Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rossignol Zenith Z9 Ti Oversize

nurek1974

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym dowiedzieć się od was co sądzicie o tej narcie Rossignol Zenith Z9 Ti Oversize 170cm sezon 06/07 w bardzo dobry stanie ponieważ trafiła mi się okazja je zakupić w bardzo dobrej cenie tak przynajmniej mnie się wydaje.

link: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1754&id_modelu=2270

Otóż dam za nie moje blizzardy XO IQ 167cm (dla początkujących kupiłem je nowe w zeszłym sezonie za 500zł ale jak to przy nauce jazdy a raczej przypomnieniu sobie trochę je zniszczyłem a nawet bardziej niż trochę) i Office 2007 (też nowy oryginalny leży na półce całkiem zbędny) dopłacę jeszcze do tego 200zł mam możliwość pojeździć na nich jakieś dwa dni :) w ramach testu przed kupnem.

A teraz coś o mojej jeździe: lubię jeździć agresywnie na krawędzi z dużą prędkością maksymalnie wykorzystując stok (co ostatnio w sobotę na pilsku skończyło się małą kontuzją ) swoje umiejętności oceniam na 5 i więcej ale patrząc na profile innych których znam i mają ustawione 6 w skali forum a sądzę że jeżdżą na jakieś 9/10 to albo ja się przeceniam albo oni są tacy skromni w swojej ocenie.

Chce zmienić narty ponieważ zauważyłem że moje już mnie nie trzymają w zakrętach a wręcz uciekają z pode mnie (co na początku mojej nauki było jakąś abstrakcją dla mnie twardość narty ostre krawędzie itd) ale teraz już czuje narty i wiem że coś z nimi jest nie tak ważę jakieś 90kg wzrost 190cm wiek 35 lat ale to można w profilu znaleźć moim, jeżdżę po stokach Polskich i Słowackich w przyszłym roku planuje Austrie w roku jeżdżę maksymalnie ile się da jakieś 20 i więcej dni.

Z góry dziękuje za odpowiedzi można też wrzucić swoją propozycje nart dla mnie dobrych zaznaczam że w tym sezonie nie jestem na kupnie nart za jakieś większe pieniądze ale jakby się okazało że to nie jest dobry wybór lub że interes nie jest tak dobry jak mnie się wydaje to rozważę zakup w przyszłym a raczej na pewno kupię coś w przyszłym.

Jeżdzę na takowych (dł 176cm) i co mogę Tobie napisać .. przesiadka z x0 iq to tak jakbyś przesiadł się z Tico do subaru wrc :D wie że może porównanie średnio udane ale tak to mniej więcej wygląda. Narta twarda, trzyma bardzo dobrze ale musisz ją docisnąć, jak masz dobrą technikę oraz potrafisz jeździć dobrze na krawędziach przy dużej szybkości to spoko, do tego proponuje dość twarde buty żebyś miał pełna kontrolę i by ci nie uciekały bo na tych nartkach naprawdę można szybko jeździć.

Zastanawiam się tylko czemu chcesz dokonać takiej przesiadki bo skoro jeździsz na x0 (najniższy model ze stajni Blizzarda - docelowo dla początkujących) to chyba nie jesteś gotowy by przeskoczyć na najwyższy model z grupy allmountain Rossignola .. nie lepiej było by poszukać czegoś pośredniego jak np zenisth Z3 ewentualnei Z5 , też świetne narty a już teoretycznie bardziej uniwersalne .. poza tym masz bardzo fajne narty Blizzarda by CmX 9 (lub g3 w zeszłym i tym sezonie), abo Dynastar Booster 8 lub 9, w sklepie już od 810 zł ..

Podsumowując, oferta dobra ale nie wiem czy nie za duży przeskok i czy sprawi tobie przyjemność prócz tej z posiadania tak dobrych nart bo takowe są.

• Like 2

Narty uciekają spod Ciebie bo są zdecydowanie za krótkie a do tego za miękie przy twojej wadze. Zgadzam sie z Machu - przesiadka duża i może być trudno niemniej to mniejszy problem, wiekszy to za mała dlugosc tej narty. Trudno mi powiedzieć czy akurat ta narta przy takiej długosci (dla Ciebie) nie bedzie dawac jeszcze wiekszego efektu wyjeźdżania spod narciarza. Ja bym zrobił tak - jsli masz możliwośc przetestować to tak zrób, zwróc uwagę na zachowanie narty a zwłaszcza aspekty związane z brakiem długosci - czy narty przy pewnej prędkości nie zachowują sie nerwowo, brak stablinosci, myszkowanie, wyjeżdżanie (zwłaszcza na nierównościach) objawiające sie mocnym obciążaniem tyłów i ponoszeniem, nabieraniem niekontrolowanej szybkości, no i kwestia męczenia - twardosc plus brak długosci to kat dla mięśni. Może sie okazać, że to 170 będzie jednak w miarę dobre i nie będzie tragedii- sam zobaczysz. Jeśli sprawdzisz i uznasz, że dajesz radę i jest ok to kup tą nartę bo zacna jest a do tego okazja z tego co piszesz. Jeśli zaś na początku bedzie cos nie bardzo to poszukaj narty troche mniej twardej i w długości 175 cm.

• Like 1

dodam tylko że przy okazji tych testów http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10407&page=2 miałem okazje pojeździć na tych nartach Rossignol 9S (165) może nie za wysoko ocenionych przez kolegów ale z pośród wszystkich nart (nie wiem jak się mają w porównaniu z tymi co chce kupić) jak dla mnie jeździło sie mi na nich rewelacyjnie wiec chyba jestem w stanie ujeździć trochę lepszy sprzęt poprostu te blizzardy chyba kupiłem za słabe jak dla mnie nawet jak na początek bo jak wspomniałem

to raczej było przypomnienie jazy po dłuższej przerwie (10 lat)

Jak na 9s dawałeś radę to i ta narta Cie nie zabije a nawet wręcz przeciwnie, jest kwestia długości, 175 mógłbyś brać w ciemno, 170 radzę spróbować, może też nie bedzie źle bo narty na pewno bardzo dobre są. Ja jeździlem na przykrótkich Zenithach ale 3 - nie było źle ale trudno z tego wnioski wyciągać w stosunku do 9ki.

• Like 1

Przy okazji: pokaż fotkę poglądową na Twoją pozycję na nartach.

niestety tak owej nie posiadam ale myślę o nakręceniu filmiku z mojej techniki jazdy i poddanie jej analizie na tym forum ale to wkrótce

nurek a ja powiem tak:) widzialem jak jeździsz wiec ta narta powinna być ok dla Ciebie:) tylko jak chopyyy mowia te 5 cm więcej by się przydalo

to mnie zaskoczyłeś myślałem że nikt nie zwraca uwagi co ja tam wyczyniam :)

nurek a ja powiem tak:) widzialem jak jeździsz wiec ta narta powinna być ok dla Ciebie:) tylko jak chopyyy mowia te 5 cm więcej by się przydalo

Narta super:rolleyes:,ale ja też uważam jak Bugi,że lepiej wybrać 176 cm,ale rozumię,że tak okazja dotyczy długości 170 cm.To tylko 3 cm dłuższe od opisywanego Blizzarda,czyli możesz przy swojej wysykości mieć problem :rolleyes:Może przetestuj ją i zobacz jak się będzie zachowywała:rolleyes:

• Like 1

Narta super:rolleyes:,ale ja też uważam jak Bugi,że lepiej wybrać 176 cm,ale rozumię,że tak okazja dotyczy długości 170 cm.To tylko 3 cm dłuższe od opisywanego Blizzarda,czyli możesz przy swojej wysykości mieć problem :rolleyes:Może przetestuj ją i zobacz jak się będzie zachowywała:rolleyes:

dokładnie tak jak myślisz 170cm i nie mam wyboru mam już je w domku i nie mogę się doczekać jutra fakt 3 cm to niedużo ale blizzard to miękka narta a ta to jak kolega Machu pisał niebo a ziemia w porównaniu może akurat będzie dobrze jak nie to mogę oddać :)

pozdrawiam i dzięki za rady najważniejsze że uważacie też że nie przepłacę a przy okazji tej transakcji mogę kupić spodnie Blizzard profesinal za 370 zł :) oj żonka tego nie zrozumie masakra

no to Rafał czekamy na opinie po testach:)

a jak je sobie zostawisz , to sam sie chętnie na nich przejadę , jak oczywiście bedziesz chciał je pożyczyć:rolleyes::D

oj żonka tego nie zrozumie masakra

powiedz jej że to dla niej z okazji dnia kobiet , a jak odpowie ,że narty za długie a spodnie za duże to ty na to ,że się nie da już oddać i trudno , niestety MUSISZ ty w tym jeździć:D

Edytowane przez aklim
  • Like 1

pozdrawiam i dzięki za rady najważniejsze że uważacie też że nie przepłacę a przy okazji tej transakcji mogę kupić spodnie Blizzard profesinal za 370 zł :) oj żonka tego nie zrozumie masakra

Kupiłeś:pa teraz chcesz opinii:)Od jutra zaczynasz walkę:rolleyes:miękkie-twarde;),ale czasmi krótkie,one chcą skręcać,a Ty nawet o tym nie myślisz:rolleyes:

A żonki to nie można w wszystko angażować,Kobiety mają i tak dużo problemów-z doświadczenia;):D:D

Kupiłeś:pa teraz chcesz opinii:)Od jutra zaczynasz walkę:rolleyes:miękkie-twarde;),ale czasmi krótkie,one chcą skręcać,a Ty nawet o tym nie myślisz:rolleyes:

A żonki to nie można w wszystko angażować,Kobiety mają i tak dużo problemów-z doświadczenia;):D:D

jeszcze ich nie kupiłem post pisałem rano a przywiozłem je wieczorem już po opiniach, teraz jak sam piszesz wszystko zależy od jutrzejszego dnia :)

pozdrawiam

jeszcze ich nie kupiłem post pisałem rano a przywiozłem je wieczorem już po opiniach, teraz jak sam piszesz wszystko zależy od jutrzejszego dnia :)

pozdrawiam

To dobrze:)zobaczysz jak przy tej długości będzie się sprawowac,jeśli coś nie tak,to nie wina narty/technologicznie bez wad/tylko żle obranej długości:rolleyes: