johnny_narciarz Napisano 14 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.1 Kilkukrotnie rozwalały mi się plany,ale w końcu się udało! Pobudka 3.30,szybka rozgrzewająca kąpiel i do samochodu.Wyjeżdżam o równej 4.00 i kieruję się na Korbielów.O tej porze drogi puste,warunki do jazdy nawet dobre,jedynie ta nie kończąca się wiocha za granicą wkurza.Do tego ogrzewanie mnie usypia.Czas leci - kiedyś jazda do Gdańska i z powrotem,w jeden dzień,to była norma,a teraz męczy nawet 150 km... Znak czasu,a może "super" oświetlone i oznakowane drogi za granicą? Droga na Dolny Kubin mocno zapchana,ale ja uciekam na Zuberec i dalej przez góry.Jak się okazało,droga zalodzona,ale dobrze posypana.Dałem radę.Dziwi mnie tylko,że trasa w większości szeroka,a są miejsca,że wygląda niemal jak polna dróżka. Wbrew obawą docieram na miejsce już o 7 rano.Wszędzie pusto,więc mogę sobie wybrać miejsce.Wybieram parking nr 2 na Biel Put,niemal pod samymi kasami.Tutaj jestem pierwszy.Mogę skorzystać z toalety i się nieco drzemnąć,bo jakoś tak spać mi się chce.Kiedy zbliża się 8.00,idę odebrać karnet z grupera i na trasę.Ta wygląda dobrze - sztruks i ruwniuteńko,ale tu płasko.Za to już widzę jaka będzie pogoda!Zapowiada się słoneeeczko!!!Na początek kilka fotek (później będzie mnóstwo)... Ponieważ ośrodek rusza dopiero o 8.30,wychodzę sobie nieco wyżej i robię kolejne fotki.Pierwsze co rzuca mi się w oczy,to zmiana krzesełka przy tej lekkiej trasce.Jeśli dobrze pamiętam,to tu było takie,co automatycznie zamykało pałąk,ale nie było podnóżków.Teraz są,ale automatu nie ma.Za to krzesełko,według mnie,jedzie szybciej niż to wcześniejsze.Po wyjeździe,natychmiast kieruję kroki na następną kanapę.Ta niestety jest wolna,ale nie ma za bardzo innej opcji wyjazdu.To znaczy jest,ale chyba nie pomyślano tu o narciarzach: Kolejka podobna jak na Żarze,tylko mniejsza,ale ma jeszcze jakiś system stabilizacji,żeby nachylenie się zgadzało.Niestety nie da się sensownie dojechać do niej na nartach - czemu?Możemy sobie podejść,to "tylko" kilka schodków... Mi się nie chcę,do tego szkoda mi czasu,bo ta kolejka jedzie strasznie wolno!Tak więc krzesło i czas na tą wielką gondolę!Wygląda imponująco,bo faktycznie jest wypas!Przy pierwszym wejściu mam jeden wagonik do wyłącznej dyspozycji. Dostrzegam Kubinska Hole: 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 14 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.1 Dostrzegam Kubinska Hole: masz łoko...:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 Czytam że się podoba :biggrin: PS. Chyba Konsky gron :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.2 Początkowo jeżdże wzdłuż tej dużej gondoli.Śniegu tu jak na lekarstwo,ale z rana całkiem dobrze.Nieśmiało zerkam na stronę południową,bo tam nigdy nie jeździłem.Góra odstrasza,bo widzę samo lodowisko,ale to tylko kilka pierwszych metrów.Więc decyduję się na próbę.Początek wąski i wpadamy na czarną 33A. Zdecydowanie,jak dla mnie,tu dziś panowały najlepsze warunki do jazdy! Zupełnie inne niż na północy. niby ta sama góra... I jeszcze to słoneczko!Tu mi się podoba,więc tu spędzam więcej czasu.Głównie katuję czarną. Czarna kończy się takim dojazdem do gondoli Oczywiście sprawdzam pozostałe.Całkiem nieźle jest na czerwonej,poniżej czarnej.Tu wyjątkowo fajnie jedzie się na krawędzi.Jedynie ścianka wymaga zaangażowania.Trasa obsługiwana jest przez krzesło,które na pierwszy rzut oka jest stare,ale jest szybkie i nie mam zastrzeżeń. Obok tej czerwonej są jeszcze dwie krótkie,ale nieźle nachylone traski,ale obsługiwanie jedynie przez orczyk.Warunki na nich niezłe,ale tu wykonuję jedynie zjazdy zapoznawcze. Czas wracać do gondoli i nacieszyć się świetną czarną trasą,zanim ją zdegradują... 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 no i jeszcze jeden pokochał południe :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.3 Jeszcze kilka zdjęć z miejscówki w okolicach dolnej stacji gondoli Wracam na stronę północną.Trasa z góry dość zniszczona,ale bez tragedii.Jeszcze... Znów kilka fotek. na początek czerwona wzdłuż pomarańczowych "bublinek".Warunki dobre,a nawet bardzo dobre.Trasa mi się podoba. Potem zaliczanie niebieskich.Póki co,tak żeby zobaczyć jak najwięcej.Ale te są fajne,jedynie ilość uczących zniechęca.W każdym razie rozpędzić się tu też da.Tutaj jest nawet jedna dość stroma ściana,jak na niebieską... 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.4 No to fruniemy do samego dołu. Po krótkiej zabawie,siadam w gondolę i ruszam ponownie na szczyt i dalej na... południe! Znów tu katuję się do wyczerpania baterii,ale te starczają na długo.Po prostu nie mogę opuścić tego miejsca!Niestety nie wszystkim dziś poszło... 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 cz.5 Na koniec ruszam na ostatnie miejsce,czyli przy gondolce Granad Jet.Tras lekka,ale z opcją jednej stromej ścianki.Tutaj katuję się do zamknięcia.Również tu widoki niczego sobie. Jeszcze parę widoków: Ten zygzak to trasa dla turowców Tam jest ślad w żlebie,ale na zdjęciu nie widać Podsumowując. Cudowna pogoda,piękne widoki - to po pierwsze.Warunki narciarskie różne - całe działające południe ok,a czarna 33A wręcz super!Północ gorzej,ale głównie powyżej linii lasu.W niższych partiach dobrze.Dziś działało wszystko co mogło,więc było sporo opcji jazdy.Kolejek do wyciągów brak.Endomondo,mimo zadyszki GPS,wskazało nieco ponad 100 km jazdy.Można powiedzieć,że wreszcie prawdziwy dzień na nartach,a nie jakieś popierdółki 2 godzinne. : Mimo,że jeden dzień,ale było warto!Już nie pamiętam kiedy tak się cieszyłem narciarsko jak dziś... :applause: 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 14 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2015 No to gdzieś się dziś mijaliśmy na Chopoku. Nasze odczucia pokrywają się w 100%. Mimo pewnych mankamentów dzień extra. Trasa 33a też sprawiła mi najwięcej radości mimo, że dotarłem do niej jak już trochę zmiękła. Dzień także zakończyłem na Grand Jet - w sumie nigdy tam nie jeździłem, mimo że na Chopoku byłem X-razy, więc załapałem się jeszcze o 15:29 na odbicie ostatniego zjazdu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Super wyprawa, super relacja! Dzięki Maćku, na Chłopok się wybieram od lat i jakoś w ostatnich latach ląduję dalej na południe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Dodam jeszcze najważniejsze - przygotowanie nart. Jak się ma narty zrobione przez SB,to nie ma złych warunków!!! No chyba,że nie ma w ogóle śniegu... Jeszcze raz wieeelki dzięks Sławek! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Maciek widzę , że było tak blisko ,a tak alpejsko:smile: normalnie zazdroszczę bo Twój wyjazd to strzał w dychę :applause: jak byś miał podsumować , to czy ten Chopok , przy takiej frekwencji jaką miałeś i jakby , powiedzmy , było z pół metra naturalnego śniegu więcej , to dobra opcja na 4-5 dni nartowania ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 No to gdzieś się dziś mijaliśmy na Chopoku. Nasze odczucia pokrywają się w 100%. Mimo pewnych mankamentów dzień extra. Trasa 33a też sprawiła mi najwięcej radości mimo, że dotarłem do niej jak już trochę zmiękła. Dzień także zakończyłem na Grand Jet - w sumie nigdy tam nie jeździłem, mimo że na Chopoku byłem X-razy, więc załapałem się jeszcze o 15:29 na odbicie ostatniego zjazdu. No ja byłem mocno pomarańczowy... Moje ostatnie odbicie to 15.26 Super wyprawa, super relacja! Dzięki Maćku, na Chłopok się wybieram od lat i jakoś w ostatnich latach ląduję dalej na południe... Możesz tam wyskoczyć na jeden dzień przy okazji wypadu w Beskidy. Maciek widzę , że było tak blisko ,a tak alpejsko:smile: normalnie zazdroszczę bo Twój wyjazd to strzał w dychę :applause: jak byś miał podsumować , to czy ten Chopok , przy takiej frekwencji jaką miałeś i jakby , powiedzmy , było z pół metra naturalnego śniegu więcej , to dobra opcja na 4-5 dni nartowania ? Jak dla mnie,jeden dzień to za mało, żeby się nasycić tą górką. Idealnie byłoby tak 2 - 3 dni,ale jak pogoda dopisze,to w takim miejscu nie nudzilbym się i tydzień! : Najlepiej byłoby ze 3 dni Chopok + do tego ze dwa dni np. Tatrzańska Łomnica,Strbskie Pleso itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Tyle, że bardzo charakterystyczne dla Chopoka jest pogoda w kratkę, dzisiaj słońce i wzorowa pogoda, jutro totalne mleko schodzące bardzo nisko. Więc z kilkoma dniami na Chopoku trzeba uważać ale jako alternatywa zawsze zostają inne ośrodki TMRu lub choćby Kubinska ;-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Kubinska Hola jest TMRu ? Chyba czegoś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Dodam jeszcze najważniejsze - przygotowanie nart. Jak się ma narty zrobione przez SB,to nie ma złych warunków!!! No chyba,że nie ma w ogóle śniegu... Jeszcze raz wieeelki dzięks Sławek! A ja dodam asekurując się że nie robię takich usług komercyjnie i seryjnie, po prostu serwis na własne potrzeby, bo jak mam jechać na narty z nie przygotowanymi nartami to wolę wcale nie jechać. Tak tylko chciałem napąknąć, żeby zaraz do mnie wszyscy nie ruszyli z deskami:stupid:, no niestety nie mam na to czasu, a jak mam to mi się już nie chce, normalnie SKS:biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Kubinska Hola jest TMRu ? Chyba czegoś nie wiem. A gdzie tak jest napisane ? ;-) czytamy ze zrozumieniem i nie nadinterpretowujemy ;-) "inne modele mercedesa lub choćby s klasa" ? Czy może "inne modele mercedesa lub choćby passat" ? ;-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 (edytowane) Zależy kto jest jak bardzo wymagający, ale wg mnie tydzień pod rząd to raczej za dużo... co innego 7* 1 dzień w sezonie... lub np. 2+2+3 dni.Na tydzień to raczej nie konkuruje z Alpami, zwłaszcza patrząc na warunki.Pytanie czy jest tam jakakolwiek możliwość poprawy warunków dla tras powyżej 1500 m.n.p.m...Dla północy chyba pozostaje jedynie próba wytyczenia trasy w obszarze w którym śnieg się gromadzi - a nie w obszarze z którego jest wywiewany (jak obecnie).Wszelkie próby budowy osłon czy zadarnienia trasy chopok-lukova aż po sam szczyt nie dają nadziei na poprawę.... niestety...Być może budowa trasy zjazdowej z Chopoka w kierunku Deresky Kotol (mapka) i dalej do stacji gondoli Grand byłaby jakąś opcją.... tam są większe szanse na utrzymywanie się śniegu. Freeride-owcy tam jeżdżą więc pewnie taka opcja by istniała, pytanie jaka tam powstałaby trasa, wydaje się że mocno czarna...Wtedy w celu zachowania przejezdności trzebaby jeszcze bardziej przeszatkować osłonami początkowy odcinek (Chopok-Konsky)Osłony te też powinny być szczelne a nie jak obecnie kiedy to cały śnieg jest przewiewany między deskami.Są plany budowy wyciągów powyżej gondoli Grand (kierunek Tri Vody), tam też może być korzystniej. Edytowane 15 Styczeń 2015 przez shuger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 (edytowane) ...Endomondo,mimo zadyszki GPS,wskazało nieco ponad 100 km jazdy.Można powiedzieć,że wreszcie prawdziwy dzień na nartach,a nie jakieś popierdółki 2 godzinne. : Mimo,że jeden dzień,ale było warto!Już nie pamiętam kiedy tak się cieszyłem narciarsko jak dziś... :applause: ale wiesz że Endomondo pokazuje również wjazdy do góry na kolejach... ale tak i tak szacun pełny :applause: ja polecam Ski Tracks liczy również tylko zjazdy PS. ale napstrykałeś się nieźle :wink: a nie myślałeś o pracy jako redaktor gazety :biggrin: Edytowane 15 Styczeń 2015 przez Gość PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Zależy kto jest jak bardzo wymagający, ale wg mnie tydzień pod rząd to raczej za dużo... co innego 7* 1 dzień w sezonie... lub np. 2+2+3 dni.[ATTACH=CONFIG]18432[/ATTACH] Ja tam byłem przez 10 dni przez Święta...(tylko 2 dni poza Chopokiem), już nie długo (luty) jadę na 14 dni... i mam tylko nadzieje że sypnie na tyle że będzie można pośmigać poza trasami... a jak nie teraz to tak i tak jak co roku sypnie w marcu i do końca kwietnia jest co robić... Jak to mądrze mówią Słowaki: "Chopok to najlepse na jarne lyzovanie! " czy jakoś tak :biggrin: a AD. twojego pomysłu na trasę... nie wiem czy tam zjeżdżałeś? ja tak! tam fragmentami nawet ratrak na wyciągarce nie da rady! i bardzo dobrze potrzebujemy trochę swobody dla freeride'u :biggrin: jak już to mają gotową czarną niżej pomiędzy Rovną Holą a Prehibą wiatrołom im zrobił super teren! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 ale wiesz że Endomondo pokazuje również wjazdy do góry na kolejach... ale tak i tak szacun pełny :applause: ja polecam Ski Tracks liczy również tylko zjazdy Tak wiem,wynik razem z kolejkami. Używam Endomondo,bo tam mam zanotowane też inne treningi. PS. ale napstrykałeś się nieźle :wink: a nie myślałeś o pracy jako redaktor gazety :biggrin: Myślę,że do tego nie wystarczy zrobić ładne zdjęcia i coś napisać,ale nie ukrywam,że chciałbym. Nie ma to jak robić co się lubi. :cheerful: potrzebujemy trochę swobody dla freeride'u :biggrin: O tym nie wspomniałem,ale ta góra pod tym względem wygląda super! Jest gdzie pojeździć. :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 A ja dodam asekurując się że nie robię takich usług komercyjnie i seryjnie, po prostu serwis na własne potrzeby, Może powinieneś? Coś czuję,że przebiłbyś Marcina Szafrańskiego... :cheerful: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Myślę,że do tego nie wystarczy zrobić ładne zdjęcia i coś napisać,ale nie ukrywam,że chciałbym. Nie ma to jak robić co się lubi. :cheerful: I tej drogi Maćku się trzymaj! ...a mam nadzieję, że osiągniesz kiedyś cel. Tego Ci życzę :cheerful: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 Nie no reportaż MUCHA NIE SIADA... :biggrin: pełna profeska! jeszcze raz szacun! :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kttosiek Napisano 15 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2015 O to dobrze, że zostałem zwolniony z opisania warunków na Chopoku, bo dopiero siadłem do kompa po popołudniowej drzemce. A i baterii oczywiście starczyło na kilka zdjęć i ... : Ale co do warunków to nie dołączyłeś takiego zdjęcia :wink: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/6476-Troch%EA-do-%B6miechu?p=208914#post208914 Widzę że nas (forumowiczów) jest kilku na Copoku - jutro w planach mam ponownie Chopok, ale sobota i niedziela wybór padnie na Szczyrbskie i Tatrzańską - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi