Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ośrodki dla początkujących - Ischg, Serfaus, Kaunertal, Pitztal - nocleg w Wenns

paypal

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Byłem w tych okolicach 11 lat temu i przyznam że mało co pamiętam.

Wyjazd z żoną i dzieckiem, trzeci raz w Alpy z nastawieniem na niebieskie trasy.

Nie wiem czemu w głowie miałem łatkę SFD jako ośrodka rodzinnego. Gdy do wyjazdu został tydzień sięgnąłem do zdjęć, opisów wyjazdów i zorientowałem się że ten ośrodek wcale nie był łatwy a wszystkie niebieskie trasy w rzeczywistości były jak czerwone. W Ischg byłem jeden dzień, w mocny opad i pamiętam że warunki plus masa ludzi mocno mi go obrzydziły. Byłem też w Nauders i tam było super tyle że ośrodek na jeden dzień. Pamiętam też Kaunertal - wydaje mi się że tam było najłatwiej.

Pytanie do Was - 6 dni nartowania. 1 dzień Kaunertal, 1 dzień Nauders i zostają 4 dni. Chciałem po 2 na Ischg i SFD ale jak zobaczyłem same czerwone trasy to nie wiem czy nie zrezygnować i szukać czegoś dalej. W akcie desperacji zerknąłem nawet na Solden, tam tras niebieskich wydaje się być więcej a z miejscówki w której nocujemy mam 50min więc bez problemu bo chciałbym się zamknąć w godzinie drogi max. Kuhtai ? Ale tam też dość czerwono.

Może ktoś coś doradzić ?

11 godzin temu, Jeeb napisał:

masz przecież Hochzeiger w Jerzens i Hoch-Imst po drugiej stronie doliny

Hochzeiger wg mnie nie dla początkujących, choć ośrodek świetny. Dużo lepiej dla zaczynających przygodę z nartowaniem na południe od Nauders - Schoeneben

Edytowane przez francuz
Pisownia

Godzinę temu, Capricorn napisał:

Kuhtai jest fajne ale nie dla początkujących. A dlaczego nie St.Anton? - tam po tej stronie ośrodka całkiem sporo niebieskich. W dolinie Panaun masz jeszcze Kappl i See ale też chyba nie spełniają Twoich kryteriów. Schoeneben jak najbardziej.

Poczytam, tego ośrodka nie znałem a wydaje się byc duży

13 minut temu, paypal napisał:

bo hotel już opłacony

to wypada życzyć  udanego urlopu ale tak szczerze pisząc mnie by się nie chciało dojeżdżać po 50-60 km

Zobacz Oetz tam wprawdzie na mapce jest więcej czerwonych ale jak tam jeździłem to w zasadzie były raczej niebieskie w odróżnieniu od np Schöneben.

5 minut temu, Jeeb napisał:

to wypada życzyć  udanego urlopu ale tak szczerze pisząc mnie by się nie chciało dojeżdżać po 50-60 km

Zobacz Oetz tam wprawdzie na mapce jest więcej czerwonych ale jak tam jeździłem to w zasadzie były raczej niebieskie w odróżnieniu od np Schöneben.

Ok, dzięki

Dla nas dojazd to nie problem - w zeszłym roku zrobiliśmy takie safari na każdy dzień coś innego, maks dojazd godzina i wszyscy stwierdzili że wolą jechać dłużej ale taka forma im bardzo odpowiada, codziennie coś nowego

• Thanks 1

1 minutę temu, paypal napisał:

Ok, dzięki

Dla nas dojazd to nie problem - w zeszłym roku zrobiliśmy takie safari na każdy dzień coś innego, maks dojazd godzina i wszyscy stwierdzili że wolą jechać dłużej ale taka forma im bardzo odpowiada, codziennie coś nowego

no to zobacz jeszcze Scoul - czasowo nie wyjdzie gorzej niż Schoneben

tam każdy wyciąg ma niebieską trasę a cały ośrodek b.ciekawy

Scuol.thumb.png.19e3bd63b118de86c640aea31f114b8a.png

• Like 2

• 2 weeks later...

Tak napiszę dla potomnych i osób które będą miały podobny dylemat

Schoneben - świetny ośrodek, bardzo dziękuje za polecenie - wszyscy mega zadowoleni. Były trasy łatwe i super czerwona do dołu, którą bardzo przypadła mi do gustu.

Kaunertal - byłem, pamiętałem ale potwierdziło sie to ponownie. Równo, twardo, świetne trasy, ludzi zero - najlepsza trasa wagonikiem na 60 osób i zjazd z góry gdzie o 15.30 bylismy na lodowcu sami - coś niesamowitego.

Serfaus Fiss Ladis - najgorszy ośrodek w jakim bylismy i nie chodzi tu o same trasy czy nachylenie ale ilośc ludzi, straszne nagromadzenie tras, krzyżówki, okropne warunki i po prostu słabo przygotowane stoki plus niska wysokość tych dolnych czego efektem było minięcie już po 30 minutach jazdy nieprzytomnego narciarza po zderzeniu z innym na jednych z takich miejsc. O innych, lżejszych przypadkach nawet nie piszę. Dramat, oddaliśmy karnety godzinę przed czasem.

Gurgle - nasze odkrycie, pomimo że ludzi dość sporo chyba najlepszy ośrodek w tych okolicach. Widoki, widoki, widoki. Twardo, równo, świetna infrastruktura - to jest ośrodek do którego na pewno wrócę. Chciałem Solden ale bałem sie ilości ludzi i wylądowałem tu i to było najlepsze co mnie spotkało.

• Like 3