Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nocleg w Krimml / Oberkrimml

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, WojtekM napisał:

Hej, czy ktoś nocował w Krimml / Oberkrimml i jeździł w Zillertal Arena? Mam na myśli - czy dostęp od tej strony jest dogodny?

Hej, dla jeżdżących osób bez problemu aczkolwiek wycieczka trochę długa żeby dojechać np. na Karspitz. Lokalizacja ogranicza względem dojazdu do reszty doliny - trzeba kawał drogi dojechać do Zell AM Ziller i stamtąd gdzieś, a szkoda bo wszystkie ośrodki w dolinie warte uwagi. Chyba że zakładasz jeżdżenie tylko w Zillertal Arenie ale to chyba szkoda się tak ograniczać 😉

Godzinę temu, zając napisał:

Chyba że zakładasz jeżdżenie tylko w Zillertal Arenie ale to chyba szkoda się tak ograniczać 😉

Zakładam tylko Arenę. W dolinie jeździłem już w Mayrhofen i Hintertux.

Czy łatwo przeskoczyć od strony Krimml do części ośrodka w dolinie Ziller?

Godzinę temu, WojtekM napisał:

Z Krimml trzeba mocno do góry wspinać się do HochKrimml a ewentualnie dalej mocno w dół do Zell am Ziller. Zimą może być po opadach dość ciężko. Ja Alpenstrasse jeździłem tylko latem, droga jest płatna. Za auto płaciliśmy chyba 12.50€

Edytowane przez marionen

Masz dwa główne parkingi z których możesz objechać całą Arenę: Gerlos i Gerlospass.

Z Gerlos na nartach do Zell. Tam bym nie zjeżdżał autem na dół. Ale musi być pogoda.

• Like 1

31 minut temu, MarioJ napisał:

Masz dwa główne parkingi z których możesz objechać całą Arenę: Gerlos i Gerlospass.

Z Gerlos na nartach do Zell. Tam bym nie zjeżdżał autem na dół. Ale musi być pogoda.

Zawsze można skorzystać ze skibusa, żeby nie ryzykować podróży własnym autem na Gerlospass.

A nie można wcześniej z Konigsleiten się wyciągnąć? Albo z Hochkrimml do Gerlospass?

Zillertal-Arena-Piste-Ski-Map-2024-2025.jpg

Edytowane przez WojtekM
  • Like 1

58 minut temu, WojtekM napisał:

Zawsze można skorzystać ze skibusa, żeby nie ryzykować podróży własnym autem na Gerlospass.

A nie można wcześniej z Konigsleiten się wyciągnąć? Albo z Hochkrimml do Gerlospass?

Bez problemu zaczniesz w Krimml. Są parkingi i orczyk(i) co wciągają w system. Nie ma też jakiegoś specjalnego problemu aby zaczynając tam objechać cały system. 

• Like 1

18 godzin temu, WojtekM napisał:

Hej, czy ktoś nocował w Krimml / Oberkrimml i jeździł w Zillertal Arena? Mam na myśli - czy dostęp od tej strony jest dogodny?

najlepiej znajdź nocleg w Gerlos, Hochkrimml albo Königsleiten i będzie bez problemów i przebierania butów na parkingu 

• Like 1
  • Thanks 1

13 minut temu, Jeeb napisał:

Super, dzięki. Chcę zaliczyć też Wildkogel, a stamtąd będzie mi łatwiej.

czyli takie safari po rejonie Pinzgau - to moim zdaniem  dobra jest baza wypadowa w Mittersill

Tylko Wildkogel jako ewentualne uzupełnienie Zillertall Arena. Są na jednym karnecie.

9 godzin temu, WojtekM napisał:

Można, rózne rzeczy można. Ja Ci podałem swoją propozycję z własnego doświadczenia. Jesteś wtedy pomiędzy wyciągami a nie na brzegu, i masz różne opcje, np. gdy jakiś wyciąg nie działa z powodu wiatru. A mi się to np. zdażyło.

A np. przejazd z Krimml do Wiesenalm to akurat zajmie pół dnia. Tak że raczej pomysł od czapy, żeby z brzegu zwiedzać cały ośrodek. Duży ośrodek dzieli na kilka dni. I w każdym dniu jeździ się inną część, żeby sobie pojeździć kilka razy najlepszymi trasami w danym rejonie.

Ale rób jak co chcesz. Może masz inne upodobania.

• Like 2

2 godziny temu, WojtekM napisał:

Tylko Wildkogel jako ewentualne uzupełnienie Zillertall Arena. Są na jednym karnecie.

Nie znam dokładnych cen karnetów, ale od pewnego czasu bardzo spłaszczyły się różnice w koszcie dnia na tych krótkich i długich. Możesz sprawdzić sobie czy rzeczywiście masz duży zysk z dłuższych karnetów. Szczególnie uwzględniając ryzyko pogodowe. Czyli nie musisz się patrzeć co jest na czym.

Rada @Jeeb aby dołożyć coś z Pinzgau  jest bardzo dobra. Tym bardziej, że jest bardzo fajny pociąg wzdłuż osi doliny. Choć akurat z Krimml do orczyków trzeba by jeszcze złapać busa (nie pamiętam jak chodzą, ale korzystałem). Zaliczysz 2-3 Arenę, 2 x Kitz z Pass Thurn i Wildkogel. Razem super. Wtedy logicznie byłoby spać w Neukirchen i mieć dojazdy do 15 km. 

Natomiast jeśli głównym celem miała by być Arena to nocleg w Zell am Ziller (lub w pobliżu) jest, moim zdaniem, (naj)lepszym wyjściem. Zabezpieczenie logistyczne w postaci łatwo dostępnego Tuxa czasem potrafi uratować dzień. Nie wiem czy jeździłeś na Spieljochu - mały ośrodek (Fugen) absolutnie wart dnia jazdy. Też można dodać do Areny.  Na Arenie nie ma najmniejszego problemu aby zacząć na obu końcach (Krimml czy Zell am Ziller) i poruszać się po całości. To nie 3V. 

Edytowane przez Wujot
  • Like 1

12 godzin temu, WojtekM napisał:

Łatwo to pojęcie względne - trochę to wymaga wciągania i zjeżdżania ale jest do zrobienia, natomiast to raczej w kategorii całodniowych wycieczek niż pojeżdżenia sobie w części skrajnej, bo jak tam dojedziecie i wypijecie Almdudlera to się okaże że trzeba wracać 😁 słabym ogniwem jest czarna trasa 36, która może być mało przyjemna w godzinach popołudniowych. Generalnie jak chcieliśmy pojeździć dłużej na Konigsleitenspitze i poznać Plattenkogel to pojechaliśmy autem z Zell am Ziller do Gerlospass na parking i stamtąd startowaliśmy.

• Like 1
  • Thanks 1

23 minuty temu, zając napisał:

Łatwo to pojęcie względne - trochę to wymaga wciągania i zjeżdżania ale jest do zrobienia, natomiast to raczej w kategorii całodniowych wycieczek niż pojeżdżenia sobie w części skrajnej, bo jak tam dojedziecie i wypijecie Almdudlera to się okaże że trzeba wracać 😁 słabym ogniwem jest czarna trasa 36, która może być mało przyjemna w godzinach popołudniowych. Generalnie jak chcieliśmy pojeździć dłużej na Konigsleitenspitze i poznać Plattenkogel to pojechaliśmy autem z Zell am Ziller do Gerlospass na parking i stamtąd startowaliśmy.

Popatrzyłem na mapę: z  Zell am Ziller do Krimml jest 9 wyciągów, z powrotem to samo - razem 18. Czyli zostaje jeszcze 12 (15) wjazdów, do powtórek lub innych eksploracji. Zakładając, że robi się te 30+ podjazdów dziennie.  Najważniejsze jest jednak, że to nie jest jakaś nudna dojazdowa trasa. Cała Arena jest znakomita (trasowo) i dosłownie wszędzie się świetnie jeździ. W każdym miejscu jest bardzo dobrze. Dlatego cel tam i z powrotem jest jak najbardziej sensowny (tak samo jak np w SFL). Trochę inaczej jest z off piste, ale o tym nie rozmawiamy. 

Z całego Zillertalu najwyżej stawiam właśnie Arenę.

Edytowane przez Wujot
  • Like 2

1 godzinę temu, zając napisał:

słabym ogniwem jest czarna trasa 36, która może być mało przyjemna w godzinach popołudniowych.

Dzięki wszystkim za informacje 🙂

Tej czarnej nie da się ominąć? Rzeczywiście karkołomna po południu na powrocie?

Jeździłam tylko od Areny do Gerlos tą czarną w porze przedpołudniowej / okołopołudniowej (nie pamiętam dokładnie), było dość ciepło więc na dole po prostu mokry śnieg i odsypy, część osób walczyła o życie, część po prostu przejechała - ja przejechałam i nie ciągnęło mnie z powrotem 🙃 więc MZ to zależy jak trafisz z warunkami. Z pewnością da się przejechać. I chyba nie da się ominąć.

• Like 1

18 minut temu, WojtekM napisał:

Dzięki wszystkim za informacje 🙂

Tej czarnej nie da się ominąć? Rzeczywiście karkołomna po południu na powrocie?

Zawsze można zjechać gondolką. :)

Ale szkoda na to czasu, przecież to tylko powiedzmy 1,5 - 2 km do zrobienia. Zwolnisz i zjedziesz. A jak lubisz stromo i ciapki to z radochą.

• Like 1

20 minut temu, Wujot napisał:

Zawsze można zjechać gondolką. :)

Ale szkoda na to czasu, przecież to tylko powiedzmy 1,5 - 2 km do zrobienia. Zwolnisz i zjedziesz. A jak lubisz stromo i ciapki to z radochą.

Gondolką nie można zjechać, bo jej tam nie ma. Ale można zjechać krzesłem. 😁

• Like 1
  • Haha 2

2 godziny temu, zając napisał:

I to jest najbardziej rozsądne rozwiązanie, bo układ ośrodka jest wstążkowy. A odległości są duże.

• Like 1

2 godziny temu, Wujot napisał:

Popatrzyłem na mapę: z  Zell am Ziller do Krimml jest 9 wyciągów, z powrotem to samo - razem 18. Czyli zostaje jeszcze 12 (15) wjazdów, do powtórek lub innych eksploracji. Zakładając, że robi się te 30+ podjazdów dziennie.  Najważniejsze jest jednak, że to nie jest jakaś nudna dojazdowa trasa. Cała Arena jest znakomita (trasowo) i dosłownie wszędzie się świetnie jeździ. W każdym miejscu jest bardzo dobrze. Dlatego cel tam i z powrotem jest jak najbardziej sensowny (tak samo jak np w SFL). Trochę inaczej jest z off piste, ale o tym nie rozmawiamy. 

Z całego Zillertalu najwyżej stawiam właśnie Arenę.

Sensowniej jest jechać na nartach w jedną stronę. Po drodze zaliczać sobie fajniejsze trasy po kilka razy. A wrócić skibusem do auta. 

Przestrzenie tam są duże a trasy długie. I przy zjazdach, jak się jedzie pierwszy raz, mogą wystąpić pomyłki w trafieniu w odpowiedni wyciąg. I zamiast jechać dla przyjemności, to ludzie się stresują w który wyciąg trafić.

• Like 1
  • Thanks 1

28 minut temu, MarioJ napisał:

Sensowniej jest jechać na nartach w jedną stronę. Po drodze zaliczać sobie fajniejsze trasy po kilka razy. A wrócić skibusem do auta. 

Akurat z Areny to mam niefajne wspomnienia z takiego wariantu. Tłum ludzi, który ledwo wsiadł do autobusu plus sporo serpentyn. Nie mogłem doczekać się końca...