Narty - skionline.pl
Jump to content

Narty dla 18-sto latka

Martino

Recommended Posts

Proszę o poradę jakie narty kupić dla syna:

wzrost: 190 cm

waga: 67 kg

umiejętności 5-6

jazda głównie Alpy (ok. 10 dni w sezonie) i kilka dni w Polsce. 

Syn jeździ dobrze, lubi dość szybką jazdę.

Ostatnie 2 sezony jeździł na Nordicach Transfire RTX 168cm .

Ostatnio trochę podrósł i przytył, dlatego szukam dłuższych nart.

Może ktoś ostatnio miał podobny dylemat?

Co proponujecie?

W dniu 27.11.2025 o 11:57, Martino napisał:

Proszę o poradę jakie narty kupić dla syna:

wzrost: 190 cm

waga: 67 kg

umiejętności 5-6

jazda głównie Alpy (ok. 10 dni w sezonie) i kilka dni w Polsce. 

Syn jeździ dobrze, lubi dość szybką jazdę.

Ostatnie 2 sezony jeździł na Nordicach Transfire RTX 168cm .

Ostatnio trochę podrósł i przytył, dlatego szukam dłuższych nart.

Może ktoś ostatnio miał podobny dylemat?

Co proponujecie?

Jakie ma buty ?

5 minut temu, moruniek napisał:

Jakie ma buty ?

Buty też kupuję nowe.

Biorę pod uwagę:

1. Rossignol Speed HV 100

2. Nordica Sportmachine3 100

3. Head Edge 100 Hv

4. Atomic Hawx Prime 100

HV bo ma wysokie podbicie.

Będziemy mierzyć też te węższe Atomiki.

I raczej z tej czwórki coś wybierzemy.

30 minut temu, Martino napisał:

Buty też kupuję nowe.

Biorę pod uwagę:

1. Rossignol Speed HV 100

2. Nordica Sportmachine3 100

3. Head Edge 100 Hv

4. Atomic Hawx Prime 100

HV bo ma wysokie podbicie.

Będziemy mierzyć też te węższe Atomiki.

I raczej z tej czwórki coś wybierzemy.

Idźcie do dobrego sklepu z butami, niech fachowiec dobiera. Przy tym wzroście i wadze syn ma szeroką stope? Samemu można dobierać jak się wie jakie winne być odczucia przy założeniu buta. Istnieje bardzo duże ryzyko że but będzie samodzielnie źle dobrany...

W temacie o doborze butów nie napisałeś nic o wymiarach stopy. Skąd pewność, że poprzednie buty miał dobrze dobrane???

21 minut temu, Michas222k napisał:

Idźcie do dobrego sklepu z butami, niech fachowiec dobiera. Przy tym wzroście i wadze syn ma szeroką stope? Samemu można dobierać jak się wie jakie winne być odczucia przy założeniu buta. Istnieje bardzo duże ryzyko że but będzie samodzielnie źle dobrany...

W temacie o doborze butów nie napisałeś nic o wymiarach stopy. Skąd pewność, że poprzednie buty miał dobrze dobrane???

Nigdzie nie napisałem, że będziemy sami wybierać... a jeśli nawet to nie są to nasze pierwsze buty. Syn jeździ już 10 lat i praktycznie co rok, góra dwa musiał mieć kupowane nowe.

Poprzednie miał dobierane w sklepie.

18-sto latek ma szeroką stopę z wysokim podbiciem, podobnie jak ja. Co w tym dziwnego?

Powyżej przedstawiłem swoje propozycje butów w różnych szerokościach.

Masz jakieś doświadczenie z tymi modelami, a może z innymi?

Bez urazy, ale oczekuję propozycji butów, a nie sloganów w stylu "idź do sklepu".

51 minut temu, Martino napisał:

Bez urazy, ale oczekuję propozycji butów, a nie sloganów w stylu "idź do sklepu".

To kup head bo ja mam i żona też ma, jesteśmy zadowoleni....

Przecież takie doradzanie jest kompletnie bez sensu, każdy ma inną stopę. Jednemu leży firma x innemu z.... Nikt ci tu nie poda konkretnego modelu który będzie dobry na stopę twojego syna!

5 godzin temu, Michas222k napisał:

To kup head bo ja mam i żona też ma, jesteśmy zadowoleni....

Przecież takie doradzanie jest kompletnie bez sensu, każdy ma inną stopę. Jednemu leży firma x innemu z.... Nikt ci tu nie poda konkretnego modelu który będzie dobry na stopę twojego syna!

Masz rację, takie doradzanie jest bez sensu. Dlatego przeczytaj jeszcze raz jakie zadałem pytanie.

Ostatnim zdaniem "odrobinkę" podważyłeś sens doradzania ..., więc klepie posta chyba bez potrzeby, ale klepię bo może komuś się  przyda ...

Buty według mnie od 120 w górę albo pozostać na tych 120. Jakie ? Wygodne i slogan idź do sklepu jest jak najbardziej na miejscu właśnie choćby ze względu na budowę stopy. Ponadto prawdopodobne jest, że sklep ma też usługę botfittingu, więc ogarniecie dopasowanie na miejscu.

Narty. Tu szedłbym po najmniejszej linii oporu czyli jeśli był zadowolony z jakiegoś tam modelu i jazda na nim sprawiała frajdę to kupuję wyższy model i po temacie. Co do długości, a co za tym idzie i promienia skrętu to jak już napisałem chyba sam wie jaka narta sprawia mu frajdę i taką bądź podobną kupowałbym. I tu jak w przypadku butów sprawdza się slogan idź do sklepu choć w tym przypadku sklepem jest wypożyczalnia i dni testowania jakichś tam marek na stoku. Wypożyczyć co wytypowane, pojeździć i kupować.

PS. Osobiście jestem zwolennikiem prowadzenia takich zapytań w jednym wątku i gwarantuję, że takie są. Tam też warto zajrzeć.

16 godzin temu, Martino napisał:

Nigdzie nie napisałem, że będziemy sami wybierać... a jeśli nawet to nie są to nasze pierwsze buty. Syn jeździ już 10 lat i praktycznie co rok, góra dwa musiał mieć kupowane nowe.

Poprzednie miał dobierane w sklepie.

18-sto latek ma szeroką stopę z wysokim podbiciem, podobnie jak ja. Co w tym dziwnego?

Powyżej przedstawiłem swoje propozycje butów w różnych szerokościach.

Masz jakieś doświadczenie z tymi modelami, a może z innymi?

Cze

Nasze doświadczenia z butami nie maja znaczenia, musicie przymierzyć i oby były na dłużej :). Tez mam syna w tym wieku i pierwszy raz od niepamiętnych czasów buty z zeszłego sezonu są dobre także w tym. Narty do zmiany, bo to jakiś leciwy model budżetowy. Trza kupić cos podobnego, ale lepszego. Wybór spory. Jakiś dość solidny AM, czy bardziej sportowa hybrydę o podobnej geometrii - tylko dłuższe, bo chłopak jest wysoki. Narty niech już maja drewniany rdzeń + blachę.

pozdro