leitner Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 Jadąc do Białki chcieliśmy zahaczyć o niewielki ośrodek narciarski. Wybraliśmy się do Koninek. To tam stoi ostatnia w Polsce 1-osobowa kolej krzesełkowa dla narciarzy. Z Warszawy wyjechaliśmy dopiero o 6:15, ale jak jedzie cała rodzina, to wszystko trwa dłużej Poraz pierwszy od dawna jadąc na narty, przez całą podróż za oknem leżał śnieg. Niestety prawie wszędzie pokrywa śnieżna nie przekraczała 5 cm. Do Koninek dojeżdżamy o 13:00. Gramolimy się z samochodu (co po długiej jeździe nigdy nie jest łatwe) i powoli bez większego pośpiechu zmierzamy w kierunku kas. Zdecydowaliśmy się na zakup 3-godzinnych karnetów. Na dłużej brakłoby siły (i baterii w telefonie na robienie zdjęć ). Zostaliśmy miło zaskoczeni - zapłaciliśmy nieco mniej, bo studentom przysługuje zniżka . Dobra, starczy tego. HOP na krzesło! Jazda? Fantastyczna Widoki? Bajeczne Samopoczucie? Na takim krzesełku nie może być złe Kolej jedzie szybko, ale wystarczająco długo, żeby nacieszyć się z przejażdżki. Została wybudowana w 1982 r. przez Mostostal. Działa bardzo dobrze. Jakiś czas temu została lekko podrasowana - siedzenia nie są drewniane tylko zostały obite wykładziną (taka była np. na 2-os krzesełkach na Jaworzynę w Szczyrku). Teraz coś o trasie, bo się zanudzicie Początek łagodny. Ciąłem na nim długie krawędziowe skręty (wczoraj odebrałem narty z serwisu, więc pięknie wrzynały się w śnieg). W drugiej połowie trasy robi się stromo - tutaj uważałem trochę bardziej by się nie wywalić. Ogólnie trasa była twarda i dobrze przygotowana, ale niestety z biegiem czasu zaczął wychodzić tu i ówdzie lód. Całe szczęście tylko na łagodnych odcinkach. Za którymś razem pojechałem na trasę biegówkową. W jednym miejscu było trochę kamieni, ale poza tym świetny zjazd. Bardzo długi i ciekawy - dwa razy przecina się trasę kolei. Zamknięty wyciąg talerzykowy firmy Polsport Na stoku nie było tłumów - kolejka do krzesła była na max 3 osoby. Bardzo udany dzień. Mam nadzieję, że odwiedzę jeszcze kiedyś to miejsce. Przepraszam, jeśli relacja jest trochę chaotyczna (pomieszałem trochę czasy), ale po całym dniu na nogach nie mam na nic siły. Jeszcze jedno - NIE POLECAM karczmy u Góroli w Białce Tatrzańskiej. Czeka się 40 minut a jedzenie jest przypalone lub słabo przygotowana. No właśnie - czas na Białkę. Ale nie jutro - jutro będę woził się Porsche. Pozdrawiam Marcin ~leitner Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 1 godzinę temu, leitner napisał: Pozdrawiam Marcin ~leitner Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka Marcin,wytłumacz mi proszę ten fot.performance Miłego pobytu w Białce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 11 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2018 Marcin,wytłumacz mi proszę ten fot.performance[emoji6] Miłego pobytu w Białce [emoji4] Dzięki [emoji4]To jest zdjęcie z okna pokoju, w którym mieszkam. Widok na stoki Kotelnicy o 21:30 - morze światła. Widać prawą stronę góry - od strony talerzyka, orczyka i krzesła 4-osobowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi