Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Remont estakady pod Gubałowką

wojmu

Rekomendowane odpowiedzi

Drogowe zamieszanie w Zakopanem

Kierowców w Zakopanem czeka spore zamieszanie. W związku z remontem estakady pod Gubałówką, zmieniła się organizacja ruchu w tym rejonie. Jedna nitka estakady została zamknięta, a samochody mogą jeździć po drugiej, ale tylko w jedna stronę. Wracać trzeba już objazdem.

Czytaj więcej na http://raportdrogowy.interia.pl/aktualnosci/news-drogowe-zamieszanie-w-zakopanem,nId,1026764?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Wszystkie wjazdy do Zakopanego - z remontami. Takie rzeczy tylko w POlsce.

(...) Takie rzeczy tylko w POlsce.

Doprawdy?

Kiedyś (lata dziewięćdziesiąte) wracałem z Niemiec do Polski.Jechałem,jeśli pamięć nie zawodzi,autostradą A4.Tuż przed Dreznem zamknęli autobahn i cały ruch skierowali do Drezna.Drezno,jakby ktoś nie znał,to miasto ponad milionowe!Po zjechaniu ZERO jakiejkolwiek informacji,gdzie dalej,gdzie się kierować itp.Co bym nie mówił o polskich drogowcach,to takiego braku informacji jeszcze nie spotkałem!Gdyby nie pewien TIR,chyba tydzień szukałbym drogi wyjazdowej!Żadnych znaków,żadnego kierowania,nic!Total nic!Takie coś mogłoby się zdarzyć na zadupiu,ale nie koło jednego z największych miast ponoć cywilizowanych Niemiec!

Jakby na to nie spojrzeć,to Polacy są mistrzami w narzekaniu!Im im lepiej,tym jeszcze gorzej! :confused::

• Like 2

Akurat nie chodziło mi o brak oznakowania tylko to, że zaplanowali dwa remonty w jednym czasie- w Białym Dunajcu jest zwężka na moście który chyba nie remontują - bo chyba któryś z mieszkańców wstrzymuje rozbudowę mostu to zaczęli remontować tą estakadę przez która można było objechać zakopiankę.

Więc wybaczcie ale planowanie w tym samym czasie tych remontów nie jest rozsądnym posunięciem.

Akurat nie chodziło mi o brak oznakowania tylko to, że zaplanowali dwa remonty w jednym czasie- w Białym Dunajcu jest zwężka na moście który chyba nie remontują - bo chyba któryś z mieszkańców wstrzymuje rozbudowę mostu to zaczęli remontować tą estakadę przez która można było objechać zakopiankę.

Więc wybaczcie ale planowanie w tym samym czasie tych remontów nie jest rozsądnym posunięciem.

Wojmu poczytaj trochę więcej o tym moście w Białym Dunajcu. To nie jest planowany remont tylko most jest praktycznie do wyburzenia i w normalnych warunkach już by go nie było od paru lat... a do Zakopca mielibyśmy już dwa pasy od NT.

Zajawka.

Osobiście wolę gruby remont w jednym czasie niż ciągłe grzebanie po kawałku.

Można przecież przez Olczę wjechać,można od Chochołowa Krzeptówkami.

Wiadomo,że będą korki i utrudnienia,ale przecież w szczytnym celu aby było lepiej.

A w ogóle wystarczy Zakopane wykreślić z grafiku wyjazdów. I po problemie. :applause:

Doprawdy?

Kiedyś (lata dziewięćdziesiąte) wracałem z Niemiec do Polski.Jechałem,jeśli pamięć nie zawodzi,autostradą A4.Tuż przed Dreznem zamknęli autobahn i cały ruch skierowali do Drezna.Drezno,jakby ktoś nie znał,to miasto ponad milionowe!Po zjechaniu ZERO jakiejkolwiek informacji,gdzie dalej,gdzie się kierować itp.Co bym nie mówił o polskich drogowcach,to takiego braku informacji jeszcze nie spotkałem!Gdyby nie pewien TIR,chyba tydzień szukałbym drogi wyjazdowej!Żadnych znaków,żadnego kierowania,nic!Total nic!Takie coś mogłoby się zdarzyć na zadupiu,ale nie koło jednego z największych miast ponoć cywilizowanych Niemiec!

Jakby na to nie spojrzeć,to Polacy są mistrzami w narzekaniu!Im im lepiej,tym jeszcze gorzej! :confused::

Powiem szczerze że dość mało trafione porównanie, bo nijak porównywać niemieckie podejści do dróg z polskim......

Trochę w tym roku pojeździłem po Skandynawii i co do dróg nie mamy się czego wstydzić ,taka ciekawostka na jednym z głównych wjazdów do Sztokholmu wymiana 20 m asfaltu na jednym pasie trwała cały dzień.

Ja chciałem tylko poinformować o remoncie - dodałem własny komentarz tylko do cytowanego tekstu ( nie całości artykułu).

Nie ma co bić piany. Prawda jest taka, że my wiemy tylko tyle co przekażą media, czy jest to obiektywne i wiarygodne? Pytanie zostawiam bez odpowiedzi.

Jeżeli ten most w Białym Dunajcu nadaje się do wyburzenia tzn, że wcześniej nie zadbali o jego remont tylko doprowadzili do takiego stanu. Dla mnie mogą go zamknąć całkowicie albo zburzyć skoro zagraża bezpieczeństwu - co akurat utarło by może nosa miejscowym i nie blokowali by rozbudowy jakby sami mieli problem z przejazdem.

Generalnie u nas jest tak: wszyscy chcą autostrad, nowych dróg, rozwoju itp ale nie koło siebie i nie własnym kosztem.

A za taki stan niestety odpowiadają nasi rządzący tworząc przepisy.

Wg mnie w wyższej konieczności ( budowa dróg, mostów czy też bliższego naszym sercom rozwoju tras narciarskich) ustawowo powinno być to załatwione tak aby nie było dziwnego blokowania bo np"żaba nie będzie bezkolizyjnie mogła przejść na drugą stronę".

Powiem szczerze że dość mało trafione porównanie, bo nijak porównywać niemieckie podejści do dróg z polskim......

Tu się zgodzę,bo w Polsce zawsze jest jakieś oznakowanie przy objazdach,w Niemczech nie koniecznie.Przekonałem się o tym wiele razy,a najlepszy był moment,kiedy wracałem z okolic Nunberg.Był objazd i równie "znakomite" oznakowanie.Stanąłem na jakiejś stacji benzynowej i jakiś Młody Niemiec pytał mnie czy znam drogę... :tongue:

Podstawowa różnica polega jedynie na tym,że Niemcy mają więcej kasy i dawno zbudowaną podstawową sieć autostrad,reszta może mocno zaskoczyć.Wystarczy pomieszkać tam trochę... :wink:

Tu się zgodzę,bo w Polsce zawsze jest jakieś oznakowanie przy objazdach,w Niemczech nie koniecznie.Przekonałem się o tym wiele razy,a najlepszy był moment,kiedy wracałem z okolic Nunberg.Był objazd i równie "znakomite" oznakowanie.Stanąłem na jakiejś stacji benzynowej i jakiś Młody Niemiec pytał mnie czy znam drogę... :tongue:

Podstawowa różnica polega jedynie na tym,że Niemcy mają więcej kasy i dawno zbudowaną podstawową sieć autostrad,reszta może mocno zaskoczyć.Wystarczy pomieszkać tam trochę... :wink:

Mam TMC w aucie i w Niemczech, Szwecji czy nawet w Czechach mi korki nie grożą :tongue:

Ale oczywiście w Polsce nie działa...

Cała seria takich artykułów pojawiła się w polskich mediach pod koniec zeszłego roku, ale niestety od tego czasu sprawa nie posunęła ani na krok!

TMC jak przedtem w Polsce nie działało, tak dalej nie działa!