Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zmiana nart na twardsze

kate

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jeżdżę 9 sezon. Głównie samouk, na początku instruktor i w trakcie również na kilka godzin.

Generalnie w sezonie jeżdżę w weekendy w Polsce plus 1-2 tygodniowe wyjazdy w Alpy.

Obecnie jeżdżę tak, że umiem zjechać wszędzie, ale oczywiście z różną jakością ;) Na niebieskich potrafię chyba nieźle prawie carvingowo pojechać, na czerwonych raczej krótszy skręt (choć to zależy od warunków - jak pusto i prosto to umiem się puścić), czarne - zjadę wszędzie, choć nie stylowo ;) (z czarnymi miałam do czynienia tylko w Alpach i kiedyś w Jurgowie, choc nie wiem czy ona taka bardzo czarna).

Chce też wziąć instruktora, żeby coś jeszcze zrobił z moja technika, bo czuję się gotowa na kolejny krok ;)

A co do sprzętu:

Przez kilka pierwszych sezonów jeździłam na Head Rev 156 (buty Rossignol Alltrack 70) - super sprawdziły się do nauki. Potem poczułam, że chyba mogę mieć "lepsze" i kupiłam Atomic Cloud 9 164, buty bez zmian - ale poczułam różnicę, szczególnie na polskich zmasakrowanych stokach ;) przez trudne warunki umiały "przelecieć/przeciąć".

W tym roku, po kilku sezonach męczarni z butami, które próbowałam zmniejszać wkladkami, a co powodowało za duży ścisk i ból ;) "dojrzałam" do nowych, węższych i twardszych butów - kupiłam ATOMIC HAWX ULTRA 95 S W GW - są cudowne, stopa idealnie trzymana, pięta jeszcze lepiej :) plus nic nie ściska i nie boli i są twardsze. 

Do brzegu: już w nowych butach zamieniłam się z synem nartami na kilka godzin (chyba gigantki (?) Salomon S-Max 169) i ... poczułam, że chyba dojrzałam do twardszych nart - nie zawsze było łatwiej, trzeba było je docisnąć, ale efekt byl zupełnie inny. Plus na już zmęczonym stoku "cięły" super - zupełnie inna jest wtedy pewność przejazdu, że narty się "nie zagrzebują", nie "latają". Ale są chyba dla mnie za ciężkie i chyba ciut za długie (nie wiem czy to wrażenie przez wagę).

Myślę o wymianie na Atomic Cloud 12, ale boję się czy sobie poradzę plus dlugość: ciężko znaleźć 164, nie wiem czy w ogóle z nowej szaty są tylko 161 i 168.

Zastanawiam się też nad serią Q - czym różni się od Cloud?

Chciałam wypożyczyć te Cloudy 12, ale np w "centrum testowym" w Białce mają max 156. Nigdzie indziej ich nie znalazłam :( 

Ciekawią mnie też Head Super Joy, ale też np w Krynicy max 158 🙄

1. Płeć - Kobieta

2. Wiek - 41

3. Waga - 68kg

4. Wzrost - 176cm

5. Na nartach jeżdżę 9 sezonów ( 15-20 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 5 w kierunku 6.

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - ATOMIC HAWX ULTRA 95 S W GW

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic Cloud 9, 164cm

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - długim i krótkim skrętem po przygotowanych stokach 

10. Upatrzyłem sobie narty - Atomic Cloud 12

11. Mój budżet na narty to około - 2k