pawelb91 Napisano 14 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty Ceremonia otwarcia Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2026 w Mediolanie 6.02.2026 Marzyłem o takiej chwili odkąd zacząłem świadomie śledzić Igrzyska Olimpijskie. Zawsze chciałem uczestniczyć jako widz na żywo w takim wydarzeniu. Zaczęło się to z Letnimi Igrzyskami w Sydney w 2000 roku. Doskonale pamiętam tamtą ceremonię otwarcia i znicz który wyłonił się z wody i zapaliła go Cathy Freeman. (Pamiętam urywki z Zimowych Igrzysk w Nagano 1998, lecz miałem wtedy 6 lat). Jednak to te w Sydney były tymi pierwszymi które uważnie śledziłem i powycinane medale z gazety miałem przyklejone na ścianie. To były dla Polski udane Igrzyska - 14 medali. Później przyszły pierwsze moje Zimowe Igrzyska w Salt Lake City w 2002 roku. Zapalenie znicza przez drużynę hokejową. No i fantastyczne skoki Adama Małysza i pierwsze medale od 30 lat! dla Polski na Zimowych Igrzyskach (ehhh że musiał ten Ammann wtedy wyskoczyć jak filip z konopi!). Dlatego okazja uczestniczenia w takim wymarzonym widowisku podczas aktualnych igrzysk była dla mnie kluczowa. Szalenie się cieszę że udało się to zrealizować i przeżyć. Piękne klasyczne otwarcie bez żadnych udziwnień. Włoski klimat odnoszący się do ich historii, sztuki, kultury i tradycji. Andrea Bocelli odprowadził wykonaniem "Nessun Dorma" ogień olimpijski w ostatnią podróż do znicza umiejscowionego w Arco della Pace gdzie został zapalony przez wybitnych narciarzy - Deborah Compagnoni i Alberto Tombę. Drugi znicz w Cortinie d'Ampezzo zapaliła kolejna wybitna narciarka alpejska Sofia Goggia. Zamieszczam "kilka" zdjęć które wykonałem. Oczywiście cała ceremonia jest lub będzie dostępna w internecie na oficjalnym kanale olimpijskim. Exodus po zakończeniu imprezy 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Buongiornoooooooo Cortina!!! ☀️🇮🇹⛷️🥇 O 10:00 pierwszy przejazd! 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Maryna z numerem 13! To szczęśliwa liczba we Włoszech! Ubrałem dzisiaj gacie ze złotym wzorkiem więc powinno być dobrze 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Dawaj Maryna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 6 minut temu, grimson napisał: Dawaj Maryna! bierz przykład z Grimsona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Ogień! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Kurla, gdyby nie ta bula pod koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Brignone zmasakrowała, 0.74s przewagi po przejeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Ajjjjjjj sam koniec zaważył u Maryny .....szkoda. VID_20260215_102850233~2.mp4 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Z wywiadu z Maryna w TVP: - łatwy snieg - łatwe ustawienie bramek - wiedziała, jak wjechać na tę ostatnią bule, ale zasugerował się śladami swoich poprzedniczek na śniegu i stąd ta strata czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Godzinę temu, pawelb91 napisał: Maryna z numerem 13! To szczęśliwa liczba we Włoszech! Ubrałem dzisiaj gacie ze złotym wzorkiem więc powinno być dobrze 🤣 Tak jej się spodobał numer startowy, że chyba będzie 13 po pierwszym przejeździe 😉. p.s. Tak to szczęśliwa liczba we Włoszech, przyniosła już szczęście na tych Igrzyskach np. Vonn 😉. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Dobrze że się nie przewróciła na tej wewnętrznej po skoku, bo byłby DNF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Drugi przejazd ustawiony, trwa jeszcze oglądanie przez zawodniczki. Wrzawa gdy pojawiła się przy mecie Sofia i Fede. Drugi przejazd o 13:30. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Cóż, siódme miejsce bardzo dobre, dodatkowo cieszy piękna historia Brignone. Z perspektywy całokształtu obu przejazdów i różnicy 0.13s do podium wychodzi na to, że błąd na skoku (skok w gigancie...) w końcówce 1. przejazdu kosztował Marynę medal. Szkoda, ale w PŚ, MŚ w końcu doczekamy się jej podium, na pewno! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 16 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Cortina nie poszła spać po zwycięstwie Federici! Co do samych zawodów to jeszcze wrócę w osobnym poście. Igrzyska marzeń bez dwóch zdań. To trzeba przeżyć. Ja wróciłem do Dobbiaco po 23. Gdybym nie musiał to świętowanie do rana z lokalnymi 😄 Ludzie płakali, krzyczeli, śpiewali. Grande Fedeeeee!!! Tutaj skrót przejazdów Fede z włoskiego Eurosportu: 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty W pierwszym przejeździe dzisiejszego slalom nie dojechało aż 51 zawodników 😲. Wyleciało dużo faworytów. Jeszcze większe sito niż u kobiet w Super G. Do drugiej rundy wchodzi tylko 44 zawodników. https://live.fis-ski.com/lv-al0201.htm#/run-1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 30 minut temu, Gorol napisał: W pierwszym przejeździe dzisiejszego slalom nie dojechało aż 51 zawodników 😲. Wyleciało dużo faworytów. Jeszcze większe sito niż u kobiet w Super G. Do drugiej rundy wchodzi tylko 44 zawodników. https://live.fis-ski.com/lv-al0201.htm#/run-1 Ale jajca, +8,37s. w mecie dawało 30 miejsce i jazdę po gładziutkiej trasie w 2. przejeździe. 🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Taki qmentarz wczoraj na Eurosport: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redinne Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Fajny wywiad z Maryną jest teraz na eurosporcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Brawo Kacper, brawo Paweł !!!!!! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Jprd, brawo chłopaki! jakby ktoś powiedział przed IO, że przywieziemy ze skoków 3 medale, to uznałbym, że jest niespełna rozumu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Tym razem to my mieliśmy więcej szczęścia, bo już nie wyglądało to dobrze. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 9 minut temu, Cappo napisał: Tym razem to my mieliśmy więcej szczęścia, bo już nie wyglądało to dobrze. Brawo! Nie ma to znaczenia! Medal jest medal 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 14 minut temu, Cappo napisał: Tym razem to my mieliśmy więcej szczęścia, bo już nie wyglądało to dobrze. Brawo! Żurek nie miał szczęścia, Maryna też tak sobie, to chociaż niech chłopaki mają w skokach, w końcu są najbardziej doinwestowaną dyscypliną zimową w naszym kraju, więc powinni przywieźć najwięcej medali 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Wydaje mi się, że Kacper z 3 medalami na pojedynczych Igrzyskach dołączył go znamienitego grona naszych multi medalistów (Irena Kirszenstein-Szewińska 3 krążki w Tokyo i Justyna Kowalczyk-Tekieli 3 krążki w Vancouver). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi