grimson Napisano 26 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2025 9 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Nie używałem nigdy aplikacji z przejechanymi km i jakoś nigdy tym kryterium się nie kierowałem przy wyborze ośrodka. Lubię oba te ośrodki jednak zdecydowanie częściej wybieram CG z uwagi na: dłuższe i trudniejsze trasy, mniejsze kolejki, ratrakowanie przed jazdą nocną, tańszy nocleg tuz przy stoku, lepszą pogode. Jednak jak w Zieleńcu są otwarte wszystkie trasy i możliwość przemieszxzania się pomiędzy nimi to jest ... rewelacyjnie🙂 Mi najbardziej odpowiada w kolejności: Gryglówka, Grapa, trasa przy Orlicy, czerwono- niebieskie przy Nartoramie. No i oczywiście jak działa orczyk W6 i te dwie niebiesko-czerwone przy nim oraz ten orczyk 'wojskowy". Mieszko tez ciekawy z uwagi na ten przepiękny kościółek na środku trasy. Talerzyk M3 tuz obok też fajny. Przy pomarańczowej to raczej z rana ze 2-3 razy bo tam się zawsze robi kolejka. Diament też omijam, krótki i płaski. Racja, Zielu jest fajny, jak działają łączniki tras. Miałem dziś koncepcję żeby uderzyć z pomarańczowego Winterpola, wzdłuż wyłączonego orczyka, żeby dojechać do Nartoramy. Lecz brak pewności stanu łącznika i troska o ślizgi spowodowały upadek koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Grapa ruszyła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 22 minuty temu, ZdolnyŚlązak napisał: Grapa ruszyła Wczoraj była jeźdzona na nielegalu, a potem wbił tam ratrak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 W dniu 25.12.2025 o 19:07, grimson napisał: 72mm To wąskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: To wąskie... Sorry, 70mm. najszersza łopata w stajni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 28 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2025 Pojawił się Ski bus płatny (10zł) z Lasówki ( jest tam spora baza noclegowa dużo tańsza niz w samym Zieleńcu) Dodatkowo uruchomiony zostaje także specjalny Ski-bus z Lasówki (od 25 grudnia aż do 1 marca), którego trasa i harmonogram są następujące: Lasówka na Pograniczu: 8:42 - 13:42 - 17:42 Lasówka Kościół: 8:43 - 13:43 - 17:43 Lasówka Skrzyżowanie Białej Drogi: 8:44 - 13:44 - 17:44 Lasówka przy drodze między domkami Orlica a Jagodowy: 8:46 - 13:46 - 17:46 Powrót z Zieleńca do Lasówki: Parking górny: 12:00 - 17:30 - 20:30 Winterpol: 12:02 - 17:32 - 20:32 Parking główny: 12:03 - 17:33 - 20:33 Nartorama: 12:04 - 17:34 - 20:34 Przejazd na trasie Lasówka - Zieleniec bądź Zieleniec lasówka to koszt 10 PLN / osoba. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 28 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2025 Osmelakowa Dolina na Przełeczy Spalonej, ok 15 km od Zieleńca, od wczoraj działa 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 29 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2025 Ttasa przy Orlicy, przy kanapie W5, ładnie dośnieżona i przeratrakowana pewnie zaraz ruszy. Łaczniki między trasami juz też dużo lepiej wyglądają: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 29 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2025 2 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał: Ttasa przy Orlicy, przy kanapie W5, ładnie dośnieżona i przeratrakowana pewnie zaraz ruszy. Łaczniki między trasami juz też dużo lepiej wyglądają: Przygotowują ośrodek na nasz przyjazd😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2025 Godzinę temu, moruniek napisał: Przygotowują ośrodek na nasz przyjazd😉. no zobacz, jak byłem na Boże Narodzenie to było tak sobie w Zielu. szczęście, że wszedł mróz na parę dni przed Świętami i odpalili armatki, bo gdyby nie to, to bym jeździł po trawsku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 15 godzin temu, moruniek napisał: Przygotowują ośrodek na nasz przyjazd😉. Masz u nich chody, W5 ruszyła, ta że kanapy juz wszystkie działają w Zieleńcu, ruszyła tez czewono-niebieska Alpina orzy Nartoramie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Zieleniec, 7.01.2026 Na otwarcie -10C i w tych granicach utrzymywała się temperatura przez cały dzień. Czynne wszystkie kanapy i większosć talerzyków, nawet ten wojskowy dzisiaj działał. Nie działa niestety łącznik z Winterpoolu na Nartorame. Najlepsze warunki śniegowe na Gryglówce, Grapie, przy W3 Winterpoolu i Mieszko, słabiej przy W5 przy Orlicy, tam trochę przetarć na górze i w dolnej części, działają tam w górnej części przez cały czas armatki, pruszyło też naturalnym w ciągu dnia. Przez pierwsze dwie godziny słonecznie. Nie dotarłem dzisiaj niestety do Nartoramy, za mało czasu, ale z rozmów z narciaciarzami wynika że warunki tam są dobre, otwarte wszystkie 4 trasy i tranzyt do Masarykowej Chaty. Frekwencja: Gryglówka, Grapa, W5, Mieszko, czynne talerzyki - całkowicie bez kolejek, tradycyjnie przy W3 największe, ale jak schodziłem koło 14.00 też do niej bez kolejek. Droga dojazdowa do Zieleńca czarna. Ogólnie warunki, jak dla mnie, świetne. Winterpool W3 na otwarcie Gryglówka GRAPA Łączniki do W5 i Nartoramy (nie działa) W5 przy Schronisku Orlica Mieszko Kolejka do Grapy i W3 koło 14.00 11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Pokaż Pan tę kolejkę w sobotę albo niedzielę 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń (edytowane) 4 minuty temu, Sławek Nikt napisał: Pokaż Pan tę kolejkę w sobotę albo niedzielę 😀 W weekendy unikam dużych ośrodków, wtedy tylko te mniejsze typu Przygórze, Bielice. Kamienica itp, tam da się pojeżdzić i w weekendy🙂 Edytowane 8 Styczeń przez ZdolnyŚlązak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Zieleniec 8.01.2026 Króciutko: dzisiaj tylko Nartorama, na otwarcie -12C, słonecznie przez cały dzień. Czynne wszystkie trasy przy Nartoramie (oprócz tej "Na Krechę" bezpośrednio pod krzesełkami w górnej ich części, tam spore przetarcia). Działa łącznik do Masarykowej Chaty, ruszył rówież dzisiaj w końcu łącznik w drugą stronę do Winterpoolu. Warunki na czerwono-niebieskich Serpentynie i Alpinie i niebieskiej z Masarykowej bardzo dobre, tak samo przy Diamencie (Spacerową nie jechałem). 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń (edytowane) @ZdolnyŚlązakTen łącznik to jest dalej ta "wyrwirączka"? Stoi tam jakiś talerzyk ale nigdy nie widziałem aby to działało, nawet nie wiem czy to sprawne jest... Edytowane 8 Styczeń przez Michas222k dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń (edytowane) Godzinę temu, Michas222k napisał: @ZdolnyŚlązakTen łącznik to jest dalej ta "wyrwirączka"? Stoi tam jakiś talerzyk ale nigdy nie widziałem aby to działało, nawet nie wiem czy to sprawne jest... Wyrwirączki już nie ma. Tam jest talerzyk. Luty 2025 działał... Pozdrawiam. Edytowane 8 Styczeń przez marionen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 8 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2 godziny temu, Michas222k napisał: @ZdolnyŚlązakTen łącznik to jest dalej ta "wyrwirączka"? Stoi tam jakiś talerzyk ale nigdy nie widziałem aby to działało, nawet nie wiem czy to sprawne jest... Tak jal pisze @marionen wyrwirączki już nie ma, jest talerzyk, działa faktycznie rzadko, dzisiaj ruszył pierwszy raz w tym sezonie. Jest jednak sporo śniegu poza trasami tak że można się też przemieszczać z Winterpoolu na Nartorame i odwrotnie ścieżkami przez las. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Jeszcze taka uwaga, sieć Play od kilkunastu dni nie ma zasięgu w Zieleńcu (akurat z niej korzystam), nie przedłużyli ponoć umowy na korzystanie z nadajnika w Zieleńcu, nie działa tez internet mobilny, czasami tylko łapał przy schronisku po czeskiej stronie Masarykowa Chata, tak że jezeli jedziecie z kimś i się rozdzielicie to robi się lekki problem ze skomunikowaniem który i mnie spotkał. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń No tak zrezygnowali z roamingu krajowego https://spidersweb.pl/2025/11/play-koniec-roamingu-krajowego-wlasna-infrastuktura.html i teraz będą takie kwiatki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń (edytowane) W dniu 26.12.2025 o 16:37, Michas222k napisał: Twoja relacja z 3 dni potwierdza fakt, że Zieleniec to nie jest dobry ośrodek jak chce się pojeździć dużo km. Ciężko w tym ośrodku przejechać ponad 20 km w jeden dzień. Nie twierdzę że się nie da. @ZdolnyŚlązak ile jesteś wstanie tam przejechać kilometrów a ile w Czarnej? Ja święta bez śniegu więc i tak zazdroszczę🤪. Czekam na relacje z Czarnej😉 Nie używałem nigdy żadnej aplikacji narciarskiej, na FB Zieleńca taki screen mi wpadł z dzisiaj, tzn że ten gość przejechał w 1 dzień 33 km w Zieleńcu? Chyba że coś źle to odczytuje Edytowane 9 Styczeń przez ZdolnyŚlązak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał: Nie używałem nigdy żadnej aplikacji narciarskiej, na FB Zieleńca taki screen mi wpadł z dzisiaj, tzn że ten gość przejechał w 1 dzień 33 km w Zieleńcu? Chyba że coś źle to odczytuje Mój osobisty rekord to też ponad 30 km w Zieleńcu. Niestety zapisu brak, padł stary telefon. Było to 15.03.2020 r. Cała Europa się zamknęła przez covid 13.03.2020 r., a część Zieleńca udawała, ze ich zakazy nie obowiązują. Wynik zrobiony tylko na nartoramie przy garstce narciarzy na stoku (kanapa W5 jeszcze w ten dzień chyba działała). Cudowny dzień na nartach. Zdjęcia mi zostały. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał: Nie używałem nigdy żadnej aplikacji narciarskiej, na FB Zieleńca taki screen mi wpadł z dzisiaj, tzn że ten gość przejechał w 1 dzień 33 km w Zieleńcu? Chyba że coś źle to odczytuje Zielu udostępnił niedawno swój ON w aplikacji Strava. Marketingowo co jakiś czas podbijają bębenek, żeby zachęcić narciarzy do używania apki w ich ON. Na tym konkretnym przykładzie wychodzi wyższość CG nad Zieleńcem: - obie trasy przy pustym stoku - obie zarejestrowane w aplikacji Strava - Zieleniec: jazda 7 godz 11 min na okragło, dystans całkowity 57, 26km - CG: jazda 6 godz 34 min, dystans całkowity 156,23km 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń (edytowane) 1 godzinę temu, Michas222k napisał: Mój osobisty rekord to też ponad 30 km w Zieleńcu. Niestety zapisu brak, padł stary telefon. Było to 15.03.2020 r. Cała Europa się zamknęła przez covid 13.03.2020 r., a część Zieleńca udawała, ze ich zakazy nie obowiązują. Wynik zrobiony tylko na nartoramie przy garstce narciarzy na stoku (kanapa W5 jeszcze w ten dzień chyba działała). Cudowny dzień na nartach. Zdjęcia mi zostały. mój personal best jak niżej [72km w totalu, przez 4 godz 5 min]; mogło być jeszcze lepiej, bo trafiłem na mróz, w miarę pusty stok na nocnych jazdach na CG. tylko że pierwsze 30 min spędziłem na trasie D, gdzie zaliczyłem w tym czasie tylko dwa zjazdy [wolna kanapa Źmija]. Potem już tłukłem do upadłego trasę B. na koniec jazd nogi bolo, wrzucam też parę fotek z tego nartowania z 02.03.2023: Edytowane 9 Styczeń przez grimson 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 10 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń W dniu 8.01.2026 o 16:36, Sławek Nikt napisał: Pokaż Pan tę kolejkę w sobotę albo niedzielę 😀 Też się da bez kolejek, tylko nie wszędzie, sobota po 13.00 wszyscy jak zwykle gromadzą się przy W3, podczas gdy tuż obok przy Gryglówce czy Grapie bez kolejek ( a są tam naprawdę fajne trasy, z dość dużym nachyleniem w środkowej części) W weekendy polecam też na Dolnym Ślasku małe stacje, można pojeżdzic całkowicie bez kolejek np w Przygórzu, Bolesławów Kamienica, Przełęcz Spalona, Bielice, w Lądku Zdroju widzę więcej narciarzy ale nie chodzi dzisiaj chyba orczyk i czerwona trasa przy nim, zdjęcia z kamer z teraz: Przygórze Spalona Lądek Zdrój i Bolesławów Kamienica ( stacje na wspólnym karnecie Ski Family) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi