paypal Posted January 12 Report Share Posted January 12 Cześć Byłem w tych okolicach 11 lat temu i przyznam że mało co pamiętam. Wyjazd z żoną i dzieckiem, trzeci raz w Alpy z nastawieniem na niebieskie trasy. Nie wiem czemu w głowie miałem łatkę SFD jako ośrodka rodzinnego. Gdy do wyjazdu został tydzień sięgnąłem do zdjęć, opisów wyjazdów i zorientowałem się że ten ośrodek wcale nie był łatwy a wszystkie niebieskie trasy w rzeczywistości były jak czerwone. W Ischg byłem jeden dzień, w mocny opad i pamiętam że warunki plus masa ludzi mocno mi go obrzydziły. Byłem też w Nauders i tam było super tyle że ośrodek na jeden dzień. Pamiętam też Kaunertal - wydaje mi się że tam było najłatwiej. Pytanie do Was - 6 dni nartowania. 1 dzień Kaunertal, 1 dzień Nauders i zostają 4 dni. Chciałem po 2 na Ischg i SFD ale jak zobaczyłem same czerwone trasy to nie wiem czy nie zrezygnować i szukać czegoś dalej. W akcie desperacji zerknąłem nawet na Solden, tam tras niebieskich wydaje się być więcej a z miejscówki w której nocujemy mam 50min więc bez problemu bo chciałbym się zamknąć w godzinie drogi max. Kuhtai ? Ale tam też dość czerwono. Może ktoś coś doradzić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted January 12 Report Share Posted January 12 masz przecież Hochzeiger w Jerzens i Hoch-Imst po drugiej stronie doliny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 12 Author Report Share Posted January 12 Tak, zerkałem na ten ośrodek, ale to dalej jest alternatywa na 1 dzień a do dyspozycji mam minimum 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo Posted January 12 Report Share Posted January 12 https://www.schoeneben.it/ Kilkanaście minut za Nauders, a dla początkujących świetny wg mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 12 Author Report Share Posted January 12 Dzięki, poczytam - nie znałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted January 13 Report Share Posted January 13 9 godzin temu, paypal napisał: Dzięki, poczytam - nie znałem może zmień kierunek i zarezerwuj coś na Seiser Alm - tam są same niebieskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capricorn Posted January 13 Report Share Posted January 13 Kuhtai jest fajne ale nie dla początkujących. A dlaczego nie St.Anton? - tam po tej stronie ośrodka całkiem sporo niebieskich. W dolinie Panaun masz jeszcze Kappl i See ale też chyba nie spełniają Twoich kryteriów. Schoeneben jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
francuz Posted January 13 Report Share Posted January 13 (edited) 11 godzin temu, Jeeb napisał: masz przecież Hochzeiger w Jerzens i Hoch-Imst po drugiej stronie doliny Hochzeiger wg mnie nie dla początkujących, choć ośrodek świetny. Dużo lepiej dla zaczynających przygodę z nartowaniem na południe od Nauders - Schoeneben Edited January 13 by francuz Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 13 Author Report Share Posted January 13 1 godzinę temu, Jeeb napisał: może zmień kierunek i zarezerwuj coś na Seiser Alm - tam są same niebieskie Byłem rok temu - Saiser Alm, Carezza, Civetta, San Maertino - wszędzie super Zmienić się nie da bo hotel już opłacony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 13 Author Report Share Posted January 13 Godzinę temu, Capricorn napisał: Kuhtai jest fajne ale nie dla początkujących. A dlaczego nie St.Anton? - tam po tej stronie ośrodka całkiem sporo niebieskich. W dolinie Panaun masz jeszcze Kappl i See ale też chyba nie spełniają Twoich kryteriów. Schoeneben jak najbardziej. Poczytam, tego ośrodka nie znałem a wydaje się byc duży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted January 13 Report Share Posted January 13 13 minut temu, paypal napisał: bo hotel już opłacony to wypada życzyć udanego urlopu ale tak szczerze pisząc mnie by się nie chciało dojeżdżać po 50-60 km Zobacz Oetz tam wprawdzie na mapce jest więcej czerwonych ale jak tam jeździłem to w zasadzie były raczej niebieskie w odróżnieniu od np Schöneben. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 13 Author Report Share Posted January 13 5 minut temu, Jeeb napisał: to wypada życzyć udanego urlopu ale tak szczerze pisząc mnie by się nie chciało dojeżdżać po 50-60 km Zobacz Oetz tam wprawdzie na mapce jest więcej czerwonych ale jak tam jeździłem to w zasadzie były raczej niebieskie w odróżnieniu od np Schöneben. Ok, dzięki Dla nas dojazd to nie problem - w zeszłym roku zrobiliśmy takie safari na każdy dzień coś innego, maks dojazd godzina i wszyscy stwierdzili że wolą jechać dłużej ale taka forma im bardzo odpowiada, codziennie coś nowego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted January 13 Report Share Posted January 13 1 minutę temu, paypal napisał: Ok, dzięki Dla nas dojazd to nie problem - w zeszłym roku zrobiliśmy takie safari na każdy dzień coś innego, maks dojazd godzina i wszyscy stwierdzili że wolą jechać dłużej ale taka forma im bardzo odpowiada, codziennie coś nowego no to zobacz jeszcze Scoul - czasowo nie wyjdzie gorzej niż Schoneben tam każdy wyciąg ma niebieską trasę a cały ośrodek b.ciekawy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capricorn Posted January 13 Report Share Posted January 13 Scuol - bylem w covidowym 2021, wlaśnie z dziećmi - da sie tam pojeździć... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paypal Posted January 26 Author Report Share Posted January 26 Tak napiszę dla potomnych i osób które będą miały podobny dylemat Schoneben - świetny ośrodek, bardzo dziękuje za polecenie - wszyscy mega zadowoleni. Były trasy łatwe i super czerwona do dołu, którą bardzo przypadła mi do gustu. Kaunertal - byłem, pamiętałem ale potwierdziło sie to ponownie. Równo, twardo, świetne trasy, ludzi zero - najlepsza trasa wagonikiem na 60 osób i zjazd z góry gdzie o 15.30 bylismy na lodowcu sami - coś niesamowitego. Serfaus Fiss Ladis - najgorszy ośrodek w jakim bylismy i nie chodzi tu o same trasy czy nachylenie ale ilośc ludzi, straszne nagromadzenie tras, krzyżówki, okropne warunki i po prostu słabo przygotowane stoki plus niska wysokość tych dolnych czego efektem było minięcie już po 30 minutach jazdy nieprzytomnego narciarza po zderzeniu z innym na jednych z takich miejsc. O innych, lżejszych przypadkach nawet nie piszę. Dramat, oddaliśmy karnety godzinę przed czasem. Gurgle - nasze odkrycie, pomimo że ludzi dość sporo chyba najlepszy ośrodek w tych okolicach. Widoki, widoki, widoki. Twardo, równo, świetna infrastruktura - to jest ośrodek do którego na pewno wrócę. Chciałem Solden ale bałem sie ilości ludzi i wylądowałem tu i to było najlepsze co mnie spotkało. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts