Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Waidring, Fieberbrunn, Lofer, czyli Austria rodzinnie i na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

A żebyś widział mój jak pomykałem sobie z rana po sztruksie :biggrin: Ale Gosi i Bartkowi baaaardzo się też podobało, a dziś Gosia rano mówi, że... pojeździłaby sobie jeszcze :eek: :happy:

tsza było skoczyć do tumlina :stupid:

relacja tu :

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/14850-Kielce-i-okolice-stoki-narciarskie

:angel:

• Like 1

5 dzień

W tym dniu miał być wyjazd do oddalonego o 15km Fieberbrunn http://www.bergfex.pl/fieberbrunn/, które obejmuje ten sam karnet Schneewinkel. Rozmawiając na stokach czy w gondoli z napotkanymi Polakami okazało się, że np. niektórzy mieszkają właśnie w Fieberbrunn, Lofer, a przyjeżdżają jeździć do Waidring, bo twierdzą, że tu jest najfajniej, najbardziej różnorodnie i w sumie jest najwięcej tras. Po analizie mapki okazało się, że gdybyśmy pojechali do Fieberbrunn, to żona i synek jeździli by tylko po jednej trasie wzdłuż gondolki, bo reszta w ciekawszych i ładniejszych miejscach, to głównie trasy czerwone. A że ja musiałbym jeździć z nimi, to nie zwiedziłbym pozostałej części ośrodka. Tak że decyzja podjęta, zostajemy w Waidring.

A skoro tak, to ja byłem już na górze rano kiedy uruchamiali wyciągi. I powtórka z porannej jazdy poprzedniego dnia. Sztruks, słońce, puste trasy, jest idealnie.

Robię mało zdjęć, a praktycznie tylko jeżdżę góra-dół różnymi wariantami czerwonych tras. Przy tym włączone aplikacje iSki tracker oraz OnTheSnow z dokładną personalizacją ośrodka. I tak sobie jeżdżę często prawie na maksa i... jestem zawiedziony... patrzę na aplikacje i iSki pokazało mi maksymalną prędkość 99km/h, a OnTheSnow 96,1 km/h. Nie jeździłem w ogóle dla max. prędkości, a tu było tak blisko, żeby pokonać magiczne 100km/h. Gdybym tak przed jedną ścianką nie zwalniał dla bezpieczeństwa, bo za progiem nie było widać co dzieje się na spadku, albo pojechał później na krechę to spokojnie 100 by strzeliła. Na powtórkę nie było jednak czasu, bo właśnie Gosia z Bartkiem dojechali gondolką i trzeba było przerwać swoją jazdę, a zacząć jeździć z nimi.

I ponownie jeżdżenie po wszelkich niebieskich z kolejnym wypadem do niemieckiej części ośrodka. W tym dniu Gosia z Bartkiem zrobili swój rekord 19 km zjazdów.

Tak wyglądał poranek w Steinplatte:

2vsesjp.jpg

2zpkqs9.jpg

29mrdp5.jpg

iqlv6e.jpg

2d13i9i.jpg

2608osl.jpg

107mddf.jpg

5frjw4.jpg

ayvhnn.jpg

2609amt.jpg

110doyh.jpg

I widok z samej góry Steinplatte na ośrodek w Lofer http://www.bergfex.pl/lofer/, gdzie będziemy jeździć ostatniego dnia:

mcq345.jpg

cdn.

• Like 8

ciąg dalszy 5 dnia

A poniżej już zdjęcia ze wspólnego jeżdżenia.

4-os. krzesłem Mosern wjazd na górę:

2r74xer.jpg

Tą dojazdówką przejeżdżamy na stronę niemiecką Winklmoosalm:

2w7raio.jpg

To co nam się bardzo podobało i jednocześnie zaskoczyło, to wielu narciarzy obu płci, którzy byli dobrze po 70, a niektórzy nawet po 80. Uśmiechnięci, cieszący się życiem, jazdą na nartach i przede wszystkim sprawni. Też chciałbym być takim staruszkiem. A poniżej starszy pan podchodzący pod górę na skiturach:

1oljqr.jpg

Tędy będziemy wracać na stronę austriacką:

f4r5vk.jpg

I Winklmoosalm w całej okazałości. Długie, płaskie i niesamowicie szerokie. Idealne miejsce do stawiania pierwszych kroków a nartach i dla kogoś kto lubi się wozić na nartach a nie jeździć:

107jq5u.jpg

wuphmp.jpg

Przekraczamy granicę na czerwonej 15 i widok na część austriacką:

dfgbnl.jpg

9iz4vb.jpg

op3gvo.jpg

11l3ds6.jpg

No i czas coś zjeść i napić się:

f1i82h.jpg

• Like 4

6 ostatni dzień jeżdżenia - Lofer

Od samego początku pobytu w ostatni dzień zaplanowałem, że będziemy jeździć w Lofer http://www.bergfex.pl/lofer/. Ośrodek ten mimo, że oddalony od Waidring o 10km znajduje się już w regionie Salzburg i niestety karnet Schneewinkel nie obejmuje go. To jednak nie było problemem, bo Schneewinkiel mieliśmy na 5 dni. Problemem stało się to, że nagle Bartkowi nie wiadomo czemu odechciało się jeździć. Ale prośby, obietnice jakoś poskutkowały i ruszyliśmy. Po ok. 15 minutach byliśmy na miejscu i nie wiedząc za bardzo gdzie są parkingi udało nam się zaparkować 20 metrów od dolnej stacji gondoli. A w sumie parkingów jest kilka, niektóre powyżej dolnej stacji gondoli, do której zjeżdża się na nartach. A dookoła wiosna, w słońcu 15-20 stopni, w cieniu 8.

Dolna stacja gondoli na Loferalm:

xmj1c5.jpg

Wagonik oblegany przez dzieci i wszechobecne krowy, ponieważ teren Loferalm w okresie wiosenno-letnim jest jednym wielkim pastwiskiem:

i2rgw6.jpg

Dojazdówka do dolnej gondoli z parkingów no i z ośrodka, na dole z racji nasłonecznienia i temperatury w nie najlepszym stanie, ale widać, że śniegu jest nasypane i utrzymują ją przy życiu:

243qbyt.jpg

23lfgv7.jpg

Czarna 10 Postalm w dolnej części ośrodka nieczynna:

2iu6ws0.jpg

Zjazdówka nr 1 czarno-czerwona do dolnej stacji gondoli:

2heatr9.jpg

No i wjechaliśmy drugą gondolką na górę, zjazd do krzesła i jedziemy 8-os. krzesłem Family Express jeszcze wyżej.

Poniżej rozstawione tyczki na czerwonej 4b:

2885is2.jpg

21mrzuw.jpg

Po lewej czerwony wariant 4a, a po prawej niebieski 4:

2hmdgsw.jpg

Widok na Waidring-Steinplatte, gdzie dotychczas jeździliśmy:

2vufrxx.jpg

Po lewej niebieska 3, a po prawej górna część niebieskiej 4:

35mldfn.jpg

I snowpark wzdłuż trasy nr 4:

23rl7jn.jpg

cdn.

• Like 7

ciąg dalszy 6 dnia

górna część 4 i widok na górną stację krzesła na Schonbuhel:

dqrjiw.jpg

I rejon tras Schonbuhel. Główne to szerokie niebieskie 7 i 5, a do tego krótsze fragmenty tras czerwonych 5a, 6, 8, 8a:

4rpyzl.jpg

2qmznm1.jpg

1zbudt5.jpg

ou89x5.jpg

10cj2uu.jpg

2lacy39.jpg

nbcgi0.jpg

"Główny deptak" w Lofer, niebieska 4:

eg3lsy.jpg

Dywanowy łącznik pomiędzy dolną stacją krzesła Family Expres a górną stacją gondoli Almbahn II, a jednocześnie wyciąg dla dzieci, przy wydzielonym dla nich terenie:

104n5o3.jpg

cdn.

• Like 5

cd. Lofer

Widok na ośrodek z górnej stacji krzesła Schonbuhel:

2cichz7.jpg

26413ix.jpg

2nbc6rr.jpg

Widok z trasy nr 9:

x3sg9l.jpg

No i nasza ekipa na szczycie Schonbuhel:

2eathmp.jpg

Freeride jest wszędzie:

21lshhx.jpg

Widok z 9 na połączenie 9 z 3:

241r1w4.jpg

Pamiątkowe zdjęcie Bartka z alpejską krową:

2m4eryh.jpg

I część przeznaczona dla najmłodszych:

70f7si.jpg

2zhp4ky.jpg

cdn.

• Like 4

Piękne fotki, ciekawe narciarsko miejsca :happy:

Dziękuję Marcinie za super relacje.

PS. I czekam na więcej...wiem, że miałeś ze sobą kamerkę.

Dzięki Mariusz, filmiki z kamerki będą, tylko muszę montaż ogarnąć i zdjęcia skończyć. A kamerkę też opiszę, jej plusy i minusy.

Te fioletowe to są na czekolady, a te brązowe czy tam czarne to na mięso :stupid:

Uzupełniając relację napiszę jeszcze małe posumowanie, ale to wieczorem raczej, albo jutro rano.

No właśnie brakuje mi opisu ośrodka, jakie trasy ile ludzi itp. Dzięki z góry i pozdrawiam.

• 9 months later...
Paluk mieszkaliśmy tutaj http://www.millinger.eu/, a apartament zamawiałem przez booking.com i od 08.02. do 15.02. płaciłem (za 2+1) 511 euro. Niby sporo, ale do dolnej stacji mieliśmy 200 metrów z buta, a apartmant duży, wygodny i czysty. Priorytetem tu była żona i młody i ich komfort :wink:

Chcesz powiedzieć, że Ty Marcin, to nie dbasz o wygodę i na wycieraczce możesz spać? :smile:

PS. Wyrażna oznaka, że idzie zima. Notujemy wzrost Twojej aktywności na forum!

• Like 1

Andrzej w porównaniu do naszego lokum na górnym pokładzie w SkiWelt, to tam to 5 gwiazdek było :crazy: A ja to mogę nawet na sianie spać, byle na stok było blisko i do Spara też :biggrin:

Zima idzie i w świętokrzyskim musi być dobra, bo w tym sezonie prawdopodobnie będę męczył tylko okoliczne stoki :sorrow: