Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kije atomic - Foto producenta, a rzeczywistość

KAX

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem sobie narty Atomica i do kompletu postanowiłem dokupić kijki tej samej firmy na stronie Atomica zobaczyłem całkiem przyzwoicie wyglądające kijki z fajną wyprofilowaną rączką Atomic Nomad 2013/2014. Poszukałem w necie i okazało się, ze cena ok 100zł wiec nieźle. Jednak dziś przyszły kijki i lekko mówią "troszkę" odbiegają od tego co prezentuje producent na stronie. Temat wrzucam dla tych, którzy tak jak ja też będą liczyć, że dostaną to co prezentuje producent na stronie...

Strona Atomica:

AJ5005110.jpg

Rzeczywistość:

yoc8.jpg

Kijki zamawiane na topnarty.pl Na stronie sklepu to samo foto co na stronie producenta. Ściągane na zamówienie, czekałem ponad tydzień.

http://www.top-*********/narciarstwo-zjazdowe/kije-narciarskie/nomad-1-2-detail

Ściągane, ale chyba z Allegro :)

Porób screeny strony internetowej, żeby mieć dowód w razie gdyby sprzedawca zmienił ilustracje, a potem reklamuj towar na niezgodność z umowa. Kijki, które dostałeś na pewno nie są tym, których zdjęcie było wystawione na stronie sklepu.

I nie bądź frajer, nie pozwól by sprzedawca obciążył Cię kosztami przesyłki!

PS:

Teraz widzę, że sprzedawca jest z Czech, a to dość mocno komplikuje sprawę.

Tym niemniej składaj reklamację u polskiego przedstawiciela firmy, chyba nie będzie im zależało na antyreklamie ich sklepu w Polsce.

Edytowane przez Chris_M
PS

Ja w zeszłym sezonie kupiłem u nich sporo sprzętu i nie był problemów z wymianą, czy dostawą tego co zamawiałem.

Proponuje skontaktować się ze sklepem i potraktować na początku cała sprawę jako pomyłkę w magazynie wysyłającym. Po prostu POPROSIĆ! o wymianę na to, co zamawiałeś. Dochodzenie swoich racji prawnie trochę potrwa i może nie warto od razu wytaczać ciężkich dział. Bardzo miło rozmawiało mi się z panią Karoliną Wojtaś.

Firma z tego co wiem jest rejestrowana w Polsce a wysyłka odbywa się z magazynu w Czechach.

Wszak płacisz złotówkami, nieprawdaż?

Pierwsze co właśnie zrobiłem to wysłałem pytanie ze zdjęciami do Pani Karoliny ona zapytała czeskiego menagera i dostałem niedawno odpowiedz. Wychodzi na to, że to Atomic co innego zaprezentował na stronie, a co innego dostarcza do sklepów. Dostałem również informacje, że be problemu mogę towar zwrócić ale zastanawiam się czy kombinować w końcu kije nie były jakieś mega drogie, ja i tak bym musiał zamówić inne, a skoro to wina Atomica to gdzie bym nie zamówił dostane to samo. Chętnie wysmarował bym maila do samego producenta ale po polsku i tak nic nie zakumają i pewnie odpowiedzi nie będzie bo jeśli to naprawdę wina leży po stronie Atomica to niezłe żarty sobie z klientów robią.

P.S Kto jest oficjalnym dystrybutorem Atomica na Polske? Bo chętnie bym zapytał o te kije aby powierdzić czy to Atomic leci w kulki czy kto inny?

Edytowane przez KAX

Pierwsze co właśnie zrobiłem to wysłałem pytanie ze zdjęciami do Pani Karoliny ona zapytała czeskiego menagera i dostałem niedawno odpowiedz. Wychodzi na to, że to Atomic co innego zaprezentował na stronie, a co innego dostarcza do sklepów.

A jakiej innej odpowiedzi oczekiwałeś?

Czy spodziewałeś się przyznania, że jak wielu sprzedawców co innego podają w reklamach, a co innego sprzedają?

Atomic dokładnie to dostarcza do sklepu, co sklep zamówi!

Zamówili najtańsze kijki (być może nawet Atomica), a na stronie internetowej umieścili zdjęcie droższego modelu. Połowa klientów się nie zorientuje, inni pomyślą tak jak Ty, że "w końcu kije nie były jakieś mega drogie", a interes się kręci.

Te kijki które dostałeś, wyglądają mi na tani chiński wyrób i w Dekathlonie takie kijki są po 60 zł.

a skoro to wina Atomica to gdzie bym nie zamówił dostane to samo. Chętnie wysmarował bym maila do samego producenta ale po polsku i tak nic nie zakumają i pewnie odpowiedzi nie będzie bo jeśli to naprawdę wina leży po stronie Atomica to niezłe żarty sobie z klientów robią.

Powtarzam: to nie jest wina Atomica, to sprzedawcy zrobili przekręt!

Tutaj masz kijki Atomica na Allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?category=16039&order=p&search_scope=category-16039&string=atomic&buyNew=1

Już za 79 zł masz kijki z uchwytem dwukolorowym, całkiem innej jakości niż to, co dostałeś!

A jeśli kupujesz w sklepie za pośrednictwem Allegro, to towar NIE MA PRAWA BYĆ GORSZY NIŻ NA ZDJĘCIU!

Sprzedawca ma zbyt dużo do stracenia!

P.S Kto jest oficjalnym dystrybutorem Atomica na Polske? Bo chętnie bym zapytał o te kije aby powierdzić czy to Atomic leci w kulki czy kto inny?

Porównaj sobie to co dostałeś, z kijkami Nomad, jakie oferują sprzedawcy na Allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?buyNew=1&string=atomic+nomad&search_scope=category-16039

PS:

Proponuję, że administrator "z urzędu" zmienił "Pływakowi" nicka na innego.

Edytowane przez Chris_M
PS

Zamówili najtańsze kijki (być może nawet Atomica), a na stronie internetowej umieścili zdjęcie droższego modelu. Połowa klientów się nie zorientuje, inni pomyślą tak jak Ty, że "w końcu kije nie były jakieś mega drogie", a interes się kręci.

Te kijki które dostałeś, wyglądają mi na tani chiński wyrób i w Dekathlonie takie kijki są po 60 zł.

W tym sęk, ze nazwa modelu się zgadza, szata graficzna się zgadza. Wszystko się zgadza po za uchwytami. Atomic nie ma w ofercie innych kijków z tą samą szatą graficzną. Są inne z takim uchwytem ale model REDSTER w innej kolorystyce czyli całkiem możliwe, że po prostu zmienili uchwyt na inny w końcu na nartach bije po oczach "handmade in austra", a na kijkach "made in china" ;]

Powtarzam: to nie jest wina Atomica, to sprzedawcy zrobili przekręt!

No widzisz, a ja nie mam tak jak Ty 100% pewności dlatego chciałbym zapytać oficjalnego dystrybutora aby skonfrontować stanowisko sklepu i Atomica. Póki co sklep jak najbardziej przyznał, ze różnica jest i kije moge oddać jesli nie spełniaja moich oczekiwan.

Porównaj sobie to co dostałeś, z kijkami Nomad, jakie oferują sprzedawcy na Allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?buyNew=1&string=atomic+nomad&search_scope=category-16039

Nadal to jest foto ze strony www atomica, a nie rzeczywiste foto oferowanego przedmiotu. Jeśli jesteś ze wszystkim tak pewny to zamówię na allegro, a jak przyślą to samo to Ci je odsprzedam ;]

Po za tym nie rozumiem dlaczego się tak unosisz jak by to Ciebie ktoś na kasę wybombał. Ja chce spokojnie wyjaśnić sprawę, a Ty z góry osądziłeś sklep...

Edytowane przez KAX

Chętnie wysmarował bym maila do samego producenta ale po polsku i tak nic nie zakumają i pewnie odpowiedzi nie będzie bo jeśli to naprawdę wina leży po stronie Atomica to niezłe żarty sobie z klientów robią.

Napisz napisz, mi tak parenaście lat temu zaowocowała reklamacja u Fischera i dostałem nowe narty. Nic Cię to nie kosztuje.

• Like 1

W tym sęk, ze nazwa modelu się zgadza, szata graficzna się zgadza. Wszystko się zgadza po za uchwytami.

O jakości kijków stanowi co innego niż szata graficzna, a w internecie można kupić np. telefony firmy "Nokla" wyglądające identycznie jak Nokia, a które Nokiami nie są.

Poczytaj sobie, co o sprzedawanych przez siebie kijach Nomad pisze sprzedawca na Allegro:

CECHY

Alu 6061 T6 - 18mm

Rączka All Mountain Z Bi-Materiału

Standardowy Rzep

Okrągły Talerzyk All Mountain

I wyższą cenę płaci się właśnie za te cechy oraz za jakość gwarantowaną nazwą firmy.

A kijki które dostałeś, według mojej oceny to są najtańsze kije, które w Dekathlonie kosztują ok. 60 zł.

Atomic nie ma w ofercie innych kijków z tą samą szatą graficzną. Są inne z takim uchwytem ale model REDSTER w innej kolorystyce czyli całkiem możliwe, że po prostu zmienili uchwyt na inny w końcu na nartach bije po oczach "handmade in austra", a na kijkach "made in china" ;]

Nikomu by się nie chciało bawić w zamienianie uchwytów. Natomiast dla chińskiego producenta nie jest żadnym problemem wyprodukować serię kijków z napisem "Atomic".

No widzisz, a ja nie mam tak jak Ty 100% pewności dlatego chciałbym zapytać oficjalnego dystrybutora aby skonfrontować stanowisko sklepu i Atomica.

Jeśli chcesz autorytatywną i wiarygodną odpowiedź, to pisz do samego Atomica, a nie do pośrednika, który go w Polsce reprezentuje.

Oczywiście, pisać musisz po angielsku lub niemiecku.

Póki co sklep jak najbardziej przyznał, ze różnica jest i kije moge oddać jesli nie spełniaja moich oczekiwan.

Więc z tego skorzystaj, tylko zastrzeż sobie, że nie Ty pokrywasz koszty wysyłki.

Nadal to jest foto ze strony www atomica, a nie rzeczywiste foto oferowanego przedmiotu.

Jeśli sprzedawca umieszcza fotografię, to on odpowiada za zgodność zdjęcia z rzeczywistością.

Gdy masz podejrzenia, że wystawiony na aukcję towar może odbiegać od tego co jest na zdjęciu, to najlepiej zadać pytanie sprzedawcy.

Poza tym odnoszę wrażenie, że chyba nie masz dużego doświadczenia w kupowaniu w internecie.

Na Allegro takie sytuacje jak Twoja są raczej niespotykane, gdyż sprzedawcom się to po prostu nie opłaca, bo w razie dostarczenia klientowi towaru gorszego niż wystawiony na aukcji, sprzedawca traci bez porównania więcej niż zyskał oszukując klienta.

Porządny sklepi internetowy w razie rzeczywistej pomyłki nie tylko bez dyskusji i całkowicie na swój koszt wymienia towar na taki jaki był zamówiony, ale często jeszcze na przeprosiny dokłada jakiś drobny upominek.

Jeśli jesteś ze wszystkim tak pewny to zamówię na allegro, a jak przyślą to samo to Ci je odsprzedam ;]

Jestem trochę zbyt wybredny, żeby kupować (zwłaszcza za taką cenę) najtańsze chińskie kijki warte co najwyżej 60 zł.

Po za tym nie rozumiem dlaczego się tak unosisz jak by to Ciebie ktoś na kasę wybombał. Ja chce spokojnie wyjaśnić sprawę, a Ty z góry osądziłeś sklep...

Czy wierzysz w to, że w sklepie nie zauważyli, że co innego oferują na swojej stronie internetowej, a co innego wysyłają do Ciebie?

O jakości kijków stanowi co innego niż szata graficzna, a w internecie można kupić np. telefony firmy "Nokla" wyglądające identycznie jak Nokia, a które Nokiami nie są.

Poczytaj sobie, co o sprzedawanych przez siebie kijach Nomad pisze sprzedawca na Allegro:

Kije wykonane są dobrze(lepiej niz poprzednie HEADy chociaż nie tak dobrze jak prezentują sie na stronie www), raczka jest gumowa nie plastikowa, według oznaczeń stop aluminium i wymiary się zgadzają. Z reszta patrz na foto wyżej kijki ATOMICA z serii race. Na oficjalnej stronie Atomica mają taki sam najtańszy chiński uchwyt jak to okresliłeś jak te moje. Wiec może po prostu dla obniżenia kosztów zastosowali ten sam uchwyt w modelu nomad, a może to jakaś wersja rentalowa. Nie wiem dlatego pytam ;]

A kijki które dostałeś, według mojej oceny to są najtańsze kije, które w Dekathlonie kosztują ok. 60 zł.

A te były 30zł droższe może dzięki logu Atomica? Po za tym widzę masz oko saurona bo określasz jakość po zdjęciu które zrobiłem telefonem ;]

Jeśli chcesz autorytatywną i wiarygodną odpowiedź, to pisz do samego Atomica, a nie do pośrednika, który go w Polsce reprezentuje.

Oczywiście, pisać musisz po angielsku lub niemiecku.

Skontaktowałem sie poprzez formularz kontaktowy na polskiej strone atomica. Zapytanie wysłałem po polsku i maila zwrotnego z potwierdzeniem otrzymania wiadomości dostałem również po polsku wiec całkiem możliwe, ze obejdzie się bez niemieckiego.

Więc z tego skorzystaj, tylko zastrzeż sobie, że nie Ty pokrywasz koszty wysyłki.

Zaczekam do wyjaśnienia sprawy.

Jeśli sprzedawca umieszcza fotografię, to on odpowiada za zgodność zdjęcia z rzeczywistością.

Odpowiada ale jeśli towaru nie ma na stanie nie moze dać głowy za to co przyjdzie od producenta. Kije świadomie kupowałem na zamówienie bo na stanie w sklepie ich nie mieli. "Pakowacz" czy inny magazynier w dużym sklepie przecież nie musi dokładnie wiedzieć jak miał wyglądać każdy pakowany towar.

Gdy masz podejrzenia, że wystawiony na aukcję towar może odbiegać od tego co jest na zdjęciu, to najlepiej zadać pytanie sprzedawcy.

Właśnie zapytałem jedynego sprzedawce na allegro zobaczymy co odpisze. Jesli mi zagwarantuje, ze ma inne niż dostałem wtedy swoje zwrócę i kupie nowe.

Poza tym odnoszę wrażenie, że chyba nie masz dużego doświadczenia w kupowaniu w internecie.

Nie pierwsze i nie ostatnie złe wrażenie jakie odnosisz.

Na Allegro takie sytuacje jak Twoja są raczej niespotykane, gdyż sprzedawcom się to po prostu nie opłaca, bo w razie dostarczenia klientowi towaru gorszego niż wystawiony na aukcji, sprzedawca traci bez porównania więcej niż zyskał oszukując klienta.

No popatrz na allegro kupuje od 10 lat i już nie raz miałem przypadek, ze towar z paczki miał niewiele wspólnego z opisem i zdjęciem na allegro ;] Popularna praktyka przy częściach samochodowych na fotce Bosch czy inne Valeo, a przychodzi chinski zamiennik.

Porządny sklepi internetowy w razie rzeczywistej pomyłki nie tylko bez dyskusji i całkowicie na swój koszt wymienia towar na taki jaki był zamówiony, ale często jeszcze na przeprosiny dokłada jakiś drobny upominek.

No ale nie rozumiem o co chodzi przecież sklep jak najbardziej zaproponował zwrot towaru.

Czy wierzysz w to, że w sklepie nie zauważyli, że co innego oferują na swojej stronie internetowej, a co innego wysyłają do Ciebie?

Póki co nie wierze w nic i bez wyjasnienia sprawy nie oceniam. Może zawinił sklep, może dystrybutor, a może producent. Dostane odpowiedz od Atomica to się sprawa wyjaśni.

Edytowane przez KAX

Postaram się zadzwonić do mojego kolegi, brand managera Atomic na Polskę i zapytać o ten model kijów.

W mojej ocenie kije kupiłeś w czeskim sklepie, więc reklamacje powinieneś składać w sklepie, to po pierwsze lub u przedstawiciela Atomic w... Czechac, a nie a Polsce.

Po trzecie możesz oddać kije do sklepu i muszą Ci zwrócić kasę!

Mobilnie Jacek

Jak byś się coś dowiedział to by wyjaśniło sprawę :)

Nie chce reklamować u Atomica bo jak pisałem sklep, w którym kupiłem jak najbardziej zgadza się na zwrot więc z tym nie ma problemu. Po prostu chce ustalić gdzie tak naprawdę tkwi przyczyna rozbieżności i do Atomica tylko wysłałem grzeczne pytanie czy wprowadzali jakieś zmiany do konstrukcji kijów, czy może to ja kupiłem podróbki bo to co otrzymałem sporo odbiega od tego prezentują na stronie.

Edytowane przez KAX

Sprawa już chyba wyjaśniona i winny jest producent, a nie sklep.

Po pierwsze Pani Karolina z topnarty zapewniła, że sprzęt mają od oficjalnego dystrybutora Amer Sports w Czechach (ta sama firma, która jest dystrybutorem również w PL)

Po drugie sklep z allegro, do którego link wkleił Chris_M odpisał, ze rzeczywiście ich kije również różnią się od tych ze zdjęcia i te na foto są raczej niedostępne.

Po trzecie dostałem odpowiedz ze strony Atomica od przedstawiciela Amer Sports na Polskę, który poinformował mnie, że "Zdjęcia na stronie pokazują produkty wyprodukowane jako demonstracyjne przed rozpoczęciem pełnej produkcji, stąd mogą minimalnie różnić się od produktu końcowego." Dla pewności podesłałem Panu z Amer Sports fotkę ale zapewne potwierdzi oryginalność kijków.

Podsumowując sklep topnarty nie jest niczemu winien, zamówili konkretny model kijka i taki model otrzymali. Tak jak i pozostałe sklepy, które ten model oferują. Mimo wszystko mam możliwość zwrotu ale skoro wszystkie kijki są takie to z niej raczej nie skorzystam.

P.S Chrisowi_M również proponuje zmianę nicku na Sędzia DRED :wink:

Edytowane przez KAX

Po za tym widzę masz oko saurona bo określasz jakość po zdjęciu które zrobiłem telefonem ;]

Wcale nie trzeba mieć argusowego oka (bo chyba takie miałeś na myśli), żeby zauważyć różnice pomiędzy tym za co zapłaciłeś, a tym co Ci przysłano.

Kije Nomad mają anatomiczny, głęboko profilowany uchwyt wykonany z dwóch materiałów o różnym kolorze oraz poszerzane paski.

Kije dostarczone nie mają żadnej z tych cech.

Ale jeśli jesteś usatysfakcjonowany tym co otrzymałeś, to życzę Ci zadowolenia z tego sprzętu.

No popatrz na allegro kupuje od 10 lat i już nie raz miałem przypadek, ze towar z paczki miał niewiele wspólnego z opisem i zdjęciem na allegro ;] Popularna praktyka przy częściach samochodowych na fotce Bosch czy inne Valeo, a przychodzi chinski zamiennik.

Może zanim klikniesz "Kupuję" powinieneś najpierw przeczytać komentarze wystawione przez innych kupujących?

Bo ja tak robię i już od wielu lat nie zdarzyło mi się żebym dostał coś gorszego niż zamówiłem.

Owszem, kupując narty dwukrotnie zdarzyło mi się, że dostałem narty z rocznika innego niż był wystawiony na aukcji, ale ponieważ dostałem nowszy rocznik, dopiero wchodzący do sprzedaży, więc raczej nie miałem powodu do niezadowolenia :wink:

Życzę miłego dnia

Edytowane przez Chris_M