Arek1982 Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Na przełomie roku 17 i 18 będę w ww. ośrodku. Co sadzicie o rejonie Schladming ? Jakich warunków należy spodziewać się w terminie 26.17-02.01.18. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p.e.t.e Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 (edytowane) Hauser-Kaibling i Planai-Schladming to moim zdaniem najlepsze ośrodki w 4-Berge. Świetna infrastruktura i świetne trasy. Najczęsciej zaczynają działać już od końca listopada a zdarza się , że przy sprzyjających warunkach 2-3 trasy są otwarte na ostatni weekend października na święto narodowe Austrii. Reiteralm ma z kolei najlepszy system naśnieżania, który jest wydolny nawet w dodatnich temperaturach, zaczynają śnieżyć już w pierwszej połowie listopada. Ja byłem w połowie stycznia i było rewelacyjnie narciarsko. Ceny niestety do niskich nie należą. Dobry i nieodległy dojazd z Polski to też zaleta. W grudniu na Święta kilkukrotnie byliśmy w nieodległych Flachau-Wagrain i Zauchensee i prawie wszystkie trasy działały. Więc na przełomie roku nie powinno być gorzej, chyba, że nastąpi jakiś kataklizm pogodowy. Edytowane 24 Sierpień 2017 przez p.e.t.e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 24 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 24 minuty temu, p.e.t.e napisał: Hauser-Kaibling i Planai-Schladming to moim zdaniem najlepsze ośrodki w 4-Berge. Świetna infrastruktura i świetne trasy. Najczęsciej zaczynają działać już od końca listopada a zdarza się , że przy sprzyjających warunkach 2-3 trasy są otwarte na ostatni weekend października na święto narodowe Austrii. Reiteralm ma z kolei najlepszy system naśnieżania, który jest wydolny nawet w dodatnich temperaturach, zaczynają śnieżyć już w pierwszej połowie listopada. Ja byłem w połowie stycznia i było rewelacyjnie narciarsko. Ceny niestety do niskich nie należą. Dobry i nieodległy dojazd z Polski to też zaleta. W grudniu na Święta kilkukrotnie byliśmy w nieodległych Flachau-Wagrain i Zauchensee i prawie wszystkie trasy działały. Więc na przełomie roku nie powinno być gorzej, chyba, że nastąpi jakiś kataklizm pogodowy. Też miałem przyjemność w grudniu ( dwukrotnie) być we Flachau - Wagrain. To faktycznie 90-95 % tras było otwartych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipski Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Przede wszystkim w lutym spodziewaj się bardzo dużo ludzi w Schladming i to zarówno na Planai jak i na Hauser.Byłem w tym roku i zweryfikowałem pojęcie o dużej ilości ludzi,bo ich było w ....(cenzura).Tam masz karnet skiamade,warto ucieć do Zauchensee,Flachuwinkl ,Gastein i innych mniejszych ośrodków.Te główne(Schladming,Flachau)są oblężone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 24 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 1 godzinę temu, filipski napisał: Przede wszystkim w lutym spodziewaj się bardzo dużo ludzi w Schladming i to zarówno na Planai jak i na Hauser.Byłem w tym roku i zweryfikowałem pojęcie o dużej ilości ludzi,bo ich było w ....(cenzura).Tam masz karnet skiamade,warto ucieć do Zauchensee,Flachuwinkl ,Gastein i innych mniejszych ośrodków.Te główne(Schladming,Flachau)są oblężone. W lutym mnie tam nie będzie. Interesuje mnie termin na przełomie grudnia i stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 (edytowane) Podpisuję się dwoma rękami pod recenzją p.e.t.e. Znakomity ośrodek doskonałe trasy i perfekcyjne przygotowanie. Jedyną wadą są ograniczone możliwości off piste Pozdro Wiesiek Edytowane 24 Sierpień 2017 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 34 minuty temu, Arek1982 napisał: W lutym mnie tam nie będzie. Interesuje mnie termin na przełomie grudnia i stycznia. Może być jeszcze gorzej niż w lutym kiedy są ferie. Jeżeli będzie przed Świętami Bożego Narodzenia lub po 3-Królach to luz. Jeżeli jednak będzie na przełomie, czyli Nowy Rok do 3-Króli będzie masa ludzi. Samo Schladming i 4-Berge Schaukel super. Nie jest tam mega wysoko, więc trochę wrażliwie pogodowo miejsce, ale z drugiej strony mają system naśnieżania, który potrafi więcej niż sporo. W zeszłym roku jeździłem na Planai 10-12 listopada. Otwarli bodaj 4 kanapy i było naprawde spox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 24 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 16 minut temu, Cosworth240 napisał: Może być jeszcze gorzej niż w lutym kiedy są ferie. Jeżeli będzie przed Świętami Bożego Narodzenia lub po 3-Królach to luz. Jeżeli jednak będzie na przełomie, czyli Nowy Rok do 3-Króli będzie masa ludzi. Samo Schladming i 4-Berge Schaukel super. Nie jest tam mega wysoko, więc trochę wrażliwie pogodowo miejsce, ale z drugiej strony mają system naśnieżania, który potrafi więcej niż sporo. W zeszłym roku jeździłem na Planai 10-12 listopada. Otwarli bodaj 4 kanapy i było naprawde spox. Będę od 26.12.17-02.01.18 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipski Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Sorry,jakoś się tak zasugerowałem tym lutym.Ale ten termin,to jak pisał Cosworth240 jest jeszcze bardziej oblegany.Od Świąt do Trzech Króli wszędzie jest peło ludzi,ale są ośrodki mega popularne(i tu jest Schladming z Kauser) i te mniej.W tych popularnych stoisz w kolejkach i w knajpach,jeździsz w tłumie,tak dużym,że ten z Białki wyda Ci się pikusiem.Co do samego ośrodka,to Planai poza trasą pucharową mało ciekawe,jak dla mnie.Natomiast Hauser super,szeroko,długo i urozmaicenie.Przez tłumy,nie wspominam jednak tak miło jak inne mniejsze ośroki skiamade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Ten termin jest "beznadziejny" oznacza tłumy wszędzie choć pewnie znalazłby się miejsca gdzie byłaby szansa troszkę lepiej pojeździć. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi