Joshi Napisano 18 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2019 Witam serdecznie forumowiczów Jako, że jestem z Bydgoszczy, a ciężko tu o fachową poradę z racji braku porządnych sklepów narciarskich(nie liczę marketów), trafiłem w końcu do Was, mam nadzieję, że coś mi podpowiecie, może ktoś na rzeczonych nartach jeździł, testował Na wstępie coś o sobie: Wiek: 27 Wzrost: 178 Waga: 83 Doświadczenie: Będzie to chyba 10 sezon Ocena umiejętności: 7-7,5 w skali forum Czego szukam: Jeżeli chodzi o dobór nart, szukam dość sztywnej konstrukcji, narty All Round o slalomowym zacięciu, szybkich, sprawdzających się zarówno na dobrze przygotowanej trasie jak i na popołudniowym rozjeżdżonym stoku, trzymających na lodzie. Jazda zazwyczaj tylko w środku zimy, warunki wiosenne i tępy śnieg niekoniecznie. O jeździe po głębszym puchu na razie nie myślałem Styl jazdy: Mieszanka średnich i krótkich ciętych łuków, carvingowo/ ześlizgiem - dużo kombinuję Jeżeli chodzi o narty, upatrzyłem te modele, wg. kolejności: 1) Head Supershape i.Magnum, 163cm / 2019 ( czy odczułbym stratę w prędkości wybierając model Rally?) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,head,supershape-i-magnum,10416.html 2) Rossignol Pursuit 800 Ti / 2019 (Mało wiem o tym modelu, być może ktoś jeździł?) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,rossignol,pursuit-800-ti-cam,10244.html No i dwa modele nart, które stawiam na drugim miejscu, ale ciekawią mnie jak zachowują się na gorzej przygotowanym stoku, co na plus a co na minus? 1) Head i.Shape SL / 2019 https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,head,world-cup-rebels-i-sl,10411.html 2) Voelkl Racetiger SL /2019 https://www.skionline.pl/sprzet/narty,18-19,voelkl,racetiger-sl,10793.html Na czym zyskam a na czym stracę wybierając te modele? Czy na pewno są dla mnie? Budżet ok. 2500, więc ograniczam się raczej do zeszłorocznych pozycji. Z góry dzięki za pomocne słowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2019 Cześć Jeżeli Twój opis jest zgodny z prawdą to tylko sportowa narta. I tak np. ostatnia Twoja propozycja - OK ale w wersji PRO czyli z porządną płytą. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joshi Napisano 18 Listopad 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2019 12 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jeżeli Twój opis jest zgodny z prawdą to tylko sportowa narta. I tak np. ostatnia Twoja propozycja - OK ale w wersji PRO czyli z porządną płytą. Pozdrowienia Dziękuję za odpowiedź. Do tej pory nie przywiązywałem większej uwagi do sprzętu, ale kiedy jestem w stanie odczuć, że sprzęt jest wąskim gardłem - warto rozważyć już coś porządniejszego. Moje obawy dot. narty bardziej sportowej tyczą się wagi i jazdy po gorzej przygotowanym stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2019 4 minuty temu, Joshi napisał: Dziękuję za odpowiedź. Do tej pory nie przywiązywałem większej uwagi do sprzętu, ale kiedy jestem w stanie odczuć, że sprzęt jest wąskim gardłem - warto rozważyć już coś porządniejszego. Moje obawy dot. narty bardziej sportowej tyczą się wagi i jazdy po gorzej przygotowanym stoku. Cześć Jeżeli chodzi o narty zjazdowe to aktualne cały czas jest powiedzenie: dobra narta = ciężka narta. Narta leży na ziemi a więc jej waga nie ma znaczenia. Co do przygotowanego stoku... No cóż. Nierówności nartą się nie zniweluje.Tylko "miękka" jazda, amortyzacja itd. Panuje teraz moda na narty szersze ale... jest to moda mam wrażenie. Przy jeździe, którą preferujesz - duża dynamika, krotki skręt nie ma lepszej narty jak SL. Tak myślę. Gdy trzeba będzie się przebijać przez pola muld zmieścisz się bez problemu ale jak będzie gładko... sam wiesz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joshi Napisano 20 Listopad 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2019 A więc po szerszych konsultacjach, recenzjach, opiniach, porównaniach i moich skromnych wymaganiach wybór padł na Voelkle. Chyba największe zadowolenie czuję z tego, że coś w końcu postanowiłem Do nart dokupione buciki Head Raptor 120 RS, mam nadzieję, że zabawa będzie przednia Co ciekawe, po przymiarkach tych butów zajrzałem z powrotem do piwnicy żeby porównać je z moimi starymi butami nordici. 10 lat w 2 rozmiary za dużych butach... Jak ja to robiłem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2019 34 minuty temu, Joshi napisał: A więc po szerszych konsultacjach, recenzjach, opiniach, porównaniach i moich skromnych wymaganiach wybór padł na Voelkle. Chyba największe zadowolenie czuję z tego, że coś w końcu postanowiłem Do nart dokupione buciki Head Raptor 120 RS, mam nadzieję, że zabawa będzie przednia Co ciekawe, po przymiarkach tych butów zajrzałem z powrotem do piwnicy żeby porównać je z moimi starymi butami nordici. 10 lat w 2 rozmiary za dużych butach... Jak ja to robiłem Cześć Dobry narciarz wyważą się sam. Twardy dopasowany but to ułatwienie i bezpieczeństwo dla stawów skokowych. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joshi Napisano 20 Listopad 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2019 Mam nieodparte wrażenie, że większą rolę chyba będą odgrywać dopasowane buty. Co ciekawe w najwęższych butach dopiero odnalazłem komfort(wąska stopa z niskim podbiciem), a przymierzyłem chyba całą paletę heada, atomica i lange. Teraz odliczać dni do urlopu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi