lipsky Napisano 20 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2021 Cześć i czołem ! Będzie krótko - testowałem w ostatnich dniach w Białce 8-9 różnych modeli nart z rocznika 2017+. Lubię jazdę na krawędziach, raczej długimi skrętami, twardszymi nartami. Lubię jak dobrze trzymają, nie uślizgują się, reagują i płynnie przechodzą na krawędzi. Gotów jestem wziąć twardszą, cięższą i szybszą nartę kosztem zwrotności i elastycznośći. W ten oto sposób wyłoniłem faworyta z roku 2018 tj. model Salomon X-RACE SC 165 CM. Zdecydowanie jeździło mi się na nich najlepiej, nawet w porównaniu do Volkl Racetiger 2019 (choć doceniam system redukujący drgania). Ot zacząłem poszukiwania w necie odpowiedniego modelu do zakupu. Zauważyłem że poza wersją SC, Salomon wypuścił również identycznie wyglądający model SW, który wg. danych producenta różni się niewiele (SW bardziej "eksperckie" + różnica w konstrukcji) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,salomon,x-race-sc-xt12,10159.html https://www.skionline.pl/sprzet/narty,17-18,salomon,x-race-sw,10158.html Obie wersje ciężko nabyć, używek w dobrym stanie w zasadzie nie ma. Znalazłem nowe w wersji SW w dobrej cenie (1530zł), jednak martwi mnie czy ta wersja nie spowoduje że wrażenia z jazdy będą inne. Stąd moje pytanie do społeczności, czy ta różnica "konstrukcyjna" oraz przeznaczenie bardziej "eksperckie" zgodnie z opisem z linków, nie spowoduje u mnie zawodu w stylu "to jednak inna narta". W jakim stopniu ta różnica między modelami będzie odczuwalna w jeździe ? Będę wdzięczny za poradę, oraz ew. wytłumaczenie stopnia różnic między tymi dwoma modelami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 20 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2021 Godzinę temu, lipsky napisał: Cześć i czołem ! Będzie krótko - testowałem w ostatnich dniach w Białce 8-9 różnych modeli nart z rocznika 2017+. Lubię jazdę na krawędziach, raczej długimi skrętami, twardszymi nartami. Lubię jak dobrze trzymają, nie uślizgują się, reagują i płynnie przechodzą na krawędzi. Gotów jestem wziąć twardszą, cięższą i szybszą nartę kosztem zwrotności i elastycznośći. W ten oto sposób wyłoniłem faworyta z roku 2018 tj. model Salomon X-RACE SC 165 CM. A to nie lepiej „komórkowe”/Masters gigantki do tego celu ??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipsky Napisano 20 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2021 Szczerze ? NIE WIEM Jestem nieobeznany dobrze w temacie sprzętu, tyle co ostatnio potestowałem i trochę poczytałem. Jeśli możesz zasugerować jakieś konkretne modele jako alternatywę, chętnie przeglądne ! Wiem jaki rodzaj jazdy mi sprawia przyjemność. Miło by było zamknąć budżet do 1,5 k w porywach do 2, wchodzą w grę używane w dobrym stanie max 3 sezony (o ile takie istnieją). Tak jak pisałem, przetestowałem 9 różnych nart, te SC 165 cm siadły najlepiej i to wyraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2021 6 minut temu, lipsky napisał: Miło by było zamknąć budżet do 1,5 k w porywach do 2 W tej cenie (bliżej 2k) kupisz nowe deski i to nawet tegoroczne, wystarczy wycieczka do sklepu, rozmowa ze sprzedawcą 👍 Z tym budżetem nie szukaj używek w internecie Opisujesz styl jazdy bliższy sklepowego GSa, ale na Sl też można pojechać szeroko... Szukaj narty z drewnianym rdzeniem, unikaj wszelkich rockerów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipsky Napisano 13 Kwiecień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2021 Znalazłem model który mnie interesuje - używka z allegro, ale za połowę ceny nowych. Czy po ocenie stanu nart po zdjęciach myślicie że warto wydać tego klocka ? https://allegro.pl/oferta/narty-salomon-race-sl-165-cm-2017-2018-9712305754?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_MD_OSLT_pla_other_sport_leisure_tourism&ev_adgr=Sporty+zimowe+id+13599&gclid=Cj0KCQjwgtWDBhDZARIsADEKwgO6SoVwR4hwPDkbRtNRfsOR8ao3KTjsWlkwiTdCX6TR07W7piFvhVcaAhlGEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi