WojtekM Napisano 24 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2025 25 minut temu, grimson napisał: Sports Tracker wypluł 57 min, total dystans 8.91 km, Vmax 45 km/godz. Ja we mgle też nie jeżdżę szybko - góra tak z 60 km/h, ale to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2025 Teraz, WojtekM napisał: Ja we mgle też nie jeżdżę szybko - góra tak z 60 km/h, ale to max. Jakbym miał aktywny tempomat, można by pozwolić sobie na wincyj🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Kruca bomba, w Kudowie-Zdrój w końcu widać słońce i nie ma wiatru urywającego glowe. Obecnie w Zieleńcu jest -9.5 st C, zapowiada się alpejski warun na stoku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Niestety Zieleniec jest bardzo kapryśny pogodowo, bardzo często jest tam mgła, na razie, pomimo prognoz wskazujących dzisiaj słoneczny dzień, niestety mgliście: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 W pobliskiej Czarnej Górze dół we mgle, ale góra słoneczna. Warunki na trasach też duzo lepsze tam były w zeszlym tygodniu niz w Zieleńcu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 estem na miejscu, na parkingu -9st C. Frekwencja 2x wyższa jak wczoraj. Warun na Gryglowce OK, przy kanapie Winterpol 6 osobowej: dół to tragedia 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Gryflowka w końcu się pokazuje: 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Uczciwie pojedzone w Zielu. Krecilem sie tak samo jak wczoraj, Gryglowka plus jeden zjazd testowy przy pomarańczowej kanapie Winterpol. Warun na szczęście lepszy jak wczoraj, bo wiatru już nie było. Początkowo mgła rządziła na stoku, żeby wraz z czasem puścić, były momenty jak w Alpach. Sniegowo na Gryglowce OK, płaska góra z dobrą pokrywą śniegowa, 200 m ścianki z odspami, bo była tam często walka o życie. No i dół w cukrze. Niebieska trasa przy pomarańczowej kanapie Winterpol bez szału. O ile góra się ładnie trzymała, to dół to już morze cukru. I o zgrozo na jakieś 40m przed końcem trasy, zwęzili stok do ok 8m szerokości. Sam wygrodzony przejazd składał się z serii muld, co skutkowało spektakularnymi glebami. Przy mnie upadek zaliczyło 4 ludzi. Armatki pracują w całym ON. Nadbudują pokrywę śniegowa. Na razie nie działają łączniki tras, tak więc nie można zrobić całego ON na nartach. Sports Tracker wypluł dziś 18.52km w totalu, 1 godz 58 min, Vmax 64.3km/godz. 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Jutro plan na Nartorame. Wejdą Kastle, bo temp będzie na plusie i wieszczę kartoflisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 18 minut temu, grimson napisał: Wejdą Kastle, jakie szerokie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 23 minuty temu, grimson napisał: Jutro plan na Nartorame. Wejdą Kastle, bo temp będzie na plusie i wieszczę kartoflisko. Ptzy Nartoramie tylko jedna niebieska trada otwarta, te dwie najciekawsze czerwono-niebieskie Alpina i Serpentina nieczynne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 8 minut temu, Jeeb napisał: jakie szerokie ? 72mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 1 minutę temu, ZdolnyŚlązak napisał: Ptzy Nartoramie tylko jedna niebieska trada otwarta, te dwie najciekawsze czerwono-niebieskie Alpina i Serpentina nieczynne. Po dwóch dniach jeżdżenia jedna trasa przy Gryglowce nawet ta jedna niebieska brzmi w miarę sensownie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 52 minuty temu, ZdolnyŚlązak napisał: Ptzy Nartoramie tylko jedna niebieska trada otwarta, te dwie najciekawsze czerwono-niebieskie Alpina i Serpentina nieczynne. Ej czekaj. Z Gryglowki widziałem, że kanapa N2 Nartorama była czynna, a z góry zjeżdżali narciarze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 Tak kanapa czynna, ale trasy czerwone przy niej zamknięte. Jak chcesz jechać niebieską to musisz kawałek orczykiem na górze przejechać po płaskim do masarykovej chaty lub z łyżwy. Ja wolę bez orczyka bo szybciej i bez kolejki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 12 minut temu, grimson napisał: Ej czekaj. Z Gryglowki widziałem, że kanapa N2 Nartorama była czynna, a z góry zjeżdżali narciarze. No kanapa niebieska Nartorama (z dwoma gondolami😉) działa od dluższego czasu ale otwarta jest tylko jedna niebieska trasa przy niej 'z Masarykowej". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 25 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2025 4 godziny temu, grimson napisał: Jutro plan na Nartorame. Wejdą Kastle, bo temp będzie na plusie i wieszczę kartoflisko. Orczyk na masarykowej w stanie agonalnym, widziałem dwa dni temu na zdjęciach. Chyba że go dośnieżyli teraz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 (edytowane) @grimson jeździsz? Bo na kamerkach wygląda że się zapuszczają na te obie czerwone. Talerzyk do Masarykowej wygląda tez dobrze, dosypało chyba trochę i dośnieżali też. Edytowane 26 Grudzień 2025 przez ZdolnyŚlązak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 Teraz, ZdolnyŚlązak napisał: @grimson jeździsz? Bo na kamerkach wygląda że się zapuszczają na te obie czerwone. Orczyk do Masarykowej wygląda tez dobrze, dosypało chyba trochę i dośnieżali też. Właśnie wbiłem na wolne miejsce parkingowe przy Gryglowce. Dziś ludzi cała masa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 Pojezdzone uczciwie w Zielu. Tradycja już jest, że w Wigilię są pustki w tym ON, I Święto już z wyższą frekwencja, a II to najazd dzikich tłumów. Dziś to się potwierdziło. Wjazd do Ziela już się korkował, więc uderzyliśmy na duży parking przy Gryglowce, który był już zapełniony w ok 90%. Tam szybki rzut okiem na ON: - działa Nartorama, - na Gryglowce odpalili dziś w nocy lewą stronę stoku - ratrakuja Grapę - nie działa żadna armatka, bo na parkingu tylko -1 st C Po odstaniu dobrych 8 minut do Gryglowki pierwszy zjazd: - śniegu opór na całej długości trasy - 200m ścianki beton, z odsypami. Sporo dziś weszło tam gleb - płaski dół to sam cukier i kasza Odwiedziłem też pomarańczową kanapę Winterpol, tutaj zacna kolejka do kanapy na jakieś 10 min czekania. A druga część trasy to cukier i odsypy Po zaliczeniu paru przymusowych pauz do kanap powiedzieliśmy papa. Wchodzi fota pomarańczowej kanapy Winterpol, kartoflisko pod koniec trasy przy tym wyciągu oraz sam autor. Teraz czas na dalsze budowanie masy w hotelu. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 21 minut temu, Michas222k napisał: Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉 Żeby zrobić kilometry, to muszą być spełnione następujące warunki: - długa trasa - szybka kanapa - warunki umożliwiające bezpieczne poruszanie się z prędkościami +60km/godz W Zielu w miarę szybko jedzie pomarańczowa kanapa Winterpol. Natomiast cała reszta z w/w jest niestety na „nie”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 34 minuty temu, grimson napisał: Żeby zrobić kilometry, to muszą być spełnione następujące warunki: - długa trasa - szybka kanapa - warunki umożliwiające bezpieczne poruszanie się z prędkościami +60km/godz W Zielu w miarę szybko jedzie pomarańczowa kanapa Winterpol. Natomiast cała reszta z w/w jest niestety na „nie”. Niebieska Nartorama mam wrażenie jeździ z tą samą prędkością co pomarańczowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 59 minut temu, Michas222k napisał: Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉 Nie używałem nigdy aplikacji z przejechanymi km i jakoś nigdy tym kryterium się nie kierowałem przy wyborze ośrodka. Lubię oba te ośrodki jednak zdecydowanie częściej wybieram CG z uwagi na: dłuższe i trudniejsze trasy, mniejsze kolejki, ratrakowanie przed jazdą nocną, tańszy nocleg tuz przy stoku, lepszą pogode. Jednak jak w Zieleńcu są otwarte wszystkie trasy i możliwość przemieszxzania się pomiędzy nimi to jest ... rewelacyjnie🙂 Mi najbardziej odpowiada w kolejności: Gryglówka, Grapa, trasa przy Orlicy, czerwono- niebieskie przy Nartoramie. No i oczywiście jak działa orczyk W6 i te dwie niebiesko-czerwone przy nim oraz ten orczyk 'wojskowy". Mieszko tez ciekawy z uwagi na ten przepiękny kościółek na środku trasy. Talerzyk M3 tuz obok też fajny. Przy pomarańczowej to raczej z rana ze 2-3 razy bo tam się zawsze robi kolejka. Diament też omijam, krótki i płaski. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi