Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wokół Bielska

peszkod

Rekomendowane odpowiedzi

Też sobie nie mogłem odmówić tej przyjemności i przejechałem tę "świeżynkę".

Ale żeby przyjemność trwała dłużej pojechałem "krowiokiem" :P i przejechałem ten odcinek w 13 minut.:D

No to ja takich przyjemności zażywałem wieczorem:rolleyes:, jadąc od Ciebie moim krowieokiem nie mogłem się powstrzymać i przejechałem się jeszcze raz:).

Z tego co widzę to na obwodnicy nie ma żadnej stacji benzynowej ani...:eek: knajpy:D

Mam nadzieję że do stycznia coś wybudują:D

Na pewno nie, nie przypuszczam żeby kiedykolwiek było coś tam dobudowywane, trasa jest poprowadzona w dość trudnym terenie mocno zurbanizowanym z dużymi deniwelacjami. Przyznam że ludzie którzy wymyślili przebieg tej trasy to są raczej szalone postacie, a to że konsekwentnie dążyli do realizacji tego projektu podkreśla ich szaleństwo.

A poza tym Bielsko jest miastem nastawionym na turystów i wszelakiego rodzaju knajp w mieście jest cała masa, a zjechać można do miasta na wiele sposobów, więc nie ma problemu:rolleyes:.

"Ktoś mi wytłumaczy - Po co? "

Nie może być takiego ostrego zakrętu (profile są ściśle określone, widocznie tam nie mogli inaczej poprowadzić tej drogi) na drodze "S", więc jej nie ma w tym miejscu :cool: jest parę takich "sztuczek" również na autostradach ( nie tylko w Polsce). Stary biurwokratyczny numer.:D

• Like 1

Przejechałem się dzisiaj obwodnica i ... zdziwiłem się widząc w okolicy "ostrego skrętu" oznakowanie informujące o końcu drogi ekspresowej, a zaraz po skręcie nowe znaki informujące, że właśnie zaczyna się droga ekspresowa.

Ktoś mi wytłumaczy - Po co?

Droga ekspresowa jest budowana według norm,a te określają dokładnie jakie mogą być zakręty czy podjazdy.Ten jeden jest zbyt ostry,więc na tym odcinku kończy się ekspresówka. :rolleyes: Trochę jest to głupie,ale przepisy zobowiązują i nic nie poradzisz. :o

• Like 1

Dziękuję Panowie, racja!

Dodam od siebie, że w przyszłości będzie tu duże skrzyżowanie, bo droga ekspresowa 1 będzie odchodzić na Katowice.

Gdyby Katowice nie zablokowały,już trwałaby budowa ekspresówki na Oświęcim,która to miałaby dochodzić do A4. :cool: Gdyby to zrealizowano,to B-B miałoby połączenia godne pozazdroszczenia chyba w całej Europie,nie tylko w Polsce. :cool:

Dziękuję Panowie, racja!

Dodam od siebie, że w przyszłości będzie tu duże skrzyżowanie, bo droga ekspresowa 1 będzie odchodzić na Katowice.

Jacek, z tego co wiem to nie ma tej drogi w planach budżetowych nigdzie do 2035... ale mam naprawdę nadzieję, że mocno się mylę...

A plany dróg w woj. śląskim, które widziałem kończą się w 2035...

• 2 weeks later...
Przejechałem się dzisiaj obwodnica i ... zdziwiłem się widząc w okolicy "ostrego skrętu" oznakowanie informujące o końcu drogi ekspresowej, a zaraz po skręcie nowe znaki informujące, że właśnie zaczyna się droga ekspresowa.

Ktoś mi wytłumaczy - Po co?

W nawiązaniu do mojego pytania artykuł zamieszczony na stronie gazeta.pl

[h=1]Nieekspresowa "wyrwa" w bielskiej obwodnicy[/h]

Po co drogowcy ustawili na trasie znaki informujące o końcu drogi ekspresowej, skoro za chwilę stoją znaki mówiące o jej początku - zastanawiają się kierowcy jeżdżący nową obwodnicą Bielska-Białej. Okazuje się, że ostry zakręt, którego dotyczą tablice, to fragment przyszłego węzła z nową drogą ekspresową do Mysłowic.

Obwodnicą wschodnią kierowcy jeżdżą od 28 października. Ekspresówka o długości prawie 12 km umożliwia ominięcie zakorkowanego centrum i przedostanie się z jednego krańca miasta na drugi w mniej więcej 10 minut. - Na razie jest za wcześnie na przeprowadzenie badań, ale na podstawie obserwacji możemy już stwierdzić, że obwodnica spełnia swoje zadanie, tzn. odciąża śródmieście od ruchu. Widać, jak chętnie skręcają na nią auta jadące od strony Żywca czy Szczyrku. Na innych bardzo obciążonych dotąd drogach jest nieco luźniej - mówi Henryk Juszczyk, pełnomocnik prezydenta Bielska-Białej.

Jest jednak miejsce na obwodnicy, które wielu kierowców, zwłaszcza tych korzystających z trasy po raz pierwszy, wprawia w zdumienie. Chodzi o charakterystyczny zakręt pod kątem 90 stopni w rejonie Hałcnowa, gdzie zgodnie ze znakami trzeba zwolnić do 60 km/godz. - Obwodnica jest drogą ekspresową, a przed zakrętem jest tablica informująca o końcu drogi ekspresowej i zaraz za nim kolejna, tym razem informująca o początku drogi ekspresowej. O co tu chodzi? Czy w tym miejscu droga nie spełnia parametrów ekspresówki? - pyta bielszczanin, który skontaktował się z redakcją "Gazety".

Jak wyjaśnia Dorota Marzyńska-Kotas, rzeczniczka katowickiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, we wspomnianym miejscu w przyszłości obwodnica połączy się z planowaną drogą ekspresową S-1 do Mysłowic oraz Beskidzką Drogą Integracyjną do Krakowa. - W tym miejscu powstanie bardzo duży węzeł. Obwodnicę poprowadziliśmy w tym miejscu po śladzie przyszłej łącznicy tego węzła. Chcieliśmy w ten sposób uniknąć budowania czegoś, co za kilka lat trzeba by rozebrać. To jedyne takie miejsce na całej trasie obwodnicy - wyjaśnia.

Marzyńska-Kotas mówi, że budowa odcinka S-1 Bielsko-Biała - Mysłowice Kosztowy planowana jest po 2013 roku, a katowicki oddział GDDKiA jest obecnie na etapie załatwiania formalności potrzebnych do rozpoczęcia budowy. A jeśli chodzi o zakręt, według Marzyńskiej-Kotas stosowanie się do znaków ograniczających prędkość do 60 km/godz. gwarantuje bezpieczną jazdę. Tyle że ślady startych opon na jezdni mogą świadczyć o tym, że nie wszyscy stosują się do ograniczenia. - Mamy nadzieję, że kierowcy wezmą je sobie do serca, bo zwłaszcza w zimie, gdy zrobi się ślisko, może tam dojść do tragedii - uważa Juszczyk.