grimson Napisano 24 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2025 3 godziny temu, pawelb91 napisał: Ostatnio zrobiłem świetny wyjazd do Mediolanu i Rzymu z którego przedwczoraj wróciłem. Kapitalne miejsca, fajne zdjecia porobione, ale nie to jest tematem. W Mediolanie byłem częściowo śladami nadchodzących igrzysk. Poza zegarem odliczającym do rozpoczęcia igrzysk (znajduje się na Piazza del Duomo przed Palazzo Reale) oraz dwoma oficjalnym sklepikami olimpijskimi w mieście to więcej oznak zbliżających się igrzysk w sumie nie widać. Byłem oczywiście też pod stadionem San Siro na którym odbędzie się główna ceremonia otwarcia. Znicz olimpijski ma zapłonąć obok Arco della Pace przy Parco Sempione. Bormio i okolice z lotu stalowego ptaka Piazza del Duomo przed Palazzo Reale San Siro Piazza Sempione, gdzieś tu na placu przed łukiem będzie znicz olimpijski Małe zakupy olimpijskie Przedwczoraj miała również premiera olimpijskich plakatów: Elegancko. Podczas IO będę oglądał narciarstwo alpejskie i hokej na lodzie -> tu będą startować zawodowcy z NHL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2025 Godzinę temu, grimson napisał: Podczas IO będę oglądał narciarstwo alpejskie i hokej na lodzie na żywo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2025 8 godzin temu, Jeeb napisał: na żywo ? TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2025 Właśnie przeczytałem że Monika Strojny, polska działaczka skialpinizmu w PZA, będzie sędzią skialpinizmu na Igrzyskach 2026. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2025 33 minuty temu, MarioJ napisał: Właśnie przeczytałem że Monika Strojny, polska działaczka skialpinizmu w PZA, będzie sędzią skialpinizmu na Igrzyskach 2026. Skialpinizm jest konkurencją olimpijską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2025 46 minut temu, Jeeb napisał: Skialpinizm jest konkurencją olimpijską? Tak. Jesteś nieco do tyłu? Poproś mistrza cytatów o linka. 🤪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 2 Listopad 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2025 Godzinę temu, Jeeb napisał: Skialpinizm jest konkurencją olimpijską? Ale trasa to niestety pętelka na końcowym odcinku Stelvio - schody, jakies bandy, zakręty i kawałek zwykłej trasy. Mogli zrobić jakąś ciekawą pętle po górach. Wygląda to trochę jak skicross. W lutym była próba przedolimpijska w Bormio. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2025 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Tak. Jesteś nieco do tyłu? Poproś mistrza cytatów o linka. 🤪 naprawdę raz to oglądałem w TV i nie wiedziałem jakoś tak skialpinizm kojarzy mi się z biegiem z Zermatt do Verbier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2025 9 godzin temu, Jeeb napisał: naprawdę raz to oglądałem w TV i nie wiedziałem jakoś tak skialpinizm kojarzy mi się z biegiem z Zermatt do Verbier Forma skialpinizmu na igrzyskach jest tak samo pokraczna jak wspinaczka na igrzyskach. Niebezpieczny sport ograniczony do bezpiecznej formy i łatwej do przeprowadzenia. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 3 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2025 Godzinę temu, MarioJ napisał: Forma skialpinizmu na igrzyskach jest tak samo pokraczna jak wspinaczka na igrzyskach. Niebezpieczny sport ograniczony do bezpiecznej formy i łatwej do przeprowadzenia. nie zdziwił bym się gdyby gdzieś po drodze zrobili rów z wodą do przejechania. Z drugiej strony szkoda że telemarkowcy na olimpiadzie nie startują (a może znowu coś przegapiłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2025 1 godzinę temu, Jeeb napisał: nie zdziwił bym się gdyby gdzieś po drodze zrobili rów z wodą do przejechania. To już słaby komentarz. Kpisz sobie z tego na niskim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 3 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2025 5 godzin temu, MarioJ napisał: To już słaby komentarz. Kpisz sobie z tego na niskim poziomie. no już nie przesadzaj czyż Tobie jako skiturowcowi i skialpiniście nigdy nie przytafiła się konieczność przejścia na drugą stronę górskiego potoku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 4 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2025 coraz dziwniejsze te konkurencje robia, a ze jeszcze w takiej formie, to wyczuwam ze moze byc podobna reakcja jak na breakdance na letniej olimpiadzie 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 4 Listopad 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2025 Godzinę temu, Turnplayer napisał: coraz dziwniejsze te konkurencje robia, a ze jeszcze w takiej formie, to wyczuwam ze moze byc podobna reakcja jak na breakdance na letniej olimpiadzie 🙂 Ostatnio na prawie każdych igrzyskach przepychają "nowe" konkurencje które potem na następnych lub kolejnych igrzyskach są wycofywane. Co do skialpinizmu to mogli wyznaczyć jakąś pętle na górną stację Cima Bianca 3012m, z większymi elementami zjazdu, byłoby ciekawiej i poważniej. Bilety na tą konkurencję były wyraźnie tańsze niż na inne narciarskie (35e) i dostępne były też długo, chyba mniejsze zainteresowanie co nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Listopad 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2025 Wczoraj miała miejsce ceremonia odpalenia olimpijskiego ognia w starożytnej Olimpii. Przez tydzień ogień będzie podróżować po Grecji a potem (6 grudnia) wyruszy z Rzymu w dwumiesięczną trasę po całych Włoszech. Trasa sztafety pochodni 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 7 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2025 Iwona Januszyk i Jan Elantkowski wystartują w sztafecie w skialpinizmie. Wczoraj wywalczyli kwalifikacje olimpijską 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Miesiąc do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 10 minut temu, pawelb91 napisał: Miesiąc do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich! jak myślicie - będą medale dla reprezentujących Polskę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń A niby w jakiej dyscyplinie ? 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 25 minut temu, Stusi napisał: A niby w jakiej dyscyplinie ? 😜 Łyżwiarstwo szybkie, snowboard, może błysk Maryny? Zawsze liczę na dobry start naszych zawodników. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Ostatnie dwa IO to tylko skoczkowie, ale teraz nie ma szans, tutaj https://sportowefakty.wp.pl/zimowe/1225687/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-io-kto-moze-dac-polsce-medal wymieniają 3 potencjalne nadzieję, choć myślę że jak będzie jakikolwiek medal to będzie to duży sukces. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Będzie ciężko o jakiś medal ale liczę na jakąś "niespodziankę". W Cortinie 1956 Polska zdobyła pierwszy medal zimowych igrzysk (brązowy medal w kombinacji norweskiej - Franciszek Gąsienica Groń), smutno by było gdyby teraz po 70 latach się nie udało... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 28 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń W zeszłym tygodniu opublikowano jak będzie wyglądać znicz olimpijski, a właściwie to znicze, bo po raz pierwszy w historii będą płonąć dwa równocześnie - w Mediolanie (wmontowany w Łuk Pokoju) oraz w Cortinie d'Ampezzo (na głównym placu Angelo Dibona). Projekt znicza nawiązuje do geniuszu Leonardo da Vinci. Elementy znicza będą wykonane z aluminium lotniczego. Podczas trwania igrzysk znicz będzie ruchomy, będzie dawać swego rodzaju pokaz przed pełnymi godzinami. Zawsze moment zapalenia oraz sam znicz był tajemnicą aż do końca ceremonii otwarcia igrzysk. Teraz jednak postąpili inaczej. Zamysł jak i projekt bardzo ciekawy i oryginalny, no i nawiązuje do kultury Włoch. Piękna sprawa. W międzyczasie nieprzerwanie trwa oczywiście sztafeta z ogniem olimpijskim, odwiedziła już większość ikonicznych i historycznych miejsc w całym kraju. W poniedziałek 26 stycznia, dokładnie w 70 rocznicę rozpoczęcia Igrzysk w Cortinie w 1956 roku ogień olimpijski ponownie zawitał do miasteczka. Magiczna chwila. Olympic flame Cortina d'Ampezzo 26.01.2026.mp4 Dario Pivirotto i Bruno Colli 3 raz ponieśli ogień olimpijski (w 1956, 2006, 2026). Z okazji 70 rocznicy zaprezentowano oficjalny plakat. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Niestety mój wymarzony, wyczekiwany i niepowtarzalny wyjazd olimpijski jest pod znakiem zapytania. Problemy zdrowotne od środy wieczór. Wszystko już było gotowe a ja już spakowany. Oryginalnie wczoraj miałem wyjechać a dzisiaj łapać sztafetę z ogniem olimpijskim nad jeziorem Como. Może jeszcze jakoś uda mi się siebie przywrócić do stanu używalności i mieć siłę żeby się wybrać, wtedy pominę narciarskie dni i dopiero zajadę krótko przed rozpoczęciem igrzysk. Z tego powodu mam na sprzedaż skipass na Passo del Tonale na dni 4-5 lutego 2026 Jakby ktoś potrzebował to więcej o tym tutaj: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty Przykro Pawle ale cóż ....życie Dużo zdrówka co byś jednak jakomś fotorelacje nam tu przedstawił 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi