Madont Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Witam serdecznie wszystkich . Dostałem ostatnio narty z wiązaniami. Widać je na dołączonych do postu zdjęciach. Napisy na nartach: ROSSIGNOL KEVLAR 4SV QUARTZEL SIDE CUT CONCEPT 64mm VIBRATION ABSORBING SYSTEM LIGHT INERTIA SYSTEM TIP RACING BASE 9100 ROSSITOP PROTECTION 0,8mm ø 4,1 193 (po zmierzeniu wiem, że chodzi o długość) MADE IN FRANCE Napisy na wiązaniach: MARKER M31 FULL SPECTRUM TWINCAM EPS EDGE PRESSURE SYSTEM MADE IN GERMANY Jestem osobą zieloną w kwestii narciarstwa. Od kilku dni googluję w poszukiwaniu informacji na temat nart ogólnie i konkretnie tego sprzętu, w języku polskim i angielskim, jednak znalazłem tylko poszlakowe i niesatysfakcjonujące informacje. W związku z tym uprzejmie proszę o pomoc forumowiczów, znających się na rzeczy: 1. Jakiego typu są to narty? Alpejskie czy nordyckie? Dokładnie biegowe, czy zjazdowe, czy może jakieś inne? 2. Jakiego typu są wiązania? O ile to pytanie jest dobrze sformułowane 3. Jaki to model nart i wiązań? Pytam aby się upewnić, że nie popełniłem pomyłki. 4. Jaka jest wartość samych nart, samych wiązań i razem nart z wiązaniami? W praktyce chodzi o to za jaką uczciwą cenę można je sprzedać? 5. Jak skutecznie sprzedać taki sprzęt? Allegro itp, czy są lepsze metody na sprzedanie takiego sprzętu? 6. Jakie jest znaczenie terminów: "SIDE CUT CONCEPT 64mm VIBRATION ABSORBING SYSTEM LIGHT INERTIA SYSTEM TIP RACING BASE 9100 ROSSITOP PROTECTION 0,8mm ø 4,1 TWINCAM EPS EDGE PRESSURE SYSTEM" Oczywiście nie chodzi mi tu o bezpośrednie tłumaczenie, bo od tego mam słowniki, jednak interesuje mnie, co to oznacza w praktyce. 7. Czy można dokupić do nich buty? Z racji aktualnie trudnej sytuacji finansowej, narty spadły mi jak z nieba i informacje są mi potrzebne, w celu sprzedaży ich. Za każdą pomoc z góry najserdeczniej dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 (edytowane) Narty zjazdowe - ładny, zabytkowy sprzęt. Raczej nie dostaniesz za nie więcej jak kilkadziesiąt zł. Tak, wepniesz w nie standardowe buty narciarskie. Szczegółowo Ci ich nie opiszę, bo to zbyt archaiczny sprzęt. Niektórzy oddają taki za darmo na OLX... Edytowane 26 Kwiecień 2017 przez johnny_narciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madont Napisano 26 Kwiecień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Hmm... zaproponowano mi za nie 200 i 300 zł. Czemu ludzie pozbywają sie takich sprzętów? Przecież mimo wieku jest w pełni sprawny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, Madont napisał: Hmm... zaproponowano mi za nie 200 i 300 zł. Czemu ludzie pozbywają sie takich sprzętów? Przecież mimo wieku jest w pełni sprawny... To się nie zastanawiaj tylko sprzedawaj! Może mają jakąś wartość dla kolekcjonera? Po rewolucji nart karwingowych, nikt już na takim sprzęcie nie jeździ. Co najwyżej z sentymentu, zamiłowania do starych czasów, ewentualnie z barku kasy na coś lepszego. Technika poszła mocno do przodu i nie chodzi tylko o konstrukcję nart. Choćby dzisiejsze wiązania są bezpieczniejsze i pozwalają na więcej, że tak powiem. Tak jak z samochodami czy telewizorami - czemu ludzie pozbywają się np. Golfa II czy TV kineskopowych? Po za oczywiście garstką zapaleńców. Po prostu te narty do współczesnych dzieli technologiczna przepaść - dziś masz większe taliowanie nart, trochę inaczej dobiera się długość, dechy są szersze, bardziej wyspecjalizowane. To tak bardzo ogólnie. Nie jestem ekspertem od technologii, więc szczegółowo Ci nie poopowiadam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madont Napisano 27 Kwiecień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Dziękuję za informacje. Pomogło mi to. To, co jeszcze jest dla mnie ważne, to punkt 6 tematu, więc powrócę: 6. Jakie jest znaczenie terminów: "SIDE CUT CONCEPT 64mm VIBRATION ABSORBING SYSTEM LIGHT INERTIA SYSTEM TIP RACING BASE 9100 ROSSITOP PROTECTION 0,8mm ø 4,1 TWINCAM EPS EDGE PRESSURE SYSTEM" Oczywiście nie chodzi mi tu o bezpośrednie tłumaczenie, bo od tego mam słowniki, jednak interesuje mnie, co to oznacza w praktyce." Wie ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 (edytowane) 45 minut temu, Madont napisał: Dziękuję za informacje. Pomogło mi to. To, co jeszcze jest dla mnie ważne, to punkt 6 tematu, więc powrócę: 6. Jakie jest znaczenie terminów: "SIDE CUT CONCEPT 64mm Szerokość narty pod butem VIBRATION ABSORBING SYSTEM System tłumienia drgań/ metalowa płytka / LIGHT INERTIA SYSTEM TIP Marketingowa nazwa przeżroczystej nakładki na dzioby RACING BASE 9100 Nazwa materiału ślizgu narty ROSSITOP PROTECTION 0,8mm Marketingowa nazwa nakładek na dzioby nart ø 4,1 Średnica wiertła do montażu wiązań TWINCAM Typ wiązań/ skrzynkowe markery/ EPS Skrót edge pressure system EDGE PRESSURE SYSTEM" Konstrukcja narty rozkładająca równomiernie nacisk na krawędż- nazwa marketingowa Oczywiście nie chodzi mi tu o bezpośrednie tłumaczenie, bo od tego mam słowniki, jednak interesuje mnie, co to oznacza w praktyce." Wie ktoś? Ja wiem. Edytowane 27 Kwiecień 2017 przez zaruski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madont Napisano 27 Kwiecień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Dziękuję ślicznie. Jesteś megagościem. Próbowałem znaleźć znaczenie terminu "piętka narty" jednak nie udało się. Co to? Część wiązania (to podpowiada intuicja), czy samej "deski"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Czas jaki poświęciłeś na ten wątek, przewyższa kilkakrotnie wartość tych nart ??? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, artix napisał: Czas jaki poświęciłeś na ten wątek, przewyższa kilkakrotnie wartość tych nart ??? No chyba, że ktoś na takich nartach jeżdził a na wyciągu, jakaś pani zainteresowała się tymi nartami, i panem oczywiście, i teraz tej znajomości owoc wydaje na świat swoje owoce, a są to wnuki właściciela nart!!! Nigdy nie wiadomo co dla kogo, i dlaczego, jest wartościowe. Johnny, golf II to już klasyk. Taki w dobrym stanie ma swoją wartość. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi