ivo Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Panowie, zaczynam się martwić warunkami śniegowymi jakie na chwilę obecną panują w Dolomitach. Od 3 stycznia mamy wykupiony pobyt w Canazei, ale tam zero śniegu, dopiero gdzieś tam wyżej coś widać... Czy ktoś orientuje się jak warunki się przedstawiały w ubiegłym sezonie na początku stycznia? To mój pierwszy wyjazd do Włoch na narty i zaczynam się obawiać. Podpatruję prognozy, ale nadal nie pałam optymizmem. Jedyny plus to taki, że mają się pojawić konkretniejsze mrozy i pewnie zaczną śnieżyć. Może ktoś posiada więcej informacji na temat warunków w samych górach, na stokach? Bo z kamerek internetowych mało można wywnioskować. A może należy zastanowić się nad wycofaniem rezerwacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 A może należy zastanowić się nad wycofaniem rezerwacji? Polecam z rana zimny prysznic nabierzesz optymizmu - bądź pewny warunki będziesz miał doskonałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Dzięki za dodanie otuchy Nie mam porównania, jak wwspomniałem to mój pierwszy wyjazd do Włoch. Mam nadzieję, że będzie jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Dzięki za dodanie otuchy Nie mam porównania, jak wwspomniałem to mój pierwszy wyjazd do Włoch. Mam nadzieję, że będzie jak mówisz. Włochy są dość specyficzne - wystarczy 2 dni ..... i jest 1,5 śniegu a jak nie to jest to jeden z bardziej nowoczesnych ośrodków i armatek .... mają więcej nawet niż w białce ( oczywiście proporcjonalnie). Byłem kilka razy w Paganelli w styczniu na free ski - kawełek drogi - 30 km przez Andalo ludzie chodzili w krótkim rękawku a w Andalo było ponad 2 metry śniegu .... owszem na dole miękko ale wyżej idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Cześć Włochy są dość specyficzne - wystarczy 2 dni ..... i jest 1,5 śniegu a jak nie to jest to jeden z bardziej nowoczesnych ośrodków i armatek .... mają więcej nawet niż w białce ( oczywiście proporcjonalnie). Byłem kilka razy w Paganelli w styczniu na free ski - kawełek drogi - 30 km przez Andalo ludzie chodzili w krótkim rękawku a w Andalo było ponad 2 metry śniegu .... owszem na dole miękko ale wyżej idealnie. He he pytasz o Fassa a odpowiedź o Paganelli. Swego czasu pamiętam taka zimę, że w żlebach na Langkofelu (bardzo charakterystyczny masyw górujący między innymi nad doliną o która pytasz) tam gdzie śnieg leży wiecznie wytopione było wszystko a jeździło się po takich snieżno-lodowych cokołach. Trzeba wtedy uważać by nie wypaść z trasy na głazowisko poniżej. W każdym razie nie martw się na zapas. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 Super, dziękuję za wsparcie właśnie zaczęło padać w Vigo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu 55 Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 witam.w ubiegłym roku było już dużo śniegu/na latamer aż za dużo,zniszczyło podporę krzesła z predazzo/w tym sezonie przesunęli otwarcie pampeago z 29.11 na 6.11.a większych opadów nie zapowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 .... a jeździło się po takich snieżno-lodowych cokołach. Trzeba wtedy uważać by nie wypaść z trasy na głazowisko poniżej. W każdym razie nie martw się na zapas. Pozdro No to żeś go Mitek pocieszył! :eek: Ale może aż tak źle to nie będzie? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) Sprawy mają się tak! I tak: I tak: I tak: Tak więc szykuj Bracie sprzęt i nic się nie martw! : Edytowane 1 Grudzień 2014 przez Aressi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 No już trochę nabrałem optymizmu... Na chwilę obecną cały czas zyje tym wyjazdem i kurcze nie chcę, żeby coś nie wypaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) Cześć Cześć He he pytasz o Fassa a odpowiedź o Paganelli. ........ Bardzo przepraszam za debilną sugestię... Myślę, że jakakolwiek sugestia negatywna skierowana przeciwko postom Jodka jest wymierzona w Nasz kraj. Jest tylko jeden bohater narodowy - JODEK - i jemu hołd jest winien - reszta to kmiotownia i wieśniactwo. Jemu ukłony ślemy - człowiek będący wszystkim dla mas, człowiek, przy którym jesteśmy smieciami i smrodem: JODEK. Ukłony. Mitek Edytowane 2 Grudzień 2014 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Jade do canazei za 3 dni. Powiem co i jak. Nie wierze zeby śniegu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Dzisiaj otworzyli pierwsze stoki w obrębie Canazei, np. Belvedere, w sobotę mają otwierać kolejne. Wczoraj dopadało w górach ok. 15 cm świeżego puchu, przedwczoraj ok. 10 cm ... ale w samym Canazei troszkę dachy domów są białe i nic poza tym. Może otworzą w Albie stok Ciampac. Ale oczywiście będę czekał na Twoja relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Dzisiaj otworzyli pierwsze stoki w obrębie Canazei, np. Belvedere, w sobotę mają otwierać kolejne. Wczoraj dopadało w górach ok. 15 cm świeżego puchu, przedwczoraj ok. 10 cm ... ale w samym Canazei troszkę dachy domów są białe i nic poza tym. Może otworzą w Albie stok Ciampac. Ale oczywiście będę czekał na Twoja relację Ładnych lat temu kilka (a może i kilkanaście) byłem w Val di Fassa a był to koniec stycznia: w Canazei śniegu ani grama, w Moenie jedynie lodowe figurki na rzece wskazywały na to, że powinien być środek zimy. A na Belwedere, Col Rodella czy nawet Alpe Lusia, Falcade (wiem, wiem to już "prawie" nie Fassa) - wszędzie pięknie przygotowane conajmniej 50 cm. Także nie bój żaby :biggrin: A - pamiętam że tylko Aloch nie był czynny w dolinie, reszta funkcjonowała. No i nie pchaj się na trasy/wyciągi wchodzące w skład Sella Ronda - nie warto jak jest mało śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekmw Napisano 14 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 i ja się w końcu wybieram do fassa , mam apartament w pozza . pytanie - jadąc z lublina jechać na rzeszów i potem autostradą na kraków itd do samego końca ? też się na ten snieg patrzę codziennie... , tym bardziej że kwaterę mam pod samym allochem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuman300 Napisano 14 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 i ja się w końcu wybieram do fassa , mam apartament w pozza . pytanie - jadąc z lublina jechać na rzeszów i potem autostradą na kraków itd do samego końca ? też się na ten snieg patrzę codziennie... , tym bardziej że kwaterę mam pod samym allochem.. Czyżby tu http://www.residencedolomia.net/ Jedź A4 do węzła w Sośnicy a potem na A1 na Gorzyczki i dalej na Ostrawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 14 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 Jestem po pierwszym dniu jazdy. Warunki śniegowe umiarkowane. Sella ronda zielona zamknięta w stronę arabby i marmolady. Do jazdy wystarczy całkowicie. Pogoda jak w grudniu, stosunkowo ciepło około 0, chmury i niekiedy mgła. Jechaliśmy standardowo na munchen, Innsbruck, i na bolsano nord do canazei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano 14 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 Jestem po pierwszym dniu jazdy. Warunki śniegowe umiarkowane. Sella ronda zielona zamknięta w stronę arabby i marmolady. Do jazdy wystarczy całkowicie. Pogoda jak w grudniu, stosunkowo ciepło około 0, chmury i niekiedy mgła. Jechaliśmy standardowo na munchen, Innsbruck, i na bolsano nord do canazei. Ile jest czynnych stoków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Nie wiem ile czynnych bo nie liczylam. Na pewno na marmoladę nie dojedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekmw Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 (edytowane) kuman300 nie za bardzo rozumiem Twoja sugestię co do kwatery.. jesteś naganiaczem ? apartament znalazłem przez ogólnodostępną stronę fassaapartamenti , wysłałem sporo pytań do właścicieli , dostałem około 60 odpowiedzi , bezproblemowo wybrałem tą propozycje która najbardziej nam odpowiadała , od Allocha około 100m :laughing: odpowiedzi jeszcze mam w kompie więc jakby ktoś chciał to mogę poprzesyłać , ale ja szukałem apartamentu dla 2 osób. teraz pozostaje czekanie z zapartym stolcem na opady śniegu , ale do 17 stycznia może coś napada. Edytowane 15 Grudzień 2014 przez leszekmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Dzisiaj pada cały dzień, jutro tez ma tak byc. Warunki trudne bo mgła i widoczność na czubek nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Dzisiaj pada cały dzień, jutro tez ma tak byc. Warunki trudne bo mgła i widoczność na czubek nart. Śnieg chociaż pada? Też obserwuję pogodę w dolomitach z racji wyjazdu 17.01. Bieda straszna w tym roku. Żeby człowiek się stresował czy w połowie stycznia warunki w Alpach będą. Koniec świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 W miejscowości pada deszcz, wyżej śnieg. Warunki sa ale wyżej. Myśle ze nie ma sie co martwić w styczniu. Ja teraz tez nie narzekam. Ale przyznaje ze chyba wiecej w grudniu nie pojadę albo nie wiem co... W zeszłym roku to samo. Byłam w arlbergu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuman300 Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 kuman300 nie za bardzo rozumiem Twoja sugestię co do kwatery.. jesteś naganiaczem ? apartament znalazłem przez ogólnodostępną stronę fassaapartamenti , wysłałem sporo pytań do właścicieli , dostałem około 60 odpowiedzi , bezproblemowo wybrałem tą propozycje która najbardziej nam odpowiadała , od Allocha około 100m :laughing: odpowiedzi jeszcze mam w kompie więc jakby ktoś chciał to mogę poprzesyłać , ale ja szukałem apartamentu dla 2 osób. teraz pozostaje czekanie z zapartym stolcem na opady śniegu , ale do 17 stycznia może coś napada. Nie jestem żadnym naganiaczem, po prostu mieszkałem w tym apartamencie, jak bylem w Val di Fassa, a że jest pod Allochem to dlatego wkleiłem link z apartamentem. Dlatego, nie wiem czym się tak zirytowałeś nazywając mnie naganiaczem, może rzeczywiście ten brak śniegu działa tak na Twój stolec, że nazywasz mnie w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclove84 Napisano 16 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi