Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dolina Aosty - w cieniu Matterhorna i Mont Blanc

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.12.2018 o 00:34, pawelb91 napisał:

Tam akurat nie byłem, w Courmayeur jeździłem tylko po trasach i wyciągami do nich przyległych. Myślałem o wjeździe kolejką - poprzedniczką Skyway ale przy tamtej pogodzie nie miało to sensu. Jeździła tam stara, mała dwuetapowa kolej linowa na Punta Helbronner 3462m n.p.m. Nowa kolej jeździ od jakiś 3 lat i kosztowała 120mln euro - podobno rekord na tamten czas pod względem kosztów. Tras przygotowywanych stamtąd nie ma, na mapie ze starą kolejką zaznaczony jest szlak narciarski off-piste. 

Trasy w Courmayeur według mnie nie są jakieś super ciekawe (ale oczywiście jeździ się przyjemnie), jeśli byłaby możliwość skończyć jazdę wcześniej i wjechać kolejką Skyway czysto turystycznie to i tak warto. 

Poniżej zdjęcie starej kolejki:
punta-helbronner-funivie.jpg.17e29f4a9436b9fba33e936873088ca0.jpg

Mapka tras w Courmayeur, powyższa kolejka po prawej stronie:
01.thumb.jpg.7c23bd1f16f730941c30e66c00801b4b.jpg

Znalazłem też nową mapkę tras, ale jest jakaś taka dziwna - spłaszczona i nie oddaje realizmu, trasa/trasy off-piste od kolejki Skyway zaznaczone są inaczej niż na starej mapie, ale może to tylko propozycja zjazdu, trzeba by się dowiedzieć od kogoś kto tam był / jeździł już nową kolejką.
bf4c961c646b5fba_9b322a685e858c24@2x.thumb.jpg.0eed8c5e01946a6e6fd51122c7fa22d4.jpg

Zjazd z Punta Helbronner tylko do schroniska Pavillon  https://pl.mapy.cz/s/helalagama

mapy.thumb.png.0c7cfaa9fd1f50bdfb7e3e65c68afc09.png

Pierwszy film prosto ze szczytu, drugi zjazd (start od tyłu) to po trasie z mapy.cz

Pierwszy prosto ze szczytu, drugi zjazd (start od tyłu) to po trasie z mapy.cz

Edytowane przez surfing
  • Like 1