arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Witam, proszę o pomoc w zakupie pierwszych wlasnych butów. Po ostatnim wyjeździe stwierdziłem, że dalsze korzystanie z wypożyczalni w tym zakresie nie ma sensu, bo być może ogranicza to rozwój i przynosi sporo bólu, trochę łudzę się, że to wina butów z wypożyczalni skoro wszędzie wszyscy mówią, że buty są najważniejsze. Od czytania o doborze butów aktualnie puchnie mi już głowa i w sumie niewiele więcej wiem niż wiedziałem. Wzrost 188 cm, waga 80-88 kg ale w zimie bliżej górnej granicy, jazda na poziomie 4 z forumowej skali ale do tej pory to były 1-3 dni w ciągu roku albo w ogóle, teraz planuję wejść trochę bardziej w ten sport i spędzać na nartach kilkanaście dni w ciągu sezonu, w tym już zaliczylem 8 :-) Problem z 90% butów jakie miałem na nogach to punktowe uciskanie wewnętrznych stron stóp, mniej więcej po środku, pod koniec dnia z tego bólu to już mrużę oczy a ich zdjęcie jest najpiękniejszym momentem tego dnia. Domyślam się, że jest to problem płaskostopia i wyprofilowania buta tak by normalna stopa miała jak najlepsze podparcie. Pomierzyłem sobie kiedyś buty w Decathlonie - praktycznie co bym nie zakładał niezależnie od podawanych danych 100/102/104 problem z uciskiem w tym miejscu występował. Dzisiaj byłem w SkiTeamie, z pomocą pracownika przymierzyłem sporo butów których modeli nie pamiętam, udało nam się dojść do komfortu przy Fischerach i Headach ale to z użyciem wkładki która była wyższa pod pietą ale tutaj zniechęciła mnie już cena bo buty były z zakresu 1600-1700 + 180 wkładka więc jeszcze założyłem Nordici SpeedMachine 110 w których bez wkładki czułem się najwygodniej z wszystkiego co miałem na nogach, wg. tego pracownika to klasa wyżej niż te Head i Fischer (niestety modeli teraz nie pamiętam), do tego dochodzi niby w cenie możliwość ich formowania w razie problemów. Pytania w zasadzie są dwa: 1. Czy faktycznie takie buty to jest to dla mnie dobry wybór, czy flex 110 to nie będzie za wiele, pracownik przekonywał, że tak - no ale wiadomo, on to sprzedaje, czy przy moim poziomie takie buty to jest przesadza i niepotrzebnie wydane pieniądze? Bardziej celowałem coś do powiedzmy 800-1000 PLN, ale jeżeli to mają być buty w których moim platfusom będzie wygodnie to jestem w stanie wydać więcej. 2. Czy mogę zakładać, że modele z poprzednich lat to jest to praktycznie to samo? Bo jeśli to głównie rożnica w szacie graficznej to bardziej skupiałbym się na różnicy w cenie. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Czy to ten https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,19-20,nordica,speedmachine-110,7861.html Flex 110 dla mężczyzny to średnia twardość. Na pewno zakup butów z ubiegłego sezonu to mądrze oszczędzone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Prosta sprawa, chcesz kupić dobre i dopasowane buty? To nie kupuj w Decathlonie Gadać dużo to tam potrafią, szkoda,że od rzeczy... Ze swojej strony mogę polecić sklepy Stacja Eksperta, wybór ogromny, a z cen które są na sprzęcie na dzień dobry 30% w dół, wystarczy pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 4 minutes ago, fredek321 said: Czy to ten https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,19-20,nordica,speedmachine-110,7861.html Flex 110 dla mężczyzny to średnia twardość. Na pewno zakup butów z ubiegłego sezonu to mądrze oszczędzone pieniądze. Tak, to dokładnie te. Czyli można zakładać, że zeszłoroczne będzie praktycznie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 9 minutes ago, pasazer85 said: Prosta sprawa, chcesz kupić dobre i dopasowane buty? To nie kupuj w Decathlonie Gadać dużo to tam potrafią, szkoda,że od rzeczy... Ze swojej strony mogę polecić sklepy Stacja Eksperta, wybór ogromny, a z cen które są na sprzęcie na dzień dobry 30% w dół, wystarczy pogadać W Decathlonie po prostu pomierzyłem, jako taki wstęp żeby zobaczyć jak to jest mieć nowe buty na nogach. W SkiTeamie podejście pracownika wydawało mi się fachowe ale wolę to jeszcze skonsultować tutaj :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Poczytaj https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,18-19,nordica,speedmachine-110,7344.html https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,18-19,nordica,speedmachine-110,7343.html Ja istotnych różnic nie widzę. Zgadzam się z @pasazer85 co do cen. Na sprzęcie tegorocznym marża sklepu sięga 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 (edytowane) 4 minuty temu, arturzx napisał: W Decathlonie po prostu pomierzyłem, jako taki wstęp żeby zobaczyć jak to jest mieć nowe buty na nogach. W SkiTeamie podejście pracownika wydawało mi się fachowe ale wolę to jeszcze skonsultować tutaj 🙂 👍 SkiTeam to zdecydowanie lepsze miejsce niż Decathlon, choć nie najtańsze Co do tych Nordic to poza kolorem różnicy nie będzie żadnej Edytowane 20 Styczeń 2020 przez pasazer85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 But narciarski jest najważniejszym elementem całego zestawu. Źle dobrane buty praktycznie zepsują Ci całą radość z uprawiania tego pięknego sportu, a do tego mogą narazić Cię na spore cierpienie. Tak więc wyborowi butów należy poświęcić sporo czasu i uwagi. Dobrych i nowych butów nie kupisz za przysłowiowe grosze. Nowe modele mogą się różnić tylko szatą graficzną ale mogą się też różnić konstrukcją i użytymi materiałami i technologiami. To zależy od konkretnego modelu i szczegółów należy szukać w informacjach producenta. Buty Nordica Speedmachine 110 są bardzo dobrym wyborem. Wiem to dokładnie bo takich własnie używam! 😃 Miałem podobny dylemat gdyż wiele butów które "w teorii" spełniały moje oczekiwania w praktyce już takie fajne nie były. Z butami Nordica Speedmachine 110 zaprzyjaźniłem się od pierwszej chwili i przyjaźń ta trwa do dziś. Dodam, że jestem od Ciebie nieco wyższy i ciut cięższy no i może nieco bardziej doświadczony. Swoje buty wyposażyłem jeszcze we wkładki Sidas co i Tobie polecam. Musisz pamiętać, że są porządne serwisy, które oferują bardzo precyzyjne dopasowanie buta i to, że początkowo jakiś but Cię punktowo uciska nie musi stanowić o tym, że jest to but do dyskwalifikacji. Generalnie jeśli masz już na czymś oszczędzać to nie na bucie! Ale .... jak dobrze poszukać to można znaleźć fajne oferty na nowe buty w atrakcyjnych cenach. Najlepiej oczywiście po sezonie. Powodzenia! I cierpliwości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 7 minutes ago, pasazer85 said: 👍 SkiTeam to zdecydowanie lepsze miejsce niż Decathlon, choć nie najtańsze Co do tych Nordic to poza kolorem różnicy nie będzie żadnej A jeśli chodzi o skuteczność wyboru jeżeli chodzi o umiejętności i plany? Czy może w takich pieniądzach warto na inną markę/model zwrócić uwagę? Bo szczerze te wszystkie funkcjonalności i inne "bajery" przestały mieć dla mnie znaczenie bo skupiłem się na tym by było wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 (edytowane) 5 minut temu, arturzx napisał: Czy może w takich pieniądzach warto na inną markę/model zwrócić uwagę? Tutaj ciężko doradzić, trzeba mierzyć, każdy ma inne stopy, a bardzo często się zdarza że ktoś obie stopy ma różne. Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć... 5 minut temu, arturzx napisał: Bo szczerze te wszystkie funkcjonalności i inne "bajery" przestały mieć dla mnie znaczenie bo skupiłem się na tym by było wygodnie. Dobre podejście. A i w dobrych butach zazwyczaj nie ma ,,bajerów,, są tylko chwyty marketingowe, które u różnych producentów różnie się nazywają, a wszystko sprowadza się do tego samego Edytowane 20 Styczeń 2020 przez pasazer85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Każda marka jest tak dobra, jak wygodna. Szukaj butów flex 100-120 z grupy AM (nie Race). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 10 minutes ago, Aressi said: But narciarski jest najważniejszym elementem całego zestawu. Źle dobrane buty praktycznie zepsują Ci całą radość z uprawiania tego pięknego sportu, a do tego mogą narazić Cię na spore cierpienie. Tak więc wyborowi butów należy poświęcić sporo czasu i uwagi. Dobrych i nowych butów nie kupisz za przysłowiowe grosze. Nowe modele mogą się różnić tylko szatą graficzną ale mogą się też różnić konstrukcją i użytymi materiałami i technologiami. To zależy od konkretnego modelu i szczegółów należy szukać w informacjach producenta. Buty Nordica Speedmachine 110 są bardzo dobrym wyborem. Wiem to dokładnie bo takich własnie używam! 😃 Miałem podobny dylemat gdyż wiele butów które "w teorii" spełniały moje oczekiwania w praktyce już takie fajne nie były. Z butami Nordica Speedmachine 110 zaprzyjaźniłem się od pierwszej chwili i przyjaźń ta trwa do dziś. Dodam, że jestem od Ciebie nieco wyższy i ciut cięższy no i może nieco bardziej doświadczony. Swoje buty wyposażyłem jeszcze we wkładki Sidas co i Tobie polecam. Musisz pamiętać, że są porządne serwisy, które oferują bardzo precyzyjne dopasowanie buta i to, że początkowo jakiś but Cię punktowo uciska nie musi stanowić o tym, że jest to but do dyskwalifikacji. Generalnie jeśli masz już na czymś oszczędzać to nie na bucie! Ale .... jak dobrze poszukać to można znaleźć fajne oferty na nowe buty w atrakcyjnych cenach. Najlepiej oczywiście po sezonie. Powodzenia! I cierpliwości! Dlatego właśnie postanowiłem kupić w końcu własne bo radość i euforia z wyjazdu na narty pod koniec pierwszego dnia jest totalnie wyzerowana bólem stóp. Te Nordici z wszystkich które mierzyłem, leżą wg. mnie najlepiej, do tego kusi mnie ta opcja z indywiduwalnym ich dopasowaniem w piecyku. A że dobrze i tanio się nie dodaje to wiem, dlatego jestem w stanie sięgnąć głebiej do portfela jeśli tylko to ma być dobry wybór a nie, że na przykład okaże się, że to nie są buty na moje umiejętności i będzie problem z jazdą/dalszą nauką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 5 minut temu, arturzx napisał: , do tego kusi mnie ta opcja z indywiduwalnym ich dopasowaniem w piecyku. Nie ma producenta, który by czegoś takiego nie oferował, teraz praktycznie w każdym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 1 minute ago, pasazer85 said: Nie ma producenta, który by czegoś takiego nie oferował, teraz praktycznie w każdym modelu To się domyślam, chodzi o zapewnienie sprzedawcy, że jest to w cenie ale nie wiem czy to daje sama Nordica czy SkiTeam. Ale z tego co piszecie, to chyba nie ma co się obawiać i jeżeli jest wygodnie to pozostaje je brać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Rozgrzanie botka do 60 stopni a potem fik, noga do środka na 10 min, cała tajemna wiedza 1 minutę temu, arturzx napisał: Ale z tego co piszecie, to chyba nie ma co się obawiać i jeżeli jest wygodnie to pozostaje je brać... Jak pasuje to bierz, potem tylko parę dni cierpienia na stoku i pozostanie cieszyć się nowymi butami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 2 minutes ago, pasazer85 said: Rozgrzanie botka do 60 stopni a potem fik, noga do środka na 10 min, cała tajemna wiedza Jak pasuje to bierz, potem tylko parę dni cierpienia na stoku i pozostanie cieszyć się nowymi butami To można jeszcze bardziej cierpieć w nowych butach niż takich wyjeżdzonych z wypożyczalni? 😐 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 (edytowane) 3 minuty temu, arturzx napisał: To można jeszcze bardziej cierpieć w nowych butach niż takich wyjeżdzonych z wypożyczalni? 😐 Nie mam pojęcia jak cierpiałeś w butach z wypożyczalni. Ale w nowych dobrze dopasowanych butach (nawet wygrzewanych) trzeba troszkę pocierpieć Ale spoko w pół godziny stracisz czucie w stopach i już nie boli A jak już się ułożą... buty do stóp, albo stopy do butów to będzie bajka Edytowane 20 Styczeń 2020 przez pasazer85 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 21 minut temu, pasazer85 napisał: Ale w nowych dobrze dopasowanych butach (nawet wygrzewanych) trzeba troszkę pocierpieć Pozwolę sobie nie zgodzić się. Opiszę Ci jak wyglądał zakup moich https://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,14-15,k2,spyne-110-110-lv-110-hv,4976.html Dostałem je na weekend do domu (właściciel sklepu jest moim kolegą). Miałem je na nogach kilka godzin. Często przyjmowana pozycja zjazdowa. Notowałem gdzie jest dyskomfort. W sklepie w te miejsca na gołe stopy naklejono mi pianki różnej grubości w zależności od poziomu ucisku. Następnie na nogę skarpeta narciarska i wygrzany botek. Po kilkunastu minutach wygrzana skorupa. Pozycja zjazdowa na 20 minut i już. Na stoku nie cierpiałem nawet sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 4 minuty temu, fredek321 napisał: Dostałem je na weekend do domu (właściciel sklepu jest moim kolegą). Miałem je na nogach kilka godzin. Często przyjmowana pozycja zjazdowa. Notowałem gdzie jest dyskomfort. W sklepie w te miejsca na gołe stopy naklejono mi pianki różnej grubości w zależności od poziomu ucisku. Następnie na nogę skarpeta narciarska i wygrzany botek. Po kilkunastu minutach wygrzana skorupa. Oczywiście zdarza się,że bucik jest cacy. Ja niestety nie mam takiego szczęścia Mam już 5 parę butów które zakupiłem jako nowe i zawsze mimo usilnych starań mam z 5 dni katorgi. Ale mam też taki problem, obie stopy równe na długość ale prawa szersza o 5 mm 8 minut temu, fredek321 napisał: Pozycja zjazdowa na 20 minut i już Chyba narciarska, w zjazdowej 20 min, jeszcze w samych butach to już wyczyn by był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 1 minutę temu, pasazer85 napisał: Chyba narciarska, w zjazdowej 20 min, jeszcze w samych butach to już wyczyn by był Oj, czepiasz się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 (edytowane) @arturzx piszesz ciągle o miejscowym ucisku, a nic nie wspominasz długości stopy, o tym jaki rozmiar buta mierzysz, jaką masz piętę, łydkę, itp. Bo to, że w danym miejscu nie będzie bolało może też oznaczać, że w innym miejscu stopa, noga będzie miała za dużo luzu. Ja mam Nordica Speedmachine 100, mam 180cm wzrostu i ważę jakieś 87kg. Na flex nie narzekam, na wygodę także, stopy mi w nich nie marzną, ale... muszę je zmienić, bo jednak są trochę za luźne. Te Nordici mimo szerokości 100mm są na mocniej zbudowaną stopę (grubszą, masywniejszą) i nie na szczupłą łydkę. Poprzednie Fischery Progressory 120, w tym samym rozmiarze i tej samej szerokości, miały mniejszą objętość, lepiej trzymały stopę, ale jak było poniżej -5'c, to dość szybko marzła mi w nich stopa. W Speedmachine tego nie ma, a kupiłem je bez mierzenia, po bardzo dobrej cenie. Na początku wydawały się ok, ale w miarę upływu jeżdżenia jestem przekonany, że są jednak trochę za obszerne. Edytowane 20 Styczeń 2020 przez kmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Przede wszystkim zdaje się na dobrego bootfittera w dobrym sklepie. Temat wielokrotnie wałkowany na forum. Poświęć pół dnia na pomiary stóp i przymiarki i dobiorą Ci właściwe buty i jak już pisali poprzednicy kup Sidasy customy, potem ewentualne poprawki i odbarczanie i będziesz szczęśliwy i wdzięczny. Ja to przerabiałem w Windsporcie w KRK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Atomicus Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 IMHO dla kogoś kto ocenia się na 4 i jeździ 1-3 dni w roku to buty z flexem 110 będą zdecydowanie za sztywne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 @Tytus Atomicuspozwole się z tobą nie zgodzić. Spokojnie przy jego wadze i wzroście poradzi sobie z takim butem. Koledzy dobrze radzą. Rok temu też stałem przed wyborem buta. Przymierzałem długo i dużo. Pierwsze dni na stoku to była dla mnie katorga, zwłaszcza na wyciągu. Ból i pretensje czemu wybrałem taki a nie inny but. Z czasem wszystko wróciło na swoje miejsce. Poprzednie buty były za duże- wstyd się przyznać, ale wtedy to było brak zainteresowania i wiedzy. A sprzedawca którego nie pozdrawiam wcisnął mi je twierdząc że będą ok Różnica diametralna - noga nie lata, pełna kontrola nad nartą. Żeby było śmiesznie, też mialem ból w tym samym miejscu co ty. Na szczęście obyło się bez przeróbek. Chociaż po dłuższych przerwach odczuwam pewien dyskomfort, ale jest to kwestia przyzwyczajenia nogi i dopięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 7 godzin temu, Tytus Atomicus napisał: na 4 i jeździ 1-3 dni w roku to buty z flexem 110 będą zdecydowanie za sztywne. też się oceniam na 4 a mam 130 i są świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi