andy-w Napisano 6 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2013 Wybiera się ktoś jutro ? http://www.zwardon-ski.pl/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 6 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2013 No, kliknąłem sobie teraz na kamerkę, no i szok, jak długo obraz był odtwarzany, tak długo krzesełka jechały puste, ani jednego ludzia:eek:. Ale nie ma się co dziwić, ostatnie 30 lat tam się nic nie działo, będzie trzeba masę pracy włożyć w to żeby zachęcić ludzi do przyjazdu tam, baza noclegowa kiedyś była duża, tyle że to co było jest nadal, a to już na dzień dzisiejszy nie spełnia nawet minimalnych standardów i nie wystarczy tego tylko poodkurzać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 6 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2013 (edytowane) Niestety póki nie będzie narciarzy to baza noclegowa nie powstanie, a jak baza nie powstanie to i narciarze nie przyjadą. Stacja ma mocno pod górkę. Lokalizacja ma plusy i minusy, dojazd będzie dobry, ale jak ekspresówkę skończą. Miejscowość jest zapomniana przez narciarzy, no i ta kichowata zima. Ze strony właściciela bije optymizmem i mam nadzieję, że mu tego optymizmu i kasy starczy na długo, aż w końcu narciarze przekonają się do stacji. Jedzie ktoś jutro, bo ja mocno się zastanawiam ? Spadł świeży śnieg... Edytowane 6 Styczeń 2013 przez andy-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 6 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2013 dojazd będzie dobry, ale jak ekspresówkę skończą. Obawiam się, że tego nie dożyjemy... w sensie zdolności do jazdy na nartach... Miejscowość jest zapomniana przez narciarzy, no i ta kichowata zima. W Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 (edytowane) Veni, vidi, vici.Wyjazd z BB 8.40, na miejscu 9.40. Dojazd równo 53 km.Wejście na wyciąg 9.50. Ludzi na stoku może z 20-30 osóbPierwszy oczywiście nie byłem i trasa już trochę wyjeżdżona była czyli nierówna, ale wg mnie to była ona ledwo liźnięta przez ratrak. Wydaje mi się, że z powodu zbyt cienkiej pokrywy śniegu ratrakowy nie ryzykował jakiegoś głębokiego równania trasy, aby nie powyciągać kamieni. Kilka luźnych minerałów turlało się w górnej części stoku, ale nie był to żaden problem. Stok można porównać do Nowej Osady (może ciut mniej nachylony), ale najbardziej do Kiczery w Wiśle.Oprócz nart przeprowadziłem kilka rozmów na kanapie:1. Ze starszym panem z Węgierskiej Górki, który twierdził, że zna właścicieli i że trwają procedury prawne, aby Duży Rachowiec po uregulowaniu spraw własnościowych także uzbroić w nową kolej. Czy na przyszły sezon to zobaczymy.2. Z dzieciakami z pobliskiej szkoły (300m od stoku) w wieku 12-14 lat. Okazało się, że są na lekcji WF z nauczycielem i że na następnej lekcji maję test z chemii z gazów szlachetnych i że ich klasa ma 11 czy 13 dzieciaków :eek:3. Z młodym człowiekiem z kamerą GoPro, którą oprócz przyklejenia z boku kasku miał jeszcze sznurkiem zabezpieczoną bo kiedyś jak się glebnął to mu mocowanie odpadło od kasku (miał ślad z przodu kasku od kleju). Kamera ocalała.4. Z narciarzem z BB, którego ponownie przypadkowo spotkałem po wcześniejszym spotkaniu 3 tygodnie wcześniej na Cienkowie.O darmoszce dowiedział się z naszego forum. Wymieniliśmy się nr telefonów.Jak widać nie nudziłem się.Kilka obserwacji.Parking duży, ale nie mega duży więc jak ktoś w weekend późno przyjedzie to może nie znaleźć miejsca od strzału.Podjazd do parkingu krótki, ale stromy i kilka aut musiało zostać na mniejszym dolnym parkingu.Zbiornik na górze na prawdę duży z bulkającymi gejzerami. Gość z wyciągu mówił, ze wodę ciągną 2 km z potoku.Piękne armaty stojące w rządku i jak przyjdzie mróz to nastrzelają dużo, dużo śniegu.Oznaczenie dojazdu z drogi "S" - brak znaków. Pierwszy znak dopiero tuż przed parkingiem.Miejscowość Zwardoń po zjechaniu do "centrum" to jak na dzisiejsze czasy prawie skansen. Nie widziałem poza współczesnym pociągiem na stacji i nowej drogi dojazdowej (nie wspominam o wspaniałym terminalu granicznym) żadnych nowych inwestycji. Ale może to i dobrze ma swój klimat.Prawdopodobnie nowa stacja narciarska bardzo przyczyni się do rozwoju Zwardonia i tego mieszkańcom życzę. Zbiornik wodny a w tle Duży Rachowiec z łapaczami śniegu, ponoć bardzo go wywiewa ze stoku Edytowane 7 Styczeń 2013 przez andy-w 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Kilka zdjęć ze ZwardoniaDojazd PKPbudynek obok ryneczkugłówny budynek na ryneczku 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Jeździłem tam w końcówce lat 70-tych i początkowych 80-tych ubiegłego wieku. Miałem "metę" wtedy w ówczesnym DW SKALANKA. A na narty to dymało się z buta na stok o nazwie SKALANKA. Tam był taki ciekawy wyciąg. Był to rodzaj wyciągu talerzykowego ale zaczep miał jak ówczesne "wyrwirączki". Facet z obsługi każdy taki zaczep odpinał z liny wyciągowej na górnym peronie i przewieszał na inną linkę "wyszpanowaną" pomiędzy górną i dolną stacją.Po tej lince siłą grawitacji każdy talerzyk z zaczepem powracał na niej z impetem do dolnego peronu. Przy odrobinie nieuwagi podczas podchodzenia na miejsce startu można było zarobić w pałę co równałoby się ze śmiercią.:eek: Nigdy nie słyszałem żeby ktoś zarobił w pałę. Ale kilka razy byłem świadkiem kiedy tylko centymetry brakowały aby stała się tragedia. Sam byłem tej jesieni na wycieczce sentymentalnej po Zwardoniu. I,....nie zgubiłem się.:stupid: Nic,ale to nic się nie zmieniło. A jazdy na Małym Rachowcu nigdy nie lubiłem.Bo to stok z trawersem. Ale w ramach podróży sentymentalnych wybiorę się kiedyś sprawdzić jak zniwelowali ten trawers. Najchętniej żeby to już z Dużym Rachowcem było połączone.:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Ja myślę, że bliskość stacji PKP od stoku (jakieś 300-400m) będzie idealnym rozwiązaniem dla Janka57, aby skorzystać z nart w Zwardoniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Ja myślę, że bliskość stacji PKP od stoku (jakieś 300-400m) będzie idealnym rozwiązaniem dla Janka57, aby skorzystać z nart w Zwardoniu O ile dojedzie do Katowic, to nie wiem czy trzymając ograniczenia na liczniku, będzie się dużo szybciej. [TABLE=class: hafasResult] [TR=class: tpOverview] [TD=class: sepline center nowrap][/TD] [TD=class: sepline screennowrap][/TD] [TD=class: sepline nowrap][/TD] [TD=class: sepline, width: 8px][/TD] [TD=class: sepline][/TD] [TD=class: sepline rtIcon][/TD] [TD=class: sepline nowrap][/TD] [TD=class: sepline nowrap center][/TD] [TD=class: sepline screennowrap][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR=class: selected] [TD=class: sepline center nowrap] [/TD] [TD=class: sepline screennowrap]Katowice [/url]Zwardoń [/TD] [TD=class: sepline nowrap]12.01.13 [/TD] [TD=class: sepline, width: 8px]odj. przyj.[/TD] [TD=class: sepline]05:30 08:22[/TD] [TD=class: sepline rtIcon] [/TD] [TD=class: sepline nowrap] 2:52 [/TD] [TD=class: sepline nowrap center]0[/TD] [TD=class: sepline screennowrap] [/TD] [TD] [/TD] [/TR] [TR=class: tpOverview] [TD=class: sepline center nowrap] [/TD] [TD=class: sepline screennowrap]Katowice Zwardoń [/TD] [TD=class: sepline nowrap]12.01.13 [/TD] [TD=class: sepline, width: 8px]odj. przyj.[/TD] [TD=class: sepline]06:57 09:35[/TD] [TD=class: sepline rtIcon] [/TD] [TD=class: sepline nowrap] 2:38 [/TD] [TD=class: sepline nowrap center]0[/TD] [TD=class: sepline screennowrap] [/TD] [TD] [/TD] [/TR] [TR=class: tpOverview] [TD=class: sepline center nowrap] [/TD] [TD=class: sepline screennowrap]Katowice Zwardoń [/TD] [TD=class: sepline nowrap]12.01.13 [/TD] [TD=class: sepline, width: 8px]odj. przyj.[/TD] [TD=class: sepline]07:31 10:21[/TD] [TD=class: sepline rtIcon] [/TD] [TD=class: sepline nowrap] 2:50 [/TD] [TD=class: sepline nowrap center]0[/TD] [TD=class: sepline screennowrap] [/TD] [TD] [/TD] [/TR] [/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Mnie najbardziej nurtuje ta markowa odzież w tym sklepie, co to też tam można dostać...? Lacoste, D&G, Hugo Boss, a może Versace:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Może to zbliżenie nieco zaspokoi Twoją ciekawość :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Może to zbliżenie nieco zaspokoi Twoją ciekawość :biggrin: [ATTACH=CONFIG]8302[/ATTACH] lepiej przyznaj się że te największe rarytasy to są już u Cibie w szafie:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Nie mogłem się zdecydować :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 8 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 Nie mogłem się zdecydować :wink: Może szukałeś odzieży reklamowanej ostatnio przez skoczków narciarskich w Turnieju Czterech Skoczni. Tej ze strusiem w logo.:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 Może to zbliżenie nieco zaspokoi Twoją ciekawość :biggrin: [ATTACH=CONFIG]8302[/ATTACH] Jak widzę takie kramy, sklepy, z używaną odzieżą, to czuję się zażenowany. Wstyd mi, Polska prawie 10 lat jest już w UE, a część społeczeństwa doprowadzona do takiego dziadostwa, że stare szmaty kupuje. Nie z wyboru, a z konieczności! Najlepsza polska drużyna piłki ręcznej jest własnością firmy zajmujacej się używaną odzieżą! Znak czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 Panowie trochę odlecieliśmy od głównego wątku. Myślę, że nie ma co rozwdzić się nad sklepikiem. Taka Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczara Napisano 8 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2013 Ja Zwardoń widziałem u siebie na weekend pociągiem, ale jak zobaczyłem połączenia z przesiadką o 2 czy 4 w nocy z czekaniem 2 godzin na następny pociąg to odpuściłem. Macie jakiś pomysł na dotarcie pkp/pks/bus Wawa-Zwardoń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi