przy braku kasku żaden sąd nie przyzna ci racji.

I w zasadzie po to jest ten nakaz, aby sądy nie miały wątpliwości.

A czy ktoś będzie go przestrzegał to zupełnie inna sprawa.

Pozdrowienia

• Like 2

"Jako prowodyr dyskusji zwracam nieśmiało uwagę, że wiara w magiczną moc nakazu bywa mocno nieroztropna.. :D:D"

Drogi mig12345, nakaz nie jest po to by wierzyć w jego magiczną moc.

Jak dzieciak będzie miał wypadek na nartach, a nie zaopatrzysz go w kask, to poniesiesz tego konsekwencje.

Zero odszkodowania z ubezpieczalni i pewnie poniesiesz koszty leczenia.

Przy braku kasku żaden sąd nie przyzna ci racji.

I w zasadzie po to jest ten nakaz, aby sądy nie miały wątpliwości.

A czy ktoś będzie go przestrzegał to zupełnie inna sprawa.

Pozdrowienia

;) Drogi Borok.. ;)

A co zrobi tenże sąd jak dzieciak rozwali nie głowę a rękę lub kolano? Bedzie odskodowanie gdy nie bedzie kasku? Gdzie jest granica absurdu?

Z tego co napisałeś wynika, że ustawa jest dla sądu i firm ubezpieczeniowych a nie narciarzy.....

Ok. juz sie nie odzywam. Przynajmniej o kaskach. ;)

pozdrawiam

Oczywiście. Kupisz na jeden dzień bez problemu. Trzeba tylko kupić polisę dzień wcześniej!

Czy to ubezpieczenie obejmuje ratowanie helikopterem?

Znalazłem coś takiego str 9 OW Globtroter Direct

11) Poszukiwanie i ratownictwo w górach lub na morzu

[...]Za ratownictwo uznaje się udzielenie

doraźnej pomocy medycznej, świadczonej od chwili odnalezienia

Ubezpieczonego do czasu przewiezienia go do najbliższego szpitala. Górną

granicę odpowiedzialności Allianz stanowi równowartość 5 500 euro.

Czy jeśli to obejmuje transport helikopterem to czy 5500 euro to nie jest mało?