Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Koniec sezonu w Szczyrku w SON (raczej udanego)

andy-w

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, punktualnie o 17.00 na kamerce z Soliska zobaczyłem ostatniego narciarza wchodzącego do bramki wyciągu na Golgotę. Po nim gościu z obsługi zablokował bramkę i następni już "całowali klamkę". I tak oto zakończył się sezon narciarski 2011/12 w tym ośrodku. Myślę, że w zakończonym sezonie ośrodek trochę zarobił na przyszłe inwestycje, a my pojeździliśmy przeważnie z przyjemnością, chociaż ja w pierwszym swoim tam pobycie (chyba 2 dzień świąt Bożego Narodzenia) zażądałem zwrotu kasy za karnety za beznadziejne momentami warunki (mało śniegu) i dostałem ją. Warunki w następnych pobytach były dużo, dużo lepsze więc o incydencie prawie zapomniałem.

Na stronie COS nic nie piszą o zakończeniu sezonu. W przyszły weekend ma być spore ochłodzenie więc chyba jeszcze przetrwają ten tydzień, a może i do świąt pociągną. W latach poprzednich zwykle pierwszy weekend kwietnia był ich ostatnim dniem sezonu narciarskiego.

Na stronie COS nic nie piszą o zakończeniu sezonu. W przyszły weekend ma być spore ochłodzenie więc chyba jeszcze przetrwają ten tydzień, a może i do świąt pociągną. W latach poprzednich zwykle pierwszy weekend kwietnia był ich ostatnim dniem sezonu narciarskiego.
Czy warto tam jeszcze jechać? Chodzi mi o to czy mogę spodziewać się porannego sztruksiku choćby przez godzinę czy dwie?

Ten sezon to jest pierwszy od wielu lat, kiedy na COS nie byłem, ale zawsze jak jeździłem na godz. 8 to FIS, Ondraszek, kawałek Kaskady i Jaworzyna były wyratrakowane (wiosną także). Jak będzie nocny przymrozek to do godz. 10 powinny trasy spokojnie wytrzymać.

Cześć

Tez dzisiaj byłem na "Ostatnim Dniu" a w Szczyrku od czwartku w Cosie i na Czyrnej. Jutro napiszę coś więcej a jak ktoś pyta czy warto to powiem krótko WARTO!.

Pozdro

Kontynując:

Bylismy w Szczyrku od czwartky po południu do niedzieli. Jeździlismy tam z Rybelkiem pierwszy raz od 15 chyba lat i pierwsze wrażenie było piorunujące - zniszczenie lasu na wielkich przestrzeniach.

Słyszałem o plagach szkodników dziesiątkujących okoliczne ( i nie tylko chyba ) kompleksy leśne ale stopień tej zagłady była dla mnie porażający. Większośc stoków, które były ( w mojej pamieci) śródleśnymi nartostardami przybrała formę rozległych polan. Dało to mozliwość (przy tych warunkach sniegowych) jazdy praktycznie gdzie się chce.

Cały czas lampa i bardzo ciepło. Jazda w bluzach i okularach przeciwsłonecznych, Kacperion i Amelka pełna wnetylacja w kasach.

Wczwratek dotarlismy na górę po 13.00 i bylismy do końca. Warunki sniegowe super - tylko na dle na 1 i Polankach trzeba było pobawić się w wybór trasy i skakanie. Ludzi zero co w połączeniu z niezbyt szybkimi warunkami dało mozliwość jazdy prakrycznie cały czas z kijami pod pachami. Zabawa znakomita.

Piątek i sobote spędzilismy na Skrzycznem. Tu też miłe zaskoczenie. Rano gdzieś do 10.30-11.00 nawet twardo, później puszczało. FIS przygotowany zankomicie i pusty. Kaskada z lekkimi brakami na ściance. Ondraszek do rozruchowego zjazdu idealny.

W sobotę dodatkowe atrakcje w postaci ogromnej ilości paralotniarzy wyorzystujących świetne warunki.

I w piątek i w sobote zjechalismy na nartach do samego dołu raz zdejmując narty nad progiem. W piątek FISem i później kombinacja Widokowej (gorzej) a w sobotę Onradszek oraz wypatrzonym z wyciągu wariantem na dole. Tutaj dzieci (Kacperion głownie) spisały się znakomicie wybierając trasę.

W niedzielę pojeździlismy jeszcze od 10,00 do 14,30 odwiedzając wszystkie trasy. Wszędzie warunki bardzo dobre i ludzi malutko.

Generalnie pobyt był niezwykle udany. Plusy to warunki sniegowe (jak na te pore roku i pogodę wręcz idealne) pogoda, praktycznie zupełny brak ludzi. Minusy to ograniczony dostęp do kibelków.

Czy może byc lepiej - jasne, że może. Wiele tutaj mozna zmienić jednak gdy zmiany te bedą wprowadzone dla efeketu i nieplanowo moge wiecej napsuć. Wyniszczeni lasów może byc okazja do poszereznia tras czy tez ytytcznie nowych wariantów co jest niezbędne jeżeli chce się mysleć o zamianie wysłużonych wyciągów na nowe. Za tym idzie rozwój infrastruktury (przede wszystkim parkingi) na dole, która pozwoliłaby opanowac zwiększona ilośc narciarzy. Wszystko to wymaga jednak dobrego zaplanowania i konsekwencji w działniu opartej na perspektywicznym mysleniu.

Podsumowując Szczyrk to nadal jedno z najlepszych narciarskich centórw w Polsce gdzie mozna (jezeli trafi sie tak jak my) solidnie pojeździć na zróżnicowanych i ciekawych trasach. Swieżo powstałe górki typu podhalańskiego czy wislańskiego pomimo nowoczesnych wyciągów nie wytrzymuja porównania w jakości i róznorodności tras - a to podastawa oceny osrodka przecież.

Zyczmy by stan ten był zmieniany tylko na lepszy bez chęci osiągnięcia spektakularnych sukcesików medialnych kosztem jakości nartowania.

Pozdrawiam serdecznie

PS

COS chodzi i nic nie wskazuje aby miał sie w najblizszym czasie zamykac. Warunki są bardzo dobre sniegu jest duzo, konkurent sie zamnkął więc...

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1