Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zieleniec Ski Arena

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Uczciwie pojedzone w Zielu.

Krecilem sie tak samo jak wczoraj, Gryglowka plus jeden zjazd testowy przy pomarańczowej kanapie Winterpol.

Warun na szczęście lepszy jak wczoraj, bo wiatru już nie było. Początkowo mgła rządziła na stoku, żeby wraz z czasem puścić, były momenty jak w Alpach.

Sniegowo na Gryglowce OK, płaska góra z dobrą pokrywą śniegowa, 200 m ścianki z odspami, bo była tam często walka o życie. No i dół w cukrze.

Niebieska trasa przy pomarańczowej kanapie Winterpol bez szału. O ile góra się ładnie trzymała, to dół to już morze cukru. I o zgrozo na jakieś 40m przed końcem trasy, zwęzili stok do ok 8m szerokości. Sam wygrodzony przejazd składał się z serii muld, co skutkowało spektakularnymi glebami. Przy mnie upadek zaliczyło 4 ludzi.

Armatki pracują w całym ON. Nadbudują pokrywę śniegowa. Na razie nie działają łączniki tras, tak więc nie można zrobić całego ON na nartach.

Sports Tracker wypluł dziś 18.52km w totalu, 1 godz 58 min, Vmax 64.3km/godz.

411a48c5-08e1-41fd-8f50-8cef62408d8f.jpeg

749dc95f-ab42-43e2-ad50-458f9ac7855d.jpeg

IMG_7325.jpeg

IMG_7324.jpeg

IMG_7319.jpeg

IMG_7338.jpeg

• Like 11
  • Thanks 1

12 minut temu, grimson napisał:

Ej czekaj. Z Gryglowki widziałem, że kanapa N2 Nartorama była czynna, a z góry zjeżdżali narciarze. 

No kanapa niebieska Nartorama (z dwoma gondolami😉) działa od dluższego czasu ale otwarta jest tylko jedna niebieska trasa przy niej 'z Masarykowej". 

• Thanks 1

Pojezdzone uczciwie w Zielu.

Tradycja już jest, że w Wigilię są pustki w tym ON, I Święto już z wyższą frekwencja, a II to najazd dzikich tłumów. 

Dziś to się potwierdziło.

Wjazd do Ziela już się korkował, więc uderzyliśmy na duży parking przy Gryglowce, który był już zapełniony w ok 90%. Tam szybki rzut okiem na ON:

- działa Nartorama, 

- na Gryglowce odpalili dziś w nocy lewą stronę stoku

- ratrakuja Grapę 

- nie działa żadna armatka, bo na parkingu tylko -1 st C

Po odstaniu dobrych 8 minut do Gryglowki pierwszy zjazd:

- śniegu opór na całej długości trasy

- 200m ścianki beton, z odsypami. Sporo dziś weszło tam gleb

- płaski dół to sam cukier i kasza

Odwiedziłem też pomarańczową kanapę Winterpol, tutaj zacna kolejka do kanapy na jakieś 10 min czekania. A druga część trasy to cukier i odsypy

Po zaliczeniu paru przymusowych pauz do kanap powiedzieliśmy papa. 

Wchodzi fota pomarańczowej kanapy Winterpol, kartoflisko pod koniec trasy przy tym wyciągu oraz sam autor.

Teraz czas na dalsze budowanie masy w hotelu.

9cdce8e8-35bf-4635-bc64-f5b86e821ecd.jpeg

5976d0e5-1d97-4773-97d5-482e7abd70d1.jpeg

98725a07-93a1-4981-a999-b6fac153c856.jpeg

IMG_7348.jpeg

IMG_7347.jpeg

• Like 5
  • Thanks 1

Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉

• Like 2

21 minut temu, Michas222k napisał:

Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉

Żeby zrobić kilometry, to muszą być spełnione następujące warunki:

- długa trasa

- szybka kanapa

- warunki umożliwiające bezpieczne poruszanie się z prędkościami +60km/godz

W Zielu w miarę szybko jedzie pomarańczowa kanapa Winterpol. Natomiast cała reszta z w/w jest niestety na „nie”.

34 minuty temu, grimson napisał:

Żeby zrobić kilometry, to muszą być spełnione następujące warunki:

- długa trasa

- szybka kanapa

- warunki umożliwiające bezpieczne poruszanie się z prędkościami +60km/godz

W Zielu w miarę szybko jedzie pomarańczowa kanapa Winterpol. Natomiast cała reszta z w/w jest niestety na „nie”.

Niebieska Nartorama mam wrażenie jeździ z tą samą prędkością co pomarańczowa.

• Like 1

59 minut temu, Michas222k napisał:

Nie używałem nigdy aplikacji z przejechanymi km  i jakoś nigdy tym kryterium się nie kierowałem przy wyborze ośrodka. Lubię oba te ośrodki jednak zdecydowanie częściej wybieram CG z uwagi na: dłuższe i trudniejsze trasy, mniejsze kolejki, ratrakowanie przed jazdą nocną,  tańszy nocleg tuz przy stoku,  lepszą pogode. Jednak jak w Zieleńcu są otwarte wszystkie trasy i możliwość przemieszxzania się pomiędzy nimi to jest ... rewelacyjnie🙂 Mi najbardziej odpowiada w kolejności: Gryglówka, Grapa, trasa przy Orlicy, czerwono- niebieskie przy Nartoramie. No i oczywiście jak działa orczyk W6 i te dwie niebiesko-czerwone przy nim oraz ten orczyk 'wojskowy".  Mieszko tez ciekawy z uwagi na ten przepiękny kościółek na środku trasy. Talerzyk M3 tuz obok też fajny. Przy pomarańczowej to raczej z rana ze 2-3 razy bo tam się zawsze robi kolejka.  Diament też omijam, krótki i płaski.

• Like 3
  • Thanks 1