Roxi Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 (edytowane) Witam Poszukuje nart dla siebie. Jestem 2 lata po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych.Nie chcę obciążać kolan za mocno dlatego wydaje mi się że narta łatwa do prowadzenie będzie dla mnie odpowiednia. Uwielbiam jeździć po muldach i trochę szybciej niż przeciętni średnio zaawansowani narciarze). Jeżdżę od 12 sezonów, od 6 z instruktorami narciarstwa ( uczę się ) Zazwyczaj spędzam około 14-17 dni na nartach w sezonie. Proszę o pomoc w doborze. 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - 38 3. Waga -52 4. Wzrost - 162 5. Na nartach jeżdżę od 12 sezonów, ( .18 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na .... 6 (wg skali forumowej 7. Moje buty to - salomon divine lx i chyba ich nie zmienię. Mam płaskostopie i strasznie puchnie mi prawa noga po 2,3 h jazdy a te buty są wygodne. 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Voelkl VIOLA 9. Preferuję styl jazdy długim skrętem na przygotowanych trasach i krótkim na muldach. 11. Mój budżet na narty to około - 2000zł Pomożecie? Proszę. Edytowane 7 Styczeń 2017 przez Roxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 28 minut temu, Roxi napisał: Uwielbiam jeździć po muldach i trochę szybciej niż przeciętni średnio zaawansowani narciarze). J Witam.Skoro jeździsz dobrze technicznie (szóstka w skali) to dlaczego łatwe narty.Może bardziej uniwersalne ,ale nie łatwe np. z grupy AM. Odezwałem się bo mam oba kolana po sporych ,,przejściach'' a najlepiej jedzie mi się na dosyć długich AM. Mam186 cm,waga 74, narty 177 cm/ wiek 59.Mam porządne stabilizatory na obu kolanach. (dodają mi pewności siebie , przede wszystkim). Jesteś dobrą narciarką ,to moim zdaniem powinnaś jeździć na nartach dla dobrze jeżdżących. Może wypowie się autorytet np. Mitek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 52 minuty temu, Roxi napisał: Witam Poszukuje nart dla siebie. Jestem 2 lata po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych.Nie chcę obciążać kolan za mocno dlatego wydaje mi się że narta łatwa do prowadzenie będzie dla mnie odpowiednia. Uwielbiam jeździć po muldach i trochę szybciej niż przeciętni średnio zaawansowani narciarze). Jeżdżę od 12 sezonów, od 6 z instruktorami narciarstwa ( uczę się ) Zazwyczaj spędzam około 14-17 dni na nartach w sezonie. Proszę o pomoc w doborze. 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - 38 3. Waga -52 4. Wzrost - 162 5. Na nartach jeżdżę od 12 sezonów, ( .18 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na .... 6 (wg skali forumowej 7. Moje buty to - salomon divine lx i chyba ich nie zmienię. Mam płaskostopie i strasznie puchnie mi prawa noga po 2,3 h jazdy a te buty są wygodne. 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Voelkl VIOLA 9. Preferuję styl jazdy długim skrętem na przygotowanych trasach i krótkim na muldach. 11. Mój budżet na narty to około - 2000zł Pomożecie? Proszę. a jaką metodą robiona operacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxi Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 (edytowane) Miałam robioną operację w Poznaniu. Przeszczep pobierany był z mięśnia smukłego i półscięgnistego. Po operacji nie nosiłam ortezy.Intensywnie przez ostatnie 2 lata ćwiczyłam. Pierwszy rok pod okiem rehabilitanta i później trenera motorycznego. Noga jest zrehabilitowana ale głowa nie. Nie noszę ortezy i lekarz jej nie poleca na jazdę na nartach ( po tym sezonie zobaczę czy nie będzie mi potrzebna) . Kompletnie nie wiem jakie teraz narty dla siebie wybrać. Edytowane 7 Styczeń 2017 przez Roxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krono Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Dnia 7.01.2017 o 21:45, Roxi napisał: Witam Poszukuje nart dla siebie. Jestem 2 lata po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych.Nie chcę obciążać kolan za mocno dlatego wydaje mi się że narta łatwa do prowadzenie będzie dla mnie odpowiednia. Uwielbiam jeździć po muldach i trochę szybciej niż przeciętni średnio zaawansowani narciarze). Jeżdżę od 12 sezonów, od 6 z instruktorami narciarstwa ( uczę się ) Zazwyczaj spędzam około 14-17 dni na nartach w sezonie. 6. Moje umiejętności określam na .... 6 7. Moje buty to - salomon divine lx i chyba ich nie zmienię. Mam płaskostopie i strasznie puchnie mi prawa noga po 2,3 h jazdy a te buty są wygodne. 9. Preferuję styl jazdy długim skrętem na przygotowanych trasach i krótkim na muldach. 11. Mój budżet na narty to około - 2000zł Więzadeł krzyżowych ?? W jednym kolanie jest jedno więzadło krzyżowe przednie i jedno tylne. Miałaś operowane dwa kolana czy oba więzadła w jednym kolanie ? Jeżeli dobrze wyćwiczyłaś propriocepcję (czucie głębokie) i wzmocniłaś czworogłowy uda z fizjoterapeutą i trenerem motorycznym to operacja NIE POWINNA mieć wpływu na jazdę. NIE zmieniaj nart i NIE zakładaj ortez. Łatwe narty wcale nie zmniejszą ryzyka uraz - wręcz przeciwnie - mogą nie podołać Twoim umiejętnościom. Gdzie puchnie Ci noga? W kostce, czy w operowanym kolanie? Jak w kostce - to wina butów. Jak w kolanie - to niedobrze i musisz zdiagnozować u lekarza który Cię operował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxi Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 Miałam operowane tylko więzadło przednie krzyżowe prawego kolana. Narty zdecydowałam ostatecznie wypożyczyć na miejscu. Mięśnie są w stanie lepszym niż przed operacją. I 4-rka i 2-ka. Dużo ćwiczę a wszystko zaczęło się od systematycznej rehabilitacji, ruch wszedł mi w krew. Jeżeli chodzi o kolano to z nim jest idealnie . Już przed kontuzją miałam problem - puchnie mi cała stopa i tylko prawa. Zdarza to się tylko na nartach. No ale większe buty załatwiają problem. Buty już 2 razy zmieniałam w dawno temu a w tych da się jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi