marboru Napisano 26 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2017 Bardzo fajna ta Laworta Od kilku lat chodzą mi po głowie Bieszczady narciarsko - widzę, że warto się wybrać. Pływaku - dzięki za relację i foty. Fajny wątek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 26 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2017 3 hours ago, marboru said: Od kilku lat chodzą mi po głowie Bieszczady narciarsko - widzę, że warto się wybrać. Na pewno warto odwiedzić, ale trzeba się przygotować na specyficzny klimat i bardzo starą infrastrukturę Wszystkie ośrodki to w zasadzie jednotrasowce, czasami z jakimiś wariantami, no i trasy nie dłuższe niż 1000m. Jakbyś planował wyjazd na kilka dni, to można zaliczać ośrodki parami, bo więcej niż 2-3h na jeden raczej nie ma sensu, np. tak: Laworta + Gromadzyń, Bystre + Kalnica, Puławy + Karlików. Niewątpliwą zaletą tutejszych ośrodków jest dłużej utrzymujący się śnieg - kiedyś zdażyło mi się pojeździć w Puławach w połowie kwietnia, co prawda po pasku śniegu, ale zawsze W przypadku dłuższego wyjazdu pewnie warto rozważyć skitoury. Nie znam się na tym, ale podejrzewam, że w Bieszczadach jest sporo możłiwości tourowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 26 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2017 W drodze powrotnej z Laworty wstąpiłem zerknąć co tam na Gromadzyniu. Warunki wyglądały na całkiem dobre, tyle, że ludzi dużo więcej Działa tu ten sam karnet co na Laworcie, więc chętni mogą sobie przeskoczyć z jednego stoku na drugi. Odległość między nimi, to ok. 5 km. Info ze strony: 4 Wyciągi, 3 trasy, najdłuższa trasa: 900m Stacja Narciarska "Gromadzyń" posiada dwa 2-osobowe wyciągi orczykowe o długości 700 metrów. Jeden wyciąg talerzykowy o długości 300 metrów i wyciąg mały o długości 200 metrów. Na stoku znajdują się trzy trasy: trasa I – 750 m – posiada homologację "FIS" na slalom trasa II – 800 m trasa III – 900 m różnica wzniesień 164 metry Trasy są oświetlone, sztucznie naśnieżone i ratrakowane. Stacja posiada wypożyczalnia i serwis sprzętu narciarskiego oraz szkołę narciarską X-Scream. Stoki zabezpieczane są przez ratowników medycznych. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 26 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2017 (edytowane) Świetne zdjęcia i relacja. Dzięki! Widzę, że Lawrota to stacja w klimacie "retro" Koniecznie muszę ją kiedyś odwiedzić! Marek Baran podaje w swojej książce długość 967 m - z tego, co piszesz, może to być faktyczna długość. Edytowane 26 Luty 2017 przez leitner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 27 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 On 2/26/2017 at 7:42 PM, leitner said: Świetne zdjęcia i relacja. Dzięki! Widzę, że Lawrota to stacja w klimacie "retro" Koniecznie muszę ją kiedyś odwiedzić! Marek Baran podaje w swojej książce długość 967 m - z tego, co piszesz, może to być faktyczna długość. Jak cię interesują takie klimaty, to na pewno warto Bieszczady są ciekawe i coraz bardziej mnie tam ciągnie, robi się coraz cieplej, więc powoli czas na jakąś pieszą wycieczkę. Co do długości, to wg GPS mi wyszło poniżej 1000m, dziwne, że oficjalnie podają 1300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 27 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 (edytowane) Kilka dni temu wstąpiłem do miejscowości Bałucianka w celu obejrzenia tamtejszego ośrodka narciarskiego. Strona ośrodka (http://wyciag-balucianka.pl/) nie działa - przekierowuje na wyspę Bali, więc ciężko sprawdzić czy da się tam pojeździć na nartach. Dojazd jest dosyć prosty: z Rymanowa kierujemy się na Rymanów Zdrój, po przejechaniu którego skręcamy w prawo. Po ok. 1 km dojeżdżamy do celu. Stacja niestety, ale wygląda na niedziałającą. Szkoda, bo mam do niej rzut mokrym beretem, można by się tam czasami powygłupiać. Kilka fotek: brak bramek, karnety pewnie kasowane dziurkaczem: Ten autobus pełni pewnie rolę kasy i wypożyczalni, przez szybę było widać jakieś narty. Stacja była czynna jeszcze dwa lata temu: info znalezione w sieci: Na podkarpaciu w okolicach uzdrowiska Rymanów Zdrój znajduje się niewielka wieś Bałucianka. Od nazwy miejscowości powstał ośrodek narciarski Bałucianka. Ośrodek usytuowany został na północnym stoku Przymiarki. Wyposażony on został w wyciąg talerzykowy, którego prędkość została dostosowana do umiejętności osób początkujących jak i dzieci. Wzdłuż wyciągu wyznaczone zostały dwie trasy, pierwsza ma 800 metrów długości, bardzo łatwa i idealna do „stawiania pierwszych kroków” na nartach i snowboardzie, natomiast druga trasa mierzy 550 metrów i jest nieco trudniejsza. Obie trasy są na bieżąco ratrakowane, dzięki temu zawsze panują na nich dobre warunki do szusowania, natomiast po zmroku są one oświetlane. Obok stoku wyznaczone zostały darmowe trasy dla biegaczy narciarskich. Tras jest cztery: 1 km, 1,5 km, 2,5 km i 5 km. Na terenie ośrodka instruktorzy ze szkółki narciarskiej ofertują kursy nauki i doskonalenia techniki jazdy na nartach i snowboardzie. Oprócz tego w punkcie gastronomicznym można się posilić i ogrzać. Na wszystkich przyjezdnych czeka bezpłatny parking. kilka fotek znalezionych w sieci: Edytowane 27 Luty 2017 przez Plywak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 27 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 (edytowane) Łza się w oku kręci przy takich nostalgicznych klimatach...Jeździć tam nie jeździłem,ale ładnych parę lat temu zdarzyło mi się sprzedać silnik od ciężarowego Mercedesa 813,który okazał się być dokładnie ten,co w starym ratraku Kassbohrera na zdjęciu panu właścicielowi Bałucianki,więc z ciekawości pojechałem latem zobaczyć,gdzie będzie służył... We wschodniej Słowacji jest więcej podobnych wyciągów-widm,ale jak tak dalej pójdzie,u nas też przybędzie,mam kilka typów... Edytowane 27 Luty 2017 przez [email protected] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi