Narty - skionline.pl
Jump to content

Alpy - Warunki Narciarskie 2011/2012

fanatyk

Recommended Posts

Spadł śnieg. Szwajcaria odetchnęła z ulgą

Środa, 7 grudnia (16:13)

Amatorzy białego szaleństwa w Szwajcarii nie muszą się już martwić - w ostatnich dniach w górach spadł śnieg, co pozwoliło na rozpoczęcie sezonu zimowego. Z ulgą odetchnęli też właściciele stacji narciarskich.

http://fakty.interia.pl/swiat/news/spadl-snieg-szwajcaria-odetchnela-z-ulga,1731553

Janku Aosta to zachodnie Alpy. Pisząc o włoskich miałem na myśli szczególnie Dolomity.

Wracając do pogody to zapowiadają nawet opady około 1m śniegu:D. Zaczęło już padać, ale takiej wielkości opady ma przynieść w piątek tworzący się teraz na Atlantykiem niż Joachim.

Francuskie służby zapowiadają "Pomarańczowy Alarm Pogodowy". Jest to przedostatni poziom alarmu pogodowego, a ostatni oznacza klęskę żywiołową.

Rtavn484.png

Edited by fanatyk

• 3 weeks later...

Niedawno znalazłem taką stronkę jako przykład masz Solden ale wystarczy do "szukaj" :) wpisać stację lub po powiększeniu mapki wskazać poprzez kliknięcie miejsca dla którego chcesz prognozę.

Nie jest to może dwa tygodnie ale zawsze coś. Prognoza dwutygodniowa to prawie jak trafić szóstkę w totka :wink:

http://www.storm.no/vaer/104639135#dag=0

• Like 1

Za tydzień ruszam w 3 Doliny:D tyle śniegu w styczniu tam nie widziałem. Pod koniec marca bywało sporo, ale to musiało się zbierać całą zimę. Teraz strach pomyśleć co będzie do kwietnia...5 metrów ??

Saint Martin 1450 m 140 cm Fraiche 5/5

Les Menuires 1850 m 190 cm Fraiche 5/5

Haut des pistes 2850 m 250 cm Fraiche 5/5

Val Thorens 3200m 295 cm Freiche 5/5

Znacie jakieś portale pogodowe z prognozą 14 dniową dla alpejskich stacji??

Ja znalazłem tylko na tvn meteo prognozę dla resortów na 14 dni.

Włochy w tym włoskie Alpy w tym najwyższe partie na granicy z Francją i Szwajcarią (Dolina Aosty) .http://www.3bmeteo.com/meteo/la+thuile To mnie najbardziej interesuje bo 20.01.12 wyjazd z Katowic.

• Like 1

Powiem tak. Dłuższa prognoza aniżeli 3 - dniowa to błąd w granicach 50%. Czyli na zasadzie: "albo bydzie sypało albo nibydzie sypało" :)

Ale kiedy sprawdzisz conajmniej kilka lub naście portali pogodowych korzystających z różnych modeli a prognoza jest zbieżna no to ..... kto wie ? może się sprawdzi ? :)